Search

Document No. 89663806

  • Date of the hearing: 02/06/2020
  • Date of the decision: 02/06/2020
  • Case №: 991/4448/20
  • Proceeding №: 42016110350000102
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Presiding judge (HACC) : Movchan N.V.
  • Secretary : Chebotarenka A.P.
  • Lawyer : Miroshnyka O.M.
  • Prosecutor : Kymlyk R.V., Hryshchuk M.O.

Справа № 991/4448/20

Провадження1-кс/991/4586/20

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 червня 2020 року м.Київ

Слідчий суддя Вищого антикорупційного суду Мовчан Н. В., за участю секретаря судового засідання Чеботаренка А.П., прокурора Кимлика Р.В., підозрюваного ОСОБА_1 , захисника Мірошника О.М., розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі судових засідань у приміщенні Вищого антикорупційного суду клопотання старшого прокурора групи прокурорів у кримінальному провадженні - першого заступника керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Офісу Генерального прокурора Грищука М.О. про продовження строку дії обов`язків, покладених на підозрюваного ОСОБА_1 у межах кримінального провадження № 42016110350000102 від 01.04.2016 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 212, ч. 1 ст. 366, ч. 1 ст. 212 (чинна до 25.09.2019), ч. 3 ст. 209, ч. 3 ст. 27 ч. 3 ст. 212, ч. 5 ст. 191. ч. 4 ст. 191 КК України,

УСТАНОВИВ:

02 червня 2020 року до Вищого антикорупційного суду надійшло вказане клопотання, у якому прокурор просить продовжити ОСОБА_1 строк дії обов`язків, покладених на нього.

В обґрунтування клопотання прокурор зазначає, що Національним антикорупційним бюро України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42016110350000102 від 01.04.2016 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 212, ч. 1 ст. 366, ч. 1 ст. 212 (чинна до 25.09.2019), ч. 3 ст. 209, ч. 3 ст. 27 ч. 3 ст. 212, ч. 5 ст. 191, ч. 4 ст. 191 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що у період часу не пізніше 08.05.2015 ОСОБА_2 , маючи досвід зайняття господарською діяльністю, управління суб`єктом господарювання у сфері постачання товарів, зокрема для підприємств оборонної галузі, маючи доступне джерело набуття комплектуючих, ринок яких на території України відсутній або вкрай обмежений, та ОСОБА_1 , який має досвід роботи в державних підприємствах - учасниках Державного концерну «Укроборонпром» (далі - Концерну), діючи з корисливою метою швидкого незаконного збагачення, розробили схему постачання комплектуючих для військової техніки до державних підприємств - учасників Концерну та ухилення від сплати податків з таких операцій.

До цієї діяльності ОСОБА_2 залучено ОСОБА_3 , який формально обіймав посади директора та бухгалтера ТОВ «Оптимумспецдеталь», здійснював на прохання та за грошову винагороду від ОСОБА_2 підготовку документів (договорів, специфікацій, накладних, листів, реєстраційних, гарантійних документів), підписання документів як директор товариства, виконував інші доручення (відправлення та отримання кореспонденції та товарів, доставку кореспонденції та окремих товарів, зв`язок з менеджерами окремих державних підприємств), що надавалися ОСОБА_2 або ОСОБА_1 , які здійснювали фактичне керівництво підприємством.

Після ОСОБА_3 залучено ОСОБА_4 , який також формально обіймав посади директора та бухгалтера ТОВ «Оптимумспецдеталь», здійснював на прохання та за грошову винагороду від ОСОБА_2 підписання документів як директор товариства.

Бухгалтерський супровід ТОВ «Оптимумспецдеталь» здійснювала ОСОБА_5 , яка готувала податкові документи, подавала податкову звітність, яку підписувала електронним цифровим підписом директора товариства, який надав їй ОСОБА_2 , здійснювала операції з грошовими коштами на банківських рахунках ТОВ «Оптимумспецдеталь» під керівництвом та за вказівками ОСОБА_2 або ОСОБА_1 , маючи доступ до програми клієнт-банк, що також був наданий їй ОСОБА_2 .

