Search

Document No. 90107700

  • Date of the hearing: 30/06/2020
  • Date of the decision: 30/06/2020
  • Case №: 991/5271/20
  • Proceeding №: 52019000000001042
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Presiding judge (HACC) : Khamzin T.R.

Справа № 991/5271/20

Провадження1-кс/991/5428/20

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 червня 2020 року м.Київ

Слідчий суддя Вищого антикорупційного суду Хамзін Т.Р., дослідивши матеріали скарги ОСОБА_1 на бездіяльність прокурора Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Офісу Генерального прокурора у кримінальному провадженні № 52019000000001042,

ВСТАНОВИВ:

Згідно з протоколом автоматичного визначення слідчого судді від 26.06.2020 слідчому судді Вищого антикорупційного суду Хамзіну Т.Р. передано для розгляду скаргу ОСОБА_1 на бездіяльність прокурора Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Офісу Генерального прокурора.

Скарга надійшла на електронну пошту Вищого антикорупційного суду.

У скарзі заявник просить зобов`язати прокурора Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Малик О.І. виконати вимогу ст. 221 КПК України та задовольнити відвід. Також заявник порушує питання про відновлення триваючого порушення права на захист і представництво потерпілого БВПД.

Відповідно до змісту ст. 304 КПК України, вирішуючи питання про відкриття провадження за скаргою слідчому судді серед іншого належить встановити чи подана вона особою, яка має право подавати скаргу.

Підстави та порядок оскарження рішень, дій чи бездіяльності слідчого або прокурора, які можуть бути оскаржені під час досудового розслідування визначені у Главі 26 КПК України.

Так відповідно до ч. 1 ст. 304 КПК України скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора, передбачені частиною першою ст. 303 цього Кодексу, можуть бути подані особою протягом десяти днів з моменту прийняття рішення, вчинення дії або бездіяльності. Якщо рішення слідчого чи прокурора оформлюється постановою, строк подання скарги починається з дня отримання особою її копії.

Із змісту наведеної норми можна дійти висновку, що КПК України передбачена відповідна процедура оформлення і подання скарги, зокрема її підписання заявником. Слідчий суддя уповноважений розглядати скарги, які подані конкретною особою та підписані нею.

Чинним законодавством передбачено право учасників провадження подавати до суду документи, заяви в електронному вигляді.

У статті 5 Закону України «Про електронні документи та електронний документообіг» закріплено, що електронним документом є документ, інформація в якому зафіксована у вигляді електронних даних, включаючи обов`язкові реквізити документа.

Електронний підпис є обов`язковим реквізитом електронного документа, який використовується для ідентифікації автора та/або підписувача електронного документа іншими суб`єктами електронного документообігу. (ст. 6 Закону України «Про електронні документи та електронний документообіг»).

Відповідно до ч. 1 ст. 7 Закону України «Про електронні документи та електронний документообіг» оригіналом електронного документа вважається електронний примірник документа з обов`язковими реквізитами, у тому числі електронним цифровим підписом автора або підписом, прирівняним до власноручного підпису відповідно до Закону України «Про електронні довірчі послуги».

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про електронні довірчі послуги» електронний підпис - електронні дані, які додаються підписувачем до інших електронних даних або логічно з ними пов`язуються і використовуються ним як підпис.

Проте, додатки до листа, що надійшов на електронну пошту суду не містять файлів, які б свідчили по підписання скарги електронним цифровим підписом, що підтверджується відповідним актом, складеним 26.06.2020 начальником управління документообігу та організаційного забезпечення, головним спеціалістом відділу документального забезпечення (канцелярія суду), головним спеціалістом відділу документального забезпечення та провідним спеціалістом відділу забезпечення функціонування автоматизованої системи та електронного суду.

Наведене унеможливлює ідентифікацію слідчим суддею автора скарги. Тому скарга не може вважатися такою, що подана у порядку ст. 303-304 КПК України.

Право на подання скарги має конкретна фізична особа з відповідним статусом згідно з критеріями, визначеними у ч. 1 ст. 303 КПК України. Відсутність підпису заявника, у цьому випадку електронного підпису свідчить про те, що скарга не виражає особисту волю особи, яка звернулася до слідчого судді, відреагувати на допущене процесуальне порушення. А слідчий суддя не може вирішувати порушені в такій скарзі питання, так як неможливо ідентифікувати особу, яка звертається зі скаргою.

Таким чином наявні підстави для повернення скарги з підстав, передбачених п. 1 ч. 2 ст. 304 КПК України.

Повернення скарги з цієї підстави не позбавляє права повторного звернення до слідчого судді у порядку, передбаченому КПК України.

Водночас слідчий суддя вважає за необхідне зазначити, що пунктами 1-11 ч. 1 ст. 303 КПК України визначено вичерпний перелік рішень, дій чи бездіяльності слідчого або прокурора, які можуть бути оскаржені під час досудового розслідування.

Скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора, які не охоплюються вищенаведеною нормою не розглядаються під час досудового розслідування та можуть бути предметом розгляду під час підготовчого провадження у суді згідно з правилами статей 314-316 цього Кодексу (ч. 2 ст. 303 КПК України).

Вимоги заявника про зобов`язання прокурора задовольнити відвід у контексті скарги на допущену ним бездіяльність та вимоги про відновлення триваючого порушення права на захист і представництво потерпілого БВПД не є предметом оскарження відповідно до ч. 1 ст. 303 КПК України.

Оскільки слідчим суддею встановлені підстави для повернення скарги, незважаючи на наявність підстав для відмови у відкритті провадження в частині вимог, скаргу належить повернути

Враховуючи викладене, керуючись ст. 303, 304, 306, 336, 372 КПК України, слідчий суддя

УХВАЛИВ:

Скаргу ОСОБА_1 повернути заявнику.

Копію ухвали невідкладно надіслати особі, яка подала скаргу, разом із скаргою та усіма доданими до неї матеріалами.

Ухвала може бути оскаржена до Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду протягом п`яти днів з дня отримання її копії в частині повернення скарги та відмови у відкритті провадження за скаргою.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Слідчий суддя Т.Р. Хамзін