Search

Document No. 89225678

  • Date of the hearing: 12/05/2020
  • Date of the decision: 12/05/2020
  • Case №: 991/1990/20
  • Proceeding №: 42014000000000521
  • Instance: HACC AC
  • Judicial form: Criminal
  • Presiding judge (HACC AC) : Panaid I.V.
  • Judge (HACC AC) : Bodnar S.B., Pankulych V.I.
  • Secretary : Dubyna T.Yu.
  • Prosecutor : Musiiaka V.V.

Справа № 991/1990/20

Провадження №11-сс/991/288/20

ВИЩИЙ АНТИКОРУПЦІЙНИЙ СУД

АПЕЛЯЦІЙНА ПАЛАТА

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 травня 2020 року м. Київ

Колегія суддів Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду в складі:

головуючого Панаіда І.В.,

суддів Боднара С.Б., Панкулича В.І.,

за участю:

секретаря судового засідання Дубини Т.Ю.,

прокурора Мусіяки В.В.,

представників скаржника Захарченка Ю.О., Глушко Ю.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві матеріали за апеляційною скаргою адвоката Захарченка Юрія Олександровича в інтересах Товариства з обмеженою відповідальністю «ЮНІСОН ГРУП», на ухвалу слідчого судді Вищого антикорупційного суду від 06 березня 2020 року про арешт майна у кримінальному провадженні №42014000000000521 від 18 червня 2014 року,

ВСТАНОВИЛА:

Ухвалою слідчого судді Вищого антикорупційного суду від 06 березня 2020 рокучастково задоволено клопотання прокурора та накладного арешт на майно, яке перебуває у власності ТОВ «ЮНІСОН ГРУП», шляхом заборони на відчуження, розпорядження та користування майном - залізничними напіввагонами у кількості 1000 одиниць, які передані Національному агентству з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів для здійснення заходів з управління таким майном з метою забезпечення збереження, як майна так і його економічної вартості.

Не погодившись з ухвалою слідчого судді, представник ТОВ «ЮНІСОН ГРУП» Захарченко Ю.О. подав апеляційну скаргу, в якій просить скасувати вищевказану ухвалу слідчого судді та постановити нову, якою в задоволенні клопотання прокурора Спеціалізованої антикорупційної прокуратури про накладення арешту на майно ТОВ «ЮНІСОН ГРУП» у кримінальному провадженні №42014000000000521 від 18 червня 2014 року відмовити.

Скаржник вважає, що ухвала є незаконною і підлягає скасуванню, оскільки була постановлена з істотним порушенням вимог кримінального процесуального закону. Обґрунтовуючи вимоги апеляційної скарги, посилається на те, що ТОВ «ЮНІСОН ГРУП» завжди здійснювало чесну та законну підприємницьку діяльність, жодного відношення до сторін кримінального провадження №42014000000000521 не має, майно ТОВ «ЮНІСОН ГРУП» не є речовим доказом і за своєю правовою природою не може бути ним через відсутність ознак, визначених ст. 98 КПК України. Стороною обвинувачення не було надано будь-яких доказів на підтвердження того, що майно ТОВ «ЮНІСОН ГРУП» використовувалось як знаряддя вчинення злочину та зберегло на собі його сліди. Доводи органу досудового розслідування будуються лише на припущеннях, натомість майно, на яке накладено арешт, придбано на законних підставах та за рахунок коштів, отриманих від ПАТ «ТОРГОВИЙ ДОМ АЗОВЗАГАЛЬМАШ», ПАТ «ДОНЕЦЬКСТАЛЬ», ПАТ «АЗОВЗАГАЛЬМАШ» на умовах попередньої оплати, за рахунок кредитних коштів та інших надходжень від господарської діяльності товариства, що підтверджується договорами купівлі-продажу та поставки, договорами оренди, бухгалтерськими та банківськими документами. Крім цього, ТОВ «ЮНІСОН ГРУП» є юридичною особою, отже до майна вказаного підприємства не може бути застосовано конфіскація як вид покарання. Арешт майна ТОВ «ЮНІСОН ГРУП» з метою забезпечення конфіскації, як заходу кримінально-правового характеру для юридичної особи, без внесення відомостей про таку особу до ЄРДР, є незаконним. В доповненнях до апеляційної скарги представник ТОВ «ЮНІСОН ГРУП» зазначав про не допустимість порушення права власності, посилаючись при цьому на практику Європейського суду з прав людини, вказував, на те, що матеріали справи № 991/1990/20 не містять належних доказів повноважень прокурора САП Мусіяки В.В., який звертався з клопотанням про накладення арешту на майно ТОВ «ЮНІСОН ГРУП», здійснювати нагляд за додержанням законів під час проведення досудового розслідування у кримінальному провадженні №42014000000000521 та визнання арештованих напіввагонів речовими доказами. Крім цього, представник ТОВ «ЮНІСОН ГРУП» посилався на неправомірність передачі арештованого майна в управління Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів для здійснення заходів управління таким майном з метою забезпечення його збереження та збереження його економічної вартості. До того ж, істотним порушенням вимог кримінального процесуального закону, на думку сторони захисту, є відсутність в матеріалах справи журналу судового засідання, в якому було б зафіксовано про проголошення оскаржуваного судового рішення, що є безумовною підставою для його скасування відповідно до вимог п.7 ч.2 ст. 412 КПК України.

