Search

Document No. 88074454

  • Date of the hearing: 03/03/2020
  • Date of the decision: 03/03/2020
  • Case №: 991/1246/20
  • Proceeding №: 52019000000001119
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Presiding judge (HACC) : Bitsiuk A.V.
  • Lawyer : Purlinskoho D.Yu.

Справа № 991/1246/20

Провадження1-кс/991/1273/20

ВИЩИЙ АНТИКОРУПЦІЙНИЙ СУД

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 березня 2020 року м.Київ

Слідчий суддя Вищого антикорупційного суду Біцюк А.В., за участю секретаря судових засідань Волощенко С.В., захисника Пурлінського Д.Ю., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду у місті Києві клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №52019000000001119, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст.369 КК України,

ВСТАНОВИВ:

До Вищого антикорупційного суду надійшло клопотання Канікаєва Юрія Олеговича, який діє в інтересах підозрюваної ОСОБА_1 , про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №52019000000001119, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст.369 КК України, в якому просить:

-надати підозрювані ОСОБА_1, адвокату Канікаєву Юрію Олеговичу, адвокату Пурлінському Дмитру Юрійовичу, тимчасовий доступ до речей і документів - інформації про вхідні та вихідні дзвінки, інформації про вхідні і вихідні СМС-повідомлення (номера телефонів, дата дзвінків, тривалість, дата відправки-отримання повідомлень) у Товариства з обмеженою відповідальністю «Інтернаціональні телекомунікації» (ТОВ «Інтернаціональні телекомунікації», ЄДРПОУ 30109015, зареєстроване місцезнаходження: 65007, м. Одеса, вул. М. Арнаутська, 66) з терміналів, котрі користувались абонентським номером цього оператора телекомунікацій НОМЕР_1 за період з 00 год. 00 хв. 01.09.2019 р. до 24 год. 00 хв. 20.12.2019 р.

-зобов`язати ТОВ «Інтернаціональні телекомунікації», ЄДРПОУ 30109015, зареєстроване місцезнаходження: 65007, м. Одеса, вул. М. Арнаутська, 66, виготовити та видати ОСОБА_1 , та/або адвокату Канікаєву Юрію Олеговичу, та/або адвокату Пурлінському Дмитру Юрійовичу на електронному та паперовому носії документ з наступними відомостями щодо терміналів, котрі користувались номером оператора НОМЕР_1 за період з 00 год. 00 хв. 01.09.2019 р. до 24 год. 00 хв. 20.12.2019 р.: 1) щодо дати, часу і тривалості вхідних та вихідних телефонних з`єднань, IMEI терміналів з посиланням на ретранслятор та прив`язку до базових станцій та їх адресу, а також адресу місцеперебування абонентів зазначеного терміналу (азимут відносно базової станції), в момент кожного вхідного та вихідного телефонного з`єднання із зазначенням типу з`єднання, ідентифікатора (IMEI та IMSI), вхідних та вихідних SMS повідомлень та інформацію про інтернет-трафік, з урахуванням нульових дзвінків вказаного мобільного терміналу; 2) дата, час та тривалість з`єднань, у тому числі з`єднань нульової тривалості (неприйняті виклики) абонента кінцевого обладнання; 3) ідентифікаційні ознаки кінцевого обладнання споживачів телекомунікаційних послуг, з якими відбувався сеанс зв`язку вищенаведеного терміналу, та адреси розташування і номери базових станцій, які забезпечували зазначений зв`язок; 4) інформацію про вхідні і вихідні СМС-повідомлення (номера телефонів, дата та час відправки/отримання повідомлень); 5) за наявності контрактної угоди (або відповідної реєстрації) з абонентом вказаного номеру, надати відомості про його особу, копію контрактної угоди або інформаційну довідку щодо абонента.

В обґрунтування поданого клопотання заявник зазначає, що детективами Національного антикорупційного бюро України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 52019000000001119 від 12.12.2019 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст.369 КК України.

13.01.2020 р. у даному кримінальному провадженні ОСОБА_1 повідомлено про підозру.

Заявник зазначає, що сторона захисту не згодна з тим, що ОСОБА_1 нібито вчинила дії, які підпадають під кримінальне правопорушення, передбачене ч. 3 ст. 369 КК України, та вважає, що наведена версія подій є хибною, а мала місце спланована провокація правопорушення із помилковим визначенням винної особи.

