Search

Document No. 94057192

  • Date of the hearing: 06/01/2021
  • Date of the decision: 06/01/2021
  • Case №: 991/10583/20
  • Proceeding №: 52019000000000522
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Presiding judge (HACC) : Bitsiuk A.V.
  • Secretary : Voloshchenko S.V.
  • Lawyer : Moiseievoi A.A., Kundenka M.V., Hlotova Yu.O., Zarutskoho O.V., Holodniaka M.V.
  • Prosecutor : Hrebeniuk V.I.

Справа № 991/10583/20

Провадження1-кс/991/10853/20

ВИЩИЙ АНТИКОРУПЦІЙНИЙ СУД

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 січня 2021 року м.Київ

Слідчий суддя Вищого антикорупційного суду Біцюк А.В., за участю секретаря Волощенко С.В., прокурора Гребенюк В.І., детектива Шмітько В.В., захисників Моісеєвої А.А., Кунденка М.В., Глотова Ю.О., Заруцького О.В., Голодняк М.В., при розгляді клопотання про продовження строку досудового розслідування (далі - Клопотання) у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 52019000000000522 від 21.06.2019,

ВСТАНОВИВ:

В судове засідання для розгляду Клопотання з`явились прокурор Гребенюк В.І., детектив Шмітько В.В., захисники Моісеєва А.А., Кунденко М.В., Глотов Ю.О., Заруцький О.В., Голодняк М.В.

Інші особи, які повідомлялись про дату, час та місце судового засідання не з`явились.

Захисник Педенко Є.М. подав до суду клопотання про відкладення розгляду справи, посилаючись на поважність причин неявки у зв`язку із зайнятістю в інших процесах (доказів на підтвердження цієї обставини не надав) та із несвоєчасністю вручення повістки.

Захисник Нєнов Д.І. подав клопотання про відкладення розгляду Клопотання у зв`язку із хворобою його підзахисного ОСОБА_1 . На підтвердження обставини надав позитивний тест ОСОБА_1 на COVID-19 датований 02.01.2021.

Підозрюваний ОСОБА_2 подав заяву про перенесення слухання Клопотання на інший час після 07.01.2021, посилаючись на хворобу. Доказів на підтвердження обставин поважності своєї неявки не надав.

Інші особи, які мають право приймати участь у розгляді Клопотання, повідомлені про дату, час, та місце судового засідання в порядку передбаченому ч. 8 ст. 135 КПК України, що підтверджується матеріалами справи.

При вирішення питання про можливість розглядати Клопотання за відсутності осіб, які не з`явились в судове засідання, Захисник Моісеєва А.А. не заперечувала, щодо можливості розгляду Клопотання за відсутності її підзахисного, заперечивши щодо можливості розгляду Клопотання за відсутності інших осіб, а інші Захисники, вважали розгляд Клопотання не можливим.

Прокурор та Детектив з огляду на належне повідомлення осіб, які не з`явились в судове засідання, про дату час, та місце судового засідання, вважали за можливе розпочати розгляд Клопотання.

Заслухавши думку учасників судового засідання слідчий суддя дійшов до наступного.

Статтею 295-1 КПК України встановлено, що слідчий суддя зобов`язаний розглянути клопотання про продовження строку досудового розслідування протягом трьох днів з дня його одержання, але в будь-якому разі до спливу строку досудового розслідування, за участю слідчого або прокурора, а також підозрюваного та його захисника, у разі розгляду клопотання про продовження строку досудового розслідування після повідомлення особі про підозру (ч. 3 ст. 295-1 КПК України).

Аналіз зазначеної норми дає підстави зробити висновок, що слідчий суддя зобов`язаний розглянути клопотання про продовження строку досудового розслідування до його закінчення, проте у вказаній нормі не зазначено про обов`язкову участь у розгляді такого клопотання підозрюваного та захисників.

Оскільки строк досудового розслідування закінчується 17.01.2021, то саме до цієї дати слідчий суддя зобов`язаний розглянути Клопотання.

Однією з засад кримінального провадження є розумність строків.

Статтею 28 КПК України встановлено, що під час кримінального провадження кожна процесуальна дія або процесуальне рішення повинні бути виконані або прийняті в розумні строки. Розумними вважаються строки, що є об`єктивно необхідними для виконання процесуальних дій та прийняття процесуальних рішень. Розумні строки не можуть перевищувати передбачені цим Кодексом строки виконання окремих процесуальних дій або прийняття окремих процесуальних рішень. 2. Проведення досудового розслідування у розумні строки забезпечує прокурор, слідчий суддя (в частині строків розгляду питань, віднесених до його компетенції), а судового провадження - суд. 3. Критеріями для визначення розумності строків кримінального провадження є:

1) складність кримінального провадження, яка визначається з урахуванням кількості підозрюваних, обвинувачуваних та кримінальних правопорушень, щодо яких здійснюється провадження, обсягу та специфіки процесуальних дій, необхідних для здійснення досудового розслідування тощо;

2) поведінка учасників кримінального провадження;

Враховуючи, що всі учасники розгляду Клопотання повідомлялись про дату, час та місце судового засідання в якому воно розглядається шляхом надсилання повідомлень на електронну пошту, в тому числі за місцем роботи, передаванням телефонограм, поштовим зв`язком, необов`язковість їх участі у розгляді Клопотання, з огляду на відсутність доказів поважності причин неявки в судове засідання учасників, які подали клопотання про його відкладання, а також зважаючи на строки встановлені ст.295-1 КПК України для розгляду Клопотання, в тому числі наявність граничного строку для його розгляду - до 17.01.2021, зважаючи на складність справи (кількість підозрюваних, обсяг матеріалів , які підлягають дослідженню, додатків до Клопотання -10 томів), слідчий суддя вважає за можливе розпочати розгляд клопотання за відсутності учасників, які не з`явились.

При цьому, для забезпечення можливості таких учасників взяти участь у розгляді Клопотання та висловити свою позицію та заперечення стосовно поданого клопотання, слідчий суддя вважає за можливе визначити інші дати судових засідань для можливості реалізації ними права приймати участь у розгляді Клопотання.

З урахуванням часу необхідного для повідомлення інших учасників про додаткові дати судових засідань при розгляді Клопотання, слідчий суддя вважає встановити наступні дати судових засідань, в яких учасники, що не з`явились, зможуть реалізувати свої процесуальні права: 12 січня 2021 року о 13 год. 00 хв., 13 січня 2021 року о 13 год. 00 хв., 14 січня 2021 року о 13 год. 00 хв.

Враховуючи вищевикладене, керуючись статтями 7, 28, 295-1, 369-372 КПК України, слідчий суддя

ПОСТАНОВИВ:

У задоволені Клопотань підозрюваного ОСОБА_2 , захисників Нєнова Д.І., Педенка Є.М. про відкладення розгляду Клопотання відмовити.

Розпочати розгляд клопотання про продовження строку досудового розслідування у відсутність осіб, які не з`явились.

Додатково визначити наступні дати розгляду клопотання про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 52019000000000522 від 21.06.2019: 12 січня 2021 року о 13 год. 00 хв., 13 січня 2021 року о 13 год. 00 хв., 14 січня 2021 року о 13 год. 00 хв.

Про вказані судові засідання секретарю повідомити інших учасників, які не з`явились в це судове засідання.

Ухвала оскарженню не підлягає.

СЛІДЧИЙ СУДДЯ А.В. БІЦЮК