Search

Document No. 89130078

  • Date of the hearing: 06/05/2020
  • Date of the decision: 06/05/2020
  • Case №: 638/12275/18
  • Proceeding №: 42017000000000011
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Presiding judge (HACC) : Kryklyvyi V.V.
  • Judge (HACC) : Halabala M.V., Nohachevskyi V.V.

ВИЩИЙ АНТИКОРУПЦІЙНИЙ СУД

Справа № 638/12275/18

Провадження № 1-кп/991/95/19

УХВАЛА

06 травня 2020 року місто Київ

Вищий антикорупційного суду у складі: головуючого судді Крикливого В.В., суддів Галабали М.В., Ногачевського В.В.,

розглянувши матеріали кримінального провадження за обвинуваченням ОСОБА_1 у вчиненні злочинів, передбачених ч. 2 ст. 364 та ч. 1 ст. 375 КК України,

в с т а н о в и л а :

04 жовтня 2019 року до Вищого антикорупційного суду передано для розгляду обвинувальний акт у кримінальному провадженні за обвинуваченням ОСОБА_1 у вчиненні злочинів, передбачених ч. 2 ст. 364 та ч. 1 ст. 375 КК України.

Ухвалою суду від 17.12.2019 згадане кримінальне провадження призначено до судового розгляду (т.5 а.с.147).

До участі у справі в якості захисників обвинуваченої ОСОБА_1 допущені наступні адвокати: Вилков С.В., Денисюк С.Ф., Лясковець О.В., Подосінов А.О.

Наступне судове засідання призначено на 10 год. 00 хв. 12.05.2020, про що належно та завчасно повідомлені всі учасники судового провадження.

30 квітня 2020 року до Вищого антикорупційного суду надійшло клопотання захисника ОСОБА_2 про відкладення судового розгляду. Свої вимоги обґрунтовує тим, що він та його підзахисна ОСОБА_1 проживають у місті Харків і не можуть прибути в судове засідання з причин запровадження в Україні заходів із додержанням карантину у зв`язку із епідемією короновірусу, зокрема у вигляді заборони регулярних та нерегулярних перевезень пасажирів міжміського та міжобласного сполучення. Також ОСОБА_2 , як на підставу для відкладення судового розгляду, зазначив у клопотанні що він досяг 60-тирічного віку, тому у відповідності до постанови КМУ № 211 від 11.03.2020 потребує самоізоляції.

04 травня 2020 року до Вищого антикорупційного суду надійшли клопотання захисників Подосінова А.О. та Лясковця О.В., в яких вони теж прохають відкласти судовий розгляд справи з наведених вище підстав. Захисник Лясковець О.В. у своєму клопотанні зазначив, що проживає в місті Запоріжжя і не має можливості прибути до приміщення Вищого антикорупційного суду у зв`язку із припиненням в Україні міжобласного пасажирського сполучення.

Окрім того, як на підставу для відкладення судового розгляду захисники Подосінов А.О. та Лясковць О.В. послалися на лист Голови Ради суддів України від 16.03.2020 про встановлення особливого режиму роботи судів.

Враховуючи, що участь обвинуваченої та її захисників під час судового розгляду є обов`язковою, колегія суддів вважає, що для забезпечення оперативності судового провадження, необхідно розглянути питання про здійснення дистанційного судового провадження у цій справі. Вирішення згаданого питання можливе за відсутності учасників судового провадження та без проведення судового засідання.

Так, відповідно до ч.1 ст.318 КПК України судовий розгляд має бути проведений і завершений протягом розумного строку. Згідно із ч.2 цієї статті судовий розгляд здійснюється в судовому засіданні з обов`язковою участю сторін кримінального провадження, крім випадків, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до п.п. 1, 4 ч. 1, ч. 2 та ч. 9 ст. 336 КПК України судове провадження може здійснюватися у режимі відеоконференції під час трансляції з іншого приміщення, у тому числі яке знаходиться поза межами приміщення суду (дистанційне судове провадження), зокрема у разі неможливості безпосередньої участі учасника кримінального провадження в судовому провадженні за станом здоров`я або з інших поважних причин, необхідності вжиття таких заходів для забезпечення оперативності судового провадження.

Постановою Кабінету Міністрів України від 11.03.2020 № 211 «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» запроваджено низку заходів із додержанням карантину у зв`язку із епідемією короновірусу, зокрема у вигляді заборони регулярних та нерегулярних перевезень пасажирів міжміського та міжобласного сполучення.

Строк здійснення карантинних заходів продовжено до 22.05.2020.

23.04.2020 набрав чинності Закон України «Про внесення зміни до пункту 205 розділу XI "Перехідні положення" Кримінального процесуального кодексу України щодо особливостей судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні та розгляду окремих питань під час судового провадження на період дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» від 13.04.2020 № 558-IX.

Відповідно до пункту 205 розділу XI "Перехідні положення" Кримінального процесуального кодексу України, тимчасово, на період дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19), встановлено низку особливостей розгляду окремих питань під час судового провадження, зокрема щодо здійснення дистанційного провадження.

Так, розгляд питань, віднесених до повноважень суду, за його рішенням, прийнятим з власної ініціативи, може бути проведено у режимі відеоконференції.

Проведення судового засідання у режимі відеоконференції, у тому числі під час судового провадження, здійснюється на умовах, визначених абзацом сьомим цього пункту, з дотриманням правил, передбачених частинами третьою - дев`ятою статті 336 КПК України. Суд не має права прийняти рішення про проведення судового засідання щодо розгляду клопотання про продовження строку тримання під вартою у режимі відеоконференції, в якому поза межами приміщення суду перебуває обвинувачений, якщо він проти цього заперечує.

