Search

Document No. 89257020

  • Date of the hearing: 05/05/2020
  • Date of the decision: 05/05/2020
  • Case №: 161/3363/19
  • Proceeding №: 42017051110000188
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Decision type: Decision on the implementation of remote court proceedings
  • Presiding judge (HACC) : Kryklyvyi V.V.
  • Judge (HACC) : Nohachevskyi V.V., Strohyi I.L.

ВИЩИЙ АНТИКОРУПЦІЙНИЙ СУД

Справа № 161/3363/19

Провадження № 1-кп/991/160/19

УХВАЛА

05 травня 2020 року місто Київ

Колегія суддів Вищого антикорупційного суду у складі: головуючого судді Крикливого В.В., суддів Ногачевського В.В. та Строгого І.Л.,

дослідивши матеріали кримінального провадження за обвинуваченням ОСОБА_1 у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України,

в с т а н о в и л а :

11 листопада 2019 року до Вищого антикорупційного суду надійшов обвинувальний акт у кримінальному провадженні № 42017051110000188 за обвинуваченням ОСОБА_1 у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України.

Ухвалою суду від 13 листопада 2019 року у згаданого кримінальному провадженні призначено підготовче судове засідання.

До Вищого антикорупційного суду від захисника Усаченка О.В. надійшло клопотання про проведення судового розгляду в режимі відеоконференції із Волинським окружним адміністративним судом. Клопотання вмотивовано віддаленістю місця перебування захисника та обвинуваченої від місця проведення судового розгляду та обмеженість матеріальних можливостей ОСОБА_1 .

Ухвалою суду від 09.04.2020 прийнято рішення про здійснення у цій справі дистанційного судового провадження між Вищим антикорупційним судом та Волинським окружним адміністративним судом за участі адвоката Усаченка О.В. та обвинуваченої ОСОБА_1 . Копію зазначеної ухвали направлено для організації виконання до Волинського окружного адміністративного суду. Наступне судове засідання призначено на 14 год. 30 хв. 05.05.2020.

04 травня 2020 року до Вищого антикорупційного суду надійшов лист голови Волинського окружного адміністративного суду (вих. № 01-22/11/20, яким відмовлено у виконанні судового рішення про здійснення дистанційного судового провадження. Відмова вмотивована тим, що Волинський окружний адміністративний суд не має коштів для забезпечення учасників судових засідань та працівників апатару суду засобами індивідуального захисту (респіраторами, захисними масками, стерильними рукавичками), а також дотримуватись відповідних санітарних та протиепідеміологічних заходів (вимірювання температури тіла безконтактним термометром, застосування дезінфікуючих засобів). З наведених підстав, на підставі розпорядження голови суду від 22.03.2020 № 02-12/3/20, проведення судових засідань в режимі відеоконферензв`язку за дорученнями інших судів не проводяться .

Не надаючи правової оцінки факту невиконання ухвали Вищого антикорупційного суду від 09.04.2020 про здійснення дистанційного судового провадження, враховуючи, що участь обвинуваченого та його захисника у підготовчому судовому засіданні є обов`язковою, колегія суддів вважає, що для забезпечення оперативності судового провадження, необхідно розглянути питання про здійснення дистанційного судового провадження у цій справі з іншим судом міста Луцька.

Відповідно до п.п. 1, 4 ч. 1, ч. 2 та ч. 9 ст. 336 КПК України судове провадження може здійснюватися у режим відеоконференції під час трансляції з іншого приміщення, у тому числі яке знаходиться поза межами приміщення суду (дистанційне судове провадження), зокрема у разі неможливості безпосередньої участі учасника кримінального провадження в судовому провадженні за станом здоров`я або з інших поважних причин, необхідності вжиття таких заходів для забезпечення оперативності судового провадження.

Постановою Кабінету Міністрів України від 11.03.2020 № 211 «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» запроваджено низку заходів із додержанням карантину у зв`язку із епідемією короновірусу, зокрема у вигляді заборони регулярних та нерегулярних перевезень пасажирів міжміського та міжобласного сполучення. Строк здійснення карантинних заходів продовжено до 22.05.2020.

23.04.2020 набрав чинності Закон України «Про внесення зміни до пункту 205 розділу XI "Перехідні положення" Кримінального процесуального кодексу України щодо особливостей судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні та розгляду окремих питань під час судового провадження на період дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» від 13.04.2020 № 558-IX.

Відповідно до пункту 205 розділу XI "Перехідні положення" Кримінального процесуального кодексу України, тимчасово, на період дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19), встановлено низку особливостей розгляду окремих питань під час судового провадження, зокрема щодо здійснення дистанційного провадження.

Так, розгляд питань, віднесених до повноважень суду, за його рішенням, прийнятим з власної ініціативи, може бути проведено у режимі відеоконференції.

Проведення судового засідання у режимі відеоконференції, у тому числі під час судового провадження, здійснюється на умовах, визначених абзацом сьомим цього пункту, з дотриманням правил, передбачених частинами третьою - дев`ятою статті 336 КПК України.

Запровадження заходів із додержанням карантину не є підставою для зупинення кримінальних проваджень та неприбуття до суду учасників судового провадження, участь яких є обов`язковою.

Відтак, здійснення дистанційного судового провадження можливе за ініціативою суду, без згоди обвинуваченого та інших учасників судового провадження.

Зважаючи на те, що зазначені захисником Усаченко О.В . причини неможливості його безпосередньої участі в судовому засіданні, яке проводиться в місті Києві, є поважними, колегія суддів приходить до висновку про необхідність здійснення дистанційного судового провадження із Луцьким міськрайонним судом Волинської області. Зазначений суд є максимально наближеним до Волинського окружного адміністративного суду, про який прохав у своєму клопотанні захисник Усаченко О.В .

З огляду на викладене, з метою забезпечення оперативності судового провадження, керуючись статтею 336, пунктом 205 розділу XI "Перехідні положення" КПК України, колегія суддів,

ПОСТАНОВИЛА:

Здійснювати дистанційне судове провадження у кримінальній справі за обвинуваченням ОСОБА_1 у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України, між Вищим антикорупційним судом та Луцьким міськрайонним судом Волинської області за участі адвоката Усаченка О.В. та обвинуваченої ОСОБА_1 .

Доручити Луцькому міськрайонному суду Волинської області проведення всіх судових засідань в режимі відеоконференції за участі захисника Усаченка О.В. та обвинуваченої ОСОБА_1 .

Дату і час проведення судових засідань повідомляти учасникам судового розгляду та Луцькому міськрайонному суду Волинської області.

Копію ухвали направити учасникам судового провадження для відома.

Копію ухвали направити до Луцького міськрайонного суду Волинської області для організації виконання.

Роз`яснити учасниками судового провадження, що здійснення дистанційного провадження не є перешкодою для їх прибуття до Вищого антикорупційного суду для участі у судовому засіданні.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення й оскарженню не підлягає.

Судді:

В.В. Крикливий В.В. Ногачевський І.Л. Строгий