Прокурор у клопотанні зазначає, що товари, які поставлялись ТОВ «Оптимумспецдеталь», були придбані ОСОБА_2 за готівку, легального джерела походження не мали та реально і документально ТОВ «Оптимумспецдеталь» набуті не були.

З метою маскування реального походження товарів та створення формального джерела походження поставлених товарів, легалізації коштів, здобутих злочинним шляхом, отримання достатнього обсягу грошових коштів у готівковій формі для оплати товарів, збільшення прибутковості такої діяльності шляхом несплати податку на додану вартість та податку на прибуток, та, в подальшому, легалізації коштів, отриманих від такої протиправної діяльності, ОСОБА_2 та ОСОБА_1 у період часу з 08.05.2015 до 16.08.2018, прийнято рішення про використання низки суб`єктів господарювання, які б виступали постачальниками товарів, які ТОВ «Оптимумспецдеталь» поставило до державних підприємств - учасників Концерну, забезпечували документальне джерело походження придбаних товарів (запчастин та комплектуючих для військової техніки), шляхом відображення в податковому обліку ТОВ «Оптимумспецдеталь» безтоварних операцій із такими суб`єктами господарювання, та формували необхідний податковий кредит для ТОВ «Оптимумспецдеталь» і дозволяли підвищити собівартість товарів, фактично набутих ТОВ «Оптимумспецдеталь» безоплатно.

У зв`язку з цим, у період часу з 08.05.2015 до 16.08.2018 ОСОБА_1 звернувся до ОСОБА_6 та у подальшому до ОСОБА_7 , які спільно із третьою особою, не встановленою досудовим розслідуванням на даний час, контролювали низку суб`єктів господарювання, що могли виконати для ТОВ «Оптимумспецдеталь» вказані дії.

Як стверджує прокурор у результаті такої діяльності із використанням ТОВ «Оптимумспецдеталь» ОСОБА_2 та ОСОБА_1 отримали у власне розпорядження кошти у сумі 49 342 050,78 грн, одержані внаслідок ухилення від сплати податків.

З метою маскування незаконного походження таких коштів та зміни їх форми в готівкову ОСОБА_2 та ОСОБА_1 у період часу з 08.05.2015 до 16.08.2018 прийнято рішення про вчинення фінансових операцій з ними, а саме переказ на банківські рахунки низки суб`єктів господарювання, підконтрольних ОСОБА_6 , ОСОБА_7 та третій особі, не встановленій досудовим розслідуванням на даний час.

Безпосередні операції з рахунками ТОВ «Оптимумспецдеталь», на які надходили кошти від державних підприємств - учасників Концерну, за вказівкою ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , здійснювала ОСОБА_5 від імені службових осіб ТОВ «Оптимумспецдеталь» - директора ОСОБА_3 , а згодом - ОСОБА_4 , із використанням програми клієнт-банк, доступ до якої їй надав ОСОБА_2 за згоди ОСОБА_3 та ОСОБА_4 .

Тобто, одержані ОСОБА_2 та ОСОБА_1 у своє розпорядження кошти від державних підприємств - учасників Концерну, що надійшли в якості оплати за відповідними договорами з ТОВ «Оптимумспецдеталь», разом із коштами, отриманими внаслідок вчинення суспільно небезпечного протиправного діяння, що передувало легалізації (відмиванню) доходів, - ухилення від сплати податків, переказано ОСОБА_5 , з рахунків ТОВ «Оптимумспецдеталь» на рахунки низки суб`єктів господарювання, підконтрольних ОСОБА_6 , ОСОБА_7 та третій особі, не встановленій досудовим розслідуванням на даний час.

