Search

Document No. 94142888

  • Date of the hearing: 21/11/2020
  • Date of the decision: 21/11/2020
  • Case №: 991/9532/20
  • Proceeding №: 11111111111111111
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Presiding judge (HACC) : Bitsiuk A.V.

Справа № 991/9532/20

1-кс/991/9767/20

УХВАЛА

Іменем України

Місто Київ 21 листопада 2020 року

Слідчий суддя Вищого антикорупційного суду ОСОБА_1, за участю детектива ОСОБА_2 розглянувши клопотання детектива Національного антикорупційного бюро України ОСОБА_2 (далі Детектив), про надання дозволу на проведення негласних слідчих (розшукових) дій та матеріали досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №52020000000000571 від 08.09.2020 (далі Кримінальне провадження) за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.369 КК України,

ВСТАНОВИВ:

Подане клопотання підлягає задоволенню, оскільки вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вчинений злочин відповідної тяжкості та під час проведення зазначених нижче негласних слідчих (розшукових) дій (далі НСРД) можуть бути отримані докази, які самостійно або в сукупності з іншими доказами можуть мати суттєве значення для з`ясування обставин злочину або встановлення осіб, які вчинили злочин, а іншим способом одержати їх неможливо.

Вказаний висновок зроблений виходячи з наступного.

В провадженні детективів Національного антикорупційного бюро України перебуває вказане Кримінальне провадження. Детектив звернувся до суду із клопотанням, погодженим прокурором ОСОБА_3, про надання дозволу на проведення негласних слідчих (розшукових) дій у Кримінальному провадженні за фактом пропозиції надання неправомірної вигоди службовій особі, яка займає особливо відповідальне становище службовими особами комерційного підприємства.

Досудовим розслідуванням встановлено, що що в серпні 2020 року до Голови Фонду державного майна України (далі ФДМУ) ОСОБА_4 звернувся Перший заступник генерального директора АТ «Миколаївобленерго» ОСОБА_5 з проханням вирішити його проблему з працевлаштуванням. 100 % частки в статутному фонду АТ «Миколаївобленерго» належить державі в особі ФДМУ.

У подальшому ОСОБА_6, не вдаючись в деталі чого саме хоче ОСОБА_5, передав його прохання своєму позаштатному раднику на громадських засадах - ОСОБА_7, надавши при цьому особистий номер мобільного телефону ОСОБА_5

02.09.2020 приблизно о 10 год. за попередньої домовленості ОСОБА_7 зустрівся із ОСОБА_5 у приміщенні ресторану «Верховина» в місті Києві. На зустріч разом з ОСОБА_5 прибула юрист ОСОБА_8, яка була присутня впродовж всієї зустрічі.

Під час розмови ОСОБА_5 повідомив, що він працює Першим заступником генерального директора АТ «Миколаївобленерго». На даний час в керівництві підприємства відбуваються негативні події, пов`язані із судовими тяжбами між двома керівниками ОСОБА_9 та ОСОБА_10, у зв`язку з чим підприємство нормально не працює. ОСОБА_5 сказав, що має велике бажання стати керівником АТ «Миколаївобленерго».

Також в ході зустрічі ОСОБА_8 надала ОСОБА_7 свій номер мобільного телефону НОМЕР_1 .

Після цього 02.09.2020 на зазначений номер мобільного телефону у месенджері WhatsApp ОСОБА_7 направив Ользі свою електронну скриньку ІНФОРМАЦІЯ_1, на яку остання скерувала із своєї поштової скриньки ІНФОРМАЦІЯ_2 наступні документи: аналітичну довідку та резюме ОСОБА_5

03.09.2020 приблизно о 15 год. ОСОБА_5 написав ОСОБА_7 повідомлення у месенджері WhatsApp із питанням про реакцію ОСОБА_4 на прохання ОСОБА_5 про працевлаштування.

04.09.2020 приблизно о 10 год. за попередньої домовленості ОСОБА_7 зустрівся із ОСОБА_5 у приміщенні ресторану «Верховина» в місті Києві для детального обговорення щодо розуміння ОСОБА_5 питань розвитку АТ «Миколаївобленерго».

На вказаній зустрічі ОСОБА_5 розповів про інвестиційну програму АТ «Миколаївобленерго» та про можливість залучення кредитів. Також ОСОБА_5 розповів, що готовий сприяти у приватизації АТ «Миколаївобленерго» шляхом налагодження відносин з інвесторами із Казахстану та у нього є можливість скерувати частину коштів, які будуть виділятися Європейським банком реконструкції та розвитку, на рахунки АТ «Миколаївобленерго».

