Search

Document No. 92373778

  • Date of the hearing: 21/10/2020
  • Date of the decision: 21/10/2020
  • Case №: 991/8640/20
  • Proceeding №: 52019000000001205
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Presiding judge (HACC) : Khamzin T.R.
  • Secretary : Finko Yu.V.
  • Lawyer : Shkody P.V.

Справа № 991/8640/20

Провадження1-кс/991/8866/20

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 жовтня 2020 року м.Київ

Слідчий суддя Вищого антикорупційного суду Хамзін Т.Р.

за участю:

секретаря судового засідання Фінько Ю.В.,

детектива Сав`юка М.І.,

захисника Шкоди П.В. (в режимі відеоконференції),

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі судових засідань Вищого антикорупційного суду клопотання детектива Другого відділу детективів Першого підрозділу детективів Головного підрозділу детективів Національного антикорупційного бюро України Сав`юка М.І. про встановлення строку для ознайомлення з матеріалами досудового розслідування у кримінальному провадженні № 52019000000001205 від 24.12.2019,

ВСТАНОВИВ:

Означене клопотання надійшло до Вищого антикорупційного суду 19.10.2020 та відповідно до протоколу передачі судової справи раніше визначеному складу суду від 19.10.2020 було передано для розгляду слідчому судді Хамзіну Т.Р.

1. Доводи клопотання

У клопотанні зазначено, що детективами Національного антикорупційного бюро України проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні № 52019000000001205 від 24.12.2019 за підозрою ОСОБА_1 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 369-2 КК України.

17.08.2020 прокурором зібрані під час досудового розслідування у кримінальному провадженні докази визнано достатніми для складання обвинувального акту та прийнято рішення про відкриття матеріалів досудового розслідування стороні захисту для ознайомлення.

09.09.2020 відповідне доручення про відкриття матеріалів досудового розслідування стороні захисту також було надано детективу.

Матеріали досудового розслідування у кримінальному провадженні № 52019000000001205 складаються із 7 томів (том 1 на 246 арк., том 2 на 235 арк., том 3 на 213 арк., том 4 на 250 арк., том 5 на 166 арк., том 6 на 182 арк., том 7 на 169 арк.), а також документів та речових доказів.

Детектив стверджує, що стороною обвинувачення створені усі необхідні умови для реалізації стороною захисту права на ознайомлення із матеріалами досудового розслідування, але з часу відкриття матеріалів досудового розслідування сторона захисту лише 5 разів прибувала до Національного антикорупційного бюро України для ознайомлення із матеріалами досудового розслідування та ознайомилася лише з 6 томами.

З огляду на це детектив робить висновок, що підозрюваний та його захисник свідомо зловживають наданим їм ст. 290 КПК України правом на доступ до матеріалів кримінального провадження з метою створення перешкод у направленні обвинувального акту до суду, а тому наявні підстави для встановлення їм відповідно до ч. 10 ст. 290 КПК України строку для ознайомлення із матеріалами досудового розслідування, що є виправданим і правомірним обмеженням для сторони захисту.

Враховуючи загальний обсяг та характер матеріалів досудового розслідування, створення стороною обвинувачення необхідних умов для реалізації стороною захисту свого права на ознайомлення із матеріалами досудового розслідування, готовність надати відскановані копії матеріалів кримінального провадження, а також беручи до уваги той факт, що матеріали досудового розслідування відкрито вже понад 2 місяці і стороні захисту залишився лише один том матеріалів для ознайомлення, детектив вважає розумним у сенсі ст. 28 КПК України та виправданим встановлення стороні захисту строку на ознайомлення із матеріалами досудового розслідування протягом 3 днів із дати ухвалення судового рішення після спливу якого сторона захисту буде вважатися такою, що реалізувала своє право на доступ до матеріалів.