У зв`язку з цим стороною захисту був проведений аналіз інформації щодо абонентів, з якими велося спілкування за допомогою засобів телефонного зв`язку та шляхом смс-повідомлень протягом періоду лютий 2017р. - січень 2020 р.

Заявник вказує, що в результаті цих заходів перед стороною захисту постала потреба в отриманні тимчасового доступу до інформації про вхідні та вихідні дзвінки, інформації про вхідні і вихідні СМС-повідомлення (номера телефонів, дата дзвінків, тривалість, дата відправки-отримання повідомлень) у Товариства з обмеженою відповідальністю «Інтернаціональні телекомунікації» (ТОВ «Інтернаціональні телекомунікації», ЄДРПОУ 30109015, зареєстроване місцезнаходження: 65007, м. Одеса, вул. М. Арнаутська, 66) з терміналів, котрі користувались абонентським номером цього оператора телекомунікацій НОМЕР_1 , що є номером телефону ОСОБА_1 , за період з 00 год. 00 хв. 01.09.2019 р. до 24 год. 00 хв. 20.12.2019 р.

Заявник зазначає, що вказана інформація важлива для захисту ОСОБА_1 , її отримання направлено на доведення невинуватості підзахисної і спростування версії слідства, оскільки дана інформація доведе, що мала місце провокація між особами, які знайомі та активно спілкуються між собою протягом тривалого часу, доведе, що ті чи інші дії виконувалися не в тих місцях, які зазначено у протоколах та інших документах, що нібито складалися під час процесуальних дій.

Однак, відповідна інформація є конфіденційною та її доступ обмежений, а тому неможливо отримати її шляхом звернення з адвокатським запитом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Інтернаціональні телекомунікації». При цьому, іншим шляхом отримати зазначену інформацію неможливо, оскільки така інформація зберігається виключно у оператора телекомунікацій.

Захисник Пурлінський Д.Ю. в судовому засіданні клопотання підтримав з викладених у ньому підстав, просив задовольнити в повному обсязі.

Представник Товариства з обмеженою відповідальністю «Інтернаціональні телекомунікації» повідомлявся належним чином про дату, час та місце судового засідання, однак в судове засідання не з`явився, жодних заяв до канцелярії суду не надходило, причини неявки невідомі.

Слідчий суддя, ознайомившись із поданим клопотанням про тимчасовий доступ до речей та документів, а також доданими до нього матеріалами, заслухавши пояснення заявника, дійшов наступного висновку.

Відповідно до ч. 1 ст. 131 КПК України, заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження.

Пунктом 5, 6 ч. 2 ст. 131 КПК України передбачені такі види заходів забезпечення кримінального провадження, як тимчасовий доступ до речей і документів і тимчасове вилучення майна.

Згідно ч. 1 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Згідно ч. 2 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Відповідно до ч. 5 ст. 163 КПК України, слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи:

1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи;

2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні;

3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Відповідно до ч. 6 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Слідчим суддею встановлено, що ОСОБА_1 користується абонентським номером оператора мобільного зв`язку Товариства з обмеженою відповідальністю «Інтернаціональні телекомунікації» НОМЕР_1 , що також підтверджується інформацією з протоколів допиту свідка ОСОБА_2 .

Судовим розглядом встановлено, що власником інформації, доступ до якої просить надати детектив, стосовно абонентського номеру НОМЕР_1 за період з 01.09.2019 по 20.12.2019, є оператор мобільного зв`язку: ТОВ «Інтернаціональні телекомунікації», який відповідно до ч. 1 ст. 34 Закону України «Про телекомунікації» повинен забезпечувати і нести відповідальність за схоронність відомостей, в яких міститься інформація про абонента, що становить охоронювану законом таємницю.

Враховуючи те, що виключно провайдери та оператори телекомунікацій відповідно до чинного законодавства уповноважені зберігати інформацію про зв`язок, абонента, надання телекомунікаційних послуг, у тому числі отримання послуг, їх тривалості, змісту, маршрутів передавання, то слідчий суддя робить висновок, що документи та речі, тимчасовий доступ до яких просить надати заявник, дійсно можуть перебувати у володінні оператора мобільного зв`язку ТОВ «Інтернаціональні телекомунікації».

