Search

Document No. 89225511

  • Date of the hearing: 12/05/2020
  • Date of the decision: 12/05/2020
  • Case №: 991/2883/20
  • Proceeding №: 12015140350000942
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Presiding judge (HACC) : Moisak S.M.
  • Secretary : Zubritskoi A.M., Zaplatynskoi K.V.
  • Lawyer : Hrushovtsia Ye.A.

Справа № 991/2883/20

Провадження1-кс/991/2970/20

УХВАЛА

12 травня 2020 року м.Київ

Слідчий суддя Вищого антикорупційного суду Мойсак С.М., за участю секретарів судового засідання Зубріцької А.М., Заплатинської К.В., адвоката Грушовця Є.А., детектива Кравчука І.І., розглянувши у відкритому судовому засіданні у приміщенні суду у м. Києві скаргу захисника Грушовця Євгена Анатолійовича, який діє в інтересах ОСОБА_1 на постанову детектива Національного антикорупційного бюро України від 17.03.2020 про зупинення досудового розслідування у кримінальному провадженню № 12015140350000942 від 21.07.2015,

ВСТАНОВИВ:

До Вищого антикорупційного суду надійшли матеріали скарги захисника Грушовця Євгена Анатолійовича, який діє в інтересах ОСОБА_1 по кримінальному провадженню № 12015140350000942 від 21.07.2015, у якій він прохає скасувати постанову детектива від 17.03.2020 про зупинення досудового розслідування.

В обґрунтування вимог скарги захисник зазначає, що 17.03.2020 старшим детективом - заступником керівника П`ятого відділу детективів Третього підрозділу детективів Головного підрозділу детективів Національного антикорупційного бюро України Кравчуком І.І. за погодженням з прокурором Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Офісу Генерального прокурора Сидоренком В.А. прийнято процесуальне рішення у формі постанови про зупинення досудового розслідування кримінального провадження на підставі п. 3 ч. 1 ст. 280 КПК України.

Вказане рішення на твердження скаржника є незаконним, оскільки на дату його прийняття стороною обвинувачення не виконано усіх необхідних та можливих слідчих (розшукових) дій, а саме не виконано ухвалу слідчого судді Вищого антикорупційного суду від 13.01.2020, якою було зобов`язано прокурора у кримінальному провадженні забезпечити проведення допитів судових експертів Київського науково-дослідницького інституту Міністерства юстиції України. На час винесення оскаржуваної постанови, допити експертів проведені не були.

Крім того, захисник зазначає, що мотивувальна частина оскаржуваної постанови не містить обсягу правової допомоги, яку орган досудового розслідування має на меті отримати та які слідчі, процесуальні дії необхідно провести компетентним органам іноземної держави; а у резолютивній частині - не визначено особу, якій належить виконання дій у межах міжнародного співробітництва та не встановлено строків його виконання.

За наведених обставин захисник переконаний, що постанова детектива винесена в порушення приписів ст. 110, 280 КПК України, а отже підлягає скасуванню.

У судовому засіданні адвокат Грушовець Є.А. скаргу підтримав, прохав задовольнити з підстав викладених у ній. Пояснення надав аналогічні тексту скарги.

Детектив Кравчук І.І. у судовому засіданні заперечував проти задоволення скарги, надав письмові пояснення та додатково пояснив, що рішення про зупинення досудового розслідування прийнято з підстав, визначених кримінальним процесуальним законодавством України - необхідність проведення процесуальних дій у межах міжнародного співробітництва. Постанова відповідає усім необхідним критеріям процесуального рішення, а посилання захисника на не виконання ухвали слідчого судді, якою було зобов`язано допитати експертів КНДІ не є дійсним, оскільки сторона обвинувачення звернулася з роз`ясненням судового рішення до слідчого судді. Дотепер роз`яснення слідчим суддею не надано, у зв`язку з чим проведення допитів є неможливим. За наведених обставин, оскільки компетентними органами іноземної держави триває виконання запиту про міжнародну правову допомогу, існують підстави для зупинення досудового розслідування у кримінальному провадженні. На підставі викладеного детектив просив відмовити у задоволенні скарги захисника.

Дослідивши матеріали скарги та додані до неї документи, вислухавши позицію учасників провадження та вивчивши долучені документи, слідчий суддя дійшов наступних висновків

Національним антикорупційним бюро України здійснюється досудове розслідування, а Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою Офісу Генерального прокурора - процесуальне керівництво у кримінальному провадженні № 12015140350000942 від 21.07.2015, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 364, ч. 1 ст. 366 КК України.

21.11.2019 ОСОБА_1 повідомлено про підозру у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 364 КК України.

Постановою старшого детектива - заступника керівника П`ятого відділу детективів Третього підрозділу детективів Головного підрозділу детективів Національного антикорупційного бюро України Кравчуком І.І., погодженою з прокурором у кримінальному провадженні Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Офісу Генерального прокурора Сидоренком В.А. від 17.03.2020 досудове розслідування у кримінальному провадженні зупинено на підставі п. 3 ч. 1 ст. 280 КПК України - у зв`язку з наявною необхідністю виконання процесуальних дій у межах міжнародного співробітництва.

Приймаючи рішення про зупинення досудового розслідування детективом зазначено, що 28.02.2020 компетентним органам Чеської Республіки скеровано запит про міжнародну правову допомогу у даному кримінальному провадженні, який залишається не виконаним. Також детектив зазначив про те, що стороною обвинувачення виконано всі слідчі (розшукові) та інші процесуальні дії, проведення яких необхідне та можливе.