2. Позиції сторін у судовому засіданні

Детектив Сав`юк М.І. клопотання про встановлення стороні захисту строку на ознайомлення із матеріалами досудового розслідування у кримінальному провадженні 52019000000001205 від 24.12.2019 підтримав з підстав, викладених у ньому. З огляду на обставини, викладені у клопотанні вважає, що сторона захисту зволікає при ознайомленні з матеріалами досудового розслідування, чим порушує принцип розумності строків. Вважає що запропонований ним строк для ознайомлення, з урахуванням обсягу матеріалів досудового розслідування, поведінки сторони захисту та часу протягом якого відкрито матеріали досудового розслідування, є достатнім для того, що сторона захисту у повній мірі змогла реалізувати своє право на ознайомлення з матеріалами кримінального провадження.

Захисник Шкода П.В. частково погодився із доводами клопотання детектива. В обґрунтування такої періодичності ознайомлення із матеріалами досудового розслідування захисник посилається на те, що ознайомлюється із матеріалами по мірі можливості, так як надає правову допомогу не лише ОСОБА_1 , а й іншим особам. Крім того, нині він задіяний на місцевих виборах у якості консультанта, що також впливає на строки завершення ознайомлення із матеріалами досудового розслідування. Просив встановити строк для ознайомлення із матеріалами досудового розслідування до 31.10.2020.

Підозрюваний ОСОБА_1 у судове засідання не з`явився. Про день та час розгляду клопотання повідомлений належним чином. Його неявка відповідно до ч. 10 ст. 290 КПК не є перешкодою у розгляді клопотання.

Заслухавши доводи детектива, захисника, дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя дійшов таких висновків.

3. Оцінка та висновки слідчого судді

Відповідно до ч. 1 ст. 290 КПК України визнавши зібрані під час досудового розслідування докази достатніми для складання обвинувального акта прокурор або слідчий за його дорученням зобов`язаний повідомити підозрюваному, його захиснику про завершення досудового розслідування та надання доступу до матеріалів досудового розслідування.

Причому прокурор або слідчий за його дорученням зобов`язаний надати доступ до матеріалів досудового розслідування, які є в його розпорядженні, у тому числі будь-які докази, які самі по собі або в сукупності з іншими доказами можуть бути використані для доведення невинуватості або меншого ступеня винуватості обвинуваченого або сприяти пом`якшенню покарання. Прокурор або слідчий за його дорученням зобов`язаний надати доступ та можливість скопіювати або відобразити відповідним чином будь-які речові докази або їх частини, документи або копії з них, а також надати доступ до приміщення або місця, якщо вони знаходяться у володінні або під контролем держави, і прокурор має намір використати відомості, що містяться в них, як докази в суді (ч. 2, 3 ст. 290 КПК України).

Повний доступ до зібраних під час досудового розслідування матеріалів є гарантією забезпечення змагальності процесу та складовою конституційного права особи, щодо якою здійснюється провадження на захист.

Частиною 10 ст. 290 КПК України передбачено, що сторонам кримінального провадження, зокрема підозрюваному та його захиснику, надається достатній час для ознайомлення з матеріалами, до яких їм надано доступ.

Разом з цим, право на ознайомлення з матеріалами кримінального провадження не є абсолютним. Таке право має реалізовуватися без зловживань і без шкоди для кримінального провадження. Ознайомлення з матеріалами досудового розслідування в межах розумних строків відповідає завданням кримінального провадження та засаді розумних строків. Це, з одного боку, забезпечує реалізацію процесуальних прав сторони захисту, а з іншого - вимагає від особи відповідальної поведінки, зумовленої законними потребами, інтересами інших осіб (зокрема, іншого підозрюваного, потерпілого) та суспільства в цілому. Про це зазначено у рішенні Конституційного Суду України від 18.01.2012 у справі № 1-4/2012

Згідно з ч. 10 ст. 290 КПК України у разі зволікання при ознайомленні з матеріалами, до яких надано доступ, слідчий суддя за клопотанням сторони кримінального провадження з урахуванням обсягу, складності матеріалів та умов доступу до них зобов`язаний встановити строк для ознайомлення з матеріалами, після спливу якого сторона кримінального провадження, вважається такою, що реалізувала своє право на доступ до матеріалів.