Крім того, слідчий суддя дійшов висновку, що є достатні підстави вважати, що документи, доступ до яких просить надати заявник, самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, відомості, що містяться в них, можуть бути використані як докази з метою доведення невинуватості та непричетності ОСОБА_1 до подій, які їй інкримінуються, зокрема, як доказ того, що мала місце провокація з боку начальника Управління нагляду за додержанням законів у кримінальному провадженні та координації правоохоронної діяльності прокуратури Одеської області ОСОБА_2, що є свідком у даному кримінальному провадженні, а також як доказ місцезнаходження підозрюваної ОСОБА_1 в той чи інший час, під час вчинення тих чи інших процесуальних дій.

При цьому, в інший спосіб, аніж шляхом тимчасового доступу до вищевказаних документів, що перебувають у володінні оператора мобільного зв`язку ТОВ «Інтернаціональні телекомунікації», з`ясувати інформацію щодо зазначеного абонентського номеру, у тому числі, інформацію щодо дати, часу і тривалості вхідних та вихідних телефонних з`єднань вказаного абонента, адреси місцеперебування абонента вказаного номеру в момент кожного вхідного та вихідного телефонного з`єднання із зазначенням типу з`єднання, ідентифікатора (IMEI та IMSI) і інформацію про GPRS - трафік за конкретний період часу, що має значення доказів у кримінальному провадженні, неможливо, оскільки саме оператори телекомунікації є власниками інформації, що підлягає вилученню.

Відповідно до ч. 3 ст. 34, ч. 2 ст. 39 Закону України «Про телекомунікації» оператори, провайдери телекомунікацій зберігають та надають інформацію про з`єднання свого абонента у випадках і порядку, встановлених законом.

За змістом п. 7) ч. 1 ст. 162 КПК України до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать зокрема, інформація, яка знаходиться в операторів та провайдерів телекомунікацій, про зв`язок, абонента, надання телекомунікаційних послуг, у тому числі отримання послуг, їх тривалості, змісту, маршрутів передавання тощо.

Згідно зазначених положень закону, наявна у володінні оператора мобільного зв`язку ТОВ «Інтернаціональні телекомунікації» інформація є охоронюваною законом таємницею, а тому може бути розкритою виключно за рішенням суду, що унеможливлює її здобуття заявником в інший спосіб. При цьому, іншими способами довести обставини, які передбачається довести заявником за допомогою зазначеної інформації, неможливо, оскільки саме інформація щодо дати, часу і тривалості вхідних та вихідних телефонних з`єднань абонентського номеру НОМЕР_1 , а також інформація щодо адреси місцеперебування абонента вказаного номеру в момент кожного вхідного та вихідного телефонного з`єднання із зазначенням типу з`єднання, ідентифікатора (IMEI та IMSI) і інформацію про GPRS - трафік дозволить встановити місцезнаходження підозрюваної ОСОБА_1 , яка користується зазначеним телефонним номером, в момент вчинення тих чи інших дій, що є об`єктом дослідження в ході досудового розслідування у кримінальному провадженні № 52019000000001119 від 12.12.2019, а також дозволить встановити дату, час та тривалість вхідних телефонних з`єднань зазначеного абоненту з іншими абонентами, що в подальшому може бути використано в якості письмових доказів з метою доведення невинуватості ОСОБА_1 у вчиненні кримінального правопорушення в рамках даного кримінального провадження.

З огляду на зазначені обставини, враховуючи необхідність досягнення мети отримання доступу до вищевказаних документів, які перебувають у володінні оператора мобільного зв`язку ТОВ «Інтернаціональні телекомунікації», слідчий суддя приходить до висновку про необхідність задоволення клопотання в частині надання підозрюваній ОСОБА_1 , її захисникам - адвокату Канікаєву Юрію Олеговичу, адвокату Пурлінському Дмитру Юрійовичу, дозволу на тимчасовий доступ до документів із можливістю вилучення їх копій, що містять дані щодо належності та деталізації з`єднань телефонних дзвінків абонентського номеру НОМЕР_1 , який перебуває у володінні оператора (провайдера) телекомунікацій - Товариства з обмеженою відповідальністю «Інтернаціональні телекомунікації» (ТОВ «Інтернаціональні телекомунікації», ЄДРПОУ 30109015, зареєстроване місцезнаходження: 65007, м. Одеса, вул. М. Арнаутська, 66), та яким безпосередньо користується ОСОБА_1 , а саме: документів у електронному вигляді, які містять дані щодо зазначеного абонентського номеру, а саме: щодо дати, часу і тривалості вхідних та вихідних телефонних з`єднань вказаного абонента, з посиланням на ретранслятор та прив`язку до базових станцій вказаного абонента, із зазначенням їх адреси, а також адресу місцеперебування абоненту вказаного номеру в момент кожного вхідного та вихідного телефонного з`єднання із зазначенням типу з`єднання, ідентифікатора (IMEI та IMSI) і інформацію про GPRS - трафік, з урахуванням нульових з`єднань вказаних абонентів, за період часу з 01.09.2019 по 20.12.2019 включно.

