Search

Document No. 92915531

  • Date of the hearing: 13/11/2020
  • Date of the decision: 13/11/2020
  • Case №: 991/9365/20
  • Proceeding №: 42014000000000368
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Presiding judge (HACC) : Mykhailenko V.V.
  • Lawyer : Sinitsinoi M.S.

Справа № 991/9365/20

Провадження1-кс/991/9596/20

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 листопада 2020 року м.Київ

Слідчий суддя Вищого антикорупційного суду Михайленко В.В., розглянувши скаргу захисника Сініціної Марини Станіславівни, яка діє в інтересах ОСОБА_1 , на бездіяльність прокурора Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, яка полягає у нерозгляді клопотання сторони захисту в порядку ст. 220 КПК України,

ВСТАНОВИЛА:

До Вищого антикорупційного суду 13.11.2020 надійшла скарга захисника Сініціної Марини Станіславівни, яка діє в інтересах ОСОБА_1 , на бездіяльність прокурора Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, яка полягає у нерозгляді належним чином клопотання сторони захисту від 19.10.2020. Скаржник зазначає, що після подання нею вказаного клопотання, прокурором САП не виконані вимоги ст. 220 КПК України. Тому просить поновити строк подання скарги, зобов`язати старшого групи прокурорів, що здійснюють нагляд за додержанням законів під час досудового розслідування, у кримінальному провадженні № 42014000000000368 від 08.05.2014 розглянути в порядку ст. 220 КПК України клопотання захисту від 19.10.2020.

Дослідивши отриману скаргу, слідчий суддя встановила, що формально вона відповідає вимогам ст. 303-304 КПК України, однак подана з пропуском строку для її подання.

Скаржник просить поновити строк подання скарги, зазначаючи, що він був пропущений з поважних причин.

Розглянувши клопотання захисника про поновлення пропущеного строку на оскарження бездіяльності прокурора САП разом з матеріалами скарги, слідчий суддя дійшла такого висновку.

Реалізація конституційного права на оскарження в суді будь-яких рішень, дій чи бездіяльності у кримінальному провадженні забезпечується в порядку, визначеному кримінальним процесуальним законодавством України.

Вичерпний перелік рішень, дій чи бездіяльності слідчого або прокурора, які можуть бути оскаржені під час досудового розслідування, визначений ч.1 ст.303 КПК України. Зокрема, передбачено право захисника оскаржити бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у нездійсненні інших процесуальних дій, які він зобов`язаний вчинити у визначений цим Кодексом строк.

Одночасно статтею 220 КПК України встановлений процесуальний порядок розгляду клопотань під час досудового розслідування. Клопотання сторони захисту про виконання будь-яких процесуальних дій слідчий, прокурор зобов`язані розглянути в строк не більше трьох днів з моменту подання і задовольнити їх за наявності відповідних підстав.

Захисник Сініціна М.С. у своїй скарзі зазначає про невиконання прокурором САП обов`язку, передбаченого ч. 2 ст. 220 КПК України, відповідно до якого про повну або часткову відмову в задоволенні клопотання виноситься вмотивована постанова, копія якої вручається особі, яка заявила клопотання, а у разі неможливості вручення з об`єктивних причин - надсилається їй.

У відповідності до ч. 1 ст. 304 КПК України скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора, передбачені частиною першою статті 303 цього Кодексу, можуть бути подані особою протягом десяти днів з моменту прийняття рішення, вчинення дії або бездіяльності. Якщо рішення слідчого чи прокурора оформлюється постановою, строк подання скарги починається з дня отримання особою її копії.

Згідно з приписами ч. 5 ст. 115 КПК України при обчисленні строків днями та місяцями не береться до уваги той день, від якого починається строк.

Слідчий суддя встановила, що додане до скарги клопотання датовано19.10.2020. З наданих скаржником матеріалів неможливо встановити, коли саме вказане клопотання було направлено до спеціалізованої антикорупційної прокуратури, та коли в уповноваженої особи виник обов`язок, передбачений ст. 220 КПК України. Однак захисник заявляє, що звернулась з відповідним клопотанням 19.10.2020. З огляду на приписи ч. 1 ст. 220 КПК України термін виконання обов`язку з розгляду клопотання в цьому випадку закінчився 22 жовтня 2020 року.

Отже, десятиденний строк для подання скарги на оскаржуваний вид бездіяльності починається з дня, наступного за тим, у який закінчився перебіг триденного строку для розгляду клопотання. За таких умов за наявними матеріалами слідчий суддя може встановити, що останнім днем встановленого ч. 1 ст. 304 КПК України строку на оскарження бездіяльності прокурора стосовно належного розгляду клопотання було 02 листопада 2020 року.

Скарга Сініціної М.С. була надіслана до Вищого антикорупційного суду 11 листопада 2020 року, тобто з пропуском встановленого строку для її подання. Розглянувши клопотання про поновлення строку, слідчий суддя вважає, що з урахуванням запроваджених постановою Кабінету Міністрів України від 11.03.2020 № 211 «Про запобігання поширенню на території України корона вірусу COVID-19» на території України карантинних заходів та незначного пропуску строку для подачі скарги, наявні підстави для його поновлення.

Згідно зі ст. 117 КПК України пропущений із поважних причин строк повинен бути поновлений за клопотанням заінтересованої особи ухвалою слідчого судді, суду. Ухвала слідчого судді про поновлення чи відмову в поновленні процесуального строку може бути оскаржена в порядку, передбаченому цим Кодексом.

Враховуючи процесуальне право заявника оскаржити бездіяльність прокурора САП, слідчий суддя вважає, що причина пропуску строку зі скаргою до Вищого антикорупційного суду є поважною, отже наявні підстави для його поновлення.

Враховуючи викладене, керуючись ст. 115, 303-307, 309 КПК України, слідчий суддя

П О С Т А Н О В И Л А:

1.Визнати причину пропуску строку звернення зі скаргою поважною та поновити строк на оскарження бездіяльності прокурора Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

2.Відкрити провадження у справі за скаргою захисника Сініціної Марини Станіславівни, яка діє в інтересах ОСОБА_1 , на бездіяльність прокурора Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та призначити її до розгляду 16 листопада 2020 року о 16 годині 15 хвилин в приміщенні Вищого антикорупційного суду за адресою: м. Київ, вул. Хрещатик, 42-а.

3.В частині відкриття провадження ухвала оскарженню не підлягає.

4.На ухвалу слідчого судді в частині поновлення процесуального строку протягом п`яти днів з дня її оголошення може бути подана апеляційна скарга. Апеляційна скарга подається до Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду.

Слідчий суддя В.В. Михайленко