Search

Document No. 89390965

  • Date of the hearing: 21/05/2020
  • Date of the decision: 21/05/2020
  • Case №: 500/1889/18
  • Proceeding №: 42017000000002933
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Presiding judge (HACC) : Halabala M.V.
  • Judge (HACC) : Kryklyvyi V.V., Maslov V.V.

Справа № 500/1889/18

Провадження № 1-кп/991/179/19

ВИЩИЙ АНТИКОРУПЦІЙНИЙ СУД

УХВАЛА

21 травня 2020 року м. Київ

Колегія суддів Вищого антикорупційного суду в складі головуючого судді Галабали М.В., суддів Крикливого В.В., Маслова В.В. розглянула питання проведення судового засідання у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42017000000002933, у режимі відеоконференції.

У процесі розгляду суд встановив:

1.25 листопада 2019 року з Іллічівського міськрайонного суду Одеської області до Вищого антикорупційного суду надійшов обвинувальний акт від 27 березня 2018 року у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42017000000002933, щодо ОСОБА_1 та ОСОБА_2

2.Ухвалою Вищого антикорупційного суду від 14 січня 2020 року по кримінальному провадженню призначено судовий розгляд вказаного кримінального провадження.

3.Чергове засідання по кримінальному провадженню призначено на 15 червня 2020 року о 16 год. 00 хв.

4. Розгляд питань, віднесених до повноважень слідчого судді, суду (крім розгляду клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою) за його рішенням, прийнятим з власної ініціативи або за клопотанням сторони кримінального провадження, може бути проведено у режимі відеоконференції, про що повідомляються сторони кримінального провадження у порядку, визначеному статтею 135 цього Кодексу.

Проведення судового засідання у режимі відеоконференції, у тому числі під час судового провадження, здійснюється на умовах, визначених абзацом сьомим цього пункту, з дотриманням правил, передбачених частинами третьою - дев`ятою статті 336 цього Кодексу (Закон України «Про внесення зміни до пункту 20-5 розділу XI «Перехідні положення» Кримінального процесуального кодексу України щодо особливостей судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні та розгляду окремих питань під час судового провадження на період дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню короновірусної хвороби (COVID-19)»).

5.Судове провадження може здійснюватися у режимі відеоконференції під час трансляції з іншого приміщення, у тому числі яке знаходиться поза межами приміщення суду (дистанційне судове провадження), зокрема у разі неможливості безпосередньої участі учасника кримінального провадження в судовому провадженні за станом здоров`я або з інших поважних причин, необхідності вжиття таких заходів для забезпечення оперативності судового провадження, відповідно до ч. 1 ст. 336 КПК України.

Суд ухвалює рішення про здійснення дистанційного судового провадження за власною ініціативою або за клопотанням сторони чи інших учасників кримінального провадження.

Враховуючи ту обставину, що обвинувачений ОСОБА_1 проживає в місті Одеса, його захисник Златі Д.С. в місті Рені, а обвинувачений ОСОБА_2 і його захисник Славицька З.І. проживають в місті Ізмаїл, а Кабінетом Міністрів України запроваджено низку заходів із додержанням карантину у зв`язку із епідемією короновірусу, зокрема у вигляді заборони регулярних та нерегулярних перевезень пасажирів міжобласного сполучення, тому суд вважає за необхідне провести судове засідання в режимі відеоконференції.

На думку суду причини неможливості безпосередньої участі учасників кримінального провадження в судовому провадженні є обґрунтованими.

5.1.Доручити судовому розпоряднику або секретарю судового засідання Приморського районного суду м. Одеси вручити обвинуваченому ОСОБА_1 та його захиснику Златі Д.С. пам`ятку про їх процесуальні права, перевірити їх документи, що посвідчують особу, та перебувати поряд з ними до закінчення судового засідання.

5.2.Доручити судовому розпоряднику або секретарю судового засідання Ізмаїльського міськрайонного суду Одеської області вручити обвинуваченому ОСОБА_2 та захиснику Славицькій З.І. пам`ятки про їх процесуальні права, перевірити їх документи, що посвідчують особи, та перебувати поряд з ними до закінчення судового засідання.

5.3.Відповідно до ч. 7 ст. 336 КПК України хід і результати процесуальних дій, проведених у режимі відеоконференції, фіксувати за допомогою технічних засобів відеозапису.

Керуючись вищенаведеним та на підставі статі 336 КПК України суд постановив:

ПОСТАНОВИВ:

1.Здійснювати дистанційне судове провадження судового засідання у кримінальному провадженні № 42017000000002933, що відбудеться о 16 год. 00 хв. 15 червня 2020 року між Вищим антикорупційним судом та Приморським районним судом м. Одеси за участі обвинуваченого ОСОБА_1 та захисника Златі Дмитра Спиридоновича, Ізмаїльським міськрайонним судом Одеської області за участі обвинуваченого ОСОБА_2 та захисника Славицької Зосі Іларіонівни.

2.Доручити судовому розпоряднику або секретарю судового засідання Приморського районного суду м. Одеси вручити обвинуваченому ОСОБА_1 та захиснику Златі Дмитру Спиридоновичу пам`ятки про їх процесуальні права та перебувати поряд з ними до закінчення судового засідання.

3.Доручити судовому розпоряднику або секретарю судового засідання Ізмаїльського міськрайонного суду Одеської області вручити обвинуваченому ОСОБА_2 та захиснику Славицькій Зосі Іларіонівні пам`ятки про їх процесуальні права та перебувати поряд з ними до закінчення судового засідання.

4.Фіксувати хід і результати судового засідання за допомогою технічного засобу відеозапису.

5.Копію ухвали суду надіслати Приморському районному суду м. Одеси, Ізмаїльському міськрайонному суду Одеської області для організації її виконання.

6.Ухвала набирає законної сили з моменту її постановлення та оскарженню не підлягає.

Судді: М.В. Галабала

В.В. Крикливий

В.В. Маслов