Отже, враховуючи положення вищенаведених правових норм, при розгляді цього клопотання, слідчому судді належить встановити:

- чи виконано стороною обвинувачення обов`язок щодо надання доступу до матеріалів досудового розслідування;

- чи є підстави вважати, що сторона захисту зловживає процесуальними правами та зволікає із ознайомленням із матеріалами досудового розслідування;

- у разі якщо є підстави вважати, що сторона захисту зволікає із ознайомленням з матеріалами досудового розслідування, то чи може запропонований у клопотанні строк для ознайомлення вважатися розумним строком.

Із змісту клопотання та наданих матеріалів вбачається, що 17.08.2020 прокурор визнала зібрані матеріали досудового розслідування достатніми для складання обвинувального акту та прийняла рішення про відкриття матеріалів досудового розслідування стороні захисту для ознайомлення.

Факт відкриття матеріалів досудового розслідування стороною захисту не оспорюється та підтверджується протоколом про надання доступу до матеріалів досудового розслідування із якого вбачається, що 03.09.2020 сторона захисту розпочала ознайомлення із матеріалами досудового розслідування.

09.09.2020 прокурором четвертого відділу управління процесуального керівництва, підтримання державного обвинувачення та представництва в суді Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Офісу Генерального прокурора Малик О.І. надано доручення детективу надати підозрюваному та його захиснику доступ до матеріалів досудового розслідування.

Отже сторона обвинувачення виконала обов`язок щодо надання доступу до матеріалів досудового розслідування, повідомивши про відкриття матеріалів досудового розслідування.

КПК України не містить переліку підстав за яких поведінка сторони кримінального провадження може вважатися зволіканням при ознайомленні з матеріалами, до яких надано доступ.

Питання адекватності часу і можливостей, наданих обвинуваченому, слід вирішувати в контексті обставин кожної конкретної справи (рішення від 21 жовтня 2010 року у справі «Корнєв і Карпенко проти України»).

Таким чином, з урахуванням положень ст. 28, 42, ч. 1, 10 ст. 290 КПК України для встановлення факту зволікання при ознайомленні із матеріалами досудового розслідуванню слідчому судді належить враховувати: обсяг матеріалів досудового розслідування; складність провадження; умови доступу до матеріалів; критерії для визначення розумності строку, зокрема, поведінку учасників кримінального провадження, вплив зволікання на реалізацію процесуальних прав і обов`язків інших учасників кримінального провадження.

Під час розгляду клопотання слідчий суддя встановив, що матеріали досудового розслідування складаються із 7 томів (том 1 на 246 арк., том 2 на 235 арк., том 3 на 213 арк., том 4 на 250 арк., том 5 на 166 арк., том 6 на 182 арк., том 7 на 169 арк.), а також документів та речових доказів.

Досудове розслідування здійснюється щодо одного підозрюваного за двома епізодами зловживання впливом (пропозиції за неправомірну вигоду для себе здійснювати вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави, та в одержанні неправомірної вигоди для себе за вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави).

Отже, обсяг і складність матеріалів досудового розслідування не є значними для опрацювання стороною захисту, хоча і потребує додаткового часу для ознайомлення з огляду на наявність речових доказів у кримінальному провадженні.

Під час розгляду клопотання слідчим суддею не встановлено обставин створення стороною обвинувачення перешкод чи встановлення обмежень у ознайомленні стороною захисту з матеріалами досудового розслідування. Для зручності стороні захисту було запропоновано здійснити повне копіювання документів та матеріальних носіїв інформації з метою прискорення ознайомлення, але від такої пропозиції сторона захисту відмовилася.

Із наданих документів, а саме протоколів про надання доступу до матеріалів досудового розслідування слідчий суддя встановив, що із дати відкриття матеріалів досудового розслідування сторона захисту ознайомилася із 6-ма томами із наявних 7-ми:

- 03.09.2020 сторона захисту ознайомилася із томами № 1 (246 арк.) та № 2 (235 арк.) у період часу з 13:10 до 15:25;

- 10.09.2020 - із томом № 3 (213 арк.) у період часу з 11:15 до 16:00;

- 18.09.2020 - із томами № 4 (250 арк.) та № 5 (166 арк.) у період часу з 11:40 до 14:40;

- 30.09.2020 - із томом № 6 (93 арк.) у період часу з 11:30 до 17:40;

- 07.10.2020 - із томом № 6 (аркуші з 94 до 182) у період часу з 11:40 до 17:20.

