Search

Document No. 87033699

  • Date of the hearing: 12/12/2019
  • Date of the decision: 12/12/2019
  • Case №: 125/560/19
  • Proceeding №: 52018000000000667
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Presiding judge (HACC) : Kravchuk O.O.
  • Judge (HACC) : Kryklyva T.H., Bilous I.O.
  • Secretary : Mitnitska O.V.
  • Lawyer : Slaboho O.V.
  • Prosecutor : Luchkiv Yu.V.

Справа № 125/560/19

Провадження1-кп/991/178/19

ВИЩИЙ АНТИКОРУПЦІЙНИЙ СУД

УХВАЛА

12 грудня 2019 року м.Київ

Вищий антикорупційний суд колегією суддів у складі:

головуючого судді Кравчука О.О.,

суддів: Гавриленко Т.Г., Білоус І.О.

секретар судового засідання Мітніцька О.В.

за участю:

прокурора Лучківа Ю.В.

захисника Слабого О.В.

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду у м.Києві матеріали кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 05 липня 2018 року за № 52018000000000667, за обвинуваченням:

ОСОБА_1 , яка народилась ІНФОРМАЦІЯ_1 , у м. Бар Барського району Вінницької області, проживає за адресою: АДРЕСА_1 , у вчиненні злочинів, передбачених ч. 4 ст. 27, ч. 3 ст. 369; ч. 1 ст. 190 КК України,

ВСТАНОВИВ:

25 листопада 2019 року до Вищого антикорупційного суду зі Жмеринського міськрайонного суду Вінницької області надійшли матеріали згаданого кримінального провадження в порядку, передбаченому підпунктом 4 пункту 202 Розділу ХІ «Перехідні положення» Кримінального процесуального кодексу України.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями, згідно з ч. 3 ст. 35 КПК України, для розгляду зазначеного кримінального провадження було визначено колегію суддів Вищого антикорупційного суду у складі: головуючого судді Кравчука О.О., суддів Гавриленко Т.Г., Білоус І.О.

Згідно з ч. 6 ст. 34 КПК України, суд, якому направлено кримінальне провадження з іншого суду, розпочинає судове провадження зі стадії підготовчого судового засідання, незалежно від стадії, на якій в іншому суді виникли обставини, передбачені частиною першою цієї статті.

Ухвалою Вищого антикорупційного суду від 26 листопада 2019 року у вказаному кримінальному провадженні було призначено підготовче судове засідання.

У судове засідання прибули прокурор, захисник; обвинувачена ОСОБА_1 у судове засідання не з`явилась.

У підготовчому судовому засіданні захисником обвинуваченої ОСОБА_1 адвокатом Слабим О.В. було заявлено усне клопотання про проведення дистанційного судового провадження, в порядку, передбаченому ст. 336 КПК України, в режимі відеоконференції з Барським районним судом Вінницької області та надано заяву обвинуваченої ОСОБА_1 , у якій остання повідомила, що з`явитись до суду вона не може за станом здоров`я, просить у подальшому проводити дистанційне судове провадження, в порядку, передбаченому ст. 336 КПК України, в режимі відеоконференції з Барським районним судом Вінницької області. На підтвердження доводів, викладених у вказаній заяві, захисником також було надано виписку з медичної карти амбулаторного хворого від 15 листопада 2019 року, виданої на ім`я ОСОБА_1 , копія якої додана до матеріалів кримінального провадження.

У судовому засіданні захисник Слабий О.В. послався на поганий стан здоров`я ОСОБА_1 та необхідність цілодобово проводити лікування, що унеможливлює її прибуття до Вищого антикорупційного суду.

Прокурор не заперечував проти здійснення дистанційного судового провадження (в режимі відеоконференції).

Також захисник Слабий О.В. та прокурор зауважили, що проведення підготовчого судового засідання без участі обвинуваченої є неможливим, з огляду на положення ч. 1 ст. 323 КПК України.

Вислухавши думки учасників підготовчого судового засідання щодо клопотання захисника, з урахуванням заяви обвинуваченої ОСОБА_1 , суд приходить до висновку про можливість задоволення клопотання з огляду на наступне.

Відповідно до п. 1, 4 ч. 1 ст. 336 КПК України судове провадження може здійснюватися в режимі відеоконференції під час трансляції з іншого приміщення, у тому числі яке знаходиться поза межами приміщення суду (дистанційне судове провадження), зокрема у разі неможливості безпосередньої участі учасника кримінального провадження в судовому провадженні за станом здоров`я або з інших поважних причин, необхідності вжиття таких заходів для забезпечення оперативності судового провадження.

Згідно з ч. 2 ст. 336 КПК України суд ухвалює рішення про здійснення дистанційного судового провадження за власною ініціативою або за клопотанням сторони чи інших учасників кримінального провадження.

Враховуючи викладене та беручи до уваги, зокрема, думку присутніх учасників підготовчого судового засідання щодо можливості здійснення дистанційного судового провадження (в режимі відеоконференції), колегія суддів вважає клопотання захисника обґрунтованим та приходить до переконання про необхідність його задоволення з метою забезпечення розгляду кримінального провадження в розумний строк.

На підставі викладеного, керуючись статтями 314, 323, 336 КПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

1. Клопотання захисника обвинуваченої ОСОБА_1 адвоката Слабого О.В. про проведення дистанційного судового провадження, в порядку, передбаченому ст. 336 КПК України, в режимі відеоконференції з Барським районним судом Вінницької області - задовольнити.

2. Підготовче судове засідання у кримінальному провадженні щодо ОСОБА_1 відкласти на 5 лютого 2020 року на 16 годину 00 хвилин.

3. Здійснювати дистанційне судове провадження між Вищим антикорупційним судом та Барським районним судом Вінницької області.

Ухвалу невідкладно надіслати учасникам судового провадження, а також до Барського районного суду Вінницької області.

Ухвала набирає законної сили з моменту її постановлення і окремому оскарженню не підлягає.

Головуючий суддя: Кравчук О.О.

Судді: Гавриленко Т.Г.

Білоус І.О.