Search

Document No. 87242794

  • Date of the hearing: 29/01/2020
  • Date of the decision: 29/01/2020
  • Case №: 991/424/20
  • Proceeding №: 22018200000000115
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Decision type: Decision on temporary access
  • Presiding judge (HACC) : Shyroka K.Yu.

Справа № 991/424/20

Провадження1-кс/991/427/20

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 січня 2020 року м.Київ

Слідча суддя Вищого антикорупційного суду ОСОБА_1,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2

розглянула в закритому судовому засіданні клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів старшого детектива Національного бюро Четвертого підрозділу детективів Головного підрозділу детективів Національного антикорупційного бюро України ОСОБА_3, погодженого прокурором Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Офісу Генерального прокурора ОСОБА_4

ВСТАНОВИЛА

Клопотання було заявлене в кримінальному провадженні № 220182000000000115 від 16 серпня 2018 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст.366-1 Кримінального кодексу України (КК України).

15 січня 2020 року детектив НАБУ ОСОБА_3 звернулась із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів до Вищого антикорупційного суду у зазначеному провадженні.

Виклад обставин, зазначених у клопотанні

Національним антикорупційним бюро України здійснюється досудове розслідування, а Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою Генеральної прокуратури України процесуальне керівництво у кримінальному провадженні №22018200000000115 від 16.08.2018 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 366-1 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що в 2018 році депутат ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_5 подав до Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, електронну декларацію за 2017 рік (виправлену), яка оприлюднена 27.03.2018.

Водночас, у поданій електронній декларації за 2017 рік ОСОБА_5 не відображені наступні відомості:

- у розділі 6 «Цінне рухоме майно транспортні засоби» - про право користування автомобілем Volkswagen Tiguan, 2003 р.в.;

- у розділі 8 «Корпоративні права» про належні ОСОБА_5, станом на 31.12.2016 корпоративні права, а саме про те, що він є єдиним засновником та власником частини статутного капіталу ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_2 » ЄДРПОУ НОМЕР_1 у розмірі 52 500 грн.;

- у розділі 9 «Юридичні особи, кінцевим бенефіціарним власником (контролером) яких є суб`єкт декларування або члени його сім`ї» відомості про ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_2 » ЄДРПОУ НОМЕР_1, статутний капітал становить 52 500 грн.;

- у розділі 12 «Грошові активи» не відобразив наявність депозиту у сумі близько 400 тис. грн.

Заявник зазначає, що таким чином, у 2018 році депутат ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_5, який є особою, уповноваженою на виконання функцій органу місцевого самоврядування, порушив вимоги ч. 1 ст. 46 Закону України «Про запобігання корупції» та подав завідомо недостовірні відомості у декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування за 2017 рік, передбаченої Законом України «Про запобігання корупції», які відрізняються від достовірних на суму понад 250 мінімальних заробітних плат.

Обґрунтування клопотання

Детектив НАБУ ОСОБА_3 зазначає, що ОСОБА_5 підозрюються у вчинені злочину, передбаченого стеттею 366-1 КК України, а саме подання суб`єктом декларування завідомо недостовірних відомостей у декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, передбаченоїЗаконом України"Про запобігання корупції", або умисне неподання суб`єктом декларування зазначеної декларації.

Детектив вказує, що 26.04.2015 набрав чинності Закон України «Про запобігання корупції» від 14.10.2014 №1700-VII (далі Закон), який визначає правові та організаційні засади функціонування системи запобігання корупції в Україні, зміст та порядок застосування превентивних антикорупційних механізмів, правила щодо усунення наслідків корупційних правопорушень.

У пп. б) п. 1 ч. 1 Закону зазначено, що суб`єктами на яких поширюється дія цього Закону є народні депутати України, депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим, депутати місцевих рад, сільські, селищні, міські голови.

Відповідно до п. 1 ст. 2 ЗУ «Про статус депутатів місцевих рад» депутат сільської, селищної, міської, районної у місті, районної, обласної ради (далі депутат місцевої ради) є представником інтересів територіальної громади села, селища, міста чи їх громад, який відповідно до Конституції України і закону про місцеві вибори обирається на основі загального, рівного, прямого виборчого права шляхом таємного голосування на строк, встановлений Конституцією України.