В судовому засіданні представники скаржника апеляційну скаргу та доповнення до неї підтримали в повному обсязі та просили її задовольнити.

Прокурор проти задоволення апеляційної скарги заперечував, вважав рішення слідчого судді законним та обґрунтованим. В обґрунтування своєї позиції зазначав, що арештовані рішенням слідчого судді напіввагони мотивовано визнані речовими доказами постановою слідчого від 15 липня 2017 року, оскільки останні відповідають вимогам, встановленим у ч.1 ст.98 КПК України, як майно придбане внаслідок вчинення злочину. Досудовим розслідуванням встановлено, що схема придбання напіввагонів, полягала в тому, що ТОВ «ЮНІСОН ГРУП» отримало позику на придбання вагонів (понад 190 млн. грн.) з фонду «СОЛДО», що створений ТОВ «КУА «Юнісон Фінанс» входить до групи ЮНІСОН та є одним із засновників ТОВ «ЮНІСОН ГРУП», директором якого є ОСОБА_1 При цьому Фонд «СОЛДО» наповнений коштами виключно за рахунок викупу інвестиційних сертифікатів нерезидентами, бенефіціарними власниками яких є, зокрема, ОСОБА_2, його батько та інші особи. У період з 07 листопада 2012 року по 20 грудня 2013 року з банківського рахунку IDP ASSET MANAGEMENT LTD (власник ОСОБА_3) перераховано грошові кошти на рахунки ТОВ «КУА «ЕКСЕЛЬСІОР» (колишня назва - ТОВ КУА «ЮНІСОН ФІНАНС» код ЄДРПОУ 38150437), в загальній сумі 712, 49 млн. доларів США. Грошові кошти, які надходили з іноземних рахунків компаній - нерезидентів України у якості оплати за цінні папери інвестиційних фондів «СОЛДО», «ЦИТАДЕЛЬ», «ЮНІСІТІ» та «СКАЙ», використовувались ТОВ «КУА «ЕКСЕЛЬСІОР», яке перебувало під управлінням ОСОБА_1, виключно з метою їх легалізації у якості забезпечення позиками та фінансовою допомогою підприємств групи «ЮНІСОН», які використовували отримані грошові кошти на придбання значної кількості об'єктів нерухомості та рухомого майна на території України, зокрема і для придбання напіввагонів.

Заслухавши доповідь судді, думку представників скаржника, пояснення прокурора, дослідивши матеріали судового провадження, перевіривши доводи апеляційної скарги, колегія суддів приходить до наступних висновків.

Відповідно до вимог ст. 173 КПК України при вирішенні питання про арешт майна слідчий суддя, суд повинен враховувати правову підставу для арешту майна; можливість використання майна як доказу у кримінальному провадженні (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої статті 170 цього Кодексу); наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення або суспільно небезпечного діяння, що підпадає під ознаки діяння, передбаченого законом України про кримінальну відповідальність (якщо арешт майна накладається у випадках, передбачених пунктами 3, 4 частини другої статті 170 цього Кодексу); можливість спеціальної конфіскації майна (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 2 частини другої статті 170 цього Кодексу); розмір шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, неправомірної вигоди, яка отримана юридичною особою (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 4 частини другої статті 170 цього Кодексу); розумність та співрозмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження; наслідки арешту майна для підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб.

