Search

Document No. 92021152

  • Date of the hearing: 06/10/2020
  • Date of the decision: 06/10/2020
  • Case №: 991/5013/20
  • Proceeding №: 52020000000000186
  • Instance: CCC
  • Judicial form: Criminal
  • Decision type: On the refusal to open cassation proceedings
  • Presiding judge (CCC) : Chystyk A.O.
  • Judge (CCC) : Borodii V.M., Mazur M.V.

УХВАЛА

Іменем України

06 жовтня 2020 року

м. Київ

справа № 991/5013/20

провадження № 51-4774 ск 20

Верховний Суд колегією суддів Третьої судової палати Касаційного кримінального суду у складі:

головуючого Чистика А. О.,

суддів Бородія В. М., Мазура М. В.,

розглянувши касаційну скаргу захисника Андрійчука Руслана Борисовича, який діє в інтересах підозрюваного ОСОБА_1 , на ухвалу Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду від 05 серпня 2020 року,

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду від 05 серпня 2020 року відмовлено у відкритті апеляційного провадження за апеляційною захисника Андрійчука Р. Б., на ухвалу слідчого судді Вищого антикорупційного суду від 16 липня 2020 року, якою відмовлено в задоволенні клопотання захисника Андрійчука Р. Б. про тимчасовий доступ з можливістю вилучення документів з інформацією, яка містить охоронювану законом таємницю по телекомунікаційним послугам, наданим ПрАТ «Київстар» абоненту з телефонним номером НОМЕР_1 , який використовує ОСОБА_2 .

До Верховного Суду надійшла касаційна скарга захисника Андрійчука Р. Б., в якій він порушує питання про скасування ухвали Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду від 05 серпня 2020 року та призначення нового розгляду у суді апеляційної інстанції.

Перевіривши доводи касаційної скарги та додані до неї документи, колегія суддів дійшла висновку, що у відкритті касаційного провадження необхідно відмовити з наступних підстав.

Відповідно до вимог п. 2 ч. 2 ст. 428 Кримінального процесуального кодексу України (далі - КПК України) суд касаційної інстанції постановляє ухвалу про відмову у відкритті касаційного провадження, якщо з касаційної скарги, наданих до неї судових рішень та інших документів вбачається, що підстав для задоволення скарги немає.

Пункт 8 ч. 2 ст. 129 Конституції України відносить до основних засад судочинства «забезпечення права на апеляційний перегляд справи». Це означає, що Конституція України забезпечує можливість апеляційного перегляду саме справи, що реалізується шляхом оскарження судових рішень, якими завершено розгляд справи (кримінального провадження) по суті, а не всіх судових рішень у межах цієї справи (провадження).

Відповідно до ст. 310 КПК України оскарження ухвал слідчого судді здійснюється в апеляційному порядку.

Згідно з ч. 3 ст. 392 КПК України в апеляційному порядку можуть бути оскаржені ухвали слідчого судді у випадках, передбачених цим Кодексом.

Перелік ухвал слідчого судді, які можуть бути оскаржені в апеляційному порядку під час досудового розслідування, визначено ч. 1 та ч. 2 ст. 309 КПК України.

Відповідно до ч. 4 ст. 399 КПК України суддя-доповідач відмовляє у відкритті провадження, якщо апеляційну скаргу подано на судове рішення, яке не підлягає оскарженню в апеляційному порядку.

Встановлення законодавцем такого обмеження права на апеляційне оскарження рішень слідчих суддів має на меті забезпечення належного здійснення правосуддя через розумне регулювання кількості справ, що надходять до судів апеляційної інстанції та створення умов для ефективного використання ресурсів судової влади.

Відповідно до ухвали апеляційного суду захисник Андрійчук Р. Б. подав апеляційну скаргу на ухвалу слідчого судді, якою відмовлено в задоволенні його клопотання про тимчасовий доступ з можливістю вилучення документів з інформацією, яка містить охоронювану законом таємницю по телекомунікаційним послугам, тобтона судове рішення слідчого судді, яким не вирішувалось питання щодо надання дозволу на вилучення речей і документів, які посвідчують користування правом здійснення підприємницької діяльності, або інших, за відсутності яких фізична особа-підприємець чи юридична особа позбавляються можливості здійснювати свою діяльність.

Таким чином, апеляційне оскарження зазначеного судового рішення, не передбачено ст. 309 КПК України.

Тому апеляційний суд, встановивши, що апеляційну скаргу було подано на судове рішення слідчого судді, яке відповідно до вимог КПК України не підлягає апеляційному оскарженню, згідно з положеннями ч. 4 ст. 399 КПК України, правомірно відмовив у відкритті апеляційного провадження за апеляційною скаргою захисника Андрійчука Р. Б.

Враховуючи наведене, суд апеляційної інстанції, відмовивши у відкритті апеляційного провадження на вказану ухвалу слідчого судді, діяв відповідно до вимог кримінального процесуального закону, а тому колегія суддів не вбачає підстав для задоволення скарги захисника Андрійчука С. Б. та вважає, що у відкритті касаційного провадження слід відмовити на підставі п. 2 ч. 2 ст. 428 КПК України.

Враховуючи викладене та керуючись п. 2 ч. 2 ст. 428 КПК України, Суд

ПОСТАНОВИВ:

У відкритті касаційного провадження за касаційною скаргою захисника Андрійчука Руслана Борисовича в інтересах підозрюваного ОСОБА_1 на ухвалу Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду від 05 серпня 2020 року - відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Судді:

А. О. Чистик В. М. Бородій М. В. Мазур