Search

Document No. 93142450

  • Date of the hearing: 25/11/2020
  • Date of the decision: 25/11/2020
  • Case №: 991/4945/20
  • Proceeding №: 52019000000001060
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Presiding judge (HACC) : Nohachevskyi V.V.
  • Judge (HACC) : Kryklyvyi V.V.
  • Secretary : Fedorova A.V.
  • Lawyer : Boika S.H., Yen D.V., Litvinova R.O.
  • Prosecutor : Olefir Yu.O.

Справа № 991/4945/20

Провадження № 1-кп/991/51/20

УХВАЛА

25 листопада 2020 року місто Київ

Колегія Вищого антикорупційного суду у складі суддів Ногачевського В.В. (головуючий), Галабали М.В., Крикливого В.В.,

за участю:

секретаря судового засідання Федорової А.В.,

прокурора Олефіра Ю.О.,

обвинуваченого ОСОБА_1 ,

захисників Бойка С.Г., Єня Д.В., Літвінова Р.О.,

розглядає у відкритому судовому засіданні кримінальне провадження № 520190000000001060 про обвинувачення:

ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженець міста Рубіжне Луганської області, проживає у АДРЕСА_1 ,

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженець міста Омськ Російської Федерації, проживає у АДРЕСА_2

за частиною четвертою статті 369 Кримінального кодексу України.

У ході розгляду провадження прокурор звернувся до суду з клопотанням про продовження строку дії обов`язків, покладених на ОСОБА_1 .

Клопотання обґрунтовано тим, що ухвалою Вищого антикорупційного суду від 30.09.2020 ОСОБА_1 було продовжено на два місяці дію обов`язків, визначених ч.5 ст. 194 Кримінального процесуального кодексу України (далі - КПК України), а саме:

1) прибувати до суду на першу вимогу;

2) не відлучатися із міста Києва та Київської області без дозволу суду;

3) повідомляти суд про зміну свого місця проживання та/або місця роботи;

4) утриматись від спілкування із ОСОБА_3 та ОСОБА_4 ;

5) здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну.

Оскільки, на думку прокурора, на цей час продовжують існувати ризики вчинення обвинуваченим дій, направлених на перешкоджання здійсненню правосуддя у справі, дію обов`язків ОСОБА_1 необхідно продовжити ще на два місяці.

Захисник Літвінов Р.О. просив відмовити у задоволенні цього клопотання, оскільки, на його думку, воно нічим не відрізняється від клопотань, які прокурор раніше подавав під час вирішення питань про продовження обов`язків щодо ОСОБА_5 . Захисник також додав, що за формою таке клопотання не відповідає вимогам, які визначені чинним законодавством.

Обвинувачений ОСОБА_5 підтримав думку його захисника.

Клопотання прокурора підлягає задоволенню, зважаючи на таке.

Згідно з ч.2 ст.331 КПК України під час судового розгляду вирішення питання щодо запобіжних заходів відбувається в порядку, передбаченому главою, що 18 КПК України (запобіжні заходи, затримання особи).

Частина 5 статті 194 КПК України встановлює можливість покладення на обвинуваченого додаткових обов`язків під час застосування запобіжного заходу у вигляді застави.

Відповідно до ч.7 ст.194 КПК України такі обов`язки можуть бути покладені на обвинуваченого на строк не більше двох місяців. У разі необхідності цей строк може бути продовжений за клопотанням прокурора в порядку, передбаченому статтею 199 КПК України.

У випадку звернення прокурора з клопотанням про продовження дії обов`язків він повинен додатково довести, що раніше встановлені ризики не зменшились або з`явились нові ризики, що зумовлюють покладення на обвинуваченого обов`язків (ч.3 ст. 199 КПК України).

Частина 1 статті 177 КПК України до таких ризиків відносить можливість обвинуваченого:

1) переховуватися від органів досудового розслідування та/або суду;

2) знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення;

3) незаконно впливати на потерпілого, свідка, іншого підозрюваного, обвинуваченого, експерта, спеціаліста у цьому ж кримінальному провадженні;

4) перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином;

5) вчинити інше кримінальне правопорушення чи продовжити кримінальне правопорушення, у якому підозрюється, обвинувачується.

На думку колегії суддів, на цей час продовжують існувати ризики, що були встановлені судом раніше. Вони, в свою чергу, зумовлюють необхідність продовження строку дії обов`язків, покладених на ОСОБА_1 .

До таких ризиків колегія відносить, по-перше, можливість обвинуваченого переховуватися від суду. Вона обумовлюється тяжкістю злочину, у вчиненні якого обвинувачується ОСОБА_1 , суворістю можливого покарання, пов`язаними із цим негативними для особи наслідками.

Дочка обвинуваченого проживає за кордоном - у Державі Ізраїль. Судом враховується й те, що ОСОБА_1 є уродженцем Російської Федерації. До часу покладення на нього обов`язків, він часто виїжджав до іноземних держав.

Таким чином, з огляду на наявність дружніх та родинних зв`язків за кордоном, ризик переховування обвинуваченого від суду є реальним.

Суд також вважає доведеною можливість обвинуваченого впливати на свідків. Показання свідка отримуються судом усно шляхом допиту особи безпосередньо в судовому засіданні. За відсутності дієвого запобіжного заходу такий ризик є реальним.

Таким чином, клопотання прокурора про продовження строку дії обов`язків ОСОБА_1 підлягає задоволенню.

На підставі викладеного суд постановив:

ПОСТАНОВИВ:

клопотання прокурора про продовження строку обов`язків, покладених на обвинуваченого ОСОБА_1 , задовольнити:

продовжити обвинуваченому ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який проживає за адресою: АДРЕСА_2 , строк дії обов`язків, передбачених частиною п`ятою статті 194 КПК України, а саме:

- прибувати до суду на першу вимогу;

- не відлучатися із міста Києва та Київської області без дозволу суду;

- повідомляти суд про зміну свого місця проживання та/або місця роботи;

- утриматись від спілкування із ОСОБА_3 , ОСОБА_4 ;

- здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну;

строк дії обов`язків ОСОБА_1 продовжити на два місяці - до 25.01.2021.

Ухвала набирає законної сили з моменту постановлення та оскарженню не підлягає.

Судді:

М.В. Галабала В.В. Крикливий В.В. Ногачевський