На переконання колегії суддів, слідчий суддя, під час розгляду клопотання прокурора про накладення арешту на майно, в повній мірі дотримався вказаних вимог закону.

Згідно положень ст. 170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження.

Крім того, ч. 2 ст. 170 КПК України передбачено, що арешт майна допускається з метою збереження речових доказів; спеціальної конфіскації; конфіскації майна, як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Згідно ч. 5 ст. 170 КПК України, у випадку передбаченому п. 3 ч. 2 цієї статті, тобто з метою конфіскації майна, арешт накладається на майно підозрюваного, обвинуваченого, засудженого або юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, за наявності достатніх підстав вважати, що суд у випадку, передбаченому Кримінальним кодексом України, може призначити покарання у виді конфіскації майна або застосувати до юридичної особи захід кримінально-правового характеру у виді конфіскації майна.

Як вбачається з матеріалів провадження, Головною військовою прокуратурою Генеральної прокуратури України здійснювалося досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42014000000000521 від 18 червня 2014 року за підозрою ОСОБА_2 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст. 255, ч.4 ст. 28, ч.2 ст.364, ч.4 ст.28, ч.3 ст.209КК України, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_1 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст. 255, ч.4 ст.28, ч.3 ст.209КК України.

Відповідно до постанови заступника Генерального прокурора - Головного військового прокурора Чумака В.В. від 21 листопада 2019 року, здійснення досудового розслідування кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст.255, ч.4 ст. 28, ч.2 ст. 364, ч.4 ст.28, ч.3 ст. 209КК України, у кримінальному провадженні № 42014000000000521 доручено Національному антикорупційному бюро України.

У даному кримінальному провадженні розслідуються обставини створення злочинної організації Президентом України ОСОБА_7, до якої залучено Прем'єр-міністра України ОСОБА_8, заступника Голови, у подальшому Голову Державної податкової служби України, Міністра доходів і зборів України ОСОБА_2, та участі у вказаній злочинній організації службових осіб системи Державної податкової адміністрації України, у подальшому Державної податкової служби України та Міністерства доходів і зборів України, а також інших невстановлених слідством осіб, з метою вчинення тяжкого злочину проти держави, а саме втілення на рівні держави злочинної схеми незаконного збагачення для себе та близького оточення за рахунок коштів від здійснення організації контрольованого ухилення від сплати податків суб'єктами господарювання - платниками податку на додану вартість.

Крім того, в рамках даного кримінального провадження досудовим розслідуванням встановлено, що ОСОБА_2, реалізуючи свій злочинний намір, діючи умисно, з корисливих мотивів, усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, передбачаючи настання суспільно-небезпечних наслідків та бажаючи їх настання, упродовж 2011-2017 років створив організовану групу з числа невстановлених в ході слідства осіб, за допомогою якої легалізував (відмив) доходи (грошові кошти), держані злочинним шляхом за участь у злочинній організації та у вчинюваному у її складі тяжкому злочині проти держави на загальну суму 6 301 601 270 грн., ставши фактичним власником зареєстрованих суб'єктів господарювання, їх активів, грошових коштів, зосередивши на собі фактичне керівництво їх діяльністю через довірених осіб та право розпорядження прибутками.

07 червня 2018 року ОСОБА_2 повідомлено про зміну раніше повідомленої підозри у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 255, ч. 4 ст. 28, ч. 2 ст. 364, ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 209КК України.

Так, серед іншого встановлено, що 21 лютого 2011 року на ОСОБА_9 - дружину батька ОСОБА_2 - ОСОБА_3, яка діяла фактично в інтересах злочинної організації на чолі з ОСОБА_2, зареєстровано ТОВ «ЮНІСОН ГРУП» (код ЄДРПОУ 37545528), до статутного фонду якого внесено 2 000 000 грн., директором та уповноваженою особою товариства призначено ОСОБА_10

Досудовим розслідуванням встановлено, що на протязі 2011-2014 років ТОВ «ЮНІСОН ГРУП» (ЄДРПОУ 37545528) набуло у власність залізничні напіввагони з наступними номерами:

61337259; 61280244; 61286811; 61289369; 61483301; 61507752; 61508156; 61509337; 61509386; 60166980; 60167129; 61470381; 61480448; 61489175; 61489225; 61489266; 61489381; 61489456; 61489472; 61489670; 61495370; 61495941; 61495974; 61207320; 61208534; 61209920; 61188025; 61188074; 61188462; 61189171; 61191136; 60635950; 60636537; 60636727; 60637212; 60637766; 60638459; 60638772; 60638913; 60925856; 60926011; 61508263; 61508305; 61508339; 61508388; 61118485; 61120267; 61120606; 61121208; 61121323; 61122586; 61122602; 61122628; 61122651; 61123436; 61480638; 61488664; 61488912; 61236824; 61236915; 61238275; 61238325; 61238408; 61239174; 61239216; 61239604; 61464020; 61289989; 61470373; 61480356; 61480588; 61488953; 61489258; 61489605; 61495388; 61495719; 61206330; 61209987; 61210407; 61188256; 60636214; 60636289; 60636354; 60926201; 61118600; 61118626; 61119376; 61120226; 61121273; 61121281; 61236675; 61238333; 61337382; 61285540; 61288189; 61470241; 61470316; 61488938; 61488961; 61495800; 61206637; 61190401; 61191367; 60636552; 60636966; 60637089; 60637964; 60638129; 60638376; 60638665; 60931177; 60931250; 61508255; 61508404; 61508420; 61119368; 61120135; 61121745; 61121943; 61122164; 61122503; 61122776; 61122818; 61123030; 61488615; 61488623; 61488763; 61236683; 61237012; 61238358; 61239430; 61337481; 61281671; 61286043; 61507885; 60167202; 60167657; 60167905; 60168077; 56470933; 56532674; 61208260; 61189676; 60635828; 60636081; 60931243; 61118311; 61118444; 61118717; 61120168; 61120952; 61121018; 61121463; 61121505; 61121851; 61121935; 61122388; 61122420; 61122537; 61236873; 61239364; 61337234; 61285219; 61290656; 61507968; 61508115; 61509675; 61205522; 60635935; 61118576; 61122289; 61123238; 61284014; 61509766; 61463857; 61470365; 56268139; 61480463; 61480471; 61480521; 61488946; 61489464; 61489506; 61489613; 61495248; 61189478; 60635869; 60637600; 60638558; 60638749; 60925583; 60925930; 60925971; 60931128; 61118907; 61119939; 61120150; 61122834; 61122909; 61236667; 61236733; 61237145; 61238135; 61238242; 61238416; 61238663; 61239620; 61283073; 61283545; 61285706; 61289781; 61482980; 61507919; 61508032; 61508131; 61509758; 61509808; 60168267; 61464087; 61470258; 61480406; 61489530; 61206132; 61120879; 61122024; 61122321; 61287181; 61509303; 60167434; 61335949; 61122354; 61284121; 61120713; 60167673; 61489522; 60925815; 61239059; 61337473; 61289336; 61121307; 61489142; 61118543; 61509402; 61236972; 61120929; 61335378; 61335543; 61336012; 61336574; 61336970; 61337515; 61337853; 61338588; 61284147; 61285474; 61286506; 61286886; 61287520; 61288528; 61288767; 61289666; 61469078; 61482857; 61507661; 61507745; 61507836; 61508065; 61508123; 61509436; 61509451; 61509576; 61509618; 60167087; 60167269; 60167517; 60167608; 60168143; 56471063; 56532641; 61118113; 61118139; 61118436; 61118618; 61118634; 61118857; 61120002; 61120218; 61120341; 61120416; 61120440; 61120671; 61120762; 61120861; 61120911; 61120937; 61120986; 61121224; 61121356; 61121380; 61121521; 61121703; 61122032; 61122081; 61122180; 61122214; 61122255; 61122412; 61122511; 61122677; 61122727; 61122826; 61122966; 61123006; 61123147; 61123188; 61123204; 61123329; 61488524; 61488565; 61488581; 61488649; 61488771; 61488904; 61236774; 61236840; 61237079; 61237855; 61237905; 61237954; 61238085; 61238143; 61238457; 61238465; 61238481; 61238648; 61239208; 61239257; 61239281; 61239422; 61239471; 61239521; 61239539; 61239570; 61464004; 61464012; 61470308; 61470324; 61480505; 61480562; 61489100; 61489159; 61489324; 61489639; 61495115; 61495305; 61495339; 61495347; 61495479; 61495487; 61495560; 61495669; 61495743; 61204251; 61204574; 61205134; 61205944; 61206249; 61207205; 61207346; 61208617; 61187969; 61188207; 61188355; 61189866; 60636040; 60636131; 60636313; 60636404; 60636420; 60636602; 60636826; 60637170; 60637188; 60637204; 60637220; 60637386; 60637808; 60637949; 60638814; 60925542; 60925716; 60925831; 60925872; 60926284; 61117958; 61238572; 61239240; 61238259; 61237152; 61236832; 61236717; 61122107; 61120663; 61120473; 61239356; 61335717; 61336418; 61283271; 61286282; 61287462; 61290508; 61473716; 61507729; 61508008; 61508164; 61508180; 61509410; 61509485; 61509667; 61509733; 60167301; 60167764; 60168200; 56422231; 61480372; 61489019; 61489118; 61489548; 61495636; 61495685; 61495826; 61495859; 61495917; 61210225; 61212114; 61190138; 60636776; 60637238; 60638152; 60925609; 60926169; 60931102; 61508222; 61508412; 61117974; 61120309; 61120333; 66024902; 60931169; 60925807; 60637477; 60636651; 61489563; 61120259; 61282513; 61488540; 61463832; 56268287; 61480414; 61489043; 61489084; 61489365; 61489662; 61495453; 61495776; 61203683; 61204954; 61189056; 61189908; 61190302; 60635885; 60636362; 60925740; 60931268; 61508230; 61508347; 61118147; 61118519; 61118865; 61119087; 61120465; 61121620; 61121919; 61122008; 61122206; 61122222; 61122438; 61122529; 61122800; 61123055; 61123246; 61488508; 61488821; 61237038; 61237137; 61238184; 61238234; 61238424; 61238515; 61239505; 