Search

Document No. 89663802

  • Date of the hearing: 01/06/2020
  • Date of the decision: 01/06/2020
  • Case №: 761/16104/18
  • Proceeding №: 52017000000000434
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Presiding judge (HACC) : Koliush O.L.
  • Judge (HACC) : Tkachenko O.V., Shkodin Ya.V.
  • Secretary : Pashtenko I.O.
  • Lawyer : Horbovoho V.A.
  • Prosecutor : Olefir M.M.

Справа № 761/16104/18

Провадження1-кп/991/139/19

ВИЩИЙ АНТИКОРУПЦІЙНИЙ СУД

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 червня 2020 року м.Київ

Вищий антикорупційний суд у складі колегії суддів - головуючого судді Коліуша О.Л., суддів Ткаченка О.В. та Шкодіна Я.В.,

за участю:

секретаря судового засідання Паштенко І.О.

прокурора Олефіра Ю.А.

обвинуваченого ОСОБА_2.

захисника Горбового В.А.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві клопотання обвинуваченого ОСОБА_2 про тимчасовий доступ до речей та документів у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань (надалі - ЄРДР) 26 червня 2017 року за № 52017000000000434, за обвинуваченням:

ОСОБА_2 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_1 у м. Києві, проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 190, ч. 4 ст. 27, ч. 2 ст. 15, ч. 4 ст. 369 КК України,

ВСТАНОВИВ:

У провадженні Вищого антикорупційного суду перебуває кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань 26 червня 2017 року за № 52017000000000434, за обвинуваченням ОСОБА_2 , у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 190, ч. 4 ст. 27, ч. 2 ст. 15, ч. 4 ст. 369 КК України.

Під час судового розгляду обвинувачений ОСОБА_2 заявив клопотання про тимчасовий доступ до речей та документів у вказаному кримінальному провадженні. На обґрунтування клопотання зазначав, що з метою доведення чи спростування вчинення провокації злочину правоохоронними органами відносно адвоката ОСОБА_2 , періоду та частоти спілкування ОСОБА_3 з співробітниками правоохоронних органів та узгодження їх дій, спрямованих на штучне створення доказів, притягнення завідомо невинуватих осіб до кримінальної відповідальності, зокрема ОСОБА_2 є необхідність у перевірці телефонних дзвінків (трафік вхідних та вихідних телефонних дзвінків) між ОСОБА_3 та ОСОБА_4 у період часу з 01.01.2017 по 26.04.2018.

У зв`язку з чим просив надати йому або його захиснику тимчасовий доступ до відомостей щодо вхідних та вихідних з`єднань з телефонних номерів оператора мобільного зв`язку ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », а саме: НОМЕР_1 , який належить ОСОБА_4 ; НОМЕР_2 та НОМЕР_3 , які належать ОСОБА_3 за період з 01.01.2017 по 26.04.2018 включно, у тому числі дати, часу, тривалості кожного з`єднання, номерів, з якими вони відбулись, ретрансляційних антен та прив`язки до базових станцій (азимуту до них) та їх адреси, адреси місцеперебування абонентів зазначених мобільних номерів в момент кожного вхідного/вихідного телефонного з`єднання з урахуванням нульових дзвінків вказаного номеру телефону, вихідних/вхідних SMS і ММА - повідомлень інформацію про GPRS-трафік, а також отримання абонентом послуг, їх тривалості, маршрутів передавання, які знаходяться у володінні ПрAT « ІНФОРМАЦІЯ_2 », яке розташоване за адресою: АДРЕСА_2 з можливістю їх вилучення у паперовому та електронному варіанті.

Вважав, що вказана інформація має суттєве значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні, зокрема, надає можливість проаналізувати безпосередні контакти ОСОБА_4 підтвердити чи спростувати його фактичні відносини із ОСОБА_3 .

Захисник Горбовий В.А. повністю підтримав клопотання обвинуваченого та просив його задовольнити.

Прокурор Олефір Ю.О. просив відмовити у задоволенні клопотання, оскільки воно є необґрунтованим.

Представник ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » у судове засідання не прибув, про дату час та місце розгляду клопотання повідомлений належним чином.

Відповідно до ч. 4 ст. 164 КПК України неприбуття за судовим викликом особи, у володінні якої знаходяться речі і документи не є перешкодою для розгляду клопотання.

Суд, дослідивши клопотання, вислухавши думку учасників кримінального провадження, дійшов такого висновку.

Відповідно до ч. 1 ст. 333 КПК України заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються під час судового провадження згідно з положеннями розділу ІІ цього Кодексу з урахуванням особливостей, встановлених цим розділом.