Також ОСОБА_5 повідомив, що в АТ «Миколаївобленерго» можливі наступні напрямки нелегального заробітку:

-«скрутка» лічильників великих підприємств, які обслуговуються АТ «Миколаївобленерго». Тобто зменшення фактичних даних про використану електроенергію за відповідну грошову винагороду від цих підприємств.

-видача технічних умов щодо приєднання до мережі електропостачання великим підприємствам за необліковану особисту грошову винагороду;

-видача технічних умов щодо збільшення потужностей електромережі для великих підприємств за необліковану особисту грошову винагороду;

-бартер за надання електричних потужностей в обмін на земельні ділянки біля моря;

-введення підконтрольних товариств, які будуть отримувати грошові кошти за транспортування електроенергії, яка фактично здійснюється силами АТ «Миколаївобленерго».

ОСОБА_5 пояснив, що як правило один із напрямів приносить прибуток у вигляді приблизно 100 120 тис. доларів США і у разі призначення його керівником АТ «Миколаївобленерго» він готовий керувати вищевказаними напрямами та ділити прибуток із керівництвом ФДМУ, тобто із ОСОБА_4 .

Також ОСОБА_5 повідомив, що місцеві керівники правоохоронних органів обізнані з приводу нелегальних джерел отримання прибутку АТ «Миколаївобленерго», але за отримання певної частини з цих коштів не будуть вчиняти дії щодо викриття злочинів.

ОСОБА_5 повідомив, що він також готовий сприяти в створенні видимості відкритого конкурсі на керівника АТ «Миколаївобленерго», шляхом надання підконтрольних йому осіб, які мають хороші біографічні та трудові дані.

29.09.2020 приблизно за попередньої домовленості ОСОБА_7 зустрівся із ОСОБА_5 біля приміщення Фонду державного майна України зав адресою: м. Київ, вул. Генерала Алмазова 18/9. На зустріч разом з ОСОБА_5 знову була ОСОБА_8, яка була присутня впродовж всієї зустрічі. В ході розмови ОСОБА_5 повідомив, що через два тижні після призначення його керівником АТ «Миколаївобленерго», він зустрінеться з ОСОБА_7 за містом на риболовлі і передасть неправомірну вигоду.

Наступне спілкування з ОСОБА_5 продовжував інший позаштатний радник Голови ФДМУ на громадських засадах ОСОБА_11 .

За попередньої домовленості ОСОБА_5 зустрівся з ОСОБА_11 05.10.2020 в приміщенні ФДМУ для більш детального обговорення деталей працевлаштування ОСОБА_5 в АТ «Миколаївобленерго».

На вказаній зустрічі ОСОБА_5 уточнив свої пропозиції щодо надання неправомірної вигоди голові ФДМУ, про які говорив на зустрічі з ОСОБА_7, а саме:

ОСОБА_5 сказав, що зможе вирішити питання про отримання АТ «Миколаївобленерго» кредиту від Уряду Данії в розмірі 10 млн. доларів США, 10% з яких він готовий надати голові ФДМУ.

Також ОСОБА_5 сказав, що за «скрутку» лічильників великих підприємств він готовий надати Голові ФДМУ неправомірну вигоду в розмірі 50 тис. доларів США в місяць.

Також ОСОБА_5 повідомив, що вирішить питання про виділення земельних ділянок біля моря, половину з яких він передасть Голові ФДМУ як неправомірна вигода.

Зазначені обставини підтверджуються доказами, що містяться в матеріалах кримінального провадження дослідженими слідчим суддею

Вищевказані факти дають достатні підстави вважати, що перший заступник генерального директора АТ «Миколаївобленерго» ОСОБА_5, юрист ОСОБА_8 причетні до вчинення злочину, передбаченого ч. 4 ст. 369 КК України.

Наведене дає підстави для проведення НСРД відносно особи зазначеної у клопотанні.

Відповідно до ч. 4 ст. 12 КК України, кримінальне правопорушення, передбачене ч. 4 ст. 369 КК України, відноситься до категорії тяжких злочинів, за який передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк до десяти років.

Враховуючи те, що відомості про злочин та особу, яка його вчинила, можливо встановити лише шляхом проведення негласних слідчих (розшукових) дій, а також враховуючи те, що досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється щодо вчинення тяжкого кримінального правопорушення, у відношенні ОСОБА_11 є підстави для продовженні проведення негласних слідчих (розшукових) дій, передбачених ст.ст. 260, 263, 264, 268, 269 КПК України зняття інформації з транспортних телекомунікаційних мереж; зняття інформації з електронних інформаційних систем; аудіо-, відеоконтроль особи; установлення місцезнаходження радіоелектронного засобу; візуальне спостереження за особою з використанням відеозапису, фотографування, спеціальних технічних засобів для спостереження.