Посилаючись на встановлені обставини, прокурор зазначає, що ОСОБА_1 підозрюється в організації вчинення та керівництві вчиненням умисного ухилення від сплати податків, що входять в систему оподаткування, введених у встановленому законом порядку, вчиненому службовими особами ТОВ «Оптимумспецдеталь» за попередньою змовою групою осіб, що призвело до фактичного ненадходження до бюджету коштів в особливо великих розмірах у сумі 49 342 050,78 грн, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 27, ч. 3. ст. 212 КК України, а також у організації вчинення та керівництві вчиненням фінансових операцій з майном, щодо якого фактичні обставини свідчать про його одержання злочинним шляхом, особами, які знали, що таке майно прямо та повністю одержано злочинним шляхом, за попередньою змовою групою осіб - коштами в особливо великому розмірі у сумі 49 342 050,78 грн, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 27, ч. 3. ст. 209КК України.

29 квітня 2020 ОСОБА_1 повідомлено про зміну раніше повідомленої підозри та повідомлено про нову підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч. 3 ст. 27 ч. 3 ст. 212; ч. 3 ст. 27 ч. 3 ст. 209КК України, обґрунтованість якої повністю підтверджується зібраними доказами у кримінальному провадженні.

Ухвалою слідчого судді Вищого антикорупційного суду від 05.05.2020 ОСОБА_1 обрано запобіжний захід у вигляді застави у розмірі 2500 прожиткових мінімумів для працездатних осіб та покладено на нього, визначені ч. 5 ст. 194 КПК України, обов`язки.

Необхідність продовження строку дії обов`язків, покладених на підозрюваного при обранні запобіжного заходу, прокурор обґрунтовує продовженням існування ризиків, встановлених слідчим суддею при застосуванні запобіжного заходу, які, на теперішній час, не зменшилися, та наявністю обставин, які перешкоджають завершенню досудового розслідування до закінчення дії попередньої ухвали.

Прокурор стверджує, що наявні достатні підстави вважати, що у разі не продовження строку дії обов`язків, покладених на підозрюваного, ОСОБА_1 може переховуватися від органів досудового розслідування та суду; знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення; незаконно впливати на свідка та інших підозрюваних у кримінальному провадженні; перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином.

Разом з цим, досудове розслідування не можливо закінчити до закінчення строку дії ухвали, якою на підозрюваного ОСОБА_1 покладено обов`язки, оскільки, з огляду на обмеження, які накладає на процесу досудового розслідування карантин, введений постановою Кабінету Міністрів України, надалі існує необхідність у проведенні таких процесуальних дій: огляді та аналізі цифрових носіїв інформації, отриманих у ході слідчих дій; відстеження руху коштів, отриманих ТОВ «Оптимумспецдеталь» від підприємств учасників ДК «Укроборонпром» та їх подальше використання; встановленні та допиті посадових осіб суб`єктів господарювання, які були контрагентами ТОВ «Оптимумспецдеталь», а також вилученні документів фінансово-господарських взаємовідносин між підприємствами; одночасних допитах підозрюваних та свідків, у показах яких є суперечності; огляді та аналізі документів в електронному вигляді, зібраних у ході досудового розслідування; встановленні виконавців, пособників, інших осіб, що могли бути причетні до розслідуваного злочину; отриманні відповідей на раніше скеровані запити про міжнародну правову допомогу.

Прокурор Кимлик Р.В. у судовому засіданні клопотання підтримав з підстав викладених в ньому, просив задовольнити.

Захисник Мірошник О.М., з думкою якого погодився підозрюваний ОСОБА_1 , у судовому засіданні проти задоволення клопотання заперечували. Пояснили, що оголошена ОСОБА_1 підозра є необґрунтованою. Зокрема, матеріали додані до клопотання про застосування запобіжного заходу не доводять причетності ОСОБА_1 до вчинення будь-якого із інкримінованих йому кримінальних правопорушень. Також не підтверджені доказами, зазначені в клопотанні ризики, які б давали підстави вважати, що ОСОБА_1 переховується чи може переховуватися від слідства, що підтверджує відсутність підстав для застосування запобіжного заходу. ОСОБА_1 жодним чином не може перешкоджати органу досудового розслідування, а навпаки спідпрацює з органами досудового розслідування, здійснює належним чином свої процесуальні обов`язки, з`являється до Національного бюро для здійснення всіх необхідних процесуальних дій, а також за викликом до суду. Просили викласти обов`язок "не відлучатися з населеного пункту без дозволу детектива" в редації "не відлучатися з населеного пункту без повідомлення детектива", посилаючись на те, що у зв`язку з виконанням посадових обов`язків у підозрюваного виникає необхідність термінового виїзду за межі м. Києва. а також просили не продовжувати строк дії обов`язку - носити електронний засіб контролю.

