Search

Document No. 91645311

  • Date of the hearing: 21/02/2020
  • Date of the decision: 21/02/2020
  • Case №: 991/1613/20
  • Proceeding №: 11111111111111111
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Presiding judge (HACC) : Bitsiuk A.V.

Справа № 991/1613/20

1-кс/991/1646/20

УХВАЛА

Іменем України

Місто Київ 21 лютого 2020 року

Слідчий суддя Вищого антикорупційного суду ОСОБА_1, розглянувши за участю детектива Національного антикорупційного бюро України ОСОБА_2 (далі Детектив) клопотання вказаного детектива, погодженого з прокурором Спеціалізованої антикорупційної прокуратури ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення негласних слідчих (розшукових) дій (далі НСРД) в кримінальному провадженні №42020000000000304 від 19.02.2020р. (далі Кримінальне провадження) за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.368 КК України,

ВСТАНОВИВ:

До Вищого антикорупційного суду звернувся Детектив з клопотанням про надання дозволу на проведення негласних слідчих (розшукових) дій у Кримінальному провадженні за фактом вимагання неправомірної вигоди за вирішення питань у господарській справі на користь певної особи.

Розглянувши клопотання та матеріали кримінального провадження, представлені детективом на обґрунтування необхідності отримання дозволу на проведення негласних слідчих (розшукових) дій, заслухавши його пояснення, слідчий суддя дійшов висновку, що клопотання підлягає задоволенню з таких підстав.

Вказане клопотання підлягає частковому задоволенню виходячи з наступного.

У ході досудового розслідування на даний час встановлено, що арбітражний керуючий ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1, 17.02.2020 висунули незаконну вимогу ОСОБА_5, який діє в інтересах ОСОБА_6 надати неправомірну вигоду йому та через нього судді Господарського суду м. Києва ОСОБА_7, ІНФОРМАЦІЯ_2, у особливо великому розмірі, а саме 100000 (сто тисяч) доларів США, за вирішення питання у справі № 44/380-б на користь ОСОБА_6 (ТОВ «Житловик» 24586192), а саме: винесення рішення про задоволення клопотання ОСОБА_4 з подальшим переходом із процедури санації до процедури ліквідації КАКС «Сенатек», а також щодо відмови в задоволені клопотання кредиторів КАКС «Сенатек» про заміну арбітражного керуючого ОСОБА_4, яка буде слухатися 11.03.2020, що забезпечить в подальшому залишення права власності на об`єкт незавершеного будівництва за адресою: м. Київ, проспект Науки, будинок 66-70.

Вказані дії арбітражного керуючого ОСОБА_4 та судді Господарського суду м. Києва ОСОБА_7, містять ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст. 368 КК України.

Відповідно до ст. 12 КК України, кримінальне правопорушення, передбачене ч. 4 ст. 368 КК України, відноситься до категорії особливо тяжких злочинів, за який передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від восьми до дванадцяти років.

Згідно примітки до ст. 45 КК України, кримінальне правопорушення у вигляді вимагання неправомірної вигоди, передбачене ч. 4 ст.368 КК України вважається корупційним злочином.

Таким чином, досудовим розслідуванням здобуто докази, які дають підстави підозрювати арбітражного керуючого ОСОБА_4 та суддю Господарського суду м. Києва ОСОБА_7, які діють за попередньою змовою, у вчиненні особливо тяжкого корупційного кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 368 КК України.

Водночас, на даний час здобуті докази є недостатніми для повідомлення учасникам злочину про підозру та потребують перевірки з метою їх підтвердження чи спростування.

Таким чином, ураховуючи наявність достатніх підстав вважати, що до вчинення вказаного кримінального правопорушення може бути причетний суддя Господарського суду м. Києва ОСОБА_7, який діє за попередньою змовою через співучасника - арбітражного керуючого ОСОБА_4, з метою підтвердження або спростування факту вчинення ними особливо тяжкого кримінального правопорушення, з огляду на неможливість отримання таких даних у інший законний спосіб, виникла необхідність у проведенні негласних слідчих (розшукових) дій відносно арбітражного керуючого ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженця смт. Стеблів Корсунь-Шевченківського району Черкаської області, проживаючого за адресою: АДРЕСА_1,

У ході розслідування встановлено, що арбітражний керуючий ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1, проживає за адресою: АДРЕСА_1, при цьому ймовірно будучи співучасником злочину, при вчиненні протиправної діяльності користується наступними засобами зв`язку (ідентифікаторами): мобільний абонент НОМЕР_1, ІМЕІ НОМЕР_2, стаціонарний телефон НОМЕР_3, електронна поштова скринька ІНФОРМАЦІЯ_3, що підтверджується наявними документами в матеріалах кримінального провадження, у т.ч. матеріалами виконаного доручення ГУКБОЗ СБУ тощо.

Для документування і викриття у вчиненні злочину причетних осіб, вважається необхідним проведення негласних слідчих (розшукових) дій у виді зняття інформації з транспортних телекомунікаційних мереж, установлення місцезнаходження радіоелектронного засобу, зняття інформації з електронних інформаційних систем, аудіо, відеоконтроль особи тощо, у зв`язку з тим, що встановлені слідством обставини вчинення кримінального правопорушення свідчать про намагання вказаними особами приховати свою протиправну діяльність, що передбачає спілкування шляхом передавання знаків будь-якого виду із використанням певних мобільних абонентів та ІМЕІ, а також електронної пошти, тобто через обізнаність роботи антикорупційних органів у протиправній діяльності ними вживаються заходи конспірації тощо.

