Search

Document No. 92240797

  • Date of the hearing: 16/10/2020
  • Date of the decision: 16/10/2020
  • Case №: 991/8196/20
  • Proceeding №: 52019000000000718
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Presiding judge (HACC) : Bitsiuk A.V.

Справа № 991/8196/20

Провадження1-кс/991/8417/20

ВИЩИЙ АНТИКОРУПЦІЙНИЙ СУД

УХВАЛА

16 жовтня 2020 року м.Київ

Слідчий суддя Вищого антикорупційного суду Біцюк А.В., за участю секретаря судових засідань Волощенко С.В., при вирішенні питання про проведення судового засідання в дистанційному режимі відеоконференції під час розгляду скарги Національного агентства з питань запобігання корупції, від імені та в інтересах якого діє Голова Національного агентства з питань запобігання корупції Новіков Олександр Федорович , на постанову детектива Національного антикорупційного бюро України Хлистуна Володимира Валерійовича про закриття кримінального провадження, відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 52019000000000718 від 15.08.2019 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 366-1 КК України,

ВСТАНОВИВ:

До Вищого антикорупційного суду надійшла скарга Національного агентства з питань запобігання корупції (далі - НАЗК), від імені та в інтересах якого діє Голова НАЗК Новіков О.Ф. , на постанову детектива Національного антикорупційного бюро України (далі - НАБУ) Хлистуна В.В. про закриття кримінального провадження, відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань (далі - ЄРДР) за № 52019000000000718 від 15.08.2019 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 366-1 КК України.

Судове засідання для розгляду даної скарги було призначено на 19 жовтня 2020 року о 14 год. 00 хв.

16 жовтня 2020 року до Вищого антикорупційного суду надійшло клопотання детектива НАБУ Хлистуна В.В. про проведення судового засідання в режимі відеоконференції у зв`язку з неможливістю забезпечення участі особи, рішення якої оскаржується, у судовому засіданні в загальному порядку в приміщенні Вищого антикорупційного суду через значне віддалення від місця роботи та проживання детектива, яке знаходиться в місті Харкові, а також з урахуванням епідемічної ситуації в Україні.

Найближчий суд, до якого може прибути детектив для участі в судовому засіданні в режимі відеоконференції, є Фрунзенський районний суд міста Харкова, який знаходиться за адресою: 61099, м. Харків, бул. Б.Хмельницького, 32/38.

Згідно з ч. 1 ст. 306 КПК України, скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого, дізнавача чи прокурора розглядаються слідчим суддею місцевого суду, а в кримінальних провадженнях щодо кримінальних правопорушень, віднесених до підсудності Вищого антикорупційного суду, - слідчим суддею Вищого антикорупційного суду згідно з правилами судового розгляду, передбаченими статтями 318-380 цього Кодексу, з урахуванням положень цієї глави.

Відповідно до вимог п. 4 ч. 1 ст. 336 КПК України, судове провадження може здійснюватися у режимі відеоконференції під час трансляції з іншого приміщення, у тому числі яке знаходиться поза межами приміщення суду (дистанційне судове провадження), у разі необхідності вжиття таких заходів для забезпечення оперативності судового провадження.

Частина 2 ст. 336 КПК України передбачає, що суд ухвалює рішення про здійснення дистанційного судового провадження за власною ініціативою або за клопотанням сторони чи інших учасників кримінального провадження. У разі якщо сторона кримінального провадження чи потерпілий заперечує проти здійснення дистанційного судового провадження, суд може ухвалити рішення про його здійснення лише вмотивованою ухвалою, обґрунтувавши в ній прийняте рішення.

Відповідно до ч. 5 ст. 336 КПК України, якщо особа, яка братиме участь у судовому провадженні дистанційно, знаходиться у приміщенні, розташованому поза територією юрисдикції суду та поза територією міста, в якому розташований суд, суд своєю ухвалою може доручити суду, на території юрисдикції якого перебуває така особа, здійснити дії, передбачені частиною четвертою цієї статті. Копія ухвали може бути надіслана електронною поштою, факсимільним або іншим засобом зв`язку. Суд, що отримав доручення, за погодженням з судом, що надав доручення, зобов`язаний у визначений в ухвалі строк організувати виконання зазначеного доручення.

Враховуючи те, що детектив НАБУ Хлистун В.В. перебуває в місті Харкові та не може з`явитися до приміщення Вищого антикорупційного суду з об`єктивних причин, з метою забезпечення оперативності судового провадження у розумний строк та участі особи, рішення якої оскаржується, при проведенні судового засідання, слідчий суддя вважає доцільним проведення судового засідання в режимі відеоконференції.

На підставі вищевикладеного та керуючись статтями 33-1, 303, 306, 336, 369-372 КПК України, слідчий суддя -

ПОСТАНОВИВ:

Розгляд скарги Національного агентства з питань запобігання корупції, від імені та в інтересах якого діє Голова Національного агентства з питань запобігання корупції Новіков Олександр Федорович , на постанову детектива Національного антикорупційного бюро України Хлистуна Володимира Валерійовича про закриття кримінального провадження, відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 52019000000000718 від 15.08.2019 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 366-1 КК України, призначений на 19 жовтня 2020 року о 14 год. 00 хв., проводити у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань №5 Вищого антикорупційного суду в дистанційному режимі відеоконференції між Вищим антикорупційним судом та Фрунзенським районним судом міста Харкова.

Повідомити детектива Національного антикорупційного бюро України Хлистуна В.В. про необхідність явки до Фрунзенського районного суду міста Харкова, що знаходиться за адресою: 61099, м. Харків, бул. Б. Хмельницького, 32/38, 19 жовтня 2020 року о 14 год. 00 хв. для здійснення дистанційного судового провадження.

Зобов`язати уповноважену службову особу Фрунзенського районного суду міста Харкова встановити особу та повноваження детектива Національного антикорупційного бюро України Хлистуна В.В. та вручити йому пам`ятку про його процесуальні права.

Виконання ухвали в частині технічного забезпечення відеоконференції з обов`язковою участю детектива Національного антикорупційного бюро України Хлистуна В.В. доручити уповноваженій службовій особі Фрунзенського районного суду міста Харкова.

Контроль за виконанням ухвали суду в частині забезпечення відеозв`язку Вищого антикорупційного суду із Фрунзенським районним судом міста Харкова 19 жовтня 2020 року о 14 год. 00 хв. для проведення судового засідання покласти на відповідального працівника Вищого антикорупційного суду.

Хід і результати судового засідання фіксувати за допомогою технічного засобу відеозапису.

Копію ухвали суду надіслати до Фрунзенського районного суду міста Харкова для організації її виконання.

Ухвала оскарженню не підлягає.

СЛІДЧИЙ СУДДЯ А.В. БІЦЮК