Вислухавши пояснення учасників кримінального провадження, дослідивши матеріали справи, слідчий суддя дійшов висновку, що клопотання підлягає задоволенню з таких підстав.

Встановлено, що детективами Національного антикорупційного бюро України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42016110350000102 від 01.04.2016 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 212, ч. 1 ст. 366, ч. 1 ст. 212 (чинна до 25.09.2019), ч. 3 ст. 209, ч. 3 ст. 27 ч. 3 ст. 212, ч. 5 ст. 191, ч. 4 ст. 191 КК України.

29 квітня 2020 року ОСОБА_1 повідомлено про зміну раніше повідомленої підозри та повідомлено про нову підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 27 ч. 3 ст. 212 КК України, тобто у організації, вчинення та керівництві вчиненням умисного ухилення від сплати податків, що входять в систему оподаткування, введених у встановленому законом порядку, вчиненому службовими особами ТОВ «Оптимумспецдеталь» за попередньою змовою групою осіб, що призвело до фактичного ненадходження до бюджету коштів в особливо великих розмірах у сумі 49 342 050,78 грн, а також ч. 3 ст. 27 ч. 3 ст. 209КК України, тобто у організації вчинення та керівництві вчиненням фінансових операцій з майном, щодо якого фактичні обставини свідчать про його одержання злочинним шляхом, особами, які знали, що таке майно прямо та повністю одержано злочинним шляхом, за попередньою змовою групою осіб щодо коштів в особливо великому розмірі у сумі 49 342 050,78 грн.

Ухвалою слідчого судді Вищого антикорупційного суду від 05.05.2020 застосовано до підозрюваного ОСОБА_1 запобіжний захід у вигляді застави у розмірі 2500 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, що становить 5255000 (п`ять мільйонів двісті п`ятдесят п`ять тисяч) гривень. Покладено на підозрюваного ОСОБА_1 , такі обов`язки: прибувати на першу вимогу до детективів (слідчого), прокурора, слідчого судді або суду; не відлучатися із населеного пункту, в якому він проживає, а саме: м. Київ, без дозволу детектива (слідчого), прокурора або суду; повідомляти детективів (слідчого), прокурора чи суд про зміну свого місця проживання та/або місця роботи; утримуватися від спілкування з іншими підозрюваними ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_5 та свідками у кримінальному провадженні ОСОБА_7 , ОСОБА_6 , ОСОБА_4 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 , ОСОБА_21 , ОСОБА_22 , ОСОБА_23 , ОСОБА_24 , ОСОБА_40., ОСОБА_25 , ОСОБА_26 , ОСОБА_27 , ОСОБА_41., ОСОБА_28 , ОСОБА_29 , ОСОБА_30 ОСОБА_42., ОСОБА_32 , ОСОБА_33 , ОСОБА_34 , ОСОБА_43., ОСОБА_35 , ОСОБА_36 щодо обставин кримінального провадження поза межами слідчих та процесуальних дій; здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну; носити електронний засіб контролю. Строк дії обов`язків визначено до 03.06.2020.

Згідно з приписами ч. 7 ст. 194 КПК України обов`язки, передбачені частинами п`ятою та шостою цієї статті, можуть бути покладені на підозрюваного, обвинуваченого на строк не більше двох місяців. У разі необхідності цей строк може бути продовжений за клопотанням прокурора в порядку, передбаченому статтею 199 цього Кодексу.