Згідно п. 2 ст. 4 ЗУ «Про статус депутатів місцевих рад» повноваження депутата місцевої ради починаються з дня відкриття першої сесії відповідної ради з моменту офіційного оголошення підсумків виборів відповідною територіальною виборчою комісією і закінчуються в день відкриття першої сесії цієї ради нового скликання, крім передбачених законом випадків дострокового припинення повноважень депутата місцевої ради або ради, до складу якої його обрано.

Крім того, детектив зазначила, що повноваження ОСОБА_5, як депутата ІНФОРМАЦІЯ_1 сьомого скликання визнані на засіданні першої сесії ІНФОРМАЦІЯ_1 сьомого скликання згідно протоколу першої сесії ІНФОРМАЦІЯ_1 сьомого скликання від 04 грудня 2015 року, відповідно до вимог п. 2 ст. 4 ЗУ «Про статус депутатів місцевих рад» N 93-IV від 11 липня 2002 року.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 45 Закону особи, зазначені у пункті 1, підпунктах «а» і «в» пункту 2, пункті 5 частини першої статті 3 цього Закону, зобов`язані щорічно до 1 квітня подавати шляхом заповнення на офіційному сайті Національного агентства декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за минулий рік за формою, що визначається Національним агентством.

Рішенням ІНФОРМАЦІЯ_3 від 10.06.2016 № 2, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 15.07.2016 за № 958/29088, визначено, що система подання та оприлюднення відповідно до Закону України «Про запобігання корупції» декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, розпочинає свою роботу в два етапи.

Подання декларацій на першому та другому етапі здійснюється згідно із Законом шляхом заповнення відповідних форм на офіційному веб-сайті ІНФОРМАЦІЯ_3 з використанням програмних засобів Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Відповідно до пп. б) п. 3 ч. 1 ст. 46 Закону у декларації зазначаються дані щодотранспортних засобівта іншихсамохідних машині механізмів,а такожщодо їхмарки тамоделі,року випуску,ідентифікаційного номера(занаявності).Відомості протранспортні засобита іншісамохідні машиниі механізмизазначаються незалежновід їхвартості.

Пунктом 5 ч.1 ст.46 Закону передбачено, що у декларації зазначаються відомості про корпоративні права, що належать суб`єкту декларування або членам його сім`ї.

Згідно з п.51 ч.1 ст.46 Закону у декларації зазначаються відомості про юридичних осіб, кінцевим бенефіціарним власником (контролером) яких є суб`єкт декларування або члени його сім`ї.

Відповідно до п.20 ч.1 ст.1 Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення», кінцевим бенефіціарним власником (контролером), зокрема, є фізична особа, яка, незалежно від формального володіння, має можливість здійснювати вирішальний вплив на управління або господарську діяльність юридичної особи безпосередньо, шляхом прямого володіння однією особою самостійно, часткою в юридичній особі у розмірі 25 чи більше відсотків статутного капіталу.

За п.7 ч.1 ст.46 Закону у декларації, зокрема, зазначаються відомості про отримані (нараховані) доходи, у тому числі доходи у вигляді заробітної плати (грошового забезпечення), отримані як за основним місцем роботи, так і за сумісництвом, гонорари, дивіденди, проценти, роялті, страхові виплати, благодійна допомога, пенсія, доходи від відчуження цінних паперів та корпоративних прав, подарунки та інші доходи.

Пунктом 8 ч. 1 ст. 46 Закону передбачено, що у декларації зазначаються наявні у суб`єкта декларування або членів його сім`ї грошові активи, у тому числі готівкові кошти, кошти, розміщені на банківських рахунках або які зберігаються у банку, внески до кредитних спілок та інших небанківських фінансових установ, кошти, позичені третім особам, а також активи у дорогоцінних (банківських) металах. Відомості щодо грошових активів включають дані про вид, розмір та валюту активу, а також найменування та код Єдиного державного реєстру підприємств і організацій України установи, в якій відкриті відповідні рахунки або до якої зроблені відповідні внески. Не підлягають декларуванню наявні грошові активи (у тому числі готівкові кошти, кошти, розміщені на банківських рахунках, внески до кредитних спілок та інших небанківських фінансових установ, кошти, позичені третім особам) та активи у дорогоцінних (банківських) металах, сукупна вартість яких не перевищує 50 прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня звітного року.