61239646; 61281507; 61285946; 61287835; 61290870; 61469409; 61483368; 61507927; 61507935; 61509360; 61509428; 61509444; 61509725; 60167616; 60167681; 56471121; 56471139; 56505969; 60931151; 61236741; 61509477; 60636974; 60636255; 61488920; 61489035; 61489589; 61495354; 61495446; 61495545; 61495784; 61496022; 61207361; 61210373; 61210860; 61189361; 61190112; 61190286; 61190385; 61191052; 60636834; 60636982; 60637444; 60637626; 60637840; 60638228; 60925641; 60925906; 60925989; 60926045; 60926078; 60926185; 60926268; 60931201; 66024852; 66024910; 61117933; 61118071; 61118972; 61509550; 61509634; 61509659; 61509709; 61509717; 61509782; 61509816; 60167533; 60167806; 56471022; 56471071; 56471113; 61119384; 61119954; 61120275; 61120408; 61120721; 61120747; 61121653; 61121810; 61121828; 61121869; 61121968; 61121976; 61122115; 61122933; 61122982; 61123048; 61123139; 61123352; 61123444; 61480620; 61488656; 61488813; 61236782; 61237020; 61238010; 61238150; 61238309; 61239182; 61239265; 61239372; 61337614; 61337671; 61282851; 61283263; 61283628; 61285359; 61288338; 61289401; 61289427; 61289534; 61293403; 61483681; 61507844; 61507869; 61507877; 61507901; 61463915; 61464038; 61464137; 61470233; 61470340; 61470431; 61509824; 61118840; 61120804; 61121372; 61121638; 61121646; 61122404; 61122446; 61123337; 61236709; 61238077; 61238200; 61238630; 61239117; 61335741; 61283230; 61507778; 61463865; 61470274; 61489209; 61211504; 61190666; 60635844; 60635901; 60636263; 60637915; 60638574; 60638715; 60925955; 60926086; 60926276; 60926318; 61118378; 61119319; 60167145; 60636305; 60167475; 60167582; 60167749; 61122925; 61123154; 61488706; 61488854; 61237236; 61237863; 61237988; 61238101; 61238622; 61336715; 61280178; 61280855; 61283636; 61289963; 61509642; 60637048; 60637121; 60637584; 60638046; 60638285; 60638640; 60925757; 60926110; 60931219; 61508313; 61118063; 61118550; 61119277; 61120382; 61121000; 61121034; 61121232; 61121265; 61122453; 61122685; 61122701; 61470266; 56268147; 61489241; 61489340; 61489555; 61495149; 61495222; 61495438; 61495586; 61205035; 61209409; 61190716; 60636248; 60167343; 61338430; 61337135; 61284048; 61289062; 61508149; 61508206; 60167228; 60168259; 61488979; 61488987; 61489738; 61495420; 61495461; 61495735; 61495867; 61211751; 61189064; 61190278; 61191383; 60635851; 60636388; 60636636; 60636685; 60636735; 60637519; 60638111; 60638681; 60925732; 60925922; 66025008; 61508214; 61508446; 61118014; 61118022; 61118246; 61118279; 61118733; 61119301; 61120242; 61120325; 61120648; 61120887; 61121315; 61121661; 61121687; 61121844; 61122271; 61488516; 61236956; 61237178; 61238366; 61238507; 61238549; 61239067; 61336467; 61283214; 61464053; 61464079; 61480539; 61480547; 61489027; 61489050; 61489076; 61495727; 61496006; 60636321; 60636677; 60636701; 60636818; 60636925; 60637980; 60638244; 60638673; 60638962; 60925625; 60926037; 61508370; 61117941; 61118683; 61121059; 61121729; 61122636; 61122917; 61123105; 61123279; 61488680; 61488748; 61488755; 61237210; 61237913; 61237962; 61238176; 61238283; 61238382; 61238655; 61239075; 61335253; 61335584; 61336616; 61283131; 61289161; 61482956; 61507653; 61507828; 61507943; 61507976; 61509469; 61509519; 61509626; 60168150; 60168168; 56532666; 60167350; 60636172; 60167467; 60168119; 60168135; 56471030; 56471105; 61122958; 61123014; 61123063; 61123527; 61488573; 61488870; 61237921; 61238473; 61238523; 61239349; 61335154; 61336863; 61337309; 61287249; 61287652; 61507802; 61509568; 61509683; 61509774; 60637063; 60638319; 60925864; 66024969; 61508271; 61118030; 61118360; 61118501; 61118915; 61118956; 61120200; 61121109; 61122057; 61122842; 61122859; 61463816; 61464103; 61470332; 61470357; 61480364; 61480513; 61489068; 61489134; 61489217; 61489514; 61495255; 61495925; 61204236; 61204640; 61204715; 61207148; 60636149; 60167400; 61121570; 61121760; 61121950; 61122040; 61122875; 61463808; 61463873; 61463980; 61464046; 61470209; 61470225; 61470282; 61470407; 61470415; 61470423; 61480570; 61480612; 61489407; 61489480; 61489571; 61489621; 61489647; 61489704; 61495164; 61495206; 61495214; 61495610; 61495818; 61211041; 61211173; 61211223; 61212262; 61189510; 60635984; 60636206; 60636412; 60636529; 61188231; 61121414; 61121588; 61121927; 61205563; 61119079; 61120424; 60167426; 60167756; 60167830; 56532617; 61123469; 61488474; 61488607; 61488672; 61488789; 61488839; 61488847; 61488862; 61236865; 61236980; 61237202; 61237939; 61238564; 61239307; 61239406; 61239547; 61239588; 61336582; 61281960; 61284964; 61289070; 61507703; 61507810; 61507851; 61507984; 61509501; 61509527; 61509543; 61509741; 60167046; 60636875; 60637501; 60637881; 60638202; 60638210; 60638988; 60925708; 60926060; 60926128; 60926227; 60931029; 60931037; 61508438; 61117966; 61118303; 61118386; 61119046; 61120184; 61120366; 61120630; 61120655; 61120812; 61121422; 61470217; 61489373; 60167368; 61480430; 61119988; 61495321; 61117982; 61489274; 61495651; 61495230; 61495180; 61238440; 61236659; 61289765; 61482543; 61236881; 61495503.