Отримати відомості про вищевказаний злочин та усіх осіб, що причетні до його вчинення, шляхом проведення слідчих (розшукових) та процесуальних дій чи іншим шляхом неможливо, окрім як шляхом проведення негласних слідчих (розшукових) дій, так як вищевказані особи намагаються приховати сліди своєї злочинної діяльності, діють конспіративно.

Проведення інших слідчих (розшукових) дій, окрім негласних слідчих (розшукових) дій, у вказаному кримінальному провадженні неодмінно призведе до інформування осіб, причетних до вчинення описаного злочину, що в свою чергу унеможливить отримання відомостей про злочин та особу, яка його вчинила.

Наявні достатні підстави вважати, що ОСОБА_11 може зустрічатися зі ОСОБА_8, ОСОБА_5, ОСОБА_4 та іншими особами, можливо причетними до вчинення кримінального правопорушення в публічно доступних та недоступних місцях, обговорює з ними злочинні плани, деталі вчинення кримінального правопорушення, приховання слідів вчинення злочину, знищення доказів тощо. Тому його розмови, інші звуки, рухи, дії, пов`язані з його діяльністю або місцем перебування тощо, можуть містити відомості, які мають значення для досудового розслідування. У зв`язку з цим, виникла необхідність у проведенні стосовно ОСОБА_11 негласної слідчої (розшукової) дії аудіо-, відеоконтроль особи.

У зв`язку з цим, для пошуку, фіксації і перевірки під час досудового розслідування відомостей про поведінку тих, з ким контактує ОСОБА_11 у публічно доступних місцях щодо ОСОБА_11 необхідно провести негласну слідчу (розшукову) дію спостереження за особою або тими з ким ця особа контактує, що полягатиме у проведенні візуального спостереження з використанням відеозапису, фотографування, спеціальних технічних засобів для спостереження.

В ході досудового розслідування встановлено, що обмін інформацією між ОСОБА_11 та можливими співучасниками вчинення злочину, зокрема обговорення злочинних намірів і планів, дій з метою приховання кримінального правопорушення може відбуватися під час спілкування з використанням ОСОБА_11 абонентського номера оператора мобільного зв`язку ПрАТ «Київстар» НОМЕР_2, а тому необхідно провести відносно неї негласну слідчу (розшукову) дію у вигляді зняття інформації з транспортних телекомунікаційних мереж (мереж, що забезпечують передавання знаків, сигналів, письмового тексту, зображень та звуків або повідомлень будь-якого виду між підключеними до неї телекомунікаційними мережами доступу), а саме: контроль за телефонними розмовами, що полягає в негласному проведенні із застосуванням відповідних технічних засобів, у тому числі встановлених на транспортних телекомунікаційних мережах, спостереження, відбору та фіксації змісту телефонних розмов, іншої інформації та сигналів (SMS, MMS, факсимільний зв`язок, модемний зв`язок тощо), які передаються телефонним каналом зв`язку, що контролюється; зняття інформації з каналів зв`язку, що полягає в негласному одержанні, перетворенні і фіксації із застосуванням технічних засобів, у тому числі встановлених на транспортних телекомунікаційних мережах, у відповідній формі різних видів сигналів, які передають каналами зв`язку мережі Інтернет, інших мереж передачі даних, що контролюються («VIBER» «TELEGRAM» «WHATS APP»).

Для встановлення місця перебування ОСОБА_11 та можливих місць зустрічей і спілкування учасників вчинення кримінального правопорушення необхідно провести негласну слідчу (розшукову) дію установлення місцезнаходження радіоелектронного засобу, яка полягає в застосуванні технічних засобів для локалізації місцезнаходження радіоелектронного засобу, у тому числі мобільного терміналу систем зв`язку, та інших радіовипромінювальних пристроїв, активованих у мережах операторів рухомого (мобільного) зв`язку, без розкриття змісту повідомлень, що передаються за абонентським номером оператора мобільного зв`язку ПрАТ «Київстар» НОМЕР_2 .

Також встановлено, що ОСОБА_11 здійснює обмін інформації з можливими учасниками вчинення злочину з використанням електронної пошти, а також програмного забезпечення (мобільні додатки, мессенджери «VIBER» «TELEGRAM» «WHATS APP»), встановленого на мобільному телефоні, який використовує ОСОБА_11 . У зв`язку із цим виникла необхідність проведення негласної слідчої (розшукової) дії зняття інформації з електронних інформаційних систем: мобільних терміналів систем зв`язку, в яких містяться SIM-карти з абонентським номером оператора мобільного зв`язку ПрАТ «Київстар» НОМЕР_2, яким користується ОСОБА_11, а також облікових записів мобільних додатків (мессенджерів «VIBER» «TELEGRAM» «WHATS APP»), які зареєстровані за абонентським номером оператора мобільного зв`язку ПрАТ «Київстар» НОМЕР_2, що полягає в пошуку, виявленні і фіксації відомостей, що містяться в електронній інформаційній системі або їх частин, доступ до електронної інформаційної системи або її частини, а також отримання таких відомостей без відома її власника, володільця або утримувача.