Разом з цим, досудовим розслідуванням встановлено, що ОСОБА_5 у 2017-2018 роках мав відкриті банківські рахунки в банківській установі АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), однак наявність грошових коштів на даних рахунках не зазначена в декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування за 2017 рік у розділі 12 «Грошові активи», відповідно до п. 8 ч. 1 ст. 46 ЗУ «Про запобігання корупції».

З метою швидкого, всебічного, повного та неупередженого дослідження обставин кримінального провадження, виявлення події кримінального правопорушення, осіб, які його вчинили, інших обставин, що підлягають доказуванню і тим самим забезпечення ефективного досудового розслідування детектив просить надати тимчасовий доступ до документів банківської установи, а саме АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », за період часу з моменту відкриття рахунків на ім`я ОСОБА_5 по 01.01.2019, із можливістю їх вилучити, а саме:

-щодо банківських рахунків на ім`я ОСОБА_5 із зазначенням дати їх відкриття, закриття, валюти рахунків та залишку коштів;

-руху коштів та суми оборотів за дебетом та кредитом;

-наявні кредитні рахунки, депозитні рахунки, рахунки у цінних паперах, орендовані банківські комірки, сейфи, договори, на підставі яких були проведені банківські операції;

-реєстру (виписки) руху грошових коштів на паперовому та електронному носіях по рахунках на ім`я ОСОБА_5 по кредитових і дебетових оборотах з повною розшифровкою даних контрагентів підприємства (номерів рахунків, найменування і коду ЄДРПОУ), призначення, дати, часу і суми платежу, вказівкою вхідного і вихідного залишків на рахунку, найменування і МФО банку-відправника (одержувача), відомостей про документи, на підставі яких зроблені такі платежі, номери транзакцій;

-оригінали документів стосовно юридичного оформлення відкриття і використання зазначених рахунків (включаючи довіреність), а також інших документів, що складаються співробітниками банку відповідно до внутрішньо банківських інструкцій;

-первинних банківських документів, на підставі яких здійснювалось зарахування і списання грошових коштів з вказаного рахунку (грошові чеки, платіжні доручення, заяви на видачу готівкових грошових коштів, а також інші документи);

-документів, які містять інформацію про проведення фінансового моніторингу за операціями клієнта з наданням підтверджуючих документів, які було отримано від клієнта у ході його проведення;

-завірених копій вищезазначених документів, у разі вилучення їх оригіналів співробітниками інших правоохоронних органів.

Детектив вказує, що вказані документи до яких необхідно отримати тимчасовий доступ, містять важливе доказове значення, що полягає у підтвердженні або спростуванні факту подання ОСОБА_5 завідомо недостовірних відомостей у декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування за 2017 рік.

Вказані документи самі по собі та в сукупності з іншими речами і документами матимуть суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, оскільки відомості, що містяться в них, за своїм змістом можуть бути використані як докази події кримінального правопорушення, особи, що його вчинила та інших обставин, що підлягають доказуванню під час досудового розслідування.

Крім того, детектив зазначила, що потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права та інтереси володільця названих документів, за якого їх зміст буде розкритий стороні обвинувачення з метою використання в доказуванні.

Володільцем вказаних документів є АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), який знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 .

Детектив у клопотанні також просить про розгляд клопотанняв закритому судовому засіданні та без участі представників АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », оскільки вона вважає, що є достатні підстави вважати, що у разі якщо інформація щодо дослідження фактів злочинної діяльності викладених у клопотанні стане відома представникам АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » це в подальшому може призвести до знищення або спотворення документів щодо рахунків ОСОБА_5 .

Мотивація суду

До початку судового засідання детективом НАБУ ОСОБА_3 подано заяву, в якій вона просить розглянути клопотання за її відсутності. Клопотання підтримує, додаткових пояснень не має та просить клопотання задовольнити в повному обсязі.

За таких обставин, з урахуванням неприбуття детектива НАБУ та фактичного підтримання нею свого клопотання, слідча суддя вважає за можливе з`ясувати всі обставини під час судового розгляду за відсутності детектива.

