Search

Document No. 93771744

  • Date of the hearing: 07/08/2020
  • Date of the decision: 07/08/2020
  • Case №: 991/6669/20
  • Proceeding №: 11111111111111111
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Presiding judge (HACC) : Salandiak O.Ya.

Справа № 991/6669/20

Провадження1-кс/991/6859/20

ВИЩИЙ АНТИКОРУПЦІЙНИЙ СУД

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 серпня 2020 року м.Київ

Слідча суддя Вищого антикорупційного суду ОСОБА_1, за участі детектива ОСОБА_2 розглянувши клопотання детектива Національного бюро Другого підрозділу детективів ОСОБА_2 про надання дозволу на проведення негласних слідчих (розшукових) дій у кримінальному провадженні №42020000000001458 від 06.08.2020, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4ст. 368 КК України,

у с т а н о в и л а:

Детектив 07.08.2020 звернувся до Вищого антикорупційного суду з клопотанням, погодженим із прокурором, про надання дозволу на проведення негласних слідчих (розшукових) дій (далі НСРД) відносно ОСОБА_3, в якому зазначено, що 06.08.2020 Генеральним прокурором внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань Національним антикорупційним бюро України здійснюється досудове розслідування за №42020000000001458 від 06.08.2020, за фактом висловлення прохання народним депутатом України ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_2 на отримання неправомірної вигоди, за ознаками складу кримінального правопорушення передбаченого ч. 4 ст. 368 КК України.

В ході досудового розслідування кримінального провадження встановлено, що народний депутат України ОСОБА_4, з метою отримання неправомірної вигоди, вступив в злочинну змову із ОСОБА_3 та у період часуз 27липня 2020року по02серпня 2020року висловивпрохання представникуіноземного підприємствана отриманнянеправомірної вигодиза подачуним пропозиції про внесення змін до законопроекту №2207-1-Д.

Обставинами, які дають підстави підозрювати особу у вчиненні злочину є те, що 27 липня 2020 року близько 16:00 години народний депутат України ОСОБА_4, під час зустрічі із представником іноземної компанії, погодився на подання в інтересах іноземної компанії пропозицій, щодо внесення змін до перехідних положень законопроекту №2207-1-Д «Про управління відходами», за умови сплати йому неправомірної вигоди, суму якої представнику компанії в подальшому повідомить ОСОБА_3 . При цьому ОСОБА_3 та ОСОБА_4 дотримуючись методів конспірації назвали грошові кошти словами «плюшки» та «допомога екології».

В подальшому, 29 липня 2020 року ОСОБА_3 повідомив представнику іноземної компанії, що під час зустрічі 27.07.2020 вживаючи слова «плюшки» та «допомога екології» вони з ОСОБА_4 мали на увазі грошові кошти, однак прямо це вказувати не бажали, так як боялися відповідальності. Одночасно з цим, ОСОБА_3 зазначив, що він узгоджує суму неправомірної вигоди, яку необхідно буде сплатити за подачу ОСОБА_4 пропозиції про внесення змін до законодавства і повідомить її згодом.

02 серпня 2020 року ОСОБА_3 діючи за погодженням із ОСОБА_4, висловив прохання представнику іноземної компанії на отримання неправомірної вигоди у розмірі 13000 доларів США, за подачу ОСОБА_4 вище зазначеної пропозицій, щодо внесення змін до законопроекту, на сплату якої представник іноземної компанії погодився.

03 серпня 2020 року ОСОБА_4 отримавши за допомогою ОСОБА_3 підтвердження від представника іноземної компанії в прийняті пропозиції передати оголошену ними суму неправомірної вигоди, о 14:03 годині зареєстрував, в системі електронного документообігу попередньо надані йому пропозиції щодо внесення змін до законопроекту №2207-1-Д «Про управління відходами».

Відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено на підставі повідомлення Національного антикорупційного бюро України про вчинення злочину.

Відповідно до ч. 5 ст. 12 КК України, кримінальне правопорушення, передбачене ч. 4 ст. 368 КК України є особливо тяжкими.

З урахуванням викладеного, з огляду на неможливість отримання та фіксації таких відомостей у інший законний спосіб, в органу досудового розслідування виникла необхідність у проведенні негласних слідчих (розшукових) дій відносно ОСОБА_3 .

У ході проведення даних негласних слідчих (розшукових) дій можуть бути здобуті відомості, що у сукупності з іншими доказами можуть мати суттєве значення для з`ясування усіх обставин вчинення злочину. У той же час, проведення гласних слідчих (розшукових) дій у вказаному кримінальному провадженні призведе до інформування ОСОБА_3 та інших учасників злочину, зміни його поведінки під час зустрічей чи спілкування з іншими особами, що може негативно вплинути на об`єктивність оцінки та правильність кваліфікацій дій осіб, які причетні до скоєння кримінального правопорушення, а також може призвести до втрати доказів у кримінальному провадженні.

