Search

Document No. 89648468

  • Date of the hearing: 04/06/2020
  • Date of the decision: 04/06/2020
  • Case №: 711/3111/19
  • Proceeding №: 52018000000000797
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Decision type: Decision on the implementation of remote court proceedings
  • Presiding judge (HACC) : Fedorak L.M.
  • Judge (HACC) : Maslov V.V., Strohyi I.L.

Справа № 711/3111/19

1-кп/991/81/19

УХВАЛА

04 червня 2020 року м. Київ

Вищий антикорупційний суд у складі колегії суддів:

головуюча - Федорак Л.М.,

судді - Маслов В.В., Строгий І.Л.,

розглянувши матеріали кримінального провадження № 52018000000000797 стосовно обвинувачення ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Франківка Чорнобаївського району Черкаської області, який зареєстрований та фактично проживає за адресою: АДРЕСА_1

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 369-2 КК України,

в с т а н о в и в:

В провадженні Вищого антикорупційного суду перебуває зазначене кримінальне провадження. Наступне судове засідання призначене на 10 червня 2020 року о 10 год. 00 хв.

04 червня 2020 року до Вищого антикорупційного суду від захисників обвинуваченого ОСОБА_1 - Шевченка А.В. та Нестерена О.Ф. надійшло клопотання про проведення судового засідання в режимі відеоконференції. Клопотання мотивовано, тим що введені на території України карантинні обмежувальні заходи у зв`язку з коронавірусною інфекцією та територіальна віддаленість місця проживання захисників, перешкоджає їх прибуттю до Вищого антикорупційного суду в призначене судове засідання.

Вирішуючи подане клопотання, колегія суддів виходить із такого.

Відповідно до пункту 20-5 розділу XI «Перехідні положення» КПК України, тимчасово, на період дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України, з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19), встановлено особливості судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальних провадженнях та розгляду окремих питань під час судового провадження.

Згідно з названим пунктом, розгляд питань, віднесених до повноважень суду (крім розгляду клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою) за його рішенням, прийнятим із власної ініціативи або за клопотанням сторони кримінального провадження, може бути проведено у режимі відеоконференції, про що повідомляються сторони кримінального провадження у порядку, визначеному статтею 135 КПК України. Проведення судового засідання у режимі відеоконференції, у тому числі під час судового провадження, здійснюється з дотриманням правил, передбачених ч. 3 - 9 ст. 336 КПК України.

Згідно зі ст. 336 КПК України судове провадження може здійснюватися у режимі відеоконференції під час трансляції з іншого приміщення, у тому числі яке знаходиться поза межами приміщення суду (дистанційне судове провадження), зокрема, у разі необхідності забезпечення безпеки осіб та необхідності вжиття таких заходів для забезпечення оперативності судового провадження.

З огляду на зазначене, враховуючи введення на території України постановою Кабінету Міністрів України від 20 травня 2020 року № 392 «Про встановлення карантину з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, та етапів послаблення протиепідемічних заходів» карантину та відповідні обмежувальні заходи, небезпеку, яку становить така інфекція, водночас, зважаючи на необхідність дотримання судом розумних строків у кримінальному провадженні, беручи до уваги територіальну віддаленість місця проживання захисників, суд вважає за необхідне задовольнити клопотання захисників Шевченка А.Г. , Нестеренка О.Ф. і судове засідання, призначене на 10 червня 2020 року, провести у режимі відеоконференції із Соснівським районним судом міста Черкаси за участю захисників Шевченка Андрія Григоровича , Нестеренка Олега Федоровича .

Керуючись статтями 336, 369-372 КПК України, суд

п о с т а н о в и в:

Здійснювати дистанційне судове провадження між Вищим антикорупційним судом та Соснівським районним судом міста Черкаси за участі захисників Шевченка А.Г., Нестеренка О.Ф.

Доручити Соснівському районному суду міста Черкаси проведення судового засідання в режимі відеоконференції за участі захисників Шевченка А.Г., Нестеренка О.Ф., що призначене Вищим антикорупційним судом на 10 червня 2020 року о 10 год 00 хв.

Для організації виконання копію ухвали про участь особи в режимі відеоконференції направити до Соснівського районного суду міста Черкаси та захисникам Шевченку А.Г., Нестеренку О.Ф.

Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення.

Ухвала окремому оскарженню не підлягає. Заперечення проти ухвали можуть бути включені до апеляційної скарги на судове рішення, передбачене ч. 1 ст. 392 КПК України.

Судді

В.В. Маслов І.Л. Строгий Л.М. Федорак