З урахуванням викладеного, орган досудового розслідування дійшов висновку, що вказані напіввагони фактично належать ОСОБА_2 та придбані за рахунок коштів, здобутих злочинним шляхом в результаті участі у злочинній організації та у вчинюваному у її складі тяжкому злочині проти держави на загальну суму більше 6,3 млрд. грн. та з метою приховування коштів здобутих злочинним шляхом та попередження конфіскації особистого майна забезпечив його придбання підконтрольною компанією ТОВ «ЮНІСОН ГРУП», бенефіціарними власниками якої були/є члени сім'ї та довірені особи ОСОБА_2, які в свою чергу набули вказане майно за рахунок коштів, отриманих від підозрюваного ОСОБА_2 і знали або повинні були і могли знати, що дані кошти та майно одержані внаслідок вчинення злочину.

05 березня 2020 року на розгляд слідчого судді Вищого антикорупційного суду надійшло клопотання прокурора про арешт майна ТОВ «ЮНІСОН ГРУП» у межах кримінального провадження № 42014000000000521 від 18 червня 2014 року, в обґрунтування якого прокурор зазначав, що майно у вигляді залізничних напіввагонів у кількості 1000 одиниць, перебуває у власності ТОВ «ЮНІСОН ГРУП», бенефіціарними власниками зазначеного товариства були/є члени сім'ї та довірені особи ОСОБА_2 При цьому наявні обґрунтовані підстави вважати, що підозрюваний ОСОБА_2 вчиняв дії, направлені на маскування та легалізацію (відмивання) доходів (грошових коштів), одержаних злочинним шляхом в тому числі і за допомогою ТОВ «ЮНІСОН ГРУП». 07 червня 2018 року ОСОБА_2 повідомлено про зміну раніше повідомленої підозри у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст. 255, ч.4 ст. 28, ч.2 ст. 364, ч.4 ст. 28, ч.3 ст. 209 КК України. Санкція злочину кваліфікованого за ч.3 ст. 209 КК України передбачає покарання у виді позбавлення волі на строк від 8 до 15 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років та з конфіскацією майна. Крім цього, у зв'язку із набуттям ТОВ «ЮНІСОН ГРУП», вищезазначеного майна з метою його маскування, сплативши його вартість через легалізацію грошових коштів отриманих від діяльності підприємств, які були задіяні у злочинній організації ОСОБА_2, вищевказане майно визнано речовим доказом у вказаному кримінальному провадженні, що підтверджується постановою старшого слідчого ОВС Головної військової прокуратури Генеральної прокуратури України про визнання речовими доказами від 15 липня 2017 року (а.с. 182 том 3).