Вирішуючи питання про продовження строку дії обов`язків, покладених на підозрюваного ОСОБА_1 , слідчий суддя керується загальними приписами, якими врегульовано застосування запобіжних заходів, з урахуванням додаткових відомостей щодо продовження існування ризиків, які дають достатні підстави слідчому судді вважати, що підозрюваний може здійснити дії, передбачені ч. 1 ст. 177 КПК України.

Положення кримінального процесуального законодавства не розкривають поняття «обґрунтованості підозри», тому в оцінці цього питання слідчому судді належить користуватися практикою Європейського суду з прав людини, яка відповідно до ст. 17 Закону України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини» є джерелом права.

Відповідно до усталеної практики ЄСПЛ (наприклад, пункт 32 рішення у справі «Fox, Campbell and Hartley v. the United Kingdom» від 30.08.1990 (заяви № 12244/86, 12245/86; 12383/86) термін «обґрунтована підозра» означає, що існують факти або інформація, які можуть переконати об`єктивного спостерігача в тому, що особа, про яку йдеться, могла вчинити правопорушення (пункт 175 рішення ЄСПЛ від 21.04.2011 у справі «Нечипорук і Йонкало проти України» (заява № 42310/04).

Враховуючи наявні матеріали слідчий суддя погоджується з висновком органу досудового розслідування про можливу причетність ОСОБА_1 до вчинення кримінальних правопорушень, які йому інкримінуються, та відповідно встановлення викладених вище обставин за стандартом доказування «обґрунтована підозра», що виправдовує застосування заходів забезпечення кримінального провадження.

Доказів на спростування доводів сторони обвинувачення про наявність обґрунтованої підозри, стороною захисту не надано.

Разом з тим, слідчий суддя на цьому етапі досудового розслідування не вправі вирішувати ті питання, які повинен вирішувати суд під час розгляду кримінального провадження по суті, зокрема, не вправі оцінювати докази з точки зору їх достатності і допустимості для визнання особи винуватою чи невинуватою у вчиненні кримінального правопорушення, а лише зобов`язаний на підставі розумної оцінки сукупності отриманих доказів, визначити, що причетність особи до вчинення кримінального правопорушення є вірогідною та достатньою для застосування щодо неї обмежувального заходу.

Обґрунтовуючи клопотання прокурор вказав на те, що під час досудового розслідування встановлено наявність ризиків, передбачених ч. 1 ст. 177 КПК України, які на даний час не зменшилися, а саме: ОСОБА_1 може переховуватися від органів досудового розслідування та суду; знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення; незаконно впливати на свідка та інших підозрюваних у кримінальному провадженні; перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином.

Слідчий суддя погоджується з доводами сторони обвинувачення, що заявлений під час застосування до ОСОБА_1 запобіжного заходу ризик переховуватися від органів досудового розслідування та суду не зменшився.

Згідно повідомлення про підозру ОСОБА_1 підозрюється у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 27 ч. 3 ст. 209, ч. 3 ст. 27 ч. 3 ст. 212 КК України, один з яких є особливо тяжким злочином. Зазначена обставина сама по собі може бути мотивом та підставою для підозрюваного переховуватися від органів досудового розслідування чи суду.

Разом з цим, слідчий суддя враховує частоту виїзду ОСОБА_1 за межі України та мету подорожей, а також можливість членів сім`ї підозрюваного, зокрема, його матері ОСОБА_37 , яка є керівником та засновником ТОВ «Туристична агенція «Парадіз», забезпечити ОСОБА_1 та його родині проживати за межами території України, наявність у підозрюваного дружніх стосунків із особами, які проживають на території Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії, Держави Ізраїль, що не виключає можливості у разі необхідності забезпечити ОСОБА_1 житлом, коштами для існування, іншим способом сприяти його переховуванню від органів досудового розслідування та/або суду.

