Search

Document No. 88264777

  • Date of the hearing: 17/03/2020
  • Date of the decision: 17/03/2020
  • Case №: 991/1513/20
  • Proceeding №: 52019000000000921
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Presiding judge (HACC) : Moisak S.M.

Справа № 991/1513/20

Провадження1-кс/991/1544/20

УХВАЛА

17 березня 2020 року м.Київ

Слідчий суддя Вищого антикорупційного суду Мойсак С.М., розглянувши клопотання приватного нотаріуса Херсонського міського нотаріального округу Сперчуна О.О. про здійснення розгляду клопотання детектива Статіви І.І. про надання тимчасового доступу до речей та документів у режимі відеоконференції та надання приватному нотаріусу Сперчуну О.О. матеріалів справи (кримінального провадження) для ознайомлення,

,

ВСТАНОВИВ:

До слідчого судді надійшло клопотання детектива Національного бюро П`ятого відділу детективів Третього підрозділу детективів Головного підрозділу детективів Національного антикорупційного бюро України Статіви І.І., погоджене з прокурором П`ятого відділу Управління процесуального керівництва, підтримання державного обвинувачення та представництва в суді Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Висоцькою Н.В. про тимчасовий доступ до речей та документіву кримінальному провадженні№ 52019000000000921 від 18.10.2019. В зазначеному клопотанні детектив просив надати дозвіл на тимчасовий доступ до речей і документів, які знаходяться у володінні приватного нотаріуса Херсонського міського нотаріального округу Сперчуна О.О., робоче місце якого знаходиться за адресою: м. Херсон, вул. Пилипа Орлика, 18.

Відповідно до положень ст. 163 КПК України, після отримання клопотання слідчим суддею здійснено судовий виклик представника особи, у володінні якої знаходяться зазначені у клопотанні речі та документи, а також детектива, який звернувся з клопотанням.

До початку судового засідання особа, у володіння якої знаходяться зазначені у клопотанні детектива речі та документи, а саме приватний нотаріус Херсонського міського нотаріального округу Сперечун О.О., надіслав до суду клопотання про здійснення розгляду клопотання детектива Статіви І.І. про надання тимчасового доступу до речей та документів у режимі відеоконференції з приміщення Херсонського міського суду.

Відповідно до п. 4 ч.1 ст. 336 КПК України судове провадження може здійснюватися у режимі відеоконференції під час трансляції з іншого приміщення, у тому числі яке знаходиться поза межами приміщення суду (дистанційне судове провадження), у разі необхідності вжиття таких заходів для забезпечення оперативності судового провадження.

Дослідивши клопотання приватного нотаріусу Херсонського міського нотаріального округу Сперчуна О.О. слідчий суддя, керуючись тим, що кожному гарантується право на справедливий судовий розгляд та вирішення справи в розумні строки незалежним і неупередженим судом, враховуючи необхідність забезпечення оперативності судового провадження, зробив висновок, що наявні достатні підстави для здійснення судового провадження у режимі відеоконференції.

Разом з тим, не підлягає задоволенню клопотання приватного нотаріусу Херсонського міського нотаріального округу Сперчуна О.О. в частині надіслання йому копії клопотання детектива Статіви І.І. про надання тимчасового доступу до речей та документів у формі електронного документа (сканкопії) для ознайомлення та підготування письмових пояснень, заперечень. Зазначене пояснюється тим, що такої форми ознайомлення з матеріалами справи (кримінального провадження) чинним законодавством не передбачено. Відповідно до п. 2 розділу Х Інструкції з діловодства в місцевих та апеляційних судах України, затвердженої Наказом Державної судової адміністрації України 20.08.2019 № 814, ознайомлення з матеріалами справи (кримінального провадження) проводиться виключно у приміщенні суду.

З огляду на зазначене, керуючись ст. 336 КПК України, Інструкцією з діловодства в місцевих та апеляційних судах України, затвердженої Наказом Державної судової адміністрації України 20.08.2019 № 814, слідчий суддя

УХВАЛИВ:

Клопотання приватного нотаріуса Херсонського міського нотаріального округу Сперчуна О.О. про здійснення розгляду клопотання детектива Статіви І.І. про надання тимчасового доступу до речей та документів у режимі відеоконференції та надання приватному нотаріусу Сперчуну О.О. матеріалів справи (кримінального провадження) для ознайомлення - задовольнити частково.

Розгляд клопотання про тимчасовий доступ до речей та документів призначити на 12 год 40 хв 20 березня 2020 року у залі судових засідань Вищого антикорупційного суду за адресою: м. Київ, вул. Хрещатик 42-А.

Доручити Херсонському міському суду Херсонської області, розташованому за адресою: 73000, м. Херсон, вул. Маяковського, 6/29, проведення відеоконференції з Вищим антикорупційним судом о 12 год 40 хв 20 березня 2020 року, а також на всіх наступних судових засіданнях з розгляду даного клопотання за участю приватного нотаріуса Херсонського міського нотаріального округу Сперчуна О.О.

Копію ухвали про участь особи в судовому засіданні в режимі відеоконференції направити негайно до Херсонського міського суду Херсонської області, розташованому за адресою: 73000, м. Херсон, вул. Маяковського, 6/29 та особам, які братимуть участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя С.М. Мойсак