Розглянувши вказане клопотання, на основі наданих прокурором матеріалів, слідчий суддя дійшов висновку про його обґрунтованість, та наклав арешт на майно, що перебуває у власності ТОВ «ЮНІСОН ГРУП», шляхом заборони на відчуження, розпорядження та користування майном, а саме залізничні напіввагони у кількості 1000 одиниць.

Колегія суддів з висновком слідчого судді погоджується, оскільки зазначені у клопотанні обставини підозри мають місце та підтверджуються на цьому етапі розслідування доказами, наведеними у клопотанні прокурора.

Враховуючи наявність обґрунтованої підозри у вчиненні кримінального правопорушення, слідчий суддя дійшов висновку, що є достатні підстави вважати, що вказані напіввагони фактично належить ОСОБА_2 та придбані за рахунок коштів, здобутих злочинним шляхом в результаті участі у злочинній організації та у вчинюваному у її складі тяжкому злочині проти держави на загальну суму більше 6,3 млрд. грн. та з метою приховування коштів здобутих злочинним шляхом та попередження конфіскації особистого майна забезпечив його придбання підконтрольною компанією ТОВ «ЮНІСОН ГРУП», бенефіціарними власниками якої були/є члени сім'ї та довірені особи ОСОБА_2, які в свою чергу набули вказане майно за рахунок коштів, отриманих від підозрюваного ОСОБА_2 і знали або повинні були і могли знати, що дані кошти та майно одержані внаслідок вчинення злочину.

Розглядаючи клопотання прокурора про арешт майна, слідчий суддя, всупереч твердженням апелянта, дотримався вимог ст. 170 КПК України і прийшов до обґрунтованого висновку з приводу наявності підстав для накладення арешту на майно, оскільки стороною обвинувачення доведено, що арештовані залізничні напіввагони, які належать ТОВ «ЮНІСОН ГРУП»є речовими доказами у кримінальному провадженні №42014000000000521.