З огляду на викладене, у органу досудового розслідування виникла необхідність в проведенні негласних слідчих (розшукових) дій відносно ОСОБА_3, у вигляді зняття інформації з транспортних телекомунікаційних мереж, установлення місцезнаходженнярадіоелектронного засобу, візуального спостереження за особою у публічно доступних місцях або за тими, з ким ця особа контактує, з використанням відеозапису, фотографування, спеціальних технічних засобів для спостереження; аудіо-, відеоконтролю особи в місцях її перебування,

Так, в ході досудового розслідуванням встановлено, що ОСОБА_3 використовує абонентський номер НОМЕР_1 первинного оператору мобільного зв`язку ПрАТ «Київстар», з якого ним здійснюються дзвінки особам, які причетні до вчинення протиправних дій, а також можуть обговорюватись факт вчинення кримінального правопорушення.

Таким чиному органудосудового розслідуваннянаявна необхідністьу проведеннівідносно ОСОБА_3 негласної слідчої (розшукової) дії зняття інформації з транспортних телекомунікаційних мереж (мереж, що забезпечують передавання знаків, сигналів, письмового тексту, зображень та звуків або повідомлень будь-якого виду між підключеними до неї телекомунікаційними мережами доступу), а саме: контроль за телефонними розмовами, що полягає в негласному проведенні із застосуванням відповідних технічних засобів, у тому числі встановлених на транспортних телекомунікаційних мережах, спостереження, відбору та фіксації змісту телефонних розмов, іншої інформації та сигналів (SMS, MMS, факсимільний зв`язок, модемний зв`язок тощо), які передаються телефонним каналом зв`язку, що контролюється; зняття інформації з каналів зв`язку, що полягає в негласному одержанні, перетворенні і фіксації із застосуванням технічних засобів, у тому числі встановлених на транспортних телекомунікаційних мережах, у відповідній формі різних видів сигналів, які передаються каналами зв`язку мережі Інтернет, інших мереж передачі даних, що контролюються («Viber», «WhatsApp», «Line», «Telegram», «Signal», «FaceTime»).

Оскільки ОСОБА_3 зустрічається ізможливими співучасникамивчинення злочину в публічно доступних місцях, для пошуку, фіксації та перевірки під час досудового розслідування відомостей про його поведінку та тих осіб, з ким він контактує, необхідно провести негласну слідчу (розшукову) дію спостереження за особою, яка полягає у візуальному спостереженні за ним та тих з ким він контактує з використанням відеозапису, фотографування, спеціальних технічних засобів для спостереження.

Зустрічі,спілкування,інші вербальніта невербальніспособи передачіінформації,що використовує ОСОБА_3 під час реалізації злочинних намірів, під час зустрічей із представникамигруп,що займаютьсянезаконною діяльністю, дають підстави вважати, що його розмови, інші звуки, рухи, дії, пов`язані з його діяльністю або місцем перебування тощо, можуть містити відомості, які матимуть важливе значення для подальшого досудового розслідування, що потребує їх фіксації шляхом проведення негласної слідчої (розшукової) дії аудіо, -відеоконтроль особи в місцях перебування.

Негласні слідчі (розшукові) дії необхідно проводити строком не менше двох місяців, через необхідність отримання достатньої інформації, яка б підтверджувала чи спростовувала наведені в клопотанні факти, а проведення гласних слідчих дій не дає можливості у законний спосіб зафіксувати протиправні дії.

Проведення вищевказаних негласних слідчих (розшукових) дій дасть змогу встановити відомості, які мають важливе значення для кримінального провадження (розмови із особами, що є співучасниками вчинення злочину, а також з іншими особами щодо обставин вчинення злочину, процесу подачі пропозицій, про внесення змін до законодавства України, подання нових законопроектів, отримання неправомірної вигоди, інші звуки, дії тощо, виконані під час вчинення злочинів), які самостійно, а також у сукупності із іншими доказами будуть мати суттєве значення для з`ясування обставин злочину та викриття осіб, які його вчинили.

У судовому засіданні детектив клопотання підтримала із підстав, що в ньому викладені, просила його задовольнити.

Розглянувши клопотання, заслухавши пояснення детектива, дослідивши матеріали кримінального провадження, слідча суддя дійшла висновку, що клопотання підлягає задоволенню з таких підстав.

Згідно ч. 3 ст. 248 КПК України слідчий суддя постановляє ухвалу про дозвіл на проведення НСРД, якщо прокурор, слідчий доведе наявність достатніх підстав вважати, що: 1) вчинений злочин відповідної тяжкості; 2) під час проведення негласної слідчої (розшукової) дії можуть бути отримані докази, які самостійно або в сукупності з іншими доказами можуть мати суттєве значення для з`ясування обставин злочину або встановлення осіб, які його вчинили.

