Search

Document No. 89700681

  • Date of the hearing: 04/06/2020
  • Date of the decision: 04/06/2020
  • Case №: 991/4185/20
  • Proceeding №: 52020000000000098
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Decision type: On the appointment of a trial
  • Presiding judge (HACC) : Fedorak L.M.
  • Judge (HACC) : Maslov V.V., Strohyi I.L.
  • Secretary : Bilenko V.K.
  • Lawyer : Motruka M.V., Pavlenka M.V.
  • Prosecutor : Kasian A.O.

Справа № 991/4185/20

1-кп/991/46/20

УХВАЛА

04 червня 2020 року м. Київ

Вищий антикорупційний суд у складі колегії суддів:

головуюча - Федорак Л.М.,

судді - Маслов В.В., Строгий І.Л.,

секретар судового засідання - Біленко В.К.,

розглядаючи у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в м. Києві обвинувальний акт у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 52020000000000098, стосовно обвинувачення:

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Нава Сарацика Леовського району Республіки Молдова, який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , та фактично проживає за адресою: АДРЕСА_2 , у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 366-1 КК України,

за участі сторін кримінального провадження:

сторона обвинувачення прокурор Касьян А.О.

сторона захисту обвинувачений ОСОБА_1 ,

захисники Мотрук М.В., Павленко М.В.

в с т а н о в и в:

У провадженні Вищого антикорупційного суду перебуває зазначене кримінальне провадження.

Ухвалою суду від 27 травня 2020 року призначено підготовче судове засідання, у якому судом з`ясовано думку учасників щодо можливості призначення справи до судового розгляду, зокрема, наявності підстав для прийняття судом рішень, передбачених п. п. 1- 6 ч. 3 ст. 314 КПК України.

Ухвалою суду від цієї ж дати у підготовчому судовому засіданні за результатами розгляду клопотання захисника ОСОБА_2 про повернення обвинувального акта підстав для зазначеного не встановлено.

Також, заслухавши учасників кримінального провадження, дослідивши обвинувальний акт, суд не встановив підстав для прийняття рішень, передбачених п. 1, 2, 4 ч. 3 ст. 314 КПК України, з огляду на наступне.

До суду не надходила угода та учасники кримінального провадження не повідомляли суд про її досягнення. З обвинувального акта не встановлено підстав, визначених ст. 284 КПК України, для закриття кримінального провадження. Хоч суд роз`яснював обвинуваченому відповідно до ст. 285 КПК України його право на звільнення від кримінальної відповідальності на підставі ст. 49 КК України за епізодом інкримінованого діяння про подання суб`єктом декларування завідомо недостовірних відомостей у декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за 2016 рік, та відповідно закриття провадження, однак обвинувачений заперечував проти цього. А тому у підготовчому судовому засіданні суд постановив судове провадження проводити в повному обсязі в загальному порядку.

Кримінальне провадження підсудне Вищому антикорупційному суду. Оскільки згідно із ч. 1 ст. 33-1 КПК України Вищому антикорупційному суду підсудні кримінальні провадження стосовно корупційних злочинів, зокрема, передбаченого ст. 366-1 КК України, якщо наявна хоча б одна з умов, визначених пунктами 1-3 частини п`ятої статті 216 Кримінального процесуального кодексу України, в тому числі, якщо злочин вчинено народним депутатом України.

Власне, відповідно до обвинувального акта ОСОБА_1 обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 366-1 КК України будучи народним депутатом України.

Підстав для здійснення судового розгляду у закритому судовому засіданні, в тому числі, враховуючи позицію учасників судового провадження, не встановлено.

Також, відповідно до п. 6 ч. 3 ст. 314 КПК України суд зобов`язаний розглянути питання необхідності надання доручення представнику персоналу органу пробації скласти досудову доповідь.

Оскільки відповідно до ч. 1, 2 ст. 314-1 КПК України з метою забезпечення суду інформацією, що характеризує обвинуваченого, а також прийняття судового рішення про міру покарання представник уповноваженого органу з питань пробації складає досудову доповідь за ухвалою суду. Досудова доповідь складається щодо особи, обвинуваченої у вчиненні злочину невеликої або середньої тяжкості, або тяжкого злочину, нижня межа санкції якого не перевищує п`яти років позбавлення волі.

Беручи до уваги, що кримінальне правопорушення, передбачене ст. 366-1 КК України, є невеликої тяжкості, з метою забезпечення суду інформацією, що характеризує обвинуваченого, суд вважає за необхідне доручити представнику уповноваженого органу з питань пробації за місцем проживання обвинуваченого скласти досудову доповідь.

Зважаючи на відсутність перешкод для призначення судового розгляду, передбачених ч. 3 ст. 314 КПК України, суд вважає, що справа підлягає призначенню до судового розгляду, який слід здійснювати у відкритому судовому засіданні, за участю прокурора, захисників та обвинуваченого. Кримінальне провадження належить здійснювати колегіально судом у складі трьох суддів відповідно до вимог п. 1 ч. 12 ст. 31 КПК України.

З огляду на зазначене, керуючись статтями 31, 33-1, 216, 314, 314-1, 315 КПК України, суд

п о с т а н о в и в:

Призначити судовий розгляд кримінального провадження № 52020000000000098 стосовно обвинувачення ОСОБА_1 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 366-1 КК України, колегіально судом у складі трьох суддів у відкритому судовому засіданні в залі судового засідання Вищого антикорупційного суду (м. Київ, проспект Перемоги, 41) на 10 червня 2020 року о 09 год 00 хв.

Доручити органу пробації у строк до 04 липня 2020 року підготувати досудову доповідь стосовно обвинуваченого ОСОБА_1 .

Судовий розгляд проводити за участі прокурора, захисників та обвинуваченого.

Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення.

Ухвала окремому оскарженню не підлягає. Заперечення проти ухвали можуть бути включені до апеляційної скарги на судове рішення, передбачене ч. 1 ст. 392 КПК України.

Судді:

В.В. Маслов І.Л. Строгий Л.М. Федорак