Представники АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » до судового засідання не з`явились, про день та час розгляду клопотання були належним чином повідомлені, причину неявки до суду не повідомили,що відповідно до вимог ч.4 ст.163 КПК України не є перешкодою для розгляду клопотання.

У зв`язку з неприбуттям в судове засідання усіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадженні не здійснювалось (стаття 107 КПК України).

Слідча суддя перевірила клопотання на відповідність вимогам статті 160 КПК України. Клопотання містить усі обов`язкові елементи та відповідає цим вимогам. Тому, суд розглядатиме клопотання по суті.

Слідчий суддя може прийняти рішення про здійснення кримінального провадження у закритому судовому засіданні впродовж усього судового провадження або його окремої частини лише у випадках, якщо здійснення провадження у відкритому судовому засіданні може призвести до розголошення таємниці, що охороняється законом (частина 2 статті 27 КПК України).

Відповідно до статті 8 Закону України «Про доступ до публічної інформації», таємна інформація інформація, доступ до якої обмежується відповідно до частини другої статті 6 цього Закону, розголошення якої може завдати шкоди особі, суспільству і державі. Таємною визнається інформація, яка містить державну, професійну, банківську таємницю, таємницю досудового розслідування та іншу передбачену законом таємницю.

Відповідно до статті 60 Закону України «Про банки та банківську діяльність», інформація щодо діяльності та фінансового стану клієнта, яка стала відомою банку у процесі обслуговування клієнта та взаємовідносин з ним чи третім особам при наданні послуг банку, є банківською таємницею. Банківською таємницею, зокрема, є: 1) відомості про банківські рахунки клієнтів, у тому числі кореспондентські рахунки банків у Національному банку України; 2) операції, які були проведені на користь чи за дорученням клієнта, здійснені ним угоди.

Керуючись п. 5 ч. 1 ст. 162 КПК України, слідча суддя приходить до висновку, що необхідно розглянути клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів у закритому судовому засіданні.

Далі,слідча суддявирішує питанняпро викликі повідомлення АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_4 . Для цього необхідно встановити, чи органом досудового розслідування доведено, що завчасне повідомлення про намір здійснення тимчасового доступу до речей і документів може створити ризики, передбачені частиною 2 статті 163 КПК України.

Детектив у клопотанні зазначає, що на думку органу досудового розслідування розголошення змісту клопотання становить загрозу інтересам слідства та може призвести до спотворення доказів зацікавленими особами, тому судовий розгляд доцільно проводити без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться.

З огляду на вказане, слідча суддя зауважує, що детективом не вказано вагомих та достатніх підстав, які б свідчили про реальну загрозу зміни або знищення речей та документів і необхідність розгляду клопотання без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться, а лише констатується цей факт.

Тому, відповідно до положень ст. 163 КПК України, після отримання клопотання слідчим суддею здійснено судовий виклик представника особи, у володінні якої знаходяться зазначені у клопотанні речі та документи, а також детектива, який звернувся з клопотанням.

Слідча суддя, дослідивши доводи викладені слідчим (детективом) в клопотанні, перевіривши додані до клопотання матеріали кримінального провадження, включаючи витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого було подано клопотання, дійшла до такого.

Заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження. Одним з таких заходів забезпечення є тимчасовий доступ до речей і документів (стаття 131 КПК України).

Тимчасовий доступ до речей і документів полягає в наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді. (стаття 159 КПК України)

За змістом пункту 5 частини 1 статті 162 КПК України банківська таємниця є охоронюваною законом таємницею. Відповідно до статті 60 Закону України «Про банки та банківську діяльність», інформація щодо діяльності та фінансового стану клієнта, яка стала відомою банку у процесі обслуговування клієнта та взаємовідносин з ним чи третім особам при наданні послуг банку, є банківською таємницею.

Оскільки наявна в запитуваних документах інформація може бути банківською таємницею (оскільки пов`язана з діяльністю АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), вона може бути розкритою виключно за рішенням суду, що унеможливлює її здобуття органом досудового розслідування в інший спосіб.

Слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів (частина 6 статті 163 КПК України).