Фабула зазначеного кримінального правопорушення у сукупності з дослідженими матеріалами кримінального провадження та поясненнями прокурора дає підстави слідчому судді вважати обґрунтованими доводи про вчинення злочину, передбаченого ч. 4 ст.368 КК України, який за ст. 12 КК України класифіковано як особливо тяжкий злочин.

Таким чином, у цьому кримінальному провадженні дотримана умова тяжкості кримінального правопорушення, що відповідно до ч. 2 ст. 246 та ч. 3 ст. 248 КПК України надає слідчому судді можливість вирішувати питання про дозвіл на проведення НСРД.

Відповідно до п. 5 ч. 2 ст. 246 КПК України у клопотанні про надання дозволу на проведення НСРД зазначаються, у тому числі, обставини, що дають підстави підозрювати особу у вчинені кримінального правопорушення.

Слідча суддя також вважає, що детективом надані достатні відомості, які дають підстави вважати, що ОСОБА_5, діючи за погодженням із народним депутатом України ОСОБА_4 висловив проханняпредставнику іноземногопідприємства наотримання неправомірноївигоди заподачуОСОБА_4 пропозиції про внесення змін до законопроекту №2207-1-Д, про що достовірно свідчать попередні результати проведених ОРЗ, витяг із ЄДРДР, відомості, що підтверджують особу ОСОБА_3, його номер телефону.

З огляду на викладене, слідча суддя дійшла висновку, що детективом наведені достатні відомості, наявні в органу досудового розслідування, що стали підставою для єдиного висновку про необхідність зняття інформації з транспортних телекомунікаційних мереж за абонентським номером, що знаходиться у фактичному володінні та користуванні ОСОБА_3,встановлення місцезнаходженнярадіоелектронного засобупо абонентськомуномеру ОСОБА_3 ; візуального спостереження за ОСОБА_3 аудіо-, відеоконтроль особи ОСОБА_3, оскільки саме завдяки вказаним НСРД можуть бути отримані докази, які в сукупності з іншими доказами можуть мати суттєве значення для з`ясування обставин злочину та встановлення осіб, які його вчинили.

За встановлених слідчою суддею обставин клопотання підлягає задоволенню строком на 2 місяці, з огляду на необхідність отримання достатньої інформації, яка б підтверджувала чи спростовувала наведені в клопотанні факти, а проведення гласних слідчих дій не дає можливості у законний спосіб зафіксувати протиправні дії.

Керуючись ст. 30, 31 Конституції України, ст. 246-248, 260, 263, 268, 269, 372 КПК України, слідча суддя

ПОСТАНОВИЛА:

Клопотання задовольнити.

1. Надати дозвіл детективам Національного бюро України, які здійснюють досудове розслідування у кримінальному провадженні №42020000000001458 від 06.08.2020 на проведення негласних слідчих (розшукових) дій відносно ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_2, у вигляді:

-спостереження за особою у публічно доступних місцях або за тими, з ким ця особа контактує, з використанням відеозапису, фотографування, спеціальних технічних засобів для спостереження;

-аудіо-, відеоконтроль особи;

-установлення місцезнаходження радіоелектронного засобу по абонентському номеру НОМЕР_1 первинного оператору мобільного зв`язку ПрАТ «Київстар»;

-зняття інформації з транспортних телекомунікаційних мереж по абонентському номеру НОМЕР_1 первинного оператору мобільного зв`язку ПрАТ «Київстар»(мереж, що забезпечують передавання знаків, сигналів, письмового тексту, зображень та звуків або повідомлень будь-якого виду між підключеними до неї телекомунікаційними мережами доступу), у вигляді:

1.контроль за телефонними розмовами, що полягає в негласному проведенні із застосуванням відповідних технічних засобів, у тому числі встановлених на транспортних телекомунікаційних мережах, спостереження, відбору та фіксації змісту телефонних розмов, іншої інформації та сигналів (SMS, MMS, факсимільний зв`язок, модемний зв`язок тощо), які передаються телефонним каналом зв`язку, що контролюється;

2.зняття інформації з каналів зв`язку, що полягає в негласному одержанні, перетворенні і фіксації із застосуванням технічних засобів, у тому числі встановлених на транспортних телекомунікаційних мережах, у відповідній формі різних видів сигналів, які передаються каналами зв`язку мережі Інтернет, інших мереж передачі даних, що контролюються («Viber», «WhatsApp», «Line», «Telegram», «Signal», «FaceTime»).

Строк проведення негласних слідчих (розшукових) дій визначити в межах дії ухвали два місяці до 07.10.2020 року включно.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідча суддя ОСОБА_1