Search

Document No. 93247851

  • Date of the hearing: 02/12/2020
  • Date of the decision: 02/12/2020
  • Case №: 638/12275/18
  • Proceeding №: 42017000000000011
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Presiding judge (HACC) : Kryklyvyi V.V.

ВИЩИЙ АНТИКОРУПЦІЙНИЙ СУД

Справа № 638/12275/18

Провадження № 1-кп/991/95/19

УХВАЛА

02 грудня 2020 року місто Київ

Вищий антикорупційного суду у складі: головуючого Крикливого В.В., суддів Галабали М.В., Ногачевського В.В.,

розглянувши матеріали кримінального провадження за обвинуваченням ОСОБА_1 у вчиненні злочинів, передбачених ч. 2 ст. 364 та ч. 1 ст. 375 КК України,

в с т а н о в и в :

На розгляді Вищого антикорупційного суду перебуває кримінальне провадження за обвинуваченням ОСОБА_1 у вчиненні злочинів, передбачених ч. 2 ст. 364 та ч. 1 ст. 375 КК України.

До початку наступного судового засідання виникла необхідність у вирішенні питань, пов`язаних із здійсненням дистанційного судового провадження у цій справі.

Так, до участі у справі в якості захисників обвинуваченої ОСОБА_1 допущені наступні адвокати: Вилков С.В., Денисюк С.Ф., Лясковець О.В., Подосінов А.О.

01.12.2020 суд закінчив з`ясування обставин та перевірки їх доказами, та перейшов до судових дебатів. Цього ж дня, у судових дебатах виступили прокурор Перов А.В., представник потерпілого Хлопузян Р.Д. та обвинувачена ОСОБА_1 . Також розпочав свою промову один із захисників обвинуваченої - адвокат Подосінов А.О. Проте, у зв`язку із зайнятістю одного члена колегії суддів (суддя Ногачевський В.В.) в іншому судовому процесі, в судових дебатах було оголошено перерву до 15 год 30 хв 02.12.2020.

02.12.2020 на адресу суду надійшло клопотання захисника Лясковця О.В. про проведення дистанційного судового провадження у режимі відеоконференції між Вищим антикорупційним судом та Запорізьким апеляційним судом, оскільки безпосередньо прибути до зали суду він не може у зв`язку із віддаленістю місця проживання.

У відповідності до положень ст. 336 КПК України та пункту 205 розділу XI «Перехідні положення» КПК України вирішення питань здійснення дистанційного судового провадження можливе за ініціативою суду, без згоди обвинуваченого та інших учасників судового провадження та без проведення судового засідання.

Відповідно до п. п. 1, 4 ч. 1, ч. 2 та ч. 9 ст. 336 КПК України, судове провадження може здійснюватися у режимі відеоконференції під час трансляції з іншого приміщення, у тому числі, яке знаходиться поза межами приміщення суду (дистанційне судове провадження), зокрема у разі неможливості безпосередньої участі учасника кримінального провадження в судовому провадженні за станом здоров`я або з інших поважних причин, необхідності вжиття таких заходів для забезпечення оперативності судового провадження.

Згідно з ч. 1 ст. 364 КПК України, учасники судових дебатів виступають у визначеному порядку. Така черговість не може бути змінена ні головуючим, ні самими учасниками судового провадження.

Судові дебати є самостійною частиною розгляду кримінального провадження, їх основу складають промови учасників судового розгляду, в яких вони дають оцінку діям обвинуваченого, аналізують досліджені в суді докази, висловлюють висновки щодо винуватості чи невинуватості обвинуваченого кваліфікації дій, міри покарання, вирішення цивільного позову та інших питань, що повинен вирішити суд при постановленні вироку.

Зокрема, під час судових дебатів, крім промов учасників судового провадження, будь-яких інших процесуальних дій, за виключенням рішення про відновлення з`ясування обставин (ч. 5 ст. 364 КПК), чинним законодавством не передбачено.

В той же час, суд звертає увагу на те, що 02.12.2020 на адресу суду надійшло клопотання захисника Лясковця О.В. про проведення дистанційного судового провадження у режимі відеоконференції, оскільки безпосередньо прибути до зали суду він не може з поважних причин.

Закон не передбачає участь всіх учасників судового розгляду у судових дебатах, проте обов`язковою є участь обвинуваченого, прокурора та захисника. Участь інших учасників судового розгляду відбувається відповідно до реалізації ними свого права на це. Ніхто з учасників судового розгляду, яким надано право такого виступу, не може бути позбавлений права виступу у судових дебатах.

Участь у судових дебатах захисника є одночасно його правом і обов`язком.

Так, згідно з п. 4 ч. 4 ст. 42 КПК України це його право, але, водночас, захисник зобов`язаний використовувати всі передбачені в законі засоби захисту з метою забезпечення дотримання прав, свобод і законних інтересів обвинуваченого та з`ясування обставин, які спростовують обвинувачення, пом`якшують чи виключають кримінальну відповідальність особи (ч. 1 ст. 47 КПК). Виступ у судових дебатах є одним з таких засобів, і захисник повинен виголосити захисну промову.

З огляду на викладене, суд вважає, що для забезпечення обвинуваченій ОСОБА_1 права на захист та недопущення порушення реалізації захисником Лясковцем О.В. свого права на виступ в судових дебатах, клопотання останнього про проведення дистанційного судового провадження підлягає вирішенню колегією суддів на зазначеній стадії судового розгляду та задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст. 336 КПК України, пунктом 205 розділу XI «Перехідні положення» КПК України, суд,

п о с т а н о в и в:

Здійснювати дистанційне судове провадження у кримінальному провадженні за обвинуваченням ОСОБА_1 у вчиненні злочинів, передбачених ч. 2 ст. 364 та ч. 1 ст. 375 КК України, між Вищим антикорупційним судом та Запорізьким апеляційним судом.

Доручити Запорізькому апеляційному суду проведення судового засідання в режимі відеоконференції за участі захисника Лясковця О.В.

Дату і час проведення судового засідання повідомити учасникам судового розгляду та Запорізькому апеляційному суду.

Копію ухвали направити учасникам судового провадження для відома.

Копію ухвали направити до Запорізького апеляційного суду для організації виконання.

Роз`яснити учасникам судового провадження, що здійснення дистанційного провадження не є перешкодою для їх прибуття до Вищого антикорупційного суду для участі у судовому засіданні.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення й оскарженню не підлягає.

Судді:

В.В. Крикливий М.В. Галабала В.В. Ногачевський