Search

Document No. 93737345

  • Date of the hearing: 22/12/2020
  • Date of the decision: 22/12/2020
  • Case №: 991/9969/20
  • Proceeding №: 52020000000000407
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Presiding judge (HACC) : Dubas V.M.
  • Judge (HACC) : Koliush O.L., Tkachenko O.V.

Справа № 991/9969/20

Провадження 1-кп/991/88/20

ВИЩИЙ АНТИКОРУПЦІЙНИЙ СУД

УХВАЛА

про здійснення дистанційного судового провадження

22 грудня 2020 року м. Київ

Вищий антикорупційний суд колегією суддів у складі

головуючого судді Дубаса В.М., суддів Коліуша О.Л., Ткаченка О.В. (далі - суд),

розглянувши клопотання адвоката Ломанова Дениса Олександровича про здійснення підготовчого судового засідання в режимі відеоконференції у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань (далі - ЄРДР) 01.07.2020 №52020000000000407 щодо обвинувачення

ОСОБА_1 (народився ІНФОРМАЦІЯ_1 у місті Києві, громадянин України, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , проживає за адресою: АДРЕСА_2 ) у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 2 статті 364 Кримінального кодексу України (далі - КК)

ВСТАНОВИВ:

04.12.2020 із Офісу Генерального прокурора (ОГП) до Вищого антикорупційного суду (ВАКС) надійшов обвинувальний акт з додатками у кримінальному провадженні від 01.07.2020 №52020000000000407 щодо обвинувачення ОСОБА_1 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 2 статті 364 КК «Зловживання владою або службовим становищем».

Відповідно до частини 3 статті 35 «Автоматизована система документообігу суду» Кримінального процесуального кодексу України (далі - КПК) за протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 04.12.2020 для розгляду цього кримінального провадження визначено колегію суддів ВАКС у складі головуючого судді Дубаса В.М., суддів Коліуша О.Л. та Ткаченка О.В.

Ухвалою ВАКС від 07.12.2020 призначено проведення підготовчого судового засідання на 23.12.2020 о 15.30..

22.12.2020 до ВАКС надійшло клопотання адвоката Ломанова Д.О. - захисника обвинуваченого ОСОБА_1 - про здійснення підготовчого судового засідання в режимі відеоконференції з Роздільнянським районним судом Одеської області, яке обґрунтоване тим, що ОСОБА_1 обраний головою Роздільнянської об`єднаної територіальної громади та на даний час відбувається перша сесія.

За статтею 2 КПК, завданнями кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Відповідно до частин 1, 2, 4 статті 336 КПК, судове провадження може здійснюватися у режимі відеоконференції під час трансляції з іншого приміщення, у тому числі яке знаходиться поза межами приміщення суду (дистанційне судове провадження), у разі: 1) неможливості безпосередньої участі учасника кримінального провадження в судовому провадженні за станом здоров`я або з інших поважних причин; 2) необхідності забезпечення безпеки осіб; 3) проведення допиту малолітнього або неповнолітнього свідка, потерпілого; 4) необхідності вжиття таких заходів для забезпечення оперативності судового провадження; 5) наявності інших підстав, визначених судом достатніми…Суд ухвалює рішення про здійснення дистанційного судового провадження за власною ініціативою або за клопотанням сторони чи інших учасників кримінального провадження. У разі якщо сторона кримінального провадження чи потерпілий заперечує проти здійснення дистанційного судового провадження, суд може ухвалити рішення про його здійснення лише вмотивованою ухвалою, обґрунтувавши в ній прийняте рішення. Суд не має права прийняти рішення про здійснення дистанційного судового провадження, в якому поза межами приміщення суду перебуває обвинувачений, якщо він проти цього заперечує…Якщо особа, яка братиме участь у судовому провадженні дистанційно, знаходиться у приміщенні, розташованому на території, яка перебуває під юрисдикцією суду, або на території міста, в якому розташований суд, судовий розпорядник або секретар судового засідання цього суду зобов`язаний вручити такій особі пам`ятку про її процесуальні права, перевірити її документи, що посвідчують особу, та перебувати поряд з нею до закінчення судового засідання.

