Search

Document No. 90905741

  • Date of the hearing: 11/08/2020
  • Date of the decision: 11/08/2020
  • Case №: 991/2605/20
  • Proceeding №: 52019000000001197
  • Instance: HACC AC
  • Judicial form: Criminal
  • Presiding judge (HACC AC) : Pankulych V.I.
  • Judge (HACC AC) : Bodnar S.B., Panaid I.V., Pavlyshyn O.F., Nykyforov A.S.
  • Secretary : Rymarenko M.S.

Справа № 991/2605/20

Провадження №11-п/991/39/20

УХВАЛА

11 серпня 2020 року м. Київ

Колегія суддів Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду у складі:

головуючого судді Панкулича В. І.,

суддів Боднара С. Б., Панаіда І. В., Павлишина О. Ф., Никифорова А. С.,

за участю секретаря судового засідання Римаренко М. С.

розглянувши у відкритому судовому засіданні заяву захисника Суткевича Олексія Олександровича про відвід суддів Панкулича В.І., Боднара С.Б., Панаіда І.В. у справі за клопотанням про направлення апеляційної скарги прокурора на ухвалу слідчого судді Вищого антикорупційного суду від 15 квітня 2020 року про відмову в задоволенні клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою ОСОБА_1 у кримінальному провадженні № 52019000000001197 від 21.12.2019 року, з Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду до Київського апеляційного суду,

В С Т А Н О В И Л А:

До Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду звернувся захисник Суткевич О.О. із заявою про відвід суддям Панкуличу В. І., Боднару С.Б., Панаіду І. В., в якій просить її задовольнити та передати матеріали справи на повторний автоматизований розподіл.

Відвід мотивовано тим, що у провадженні вказаної колегії суддів знаходяться матеріали справи за апеляційною скаргою прокурора на ухвалу Вищого антикорупційного суду від 15 квітня 2020 року про відмову в задоволенні клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою ОСОБА_1 у кримінальному провадженні № 52019000000001197 від 21.12.2019 року. Захисник вважає, що оскільки колегія суддів прийняла до розгляду апеляційну скаргу прокурора, не звернулася з поданням про зміну підсудності, то вона вже висловила свою позицію стосовно можливості розгляду апеляційної скарги у даному кримінальному провадженні, вказана обставина викликає сумнів у їх неупередженості щодо розгляду клопотання про направлення апеляційної скарги прокурора за підсудністю.

Крім того, вважає, що визначення колегії суддів для розгляду клопотання про зміну підсудності відбулося в порядку, що суперечить принципам автоматизованого розподілу справи, оскільки такий розподіл здійснено за участі суддів, які повинні бути виключеними з переліку суддів для автоматизованого розподілу.

Обговоривши доводи заяви про відвід, колегія суддів вважає, що вона не підлягає задоволенню з таких причин.

Слідчий суддя, суддя або присяжний не може брати участь у кримінальному провадженні з підстав, передбачених ст.75 КПК України.

Недопустимість повторної участі судді в кримінальному провадженні передбачена ст. 76 КПК України.

Під час досудового розслідування участь судді апеляційного суду у розгляді апеляційної скарги на ухвалу слідчого судді не перешкоджає йому брати участь у розгляді клопотання про направлення апеляційної скарги для розгляду до іншого суду та не є підставою для виключення з автоматизованого розподілу справи.

Інших обставин, що виключають можливість суддів брати участь у кримінальному провадженні, колегією суддів не встановлено, а тому заява про відвід не підлягає задоволенню.

Керуючись статтями 75, 76, 81 КПК України, колегія суддів

П О С Т А Н О В И Л А:

У задоволенні заяви захисника Суткевича О.О. про відвід суддів Панкулича

В. І., Боднара С.Б., Панаіда І. В. відмовити.

Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення та оскарженню не підлягає.

Головуючий В. І. Панкулич

Судді І. В. Панаід

С. Б. Боднар

О. Ф. Павлишин

А.С. Никифоров