Таким чином, колегія суддів приходить до висновку, що ухвала слідчого судді постановлена у відповідності до вимог чинного законодавства, із з'ясуванням всіх обставин, які мають значення для вирішення справи.

На цьому етапі кримінального провадження потреби досудового розслідування виправдовують таке втручання у права та інтереси власника майна з метою забезпечення кримінального провадження, а слідчий суддя на даній стадії не вправі вирішувати ті питання, які повинен вирішувати суд при розгляді кримінального провадження по суті, тобто не вправі оцінювати докази з точки зору їх достатності і допустимості для встановлення вини чи її відсутності за вчинення кримінального правопорушення, а лише зобов'язаний на підставі розумної оцінки сукупності отриманих даних визначити, що надані суду матеріали є достатніми для застосування в рамках даного кримінального провадження заходів його забезпечення, одним із яких і є накладення арешту на майно.

Доводи представника скаржника про не підтвердження повноважень прокурора на звернення з клопотанням про арешт майна колегія суддів оцінює критично, оскільки процесуальний закон передбачає як обов'язковий документ, що має долучатися до клопотання - витяг з ЄРДР, де містяться відомості про прокурора у кримінальному провадженні. Вимоги про обов'язкове надання суду постанови про визначення групи прокурорів у кримінальному провадженні чинний КПК України не передбачає. Разом з тим відповідні доводи представників перевірені і спростовані в ході апеляційного розгляду, оскільки до письмових пояснень прокурором долучено постанову про визначення групи прокурорів у даному кримінальному провадженні, постанову про визнання спірного майна речовим доказом у кримінальному провадженні.

Перевіряючи законність ухваленого слідчим суддею рішення в частині передачі арештованого майна в управління АРМА, колегія суддів вважає його таким, що відповідає вимогам кримінально процесуального закону. Вартість арештованого майна (напіввагонів) з огляду на якісні, кількісні показники поза розумним сумнівом перевищує 200 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що врахував слідчий суддя при прийнятті оскарженої ухвали.

Оцінюючи доводи представника скаржника щодо відсутності в матеріалах справи журналу судового засідання, колегія суддів зазначає про наявний журнал судового засідання від 05 березня 2020 року, в ході якого слідчий суддя Вищого антикорупційного суду розглянув клопотання прокурора САП Мусіяки В.В. щодо накладення арешту на майно, заслухавши пояснення детектива та дослідивши матеріали клопотання, видалився до нарадчої кімнати для постановлення ухвали за результатами розгляду. Згідно розписки від 06 березня 2020 року детективом НАБУ Поминальним Я.М. було отримано копію резолютивної частини рішення слідчого судді. Відсутність в зазначеному журналі даних про оголошення 06 березня 2020 резолютивної частини ухвали слідчого судді за результатами розгляду клопотання прокурора з огляду, що таке оголошення відбувалось за відсутності осіб, які брали участь у судовому провадженні, у зв'язку з їх неявкою, не може вважатись істотним порушенням вимог кримінального процесуального закону, що перешкодило чи могло перешкодити ухвалити законне і обґрунтоване рішення в розумінні положень ст.412 КПК України. Колегія суддів з огляду на викладене вище відповідні доводи представника скаржника, який не був учасником розгляду клопотання слідчим суддею, вважає непереконливими. У зв'язку з вищевикладеним, колегія суддів не вбачає підстав для скасування ухвали слідчого судді, а відтак, подана апеляційна скарга, за викладених в ній доводів, не підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст. 170, 171, 173, 309, 376, 404, 405, 407, 422 КПК України, колегія суддів, -

ПОСТАНОВИЛА:

Ухвалу слідчого судді Вищого антикорупційного суду від 06 березня 2020 року про часткове задоволення клопотання прокурора та арешт майна, яке перебуває у власності товариства з обмеженою відповідальністю «ЮНІСОН ГРУП», у кримінальному провадженні №42014000000000521 від 18 червня 2014 року, залишити без змін, а апеляційну скаргу адвоката Захарченка Юрія Олександровича - без задоволення.

Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення та оскарженню не підлягає.

Головуючий І.В. Панаід

Судді С.Б. Боднар

В.І. Панкулич