Search

Document No. 90484430

  • Date of the hearing: 20/07/2020
  • Date of the decision: 20/07/2020
  • Case №: 409/1465/16-к
  • Proceeding №: 52016000000000042
  • Instance: HACC AC
  • Judicial form: Criminal
  • Decision type: Opening of appeal proceedings
  • Presiding judge (HACC AC) : Chornenka D.S.
  • Judge (HACC AC) : Hlotov M.S., Kaluhina I.O.
  • Secretary : Khalitov S.I.
  • Prosecutor : Kravets V.V.

Справа № 409/1465/16-к

Провадження №11-кп/991/43/20

УХВАЛА

про відмову в задоволенні клопотання,

відкриття апеляційного провадження)

20 липня 2020 року м.Київ

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду колегією суддів у складі:

головуючого судді Чорненької Д.С.,

суддів: Глотова М.С., Калугіної І.О.,

за участю:

секретаря судового засідання Халітова С.І.,

особа, яка подала апеляційну скаргу та клопотання ОСОБА_1 не з`явилася,

захисника ОСОБА_1 - Готіна О.М.,

особи, які подали апеляційні скарги: ОСОБА_4 , ОСОБА_5 не з`явилися,

захисник обвинуваченого ОСОБА_4 - Шурхно К.А. не з`явився,

прокурора Кравця В.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду клопотання про поновлення строку на апеляційне оскарження ОСОБА_1 вироку Вищого антикорупційного суду від 12 червня 2020 року про затвердження угоди про визнання винуватості та визнання винуватим у вчиненні злочину, передбаченого ч.2 ст.369-2 КК України, обвинуваченого ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м.Кремінна Луганської області, громадянина України, освіта вища, одруженого, зареєстрованого та жителя АДРЕСА_1 , раніше не судимого, а також апеляційні скарги на даний вирок інших осіб, свободи та інтереси яких зачіпаються вироком: ОСОБА_1 , ОСОБА_5 , обвинуваченого ОСОБА_4 , захисника обвинувачеого ОСОБА_4 - Шурхна Кирила Анатолійовича,

ВСТАНОВИЛА:

Вироком Вищого антикорупційного суду від 12 червня 2020 року про затвердження угоди про визнання винуватості та визнання винуватим обвинуваченого ОСОБА_4 , визнано винуватим у вчиненні злочину, передбаченого ч.2 ст.369-2 КК України, призначено йому покарання у вигляді штрафу в розмірі 1 500 (одна тисяча п`ятсот) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 25 500 (двадцять п`ять тисяч п`ятсот) гривень 00 коп, скасовано запобіжний захід у виді застави, вирішено питання арешту майна та повідомлення про ухвалення вироку Ради адвокатів Луганської області.

ОСОБА_1 13 липня 2020 року поштовим зв`язком подала апеляційну скаргу, в якій просить вирок скасувати як такий, яким зачіпаються її свободи та інтереси і призначити новий розгляд в суді першої інстанції. Крім того, в апеляційній скарзі зазначено клопотання про поновлення строку на апеляційне оскарження вироку, як пропущеного з поважних причин. Підставами для поновлення строку зазначає, що про існування вироку вона дізналася 08 липня 2020 року.

Захисник Горбатенко О.М. щодо задоволення клопотання покладається на думку суду, вважає, що строк на апеляційне оскарження не пропущено.

Прокурор вважає, що строк на апеляційне оскарження вироку не пропущено.

Інші учасники судового провадження у судове засідання не прибули, будучи повідомлені про час та місце розгляду клопотання належним чином, відповідно до приписів ч. 4 ст. 405 КПК України їх неприбуття не перешкоджає проведенню розгляду.

Заслухавши суддю-доповідача, доводи учасників судового розгляду, дослідивши матеріали кримінального провадження, колегія суддів приходить до таких висновків.

Статтею 24 КПК України визначено, що кожному гарантується право на оскарження процесуальних рішень, дій чи бездіяльності суду, слідчого судді, прокурора, слідчого в порядку, передбаченому цим Кодексом. Гарантується право на перегляд вироку, ухвали суду, що стосується прав, свобод чи інтересів особи, судом вищого рівня в порядку, передбаченому цим Кодексом, незалежно від того, чи брала така особа участь у судовому розгляді.

Відповідно до вимог п.1 ч.2 ст.395 КПК України, апеляційна скарга на вирок суду першої інстанції може бути подана протягом тридцяти днів з дня його оголошення.

Згідно ч.1 ст. 117 КПК України, пропущений із поважних причин строк повинен бути поновлений за клопотанням заінтересованої особи ухвалою слідчого судді, суду.

Оскаржений вирок суду постановлено 12 червня 2020 року та останнім днем його оскарження є 13 липня 2020 року з врахуванням того, що тридцятий день для подачі апеляційної скарги був вихідним днем. У зв`язку з чим, колегія суддів вважає, що ОСОБА_1 строк для подачі апеляційної скарги не пропустила, тому клопотання про поновлення строку на апеляційне оскарженння не підлягає до задоволення.

Форма та зміст апеляційних скарг обвинуваченого ОСОБА_4 , захисника обвинуваченого ОСОБА_4 - Шурхна Кирила Анатолійовича, інших осіб, свободи та інтереси якої зачіпаються вироком: ОСОБА_1 , ОСОБА_5 , відповідає вимогам статті 396 КПК України.

За відсутності перешкод для розгляду апеляційної скарги апеляційне провадження підлягає відкриттю.

Згідно ст.402 КПК України, особи зазначені в ст.393 КПК України, мають право подати до суду апеляційної інстанції свої заперечення на апеляційну скаргу на вирок суду першої інстанції у письмовій формі та зазначити чи бажає особа взяти участь в апеляційному розгляді, а відповідно ст.401 цього Кодексу подати нові докази, на які вони посилаються, або подати клопотання про їх витребування.

Відповідно до ч.3 ст.403 КПК України до початку апеляційного розгляду особа, яка подала апеляційну скаргу, має право змінити та/або доповнити її.

На підставі наведеного та керуючись ст.ст.24, 117, 376, 392, 393, 395, 396, 398, 401-403 КПК України, колегія суддів

ПОСТАНОВИЛА:

У задоволенні клопотання про поновлення строку на апеляційне оскарження відмовити.

Відкрити апеляційне провадження за апеляційними скаргами обвинуваченого ОСОБА_4 , захисника обвинуваченого ОСОБА_4 - Шурхна Кирила Анатолійовича, інших осіб, свободи та інтереси якої зачіпаються вироком: ОСОБА_1 , ОСОБА_5 на вирок Вищого антикорупційного суду від 12 червня 2020 року про затвердження угоди про визнання винуватості та визнання винуватим у вчиненні злочину, передбаченого ч.2 ст.369-2 КК України, обвинуваченого ОСОБА_4 .

Надіслати учасникам судового провадження копію ухвали про відкриття апеляційного провадження разом з копіями апеляційних скарг та інформацією про їхні права і обов`язки.

Встановити строк до 27 липня 2020 року включно для подання можливих заперечень на апеляційні скарги.

Ухвалу в частині відмови у поновленні строку на апеляційне оскарження може бути оскаржено протягом трьох місяців з дня її проголошення безпосередньо до Верховного Суду.

Оскарження ухвали в іншій частині не передбачено.

Головуючий суддя: Д.С. Чорненька

судді: М.С. Глотов

І.О. Калугіна