Відомостей про ознайомлення із матеріалами досудового розслідування після 07.10.2020 матеріали клопотання не містять і стороною захисту не надані. Об`єктивних підстав для неможливості ознайомлення із матеріалами досудового розслідування слідчим суддею також не встановлено.

Отже, як вбачається із досліджених під час судового засідання протоколів з 07.10.2020 ознайомлення стороною захисту з матеріалами досудового розслідування припинилося. Тобто з цього часу вбачається відсутність динаміки у ознайомленні підозрюваним і його захисником, що свідчить про зволікання у ознайомленні з матеріалами досудового розслідування.

Викладене свідчить про необхідність обмеження права сторони захисту на ознайомлення із матеріалами досудового розслідування певним строком.

Вирішуючи питання розумності запропонованого детективом строку слідчий суддя виходить із такого.

Згідно з ч. 3 ст. 219 КПК України строк ознайомлення з матеріалами досудового розслідування сторонами кримінального провадження в порядку, передбаченому статтею 290 цього Кодексу не включається у строки досудового розслідування

Відповідно до положень ст. 2 КПК України завданням кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування та судового розгляду.

Пунктом 21 ст. 7 КПК України передбачено, що зміст та форма кримінального провадження повинні відповідати загальним засадам, до яких, зокрема, відносяться розумність строків.

У відповідності до приписів ч. ч. 1, 3 статті 28 КПК України під час кримінального провадження кожна процесуальна дія або процесуальне рішення повинні бути виконані або прийняті в розумні строки.

Критерієм для визначення розумності строків кримінального провадження є: 1) складність кримінального провадження, яка визначається з урахуванням кількості підозрюваних, обвинувачених та кримінальних правопорушень, щодо яких здійснюється провадження, обсягу та специфіки процесуальних дій, необхідних для здійснення досудового розслідування тощо; 2) поведінка учасників кримінального провадження; 3) спосіб здійснення слідчим, прокурором і судом своїх повноважень.

За обставин встановленого вище зволікання сторони захисту має місце порушення розумних строків для вчинення відповідних процесуальних дій - вручення обвинувального акту і направлення його для судового розгляду. У цьому випадку досудове розслідування завершено 17.08.2020, а станом на 21.10.2020 відповідне кримінальне провадження до суду не направлене.

З огляду на зазначене, з урахуванням обсягу та складності матеріалів та умов доступу до них, слідчий суддя вважає необхідним встановити підозрюваному ОСОБА_1 та його захиснику строк для ознайомлення з матеріалами досудового розслідування у кримінальному провадженні № 52019000000001205 від 24.12.2019 до 29.10.2020 включно. Саме цей строк, на думку слідчого судді, буде розумним і достатнім для реалізації стороною захисту прав та законних інтересів, передбачених законом.

Таким чином, клопотання детектива Другого відділу детективів Першого підрозділу детективів Головного підрозділу детективів Національного антикорупційного бюро України Сав`юка М.І. належить задовольнити частково.

Керуючись, ст. 28, 42, 290, 376 КПК України, слідчий суддя

УХВАЛИВ:

Клопотання детектива Другого відділу детективів Першого підрозділу детективів Головного підрозділу детективів Національного антикорупційного бюро України Сав`юка М.І. задовольнити частково.

Встановити підозрюваному ОСОБА_1 , захиснику Шкоді Павлу Васильовичу строк для ознайомлення з матеріалами досудового розслідування у кримінальному провадженні № 52019000000001205 від 24.12.2019 до 29 жовтня 2020 року включно, після спливу якого сторона захисту буде вважатися такою, що реалізувала своє право на доступ до матеріалів вказаного кримінального провадження.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її оголошення.

Слідчий суддя Т.Р. Хамзін