Продовження існування цього ризику обумовлює необхідність продовження строку дії, покладених на ОСОБА_1 обов`язків: прибувати на першу вимогу до детективів (слідчого), прокурора, слідчого судді або суду; не відлучатися із населеного пункту, в якому він проживає, а саме: м. Київ, без дозволу детектива (слідчого), прокурора або суду; повідомляти детективів (слідчого), прокурора чи суд про зміну свого місця проживання та/або місця роботи; здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну; носити електронний засіб контролю.

При встановленні наявності продовження існування ризику впливу на свідків, слідчим суддею враховано встановлену КПК України процедуру отримання показань від осіб, які є свідками, у кримінальному провадженні, а саме спочатку на стадії досудового розслідування показання отримуються шляхом допиту слідчим чи прокурором, а після направлення обвинувального акту до суду на стадії судового розгляду - усно шляхом допиту особи в судовому засіданні (частини 1, 2 статті 23, стаття 224 КПК України).

Суд може обґрунтовувати свої висновки лише на показаннях, які він безпосередньо сприймав під час судового засідання або отриманих у порядку, передбаченому статтею 225 КПК, тобто допитаних на стадії досудового розслідування слідчим суддею. Суд не вправі обґрунтовувати судові рішення показаннями, наданими слідчому, прокурору, або посилатися на них (частина 4 статті 95 КПК).

Тобто ризик впливу на свідків існує не лише на початковому етапі кримінального провадження при зібранні доказів, а й на стадії судового розгляду до моменту безпосереднього отримання судом показань від свідків та дослідження їх судом.

Разом з цим, слідчий суддя враховує, що в органу досудового розслідування існує необхідність в проведенні такої слідчої (розшукової) дії, як одночасний допит підозрюваних та свідків, у показах яких є суперечності. Тому ОСОБА_1 , не будучи обмеженим у вільному спілкуванні з іншими підозрюваними та свідками, може здійснювати на них вплив, з метою їх спонукання до ненадання показів, перекручування або спотворення обставин, які їм достовірно відомі, для того щоб він зміг уникнути кримінальної відповідальності,

Вказане обумовлює необхідність продовження строку дії покладеного на ОСОБА_1 обов`язку утримуватися від спілкування з іншими підозрюваними ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_5 та свідками у кримінальному провадженні ОСОБА_7 , ОСОБА_6 , ОСОБА_4 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 , ОСОБА_21 , ОСОБА_22 , ОСОБА_23 , ОСОБА_24 , ОСОБА_40., ОСОБА_25 , ОСОБА_26 , ОСОБА_27 , ОСОБА_41., ОСОБА_28 , ОСОБА_29 , ОСОБА_30 ОСОБА_44., ОСОБА_32 , ОСОБА_33 , ОСОБА_34 , ОСОБА_43., ОСОБА_35 , ОСОБА_36 щодо обставин кримінального провадження поза межами слідчих та процесуальних дій.

У той же час, не знайшли свого підтвердження у ході судового розгляду обставини, які свідчать про те, що з`явилися нові ризики, про які зазначає прокурор у клопотанні, а саме, що ОСОБА_1 може знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення; перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином.

Відсутність цих ризиків також встановлена слідчим суддею Вищого антикорупційного суду в ухвалі від 05.05.2020 під час застосування до ОСОБА_1 запобіжного заходу.

Нових доказів, які б підтверджували на даний час існування цих ризиків, прокурором до клопотання не додано, а тому у слідчого судді відсутні підстави посилатися на них при продовженні строку дії покладених на підозрюваного обов`язків.

З огляду на доведення стороною обвинувачення наявності обґрунтованої підозри, слідчий суддя, з урахуванням тяжкості злочинів, у вчиненні яких підозрюється ОСОБА_1 , характеру та обставин справи, особи підозрюваного, дійшов висновку, що заявлені стороною обвинувачення під час обрання підозрюваному запобіжного заходу ризики, передбачені п. 1, 3 ч. 1 ст. 177 КПК України, продовжують існувати та не зменшилися, що є підставою для продовження строку дії покладених на підозрюваного обов`язків.

