Search

Document No. 91697729

  • Date of the hearing: 22/09/2020
  • Date of the decision: 22/09/2020
  • Case №: 760/22550/19
  • Proceeding №: 42019000000000543
  • Instance: HACC AC
  • Judicial form: Criminal
  • Decision type: Decision on the consideration of a recusal
  • Presiding judge (HACC AC) : Kaluhina I.O.
  • Judge (HACC AC) : Hlotov M.S., Chornenka D.S.
  • Secretary : Lysytsia Yu.S.
  • Prosecutor : Kasian A.O.

Справа № 760/22550/19

Провадження № 11-кп/991/39/20

УХВАЛА

22 вересня 2020 року м. Київ

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду колегією суддів у складі:

головуючого судді - Калугіної І. О.,

суддів - Глотова М.С., Чорненької Д. С.,

секретар судового засідання - Лисиця Ю. С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду заяву обвинуваченого ОСОБА_1 про відвід колегії суддів від розгляду апеляційної скарги прокурора Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Офісу Генерального прокурора на вирок Вищого антикорупційного суду від 03 червня 2020 року у кримінальному провадженні № 52017000000000095 від 10 лютого 2017 року, що об`єднано із № 42019000000000543 від 11 березня 2019 року, за обвинуваченням ОСОБА_1 , у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 366-1 Кримінального кодексу України,

за участю:

прокурора - Касьяна А. О.,

обвинуваченого - ОСОБА_1 ,

В С Т А Н О В И Л А:

Вироком Вищого антикорупційного суду від 03 червня 2020 року ОСОБА_1 визнано невинуватим у вчиненні пред`явленого обвинувачення за ст. 366-1 КК України та виправдано.

06 липня 2020 року на адресу Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду надійшло кримінальне провадження відносно ОСОБА_1 з апеляційною скаргою прокурора на зазначений вирок суду першої інстанції.

У судовому засіданні 22 вересня 2020 року обвинувачений ОСОБА_1 подав заяви про відвід колегії суддів. На обґрунтування заяв зазначає, що наявні інші обставини, які викликають сумнів у неупередженості колегії суддів, у зв`язку з тим, що 10 вересня 2020 року о 09 годині 30 хвилин було призначено судове засідання з розгляду питання щодо виправлення описки в ухвалі Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду від 29 липня 2020 року про відмову у задоволенні заяви про відвід члена колегії - судді Чорненької Д. С. Однак, 09 вересня 2020 року йому зателефонував секретар судового засідання та повідомив про зняття судового засідання з розгляду в зв`язку із зайнятістю колегії суддів та він був вимушений повернути заздалегідь придбані квитки на потяг. У подальшому йому стало відомо, що 10 вересня 2020 року питання щодо виправлення описки вказаною колегією суддів було розглянуто. Тим самим, на його думку, він був позбавлений права на участь у судовому засіданні, захист, доступ до правосуддя та справедливий розгляд справи. Крім того, 29 липня 2020 року вказаною колегією суддів було відмовлено в задоволенні його відводів з підстав відсутності доказів на підтвердження обставин, які свідчили про їхню неупередженість, що, на його думку, свідчить про наявність у колегії суддів сформованої позиції по даному кримінальному провадженню.

Прокурор у судовому засіданні заперечував проти задоволення заяв, вважаючи їх безпідставними.

Заслухавши доводи сторін, дослідивши заяви, колегія суддів приходить до таких висновків.

Згідно п. 4 ч. 1 ст. 75 КПК України слідчий суддя, суддя або присяжний не може брати участь у кримінальному провадженні, в тому числі за наявності інших обставин, які викликають сумнів у його неупередженості.

У п. 50 рішення по справі «Білуха проти України» (Belukha v. Ukraine) Європейський суд з прав людини (далі - ЄСПЛ), заява №33949/02, від 09.11.2006 зазначив, що: «Відповідно до усталеної практики Суду наявність безсторонності відповідно до п. 1 ст. 6 повинна визначатися за суб`єктивним та об`єктивним критеріями… … Відповідно до об`єктивного критерію визначається, серед інших аспектів, чи забезпечував суд як такий та його склад відсутність будь-яких сумнівів у його безсторонності. У кожній окремій справі слід вирішувати, чи мають стосунки, що розглядаються, таку природу та ступінь, що свідчать про небезсторонність суду». А в п. 50 цього ж рішення ЄСПЛ вказав, що «Стосовно суб`єктивного критерію, особиста безсторонність суду презюмується, поки не надано доказів протилежного».

На 10 вересня 2020 року було призначено два судових засідання в одному кримінальному провадженні: судове засідання з виправлення описки о 09 годині 30 хвилин та розгляд кримінального провадження о 10 годині 00 хвилин. У подальшому судове засідання, яке було призначено о 10 годині 00 хвилин, колегією суддів було вирішено зняти з розгляду, про що повідомлено учасників судового провадження.

Питання щодо зняття з розгляду судового засідання стосовно виправлення описки, колегією суддів не ставилось.

Доводи обвинуваченого ОСОБА_1 щодо наявності сумнівів у неупередженості колегії суддів та викладенні на обґрунтування його заяви, колегія суддів вважає безпідставними, оскільки висловлення недовіри колегії суддів внаслідок можливих помилкових дій секретаря судового засідання не може бути безпосередньою підставою для сумніву в неупередженості колегії суддів.

Окрім цього, вирішення колегією суддів питання про відвід ні яким чином не свідчить про наявність сформованої позиції по даному кримінальному провадженню, а обставини на які посилається обвинувачений за своїм змістом та суттю є незгодою з постановленими ухвалами колегією суддів за даними питаннями, що не є самостійною підставою для відводу колегії суддів.

Таким чином, колегія суддів вважає, що вказані ОСОБА_1 на обґрунтування заяв по відвід колегії суддів, обставини є надуманими, ґрунтуються на припущеннях та не містять підстав, передбачених ст. 75 КПК України для відводу колегії суддів, тому у задоволенні заяв про відвід слід відмовити.

Керуючись ст.ст. 75, 81 КПК України, колегія суддів

П О С Т А Н О В И Л А :

Заяви ОСОБА_1 про відвід колегії суддів Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду залишити без задоволення.

Ухвала є остаточною, набирає законної сили з моменту її проголошення та оскарженню в касаційному порядку не підлягає.

Головуючий суддя: І. О. Калугіна

Судді: М. С. Глотов

Д. С. Чорненька