Search

Document No. 90435350

  • Date of the hearing: 15/07/2020
  • Date of the decision: 15/07/2020
  • Case №: 991/5820/20
  • Proceeding №: 52020000000000407
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Presiding judge (HACC) : Oliinyk O.V.
  • Lawyer : Khaldaia I.I.
  • Prosecutor : Musiiaka V.V.

Справа № 991/5820/20

Провадження1-кс/991/5988/20

ВИЩИЙ АНТИКОРУПЦІЙНИЙ СУД

УХВАЛА

15 липня 2020 року м.Київ

Слідчий суддя Вищого антикорупційного суду Олійник О.В., розглянувши заяву адвоката Халдая Іллі Івановича - захисника підозрюваного ОСОБА_1 про проведення судового засідання в режимі відеоконференції щодо розгляду клопотання прокурора групи прокурорів - прокурора другого відділу управління процесуального керівництва, підтримання державного обвинувачення та представництва в суді Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Офісу Генерального прокурора Мусіяки В.В. про продовження строку дії обов`язків, покладених на підозрюваного ОСОБА_1 у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 01.07.2020 за № 52020000000000407 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України,

В С Т А Н О В И В :

До слідчого судді Вищого антикорупційного суду надійшло клопотання прокурора групи прокурорів - прокурора другого відділу управління процесуального керівництва, підтримання державного обвинувачення та представництва в суді Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Офісу Генерального прокурора Мусіяки В.В. про продовження строку дії обов`язків, покладених на підозрюваного ОСОБА_1 у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 01.07.2020 за № 52020000000000407 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України.

Судове засідання по зазначеному клопотанню призначено на 16.07.2020 на 14 год. 00 хв. в приміщенні суду за адресою: м. Київ, вул. Хрещатик 42-А, зал судових засідань №7.

15.07.2020 від адвоката Халдая І.І. надійшло клопотання про проведення судового засідання в режимі відеоконференції з Приморським районним судом м. Одеси (65029, м. Одеса, вул. Балківська, 33), з метою забезпечення повного та неупередженого судового розгляду. Адвокат посилається на те, що ОСОБА_1 має проблеми зі здоров`ям, що мають довготривалий характер, стан його самопочуття є незадовільним, що унеможливлює його переміщення на таку значну відстань, а саме до міста Києва. Також, адвокат посилається на те, що на виконання Постанови Кабінету Міністрів України, якою вжиті заходи щодо введення загальнодержавного карантину, які діють до 31 липня 2020, ОСОБА_1 перебуває на самоізоляції за місцем свого постійного проживання в м. Одесі, в зв`язку з чим не має можливості прибути до м. Києва, однак, готовий прибути до Приморського районного суду м. Одеси, для участі в судовому засіданні в режимі відеоконференції.

Дослідивши клопотання та подані адвокатом матеріали клопотання про проведення судового засідання у режимі відеоконференції, слідчий суддя вважає, що доводи адвоката Халдая І.І. в обґрунтування необхідності проведення судового засідання в режимі відеоконференції, є поважними.

13.04.2020 був прийнятий Закон України «Про внесення зміни до пункту 20-5 розділу XI «Перехідні положення» Кримінального процесуального кодексу України щодо особливостей судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні та розгляду окремих питань під час судового провадження на період дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)».

Згідно з абзацом 7 пункту 20-5 розділу XI «Перехідних положень» КПК України, розгляд питань, віднесених до повноважень слідчого судді, суду (крім розгляду клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою) за його рішенням, прийнятим з власної ініціативи або за клопотанням сторони кримінального провадження, може бути проведено у режимі відеоконференції, про що повідомляються сторони кримінального провадження у порядку, визначеному статтею 135 цього Кодексу. Слідчий суддя, суд не має права прийняти рішення про проведення судового засідання щодо розгляду клопотання про продовження строку тримання під вартою у режимі відеоконференції, в якому поза межами приміщення суду перебуває підозрюваний (обвинувачений), якщо він проти цього заперечує.

Проведення судового засідання у режимі відеоконференції, у тому числі під час судового провадження, здійснюється на умовах, визначених абзацом сьомим цього пункту, з дотриманням правил, передбачених частинами третьою - дев`ятою статті 336 цього Кодексу.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 336 КПК України, судове провадження може здійснюватися у режимі відеоконференції під час трансляції з іншого приміщення, у тому числі яке знаходиться поза межами приміщення суду (дистанційне судове провадження), у разі, зокрема, неможливості безпосередньої участі учасника кримінального провадження в судовому провадженні за станом здоров`я або з інших поважних причин.

З огляду на наведене, слідчий суддя дійшла висновку, що найбільш ефективним судовий розгляд даного клопотання буде в режимі відеоконференції з Приморським районним судом м. Одеси, що найбільш територіально наближений до місця проживання підозрюваного ОСОБА_1 та його захисника - адвоката Халдая І.В.

Керуючись ст. 336, 309, 290 КПК України, пунктом 20-5 розділу XI «Перехідних положень» КПК України,

ПОСТАНОВИВ:

Провести судове засідання з розгляду клопотання прокурора групи прокурорів - прокурора другого відділу управління процесуального керівництва, підтримання державного обвинувачення та представництва в суді Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Офісу Генерального прокурора Мусіяки В.В. про продовження строку дії обов`язків, покладених на підозрюваного ОСОБА_1 у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 01.07.2020 за № 52020000000000407 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України, в режимі відеоконференції о 14 год. 00 хв. 16.07.2020 в приміщенні Вищого антикорупційного суду, за адресою: м. Київ, вул. Хрещатик 42-А, зал судових засідань №7.

Організацію проведення відеоконференції із підозрюваним ОСОБА_1 та його захисником - адвокатом Халдаєм Іллею Івановичем доручити Приморському районному суду м. Одеси (65029, м. Одеса, вул. Балківська, 33).

Доручити Приморському районному суду м. Одеси забезпечити вручення судовим розпорядником або секретарем судового засідання цього суду підозрюваному ОСОБА_1 та його захиснику - адвокату Халдаю Іллі Івановичу пам`ятку про їхні процесуальні права, перевірку їхніх документів, що посвідчують особу, та перебування поряд з ними до закінчення судового засідання.

Копію ухвали про участь особи в режимі відеоконференції направити Приморському районному суду м. Одеси для організації її виконання та особам, які братимуть участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя О.В. Олійник