Щодо вимоги заявника щодо надання дозволу на тимчасовий доступ до зазначеної в клопотанні інформації, що стосується місцезнаходження всіх кінцевих абонентів з якими здійснювався зв`язок абонентом з номером оператора НОМЕР_1 , яким користується ОСОБА_1 , за період з 00 год. 00 хв. 01.09.2019 р. до 24 год. 00 хв. 20.12.2019 р., то в цій частині клопотання не підлягає задоволенню, оскільки стороною захисту не доведено, що місцезнаходження усіх кінцевих абонентів, з ким відбувалось з`єднання, мають значення для цього кримінального провадження. В даному випадку втручання у права третіх осіб є непропорційним.

Крім того, вимога щодо надання доступу до інформації про вхідні та вихідні СМС-повідомлення (номера телефонів, дата та час відправки/отримання повідомлень) також не підлягає задоволенню, оскільки зазначена інформація без отримання розшифровки відповідних СМС-повідомлення не несе в собі доказового значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні, які планується встановити стороною захисту у випадку задоволення даного клопотання. враховуючи мету отримання тимчасового доступу до документів, які перебувають у володінні оператора мобільного зв`язку ТОВ «Інтернаціональні телекомунікації».

Що стосується вимоги заявника щодо покладання на ТОВ «Інтернаціональні телекомунікації» обов`язку виготовити та видати ОСОБА_1 , та/або адвокату Канікаєву Юрію Олеговичу, та/або адвокату Пурлінському Дмитру Юрійовичу на електронному та паперовому носії документ із зазначеною у клопотання інформацією, то в цій частині клопотання також не підлягає задоволенню, оскільки чинним законодавством України, зокрема, статтями 163-164 Кримінального процесуального кодексу України, не передбачено серед повноважень слідчого судді надавати відповідні розпорядження, а за результатами розгляду клопотання про тимчасовий доступ до речей та документів слідчий суддя шляхом постановлення ухвали наділений лише повноваженням видати розпорядження надати (забезпечити) тимчасовий доступ до речей і документів зазначеній в ухвалі особі та надати їй можливість вилучити зазначені речі і оригінали або копії документів, якщо відповідне рішення було прийнято слідчим суддею, судом.

З огляду на зазначені обставини, клопотання Канікаєва Юрія Олеговича, який діє в інтересах підозрюваної ОСОБА_1 , про тимчасовий доступ до речей і документів підлягає частковому задоволенню.

Керуючись ст.ст. 163-164, 166, 309, 369-372 КПК України, слідчий суддя

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання задовольнити частково.

Надати підозрюваній ОСОБА_1 , її захисникам - адвокату Канікаєву Юрію Олеговичу, адвокату Пурлінському Дмитру Юрійовичу, тимчасовий доступ до документів із можливістю вилучення їх копій, що містять дані щодо належності та деталізації з`єднань телефонних дзвінків абонентського номеру НОМЕР_1 , який перебуває у володінні оператора (провайдера) телекомунікацій - Товариства з обмеженою відповідальністю «Інтернаціональні телекомунікації» (ТОВ «Інтернаціональні телекомунікації», ЄДРПОУ 30109015, зареєстроване місцезнаходження: 65007, м. Одеса, вул. М.Арнаутська, 66), а саме:

- документів у електронному вигляді, які містять дані щодо зазначеного абонентського номеру, а саме: щодо дати, часу і тривалості вхідних та вихідних телефонних з`єднань вказаного абонента, з посиланням на ретранслятор та прив`язку до базових станцій вказаного абонента, із зазначенням їх адреси, а також адресу місцеперебування абоненту вказаного номеру в момент кожного вхідного та вихідного телефонного з`єднання із зазначенням типу з`єднання, ідентифікатора (IMEI та IMSI) і інформацію про GPRS - трафік, з урахуванням нульових з`єднань вказаних абонентів, за період часу з 01.09.2019 по 20.12.2019 включно.

Строк дії ухвали 30 (тридцять) днів, до 02 квітня 2020 року включно.

Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення та оскарженню не підлягає.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями Кримінального процесуального кодексу України з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

СЛІДЧИЙ СУДДЯ А.В. БІЦЮК