Крім того, з метою пошуку, фіксації і перевірки відомостей про співучасників злочину, у т.ч ОСОБА_4, їх поведінки та тих, з ким вони контактують, вживають заходів до приховування, а також для встановлення місць перебування тощо, слідством вважається необхідним проведення негласної слідчої (розшукової) дії у виді візуального спостереження за особою з використанням відеозапису, фотографування, спеціальних технічних засобів для спостереження.

Окрім цього встановлено, що за місцем проживання ОСОБА_4 можуть знаходитись речі та документи, що мають значення для досудового розслідування. У зв`язку з чим, виникла необхідність у проведенні негласних слідчих (розшукових) дій у виді обстеження публічно недоступного місця вищевказаного приміщення шляхом таємного проникнення до нього, у тому числі з використанням технічних засобів, з метою виявлення і фіксації слідів вчинення тяжкого злочину, речей та документів, що мають значення для досудового розслідування, виготовлення копій чи зразків зазначених речей та документів тощо.

Встановлення за вказаною адресою технічних засобів аудіо, відео контролю особи, на думку суду, є надмірним і непропорційним втручанням у приватне життя особи, з огляду на те, що детективом не надано жодного доказу на підтвердження фактів робочих зустрічей вказаної особи за місцем її проживання.

Отримані в ході проведення вищевказаних негласних слідчих (розшукових) дій, відомості (розмови співучасників щодо обставин вчинення злочину, інші звуки, рухи, дії тощо), як самостійно, так і в сукупності з іншими доказами можуть мати суттєве значення для з`ясування обставин злочину та викриття осіб, які його вчиняють або спростування фактів, викладених у заяві про злочин тощо.

Враховуючи обставини вчинення кримінального правопорушення та той факт, що для підтвердження причетності учасників злочину необхідні вагомі та достатні докази, на отримання яких необхідний час, вважається доцільним проводити негласні слідчі (розшукові) дії строком 2 місяці, оскільки вказані особи, у т.ч. ОСОБА_4, є обізнаними про форми та методи роботи антикорупційних органів, вживають заходів для приховування протиправної діяльності та конспірації, це зумовлює необхідність втручання у приватне спілкування та проведення НСРД, при цьому проведення гласних слідчих (розшукових) та процесуальних дій може призвести до інформування причетних осіб про початок досудового розслідування за даним фактом, що в свою чергу може призвести до припинення причетними особами на певний час своїх дій, які можуть містити ознаки злочину. У зв`язку з чим, неможливо у інший спосіб, як-то без проведення НСРД, відшукати, виявити та зафіксувати злочинні дії та отримати відомості, що мають важливе значення.

Отримання відомостей про вчинення кримінального правопорушення (його обставини), до якого можливо причетний ОСОБА_4, в інший спосіб неможливо, оскільки проведення гласних слідчих (розшукових) дій у вказаному кримінальному провадженні неодмінно призведе до інформування вказаної особи про досудове розслідування щодо нього, що в свою чергу надасть можливість останньому припинити дії, які можуть містити ознаки кримінального правопорушення.

Ураховуючи, що вказана особа вживає заходи конспірації, приховує свою злочинну діяльність, отримати відомості про його причетність до вчинення злочину не можливо інакше, як шляхом проведення вищевказаних НСРД.

При цьому, строк проведення вказаних НСРД необхідний не менше двох місяців, оскільки особи, причетні до вчинення описаного злочину, приховують свою злочинну діяльність, вирішення питань пов`язаних з обговоренням та передачею неправомірної вигоди розтягнуті у часі.

Враховуючи викладене, керуючись ст..ст.30, 31 Конституції України, ст.ст.246 -249, 263, 268 КПК України,

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання детектива задовольнити частково.

Надати дозвіл на проведення негласних слідчих (розшукових) дій відносно

ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1,

який проживає за адресою: АДРЕСА_1

а саме:

1)зняття інформації з транспортних телекомунікаційних мереж (мереж, що забезпечують передавання знаків, сигналів, письмового тексту, зображень та звуків або повідомлень будь-якого виду між підключеними до неї телекомунікаційними мережами доступу), яка передається телефоним каналом зв`язку мобільним абонентом НОМЕР_1, ІМЕІ НОМЕР_2, стаціонарним телефоном НОМЕР_3, яким користується вказана особа;

2)установлення місцезнаходження радіоелектронного засобу, а саме мобільного телефону або іншого радіоелектронного засобу за мобільним абонентом НОМЕР_1, яким користується вказана особа;

3)зняття інформації з електронних інформаційних систем, яка передається електронною поштою ІНФОРМАЦІЯ_3, якою користується вказана особа;

4)аудіо-, відео контроль вказаної особи у місцях її перебування;

5)візуальне спостереження за вказаною особою у проведенні у публічно доступних місцях візуального спостереження з використанням відеозапису, фотографування, спеціальних технічних засобів для спостереження з метою пошуку, фіксації і перевірки відомостей про особу, поведінку та тих з ким вона контактує;

6)обстеження публічно недоступного місця, а саме приміщення за адресою: АДРЕСА_1, шляхом таємного проникнення до нього, у тому числі з використанням технічних засобів, з метою виявлення і фіксації слідів вчинення тяжкого злочину, речей та документів, що мають значення для досудового розслідування, виготовлення копій чи зразків зазначених речей та документів тощо;

7)зняття інформації з електронних інформаційних систем, а саме: з ПЕОМ вказаної особи, що знаходиться в приміщенні за адресою: АДРЕСА_1 .

Строк дії ухвали 2 (два) місяці до 21 квітня 2020 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1