Проведення зазначених НСРД дасть змогу встановити відомості, які мають значення для кримінального провадження - розмови, листування із особами, що є співучасниками протиправних дій, встановлених під час досудового розслідування, а також з іншими особами щодо обставин вчинення злочину та приховування його слідів; точні координати радіовипромінювальних пристроїв у просторі і часі, звуки, рухи, дії тощо, злочинна поведінка, які самостійно, а також у сукупності із іншими доказами будуть мати суттєве значення для з`ясування обставин злочину та викриття осіб, які його вчинили.

З огляду на складність кримінального провадження, завуальований та продовжуваний характер протиправної діяльності осіб причетних до описаного вище злочину, дотримання ними правил конспірації, а також враховуючи мету проведення негласних слідчих (розшукових) дій, строк проведення негласних слідчих (розшукових) дій повинен становити 2 (два) місяці.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 31, 32 Конституції України, ст.ст. 246249, 258, 260, 263, 264, 268, 269 КПК України,

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання задовольнити.

Надати детективам та старшим детективам Національного бюро Другого відділу детективів Другого підрозділу детективів Головного підрозділу детективів Національного антикорупційного бюро України ОСОБА_12, ОСОБА_13, ОСОБА_14, ОСОБА_15, ОСОБА_16, ОСОБА_2, ОСОБА_17, ОСОБА_18, ОСОБА_19, ОСОБА_20, ОСОБА_21, ОСОБА_22, ОСОБА_23, дозвіл на проведення негласних слідчих (розшукових) дій стосовно ОСОБА_11, ІНФОРМАЦІЯ_3, який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1, строком на два місяці з моменту винесення ухвали, а саме:

- зняття інформації з транспортних телекомунікаційних мереж (мереж, що забезпечують передавання знаків, сигналів, письмового тексту, зображень та звуків або повідомлень будь-якого виду між підключеними до неї телекомунікаційними мережами доступу) за абонентським номером, первинно зареєстрованим у оператора мобільного зв`язку ПрАТ «Київстар» НОМЕР_2, який знаходиться в користуванні ОСОБА_11, а саме: контроль за телефонними розмовами, що полягає в негласному проведенні із застосуванням відповідних технічних засобів, у тому числі встановлених на транспортних телекомунікаційних мережах, спостереження, відбору та фіксації змісту телефонних розмов, іншої інформації та сигналів (SMS, MMS, факсимільний зв`язок, модемний зв`язок тощо), які передаються телефонним каналом зв`язку, що контролюється; зняття інформації з каналів зв`язку, що полягає в негласному одержанні, перетворенні і фіксації із застосуванням технічних засобів, у тому числі встановлених на транспортних телекомунікаційних мережах, у відповідній формі різних видів сигналів, які передають каналами зв`язку мережі Інтернет, інших мереж передачі даних, що контролюються («VIBER», «TELEGRAM», «WHATS APP»);

- зняття інформації з електронних інформаційних систем: мобільних терміналів систем зв`язку, в яких містяться SIM-карти з абонентським номером, первинно зареєстрованим у оператора мобільного зв`язку ПрАТ «Київстар» НОМЕР_2, яким користується ОСОБА_11, а також облікових записів мобільних додатків (мессенджерів «VIBER» «TELEGRAM» «WHATS APP»), які зареєстровані за абонентським номером НОМЕР_2, що полягає в пошуку, виявленні і фіксації відомостей, що містяться в електронній інформаційній системі або їх частин, доступ до електронної інформаційної системи або її частини, а також отримання таких відомостей без відома її власника, володільця або утримувача.

- установлення місцезнаходження радіоелектронного засобу за абонентським номером, первинно зареєстрованим у оператора мобільного зв`язку ПрАТ «Київстар» НОМЕР_2, який знаходиться в користуванні ОСОБА_11, яке полягає в застосуванні технічних засобів для локалізації місцезнаходження радіоелектронного засобу, у тому числі мобільного терміналу систем зв`язку, та інших радіовипромінювальних пристроїв, активованих у мережах операторів рухомого (мобільного) зв`язку, без розкриття змісту повідомлень, що передаються.

- аудіо-, відео контроль ОСОБА_11 ;

- спостереження за ОСОБА_11, або тими з ким ця особа контактує, що полягатиме у проведенні у публічно доступних місцях візуального спостереження з використанням відеозапису, фотографування, спеціальних технічних засобів для спостереження.

Строк дії ухвали 2 місяці до 21 січня 2021 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1