Щодо доводів сторони захисту про належну процесуальну поведінку підозрюваного, то слідчий суддя зазначає, що вказане свідчить про те, що застосований слідчим суддею запобіжний захід до ОСОБА_1 є таким, що достатньою мірою гарантує виконання ним покладених обов`язків, забезпечує його належну процесуальну поведінку в цьому кримінальному провадженні.

Доводи сторони захисту про те, щоб викласти обов`язок "не відлучатися з населеного пункту без дозволу детектива" в редакції "не відлучатися з населеного пункту без повідомлення детектива", є безпідстваними, оскільки така зміна призведе до нівелювання суті цього обов`язку та його дієвості.

Посилання підозрюваного та захисника на відсутність підстав для продовження строку дії обов`язку носити електронний засіб контролю, слідчий суддя вважає необгрунтованими та такими, що не знайшли свого підтвердження у судовому засіданні.

Крім того, слідчий суддя враховує доводи прокурора про неможливість закінчити досудове розслідування до закінчення строку дії ухвали слідчого судді від 05.05.2020, у зв`язку з необхідністю провести ряду слідчих та процесуальних дій, перелік яких наведено у клопотанні, які мають суттєве значення для встановлення усіх обставин у цьому кримінальному провадженні та отримані за результатами їх проведення докази можуть бути використані під час судового розгляду.

З огляду на викладене, слідчий суддя дійшов висновку, що клопотання прокурора є обґрунтованим, відповідає тим завданням, які має досягти орган досудового розслідування, може гарантувати виконання підозрюваним покладених на нього обов`язків та виправдовує подальше його застосування, тому клопотання детектива підлягає задоволенню.

При вирішенні питання щодо строку продовження покладених на ОСОБА_1 обов`язків, слідчий суддя керується вимогами ч. 7 ст. 194 КПК України, зокрема, обов`язки передбачені частиною п`ятою та шостою цієї статті, можуть бути покладені на строк не більше двох місяців, враховує, що постановою заступника Генерального прокурора - керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Холодницького Н.І. від 18.05.2020 строк досудового розслідування продовжено до 03.08.2020, тому в межах цього строку може бути продовжено дію покладених на підозрюваного обов`язків, тобто на два місяці з дати постановлення цієї ухвали - до 02.08.2020.

Керуючись ст.ст. 2, 7, 177, 178, 182, 194, 199, 309, 372 КПК України, слідчий суддя

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання - задовольнити.

Продовжити строк дії обов`язків, покладених на підозрюваного ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на 2 (два) місяці до 02 серпня 2020 року включно, а саме:

- прибувати на першу вимогу до детективів (слідчого), прокурора, слідчого судді або суду;

- не відлучатися із населеного пункту, в якому він проживає, а саме: м. Київ, без дозволу детектива (слідчого), прокурора або суду;

- повідомляти детективів (слідчого), прокурора чи суд про зміну свого місця проживання та/або місця роботи;

- утримуватися від спілкування з іншими підозрюваними ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_5 та свідками у кримінальному провадженні ОСОБА_7 , ОСОБА_6 , ОСОБА_4 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 , ОСОБА_21 , ОСОБА_22 , ОСОБА_23 , ОСОБА_24 , ОСОБА_40., ОСОБА_25 , ОСОБА_26 , ОСОБА_27 , ОСОБА_41., ОСОБА_28 , ОСОБА_29 , ОСОБА_30 ОСОБА_42., ОСОБА_32 , ОСОБА_33 , ОСОБА_34 , ОСОБА_43., ОСОБА_35 , ОСОБА_36 щодо обставин кримінального провадження поза межами слідчих та процесуальних дій;

- здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну;

- носити електронний засіб контролю.

Контроль за виконанням ухвали покласти на прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Офісу Генерального прокурора, які здійснюють процесуальне керівництво досудовим розслідуванням у кримінальному провадженні № 42016110350000102 від 01.04.2016.

Ухвала підлягає негайному виконанню після її оголошення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя Н. В. Мовчан