Відповідно до ст. 131 КПК України заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження. Одним з таких заходів забезпечення є тимчасовий доступ до документів.

Згідно з ч. 1 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до електронних інформаційних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв`язку здійснюється шляхом зняття копії інформації, що міститься в таких електронних інформаційних системах або їх частинах, мобільних терміналах систем зв`язку без їх вилучення.

Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду. (ч. 2 ст. 159 КПК України).

Відповідно до п. 7 і 8 ч. 1 ст. 162 КПК України, до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать, зокрема, інформація, яка знаходиться в операторів та провайдерів телекомунікацій, про зв`язок, абонента, надання телекомунікаційних послуг, у тому числі отримання послуг, їх тривалості, змісту, маршрутів передавання тощо; персональні дані особи, що знаходяться у її особистому володінні або в базі персональних даних, яка знаходиться у володільця персональних даних.

Відповідно до ч. 5, 6 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи, самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

У своєму клопотанні обвинувачений, зазначає, що відомості, які перебувають у володінні ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » та до яких останній просить надати тимчасовий доступ мають важливе значення для встановлення обставин невинуватості останнього в інкримінованому йому злочині.

При цьому, обвинувачений у своєму клопотанні не вказує причини, які унеможливили звернення останнього з відповідним клопотанням під час досудового розслідування у даному кримінальному провадженні, а також не наводить відомості, які свідчили про неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Крім того, в матеріалах цього кримінального провадження міститься ухвала слідчого судді Солом`янського районного суду м. Києва від 03 січня 2018 року (справа № 760/29014/17), яка була оглянута в судовому засіданні. Цією ухвалою надано доступ до документів з інформацією по абонентському номеру НОМЕР_2 , який належить ОСОБА_3 , щодо дати, часу, тривалості кожного з`єднання, номерів, з якими вони відбулися, ретрансляційних антен та прив`язки до базових станцій (азимуту до них) та їх адреси, адреси місцеперебування абонентів зазначених мобільних номерів в момент кожного вхідного/вихідного SMS і MMS-повідомлень, інформацію про GPRS-трафік, а також отримання абонентом послуг, їх тривалості, маршрутів передавання, за період з 01.03.2017 по 01.12.2017 включно, а також документи, які були отриманні на її виконання.

Отже, вказаною ухвалою вже надано дозвіл на отримання інформації за період, який практично відповідає періоду, зазначеному в клопотанні обвинуваченого. Також, вказана ухвала та отримані на її виконання документи були відкриті обвинуваченому в порядку ст. 290 КПК України та долучені до матеріалів судового провадження, що свідчить про можливість використання обвинуваченим зазначених фактичних даних для доведення обставин, якими він обґрунтовує свою лінію захисту.

Також, у своєму клопотанні обвинувачений просить надати доступ до інформації про вхідні та вихідні з`єднання телефонного номеру оператора мобільного зв`язку ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », а саме: НОМЕР_1 , який належить старшому детективу Національного антикорупційного бюро України Гейко О.В. Однак ані в клопотанні, ані в поясненнях, наданих суду, обвинувачений, з огляду на вимоги ч. 1 ст. 337 КПК України, не обґрунтував, що вказані документи самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, можливість використання їх як доказів та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за їх допомогою.

Суд зазначає, що відповідно до частин 1, 2 ст. 32 Конституції України ніхто не може зазнавати втручання в його особисте і сімейне життя, крім випадків, передбачених Конституцією України. Не допускається збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини, що також гарантовано ст. 8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

З огляду на те, що обвинуваченим не доведено, що документи, доступ до яких просить останній, самі по собі або в сукупності з іншими речами та документами кримінального провадження, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у даному кримінальному провадженні та у зв`язку з тим, що дозвіл на тимчасовий доступ до документів, які необхідні обвинуваченому, в рамках даного кримінального провадження вже було надано ухвалою слідчого судді, а також, у зв`язку з не доведенням необхідності втручання у права людини та громадянина, гарантовані Конституцією України та Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод, суд вважає, що клопотання є необґрунтованими та таким, що не підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст. 159, 160-163, 333, 369-372 КПК України, суд,

ПОСТАНОВИВ:

У задоволенні клопотання обвинуваченого ОСОБА_2.про надання тимчасового доступу до речей і документів, - відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Заперечення проти ухвали можуть бути включені до апеляційної скарги на судове рішення, передбачене ч. 1 ст. 392 КПК України.

Повний текст ухвали складений 05 червня 2020 року.

Головуючий суддя О.Л. Коліуш

Судді - О.В. Ткаченко

Я.В. Шкодін