Search

Document No. 91460810

  • Date of the hearing: 08/09/2020
  • Date of the decision: 08/09/2020
  • Case №: 760/10894/18
  • Proceeding №: 52017000000000016
  • Instance: CCC
  • Judicial form: Criminal
  • Decision type: On the refusal to open cassation proceedings
  • Presiding judge (CCC) : Storozhenko S.O.
  • Judge (CCC) : Borodii V.M., Yeremeichuk S.V.
  • Lawyer : Hrytsyshena K.P.

УХВАЛА

Іменем України

8 вересня 2020 року

м. Київ

справа № 760/10894/18

провадження № 51-5056 ск 19

Верховний Суд колегією суддів Третьої судової палати Касаційного кримінального суду у складі:

головуючого Стороженка С. О.,

суддів: Бородія В. М., Єремейчука С. В.,

розглянувши касаційну скаргу захисника - адвоката Грицишена К. П. в інтересах обвинуваченого ОСОБА_1 на ухвалу Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду від 30 червня 2020 року про відмову у відкритті апеляційного провадження,

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою Вищого антикорупційного суду від 9 червня 2020 року задоволено клопотання прокурора Кравця В. В. про здійснення спеціального судового провадження стосовно обвинуваченого ОСОБА_1 .

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду ухвалою від 30 червня 2020 року відмовила у відкритті апеляційного провадження за апеляційною скаргою захисника обвинуваченого ОСОБА_1 - адвоката Грицишена К. П. на вказану ухвалу суду першої інстанції.

Грицишен К. П. , не погодившись із ухвалою суду апеляційної інстанції, звернувся з касаційною скаргою, в якій просить її скасувати і призначити новий розгляд у суді апеляційної інстанції.

Перевіривши доводи касаційної скарги та додані до неї копії судових рішень, Верховний Суд дійшов такого.

Відповідно до ч. 2 ст. 424 Кримінального процесуального кодексу України (далі - КПК) ухвали суду першої інстанції після їх перегляду в апеляційному порядку, а також ухвали суду апеляційної інстанції можуть бути оскаржені в касаційному порядку, якщо вони перешкоджають подальшому кримінальному провадженню, крім випадків, передбачених цим Кодексом.

Проте ухвала Вищого антикорупційного суду від 9 червня 2020 року про здійснення спеціального судового провадження стосовно обвинуваченого ОСОБА_1 не перешкоджає подальшому провадженню. З урахуванням зазначеного оспорюване рішення не може бути предметом перевірки в порядку касаційної процедури.

Разом із цим доводи захисника про незаконність ухвали апеляційного суду, якою відмовлено у відкритті провадження за апеляційною скаргою на ухвалу суду першої інстанції, є безпідставними.

З касаційної скарги та доданих до неї копій судових рішень видно, що скаржник звернувся до суду апеляційної інстанції з апеляційною скаргою на ухвалу суду першої інстанції про здійснення спеціального судового провадження. Відмовляючи у відкритті апеляційного провадження, суддя апеляційного суду вказала, що апеляційну скаргу подано на рішення суду, яке, відповідно до ч. 4 ст. 399 КПК, не підлягає оскарженню в апеляційному порядку.

Відповідно до ст. 392 КПК ухвали постановлені під час судового провадження в суді першої інстанції до ухвалення судових рішень, передбачених частиною першою цієї статті, окремому оскарженню не підлягають. Заперечення проти таких ухвал можуть бути включені до апеляційної скарги на судове рішення.

З огляду на викладене, ухвала суду першої інстанції, якою задоволено клопотання прокурора про здійснення спеціального судового провадження стосовно обвинуваченого ОСОБА_1 , окремому оскарженню не підлягає.

Апеляційний суд, встановивши, що апеляційна скарга подана на ухвалу суду першої інстанції, яка не підлягає оскарженню в апеляційному порядку, дійшов висновку про необхідність відмовити у відкритті провадження за цією скаргою. Колегія суддів вважає таке рішення обґрунтованим, оскільки воно постановлене із дотриманням вимог кримінального процесуального закону.

Верховним Судом не встановлено обставин, які б були підставами для скасування ухвали апеляційного суду від 30 червня 2020 року.

Відповідно до вимог п. 2 ч. 2 ст. 428 КПК суд касаційної інстанції постановляє ухвалу про відмову у відкритті касаційного провадження, якщо з касаційної скарги, наданих до неї судових рішень та інших документів вбачається, що підстав для задоволення скарги немає.

Саме такі обставини встановлені судом при перевірці зазначеної касаційної скарги.

Керуючись п. 2 ч. 2 ст. 428 КПК, Верховний Суд

ПОСТАНОВИВ:

Відмовити у відкритті касаційного провадження за касаційною скаргою захисника - адвоката Грицишена К. П. в інтересах обвинуваченого ОСОБА_1 на ухвалу Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду від 30 червня 2020 року про відмову у відкритті апеляційного провадження.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Судді:

С. О. Стороженко В. М. Бородій С. В. Єремейчук