Search

Document No. 90227937

  • Date of the hearing: 30/06/2020
  • Date of the decision: 30/06/2020
  • Case №: 711/3111/19
  • Proceeding №: 52018000000000797
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Presiding judge (HACC) : Fedorak L.M.
  • Judge (HACC) : Maslov V.V., Strohyi I.L.
  • Secretary : Luhanskyi O.Yu.
  • Lawyer : Dzihora S.V., Nesterenka O.F., Shevchenka A.H.
  • Prosecutor : Semak I.A.

Справа № 711/3111/19

1-кп/991/81/19

УХВАЛА

30 червня 2020 року м. Київ

Вищий антикорупційний суд у складі колегії суддів:

головуюча - Федорак Л.М.,

судді - Маслов В.В., Строгий І.Л.,

секретар судового засідання - Луганський О.Ю.,

розглядаючи у відкритому судовому засіданні у приміщенні суду кримінальне провадження № 52018000000000797 стосовно обвинувачення ОСОБА_1 , уродженця с. Франківка Чорнобаївського району Черкаської області, який зареєстрований та фактично проживає за адресою: АДРЕСА_1 ,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 369-2 КК України,

за участі сторін кримінального провадження:

сторона обвинувачення прокурор Семак І.А.,

сторона захисту обвинувачений ОСОБА_1 ,

захисники Дзігора С.В., Нестеренко О.Ф., Шевченко А.Г.,

в с т а н о в и в:

На розгляді у Вищому антикорупційному суді (далі - суд) перебуває зазначене кримінальне провадження.

30 червня 2020 року до суду надійшло клопотання захисників Нестеренка Олега Федоровича, Шевченка Андрія Григоровича , Дзігори Сергія Васильовича про закриття кримінального провадження, яке захисники підтримали та просили задовольнити.

Клопотання мотивовано тим, що у даному кримінальному провадженні обвинувальний акт був складений, затверджений і направлений до суду поза межами строку досудового розслідування, що є підставою для закриття кримінального провадження з огляду на положення п. 10 ч. 1 ст. 284 КПК України.

Заслухавши думку учасників засідання, вирішуючи подане клопотання, суд виходить з наступного.

У своєму клопотанні захисники, як на підставу для закриття провадження посилаються на п. 10 ч. 1 ст. 284 КПК України, згідно з яким кримінальне провадження закривається в разі, якщопісля повідомлення особі про підозру закінчився строк досудового розслідування, визначений статтею 219 цього Кодексу, крім випадку повідомлення особі про підозру у вчиненні тяжкого чи особливо тяжкого злочину проти життя та здоров`я особи.

Згідно із Законом України «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів» № 2147-VIII від 03 жовтня 2017 року (далі - Закон № 2147-VIII), ч. 1 ст. 284 КПК України було доповнено пунктом 10.

Пунктом 4 § 2 розділу 4 Закону № 2147-VIII передбачено, що вказані вище зміни не мають зворотної дії в часі та застосовуються до справ, по яким відомості про кримінальне правопорушення, внесені в Єдиний реєстр досудових розслідувань після введення в дію цих змін.

Відповідно до матеріалів кримінального провадження досудове розслідування в кримінальному провадженні № 52018000000000797 розпочато 16 серпня 2018 року, тобто після внесення зазначених змін до ч. 1 ст. 284 КПК України.

В силу п. 5 ч. 1 ст. 3 КПК України досудове розслідування - стадія кримінального провадження, яка починається з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань і закінчується закриттям кримінального провадження або направленням до суду обвинувального акта, клопотання про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотання про звільнення особи від кримінальної відповідальності.

Згідно з ч. 1-3 ст. 219 КПК України досудове розслідування повинно бути закінчено протягом двох місяців з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину та може бути продовжений. Строк ознайомлення з матеріалами досудового розслідування сторонами кримінального провадження в порядку, передбаченому статтею 290 цього Кодексу, не включається у строки, передбачені цією статтею.

Кримінальний процесуальний кодекс України не визначає, що слід включати у стадію ознайомлення з матеріалами досудового розслідування.

Відповідно до постанови Верховного Суду України від 30 листопада 2017 року у справі № 5-272кс(15) особливістю кримінально-процесуальних норм, на відміну від, наприклад, кримінально-правових, є те, що їхні структурні елементи (гіпотеза, диспозиція, санкція) у переважній більшості випадків не зосереджені в одній статті КПК України, а окремо викладені законодавцем у різних статтях, іноді навіть розділах, КПК України, а отже, зміст окремої норми може бути виявлено лише шляхом системного тлумачення положень КПК України.

За змістом ст. 290 КПК України відкриття матеріалів іншій стороні стороною обвинувачення розпочинається із повідомлення про завершення досудового розслідування та надання доступу до матеріалів досудового розслідування. Однак КПК України не визначає, коли таке відкриття закінчується.

Відповідно до положень ст. 295, 295-1 КПК України строк досудового розслідування може бути продовжений тільки, якщо додатковий строк необхідний для отримання доказів, які можуть бути використані під час судового розгляду, або для проведення чи завершення проведення експертизи, за умови що ці дії не могли бути здійснені чи завершені раніше з об`єктивних причин. Відповідно, строк досудового розслідування не може бути продовжений для відкриття матеріалів кримінального провадження стороні захисту та направлення обвинувального акта до суду.

З системного аналізу вищенаведених положень, суд доходить до висновку, що хоч стадія досудового розслідування закінчується направленням до суду обвинувального акта, однак у строк досудового розслідування не включається проміжок часу з винесення стороною обвинувачення повідомлення про завершення досудового розслідування та надання доступу до матеріалів досудового розслідування стороні захисту до направлення обвинувального акта до суду.

Як посилається сама сторона захисту, обвинувачений повідомлений про підозру 29 серпня 2018 року; 18 жовтня 2019 року заступником Генерального прокурора - керівником Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Холодницьким Н.І. продовжено строк досудового розслідування до трьох місяців. У подальшому строк досудового розслідування неодноразово продовжувався ухвалами слідчого судді Солом`янського районного суду м. Києва, в останнє - 24 січня 2019 року строк досудового розслідування було продовжено до 27 лютого 2019 року. 21 лютого 2019 року прокурором винесено повідомлення про завершення досудового розслідування та надання доступу до матеріалів досудового розслідування стороні захисту, яке того ж дня було отримано обвинуваченим ОСОБА_1 .

Таким чином, станом на 21 лютого 2019 року (винесення повідомлення про завершення досудового розслідування та надання доступу до матеріалів досудового розслідування стороні захисту) строк досудового розслідування не був закінчений та проміжок часу з 21 лютого 2019 року до направлення обвинувального акта в суд до нього не включається.

З огляду на це, судом не встановлено підстав для закриття кримінального провадження відповідно до п. 10 ч. 1 ст. 284 КПК України, а тому у задоволенні клопотання захисників належить відмовити.

Керуючись статтями 3, 219, 284, 290, 369-372 КПК України, суд

п о с т а н о в и в:

У задоволенні клопотання захисників Нестеренка Олега Федоровича, Шевченка Андрія Григоровича, Дзігори Сергія Васильовича про закриття кримінального провадження відмовити.

Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення.

Ухвала окремому оскарженню не підлягає. Заперечення проти ухвали можуть бути включені до апеляційної скарги на судове рішення, передбачене частиною 1 статті 392 КПК України.

Судді:

В.В. Маслов І.Л. Строгий Л.М. Федорак