Відповідно до абзаців 1, 7, 8 пункту 20-5 розділу ХІ «Перехідні положення» КПК (чинних з 23.04.2020 згідно з Законом України від 13.04.2020 №558-ІХ)», тимчасово, на період дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19), зокрема встановлено такі особливості судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальних провадженнях та розгляду окремих питань під час судового провадження:

- розгляд питань, віднесених до повноважень слідчого судді, суду (крім розгляду клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою) за його рішенням, прийнятим з власної ініціативи або за клопотанням сторони кримінального провадження, може бути проведено у режимі відеоконференції, про що повідомляються сторони кримінального провадження у порядку, визначеному статтею 135 цього Кодексу. Слідчий суддя, суд не має права прийняти рішення про проведення судового засідання щодо розгляду клопотання про продовження строку тримання під вартою у режимі відеоконференції, в якому поза межами приміщення суду перебуває підозрюваний (обвинувачений), якщо він проти цього заперечує.

- проведення судового засідання у режимі відеоконференції, у тому числі під час судового провадження, здійснюється на умовах, визначених абзацом сьомим цього пункту, з дотриманням правил, передбачених частинами третьою - дев`ятою статті 336 цього Кодексу.

За змістом наведених норм КПК, у разі прийняття рішення про проведення судового провадження в режимі відеоконференції, на період дії карантину судом може не враховуватися згода чи незгода обвинуваченого на таке, передбачена частиною 2 статті 336 КПК (окрім певного виключення щодо розгляду питань тримання під вартою).

За пунктом 1 чинної редакції постанови Кабінету Міністрів України від 22.07.2020 №641, установлено з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 (далі - COVID-19), з 1 серпня до 31 грудня 2020 р. на території України карантин, продовживши на всій території України дію карантину, встановленого постановами Кабінету Міністрів України від 11.03.2020 №211 «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» та від 20.05.2020 №392 «Про встановлення карантину з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2».

Враховуючи необхідність забезпечення обвинуваченому ОСОБА_1 можливості приймати участь у судових засіданнях, технічний характер питання призначення судового засідання у режимі відеоконференції, з метою дотримання розумних строків провадження та економії процесуального часу, суд вважає за можливе задовольнити клопотання адвоката Ломанава Д.О. та вирішити таке питання без з`ясування думок учасників кримінального провадження та визнати необхідним здійснення дистанційного судового провадження у режимі відеоконференції між приміщеннями Вищого антикорупційного суду та Роздільнянського районного суду Одеської області.

Керуючись статтею 336, пунктом 20-5 розділу XI «Перехідні положення» КПК, суд-

ПОСТАНОВИВ:

1. Здійснювати дистанційне судове провадження у режимі відеоконференції між приміщеннями Вищого антикорупційного суду та Роздільнянського районного суду Одеської області (зокрема призначеного на 23.12.2020 о 15.30 підготовчого судового засідання) за участі обвинуваченого ОСОБА_1 у кримінальному провадженні від 01.07.2020 №52020000000000407 щодо обвинувачення у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 2 статті 364 КК.

2. Направити копію цієї ухвали Роздільнянському районному суду Одеської області (67400, Одеська обл. м. Роздільна, вул. Європейська, 37-А) для забезпечення проведення дистанційного судового провадження у режимі відеоконференції за участі обвинуваченого ОСОБА_1 із вчиненням дій, передбачених частиною 4 статті 336 КПК (вручення пам`яток про процесуальні права, перевірки документи, що посвідчують особу, та перебування поряд з нею до закінчення судового засідання).

3. Про участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції повідомити учасників судового провадження.

Ухвала суду набирає законної сили з моменту постановлення й не підлягає оскарженню.

Головуючий суддя Дубас В.М.

Судді Коліуш О.Л.

Ткаченко О.В.