Відтак, на період дії карантину здійснення дистанційного судового провадження можливе за ініціативою суду, без згоди обвинуваченого та інших учасників судового провадження.

Зважаючи на те, що зазначені захисниками причини неможливості безпосередньої участі в судовому засіданні, яке проводиться в місті Києві, є поважними, колегія суддів приходить до висновку про необхідність здійснення дистанційного судового провадження.

Згідно із службовою запискою секретаря судових засідань Чумаченко А.О., остання неодноразово телефонувала обвинуваченій та її захисникам й повідомляла, що колегія суддів має намір розглянути питання про здійснення дистанційного провадження. Тому зазначеним особам було запропоновано обрати суд, який би був для них зручним територіально для проведення відеоконференції. Проте згадані особи, зокрема захисники Денисюк С.Ф. та Лясковець О.В . , від відповіді на зазначене питання утрималися. Тому, враховуючи адресу місця проживання обвинуваченої та захисника Лясковця О.В., колегія суддів вважає за можливе здійснення дистанційного судового провадження у цій справі між Вищим антикорупційним судом та Ленінським районним судом міста Харкова, а також із Запорізьким районним судом Запорізької області.

Зазначені суди є максимально наближеним до місця проживання обвинуваченої ОСОБА_1 та захисника Лясковця О.В.

Разом із цим колегія суддів вважає за необхідне звернути увагу на те, що на даний час ОСОБА_1 має процесуальний статус обвинуваченої і тому, відповідно до п.1 ч.7 ст.42 КПК України, зобов`язана прибути за викликом суду.

Запровадження заходів із додержанням карантину не є підставою для зупинення кримінальних проваджень та неприбуття до суду учасників судового провадження, участь яких є обов`язковою.

В зазначених вище клопотаннях захисники Подосінов А.О. та Лясковець А.О. посилаються на лист Ради суддів України від 11.03.2020 щодо здійснення заходів із додержанням правил карантину, як на підставу для відкладення судового засідання. Проте, як вбачається із змісту згаданого листа, викладена в ньому рекомендація (прохання) утримуватися від участі у судових засіданням стосується лише тих судових засідань, де слухання не передбачають обов`язкової присутності сторін.

Проте, відповідно до ч.2 ст. 318 КПК України судовий розгляд здійснюється в судовому засіданні з обов`язковою участю сторін кримінального провадження, крім випадків, передбачених цим Кодексом.

Як вже згадувалося раніше, обвинувачені зобов`язані прибувати за викликом до суду, а запровадження заходів із додержанням карантину, у тому числі передбачених постановою КМУ № 211 від 11.03.2020, покладає на учасників судового провадження лише додаткові обов`язки щодо дотримання встановлених правил карантину та не є підставою для неприбуття в судове засідання.

Відповідно до положень ст. 139 КПК України якщо обвинувачений не з`явився без поважних причин або не повідомив про причини свого неприбуття, на нього накладається грошове стягнення у розмірі від 0,5 до 2 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб (від 1051 до 4204 грн.). Також до такого обвинуваченого може бути застосовано привід.

На даний час судовий розгляд по справі за обвинуваченням ОСОБА_1 перебуває на стадії дослідження доказів сторони обвинувачення, а саме письмових доказів, відкритих стороні захисту в порядку ст. 290 КПК України.

Системний аналіз положень, закріплених в статтях 7, 20, 21, 42, 45, 46, 47, 52, 53, 324 КПК України, а також в статтях 357-359, 363, 364 КПК України, дає підстави дійти висновку про те, що неприбуття в судове засідання одного із захисників обвинуваченого не є безумовною підставою для відкладення судового розгляду на стадії дослідження письмових доказів сторони обвинувачення. До закінчення з`ясування обставин та перевірки їх доказами, а також під час судових дебатів, учасники судового провадження мають право в усній або письмовій формі висловити думку щодо належності, допустимості та достовірності наданих суду доказів. В такому випадку проведення судового засідання у відсутність одного із захисників не є порушенням права обвинуваченого на захист.

З огляду на викладене, з метою забезпечення оперативності судового провадження, керуючись статтею 336, пунктом 205 розділу XI "Перехідні положення" КПК України, колегія суддів,

ПОСТАНОВИЛА:

Здійснювати дистанційне судове провадження у кримінальній справі за обвинуваченням ОСОБА_1 у вчиненні злочинів, передбачених ч. 2 ст. 364 та ч. 1 ст. 375 КК України, між Вищим антикорупційним судом та Ленінським районним судом міста Харкова, а також між Вищим антикорупційним судом та Запорізьким районним судом Запорізької області.

Доручити Ленінському районному суду міста Харкова та Запорізькому районному суду Запорізької області проведення всіх судових засідань в режимі відеоконференції за участі обвинуваченої ОСОБА_1 , захисників Денисюк С.Ф. та Лясковеця О.В.

Дату і час проведення судових засідань повідомляти учасникам судового розгляду Ленінському районному суду міста Харкова та Запорізькому районному суду Запорізької області.

Копію ухвали направити учасникам судового провадження для відома.

Копію ухвали направити до Ленінського районного суду міста Харкова та Запорізького районного суду Запорізької області для організації виконання.

Роз`яснити учасниками судового провадження, що здійснення дистанційного провадження не є перешкодою для їх прибуття до Вищого антикорупційного суду для участі у судовому засіданні.

Визначити строк дії ухвали на період дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19).

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення й оскарженню не підлягає.

Судді:

В.В. Крикливий М.В. Галабала В.В. Ногачевський