Вказане рішення детектива від 17.03.2020 і є предметом оскарження у поданій захисником скарзі.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 303 КПК України, на досудовому провадженні може бути оскаржено рішення слідчого, прокурора про зупинення досудового розслідування - потерпілим, його представником чи законним представником, підозрюваним, його захисником чи законним представником, представником юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження

Підстави та порядок зупинення досудового розслідування встановлені Главою 23 Кримінального процесуального кодексу України.

Вичерпний перелік підстав зупинення досудового розслідування регламентований ст. 280 КПК України.

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 280 КПК України, досудове розслідування може бути зупинено після повідомлення особі про підозру у разі наявної необхідності виконання процесуальних дій у межах міжнародного співробітництва.

До зупинення досудового розслідування слідчий зобов`язаний виконати всі слідчі (розшукові) та інші процесуальні дії, проведення яких необхідне та можливе (ч. 2 ст. 280 КПК України).

З огляду на наведені правові норми, а також враховуючи обставини, на які посилається заявник в обґрунтування своїх вимог при розгляді скарги слідчий суддя має перевірити такі обставини:

- існування факту, що став підставою для зупинення досудового розслідування відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 280 КПК України;

- факт виконання всіх слідчих (розшукових) та інших процесуальних дій, проведення яких необхідне та можливе.

Правила міжнародного співробітництва під час кримінального провадження, передбачені Главами 42-46 КПК України.

Відповідно до загальних засад міжнародного співробітництва, закріплених у Главі 42 КПК України, міжнародна правова допомога полягає у проведенні компетентними органами однієї держави процесуальних дій, виконання яких необхідне для досудового розслідування, судового розгляду або для виконання вироку, ухваленого судом іншої держави або міжнародною судовою установою.

Центральним органом України під час досудового розслідування кримінальних правопорушень, віднесених до підслідності Національного антикорупційного бюро України, є Національне антикорупційне бюро України, тобто наділено повноваженнями звертатися із запитами про міжнародну правову допомогу у кримінальному провадженні під час досудового розслідування та розглядати відповідні запити іноземних компетентних органів (ч. 1 ст. 545 КПК України).

У судовому засідання встановлено, що Національним антикорупційним бюро України за вих. № 10145/8199 від 28.02.2020 до Генеральної прокуратури Чеської Республіки направлено запит про надання міжнародної правової допомоги.

Відповідно до листа директора Департаменту міжнародних справ Офісу Верховного Державного Прокурора Чеської Республіки № 1 NZM 947/2020-19 від 18.03.2020, компетентним органом іноземної держави отримано запит Національного бюро про міжнародну правову допомогу та в подальшому його направлено для виконання в Офіс Регіонального Державного прокурора в Чеське Будейовице.

Отже, на момент винесення оскаржуваної постанови, існували обставини, які стали підставою для прийняття такого рішення, а відтак, постанова про зупинення досудового розслідування від 17.03.2020 прийнята у відповідності до вимог КПК України, оскільки п. 3 ч. 1 ст. 280 КПК України надає органу досудового розслідування можливість зупинити досудове розслідування у зв`язку із наявною необхідністю виконання процесуальних дій у межах міжнародного співробітництва.

Щодо доводів заявника з приводу зупинення досудового розслідування до проведення всіх необхідних та можливих слідчих (розшукових) та процесуальних дій, слідчий суддя зазначає наступне

Частиною 2 статті 280 КПК України встановлюється обов`язок слідчого, до зупинення досудового розслідування, виконати всі слідчі (розшукові) та інші процесуальні дії, проведення яких необхідне та можливе.

Посилання адвоката, у поданій ним скарзі, на наявність невиконаної ухвали слідчого судді Вищого антикорупційного суду від 13.01.2020, якою було зобов`язано сторону обвинувачення провести допити судових експертів Київського науково-дослідницького інституту Міністерства юстиції України, на переконання суду не є беззаперечною підставою для скасування процесуального рішення детектива, оскільки в даній ухвалі, слідчим суддею не було вказано в якому процесуального статусі необхідно допитувати визначених осіб, що стало підставою для звернення прокурора з заявою про роз`яснення судового рішення, оскільки така невизначеність могла порушити права та обов`язки осіб при проведенні слідчої дії.

Дотепер вказане судове рішення роз`яснено не було, що на переконання слідчого судді, унеможливлює виконання ухвали слідчого судді Вищого антикорупційного суду від 13.01.2020.

Наведене дає підстави для висновку щодо обґрунтованості тверджень детектива, викладених у постанові, щодо виконання всіх слідчих (розшукових) та інших процесуальних дій, проведення яких було необхідне та можливе.

Крім того, вимоги до форми та змісту постанови слідчого наведені у ч. 5 ст. 110 КПК України. Слідчий суддя встановив, що постанова старшого детектива - заступника керівника П`ятого відділу детективів Третього підрозділу детективів Головного підрозділу детективів Національного антикорупційного бюро України Кравчука І.І. від 17.03.2020 про зупинення досудового розслідування відповідає формальним вимогам, визначеним у ч. 5 ст. 110 КПК України. У постанові стисло викладено мотиви та обґрунтування прийнятого рішення про зупинення досудового розслідування у кримінальному провадженні № 12015140350000942 від 21.07.2015.

На підставі вищевикладеного, слідчий суддя дійшов висновку про відсутність підстав для задоволення скарги захисника Грушовця Є.А., який діє в інтересах ОСОБА_1 , що є підставою для відмови у задоволенні скарги.

Керуючись ст.ст. 107, 110, 303, 307, 309, 372 КПК України,

УХВАЛИВ:

У задоволенні скарги захисника Грушовця Євгена Анатолійовича, який діє в інтересах ОСОБА_1 , про скасування постанови детектива Національного антикорупційного бюро України від 17.03.2020 про зупинення досудового розслідування у кримінальному провадженню № 12015140350000942 від 21.07.2015 - відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя С.М. Мойсак