Дослідивши клопотання та додані матеріали, слідча суддя дійшла висновку про необхідність застосування такого заходу забезпечення кримінального провадження, як тимчасовий доступ до документів, оскільки слідчим (детективом) у своєму клопотанні доведено, що у володінні АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) можуть перебувати зазначені в клопотанні документи, оскільки рахунок, інформація про який запитується, було відкрито у цьому банку; також доведено, що ці документи можуть бути використані в якості доказів причетності певних осіб до скоєння кримінального злочину, а також у зв`язку з тим, що на даний час неможливо у інший спосіб довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих документів (зокрема тому, що доступ до цієї інформації є обмеженим). ). Разом з тим, слідча суддя критично ставиться до прохання детектива, крім надання дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів, які перебувають у володінні АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », надати дозвіл на вилучення оригіналів документів. Слідча суддя вважає невиправданим отримання доступу до документів з можливістю вилучення їх оригіналів, саме тому в частині можливості вилучення оригіналів документів, до яких просить доступ детектив, необхідно відмовити.

Оскільки у клопотанні обґрунтовано отримання тимчасового доступу до документів та інформації, слідча суддя приходить до висновку, що клопотання слід задовольнити частково, з урахуванням застереження у попередньому абзаці.

Тому, керуючись статтями 27, 107, 131, 159, 160, 162, 163 КПК України, слідча суддя

ПОСТАНОВИЛА:

Клопотання детектива Національного бюро третього відділу детективів Четвертого підрозділу детективів Головного підрозділу детективів Національного антикорупційного бюро України ОСОБА_3, погодженого прокурором Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Офісу Генерального прокурора ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до речей і документів задовольнити частково

Надати детективам Четвертого підрозділу детективів Головного підрозділу детективів Національного антикорупційного бюро України ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10, ОСОБА_11, ОСОБА_12, ОСОБА_13, ОСОБА_14, ОСОБА_15, ОСОБА_16, ОСОБА_17, ОСОБА_18, ОСОБА_7, ОСОБА_19, ОСОБА_3, ОСОБА_20 тимчасовий доступ до документів, що становлять банківську таємницю відносно ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_5 (РНОКПП НОМЕР_4 ) відомості про які зберігаються у АТ КБ« ІНФОРМАЦІЯ_4 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), розташованого за адресою АДРЕСА_2 за період часу з моменту відкриття рахунків на ім`я ОСОБА_5 по 01.01.2019, із можливістю вилучення належним чином завірених копій, а саме:

-щодо банківських рахунків на ім`я ОСОБА_5 із зазначенням дати їх відкриття, закриття, валюти рахунків та залишку коштів;

-руху коштів та суми оборотів за дебетом та кредитом;

-наявні кредитні рахунки, депозитні рахунки, рахунки у цінних паперах, орендовані банківські комірки, сейфи, договори, на підставі яких були проведені банківські операції;

-реєстру (виписки) руху грошових коштів на паперовому та електронному носіях по рахунках на ім`я ОСОБА_5, по кредитових і дебетових оборотах з повною розшифровкою даних контрагентів підприємства (номерів рахунків, найменування і коду ЄДРПОУ), призначення, дати, часу і суми платежу, вказівкою вхідного і вихідного залишків на рахунку, найменування і МФО банку-відправника (одержувача), відомостей про документи, на підставі яких зроблені такі платежі, номери транзакцій;

-копії документів стосовно юридичного оформлення відкриття і використання вказаного рахунку (включаючи довіреність), а також інших документів, що складаються співробітниками банку відповідно до внутрішньо банківських інструкцій;

-первинних банківських документів, на підставі яких здійснювалось зарахування і списання грошових коштів з вказаного рахунку (грошові чеки, платіжні доручення, заяви на видачу готівкових грошових коштів, а також інші документи);

-документів, які містять інформацію про проведення фінансового моніторингу за операціями клієнта з наданням підтверджуючих документів, які було отримано від клієнта у ході його проведення;

Ухвала діє протягом одного місяця з дня постановлення ухвали.

Відповідно до статті 166 КПК України у разі невиконання цієї ухвали слідчий суддя, за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає. Заперечення на ухвалу можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідча суддя ОСОБА_1