Search

Document No. 94431517

  • Date of the hearing: 27/01/2021
  • Date of the decision: 27/01/2021
  • Case №: 991/9615/20
  • Proceeding №: 52018000000000619
  • Instance: HACC AC
  • Judicial form: Criminal
  • Presiding judge (HACC AC) : Bodnar S.B.
  • Judge (HACC AC) : Kaluhina I.O., Pankulych V.I.
  • Secretary : Dubyna T.Yu.

Справа № 991/9615/20

Провадження №11-сс/991/70/21

ВИЩИЙ АНТИКОРУПЦІЙНИЙ СУД

АПЕЛЯЦІЙНА ПАЛАТА

УХВАЛА

про здійснення судового провадження в режимі відеоконференції

27 січня 2021 року м. Київ

Колегія суддів Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду у складі:

Головуючого судді Боднара С.Б.

суддів Калугіної І.О., Панкулича В.І.

за участю:

секретаря судового засідання Дубини Т.Ю.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду клопотання ОСОБА_1 про здійснення в режимі відеоконференції судового провадження за його апеляційною скаргою на ухвалу слідчого судді Вищого антикорупційного суду від 10 грудня 2020 року,

ВСТАНОВИЛА:

До Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду надійшла апеляційна скарга ОСОБА_1 на ухвалу слідчого судді Вищого антикорупційного суду від 10 грудня 2020 року, якою відмовлено у задоволенні його скарги на постанову детектива Національного антикорупційного бюро України про закриття кримінального провадження № 52018000000000619 від 25.06.2018 за ч. 1 ст. 364 КК України.

Судове засідання призначене на 27 січня 2021 року 09 год. 00 хв.

22 січня 2021 року на електронну адресу Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду надійшло клопотання ОСОБА_1 про проведення судового засідання в режимі відеоконференції з Луцьким міськрайонним судом Волинської області (43023, м. Луцьк, вул. Конякіна, 3, [email protected]).

Клопотання обґрунтовується неможливістю безпосередньої участі ОСОБА_1 в судовому провадженні у зв`язку із значною відстанню між м. Луцьк та м. Київ, несприятливими погодними умовами, поганим рухом транспорту, значними матеріальними затратами на поїздку з м. Луцьк в м. Київ, епідемією COVID-19, віком особи, яка звернулась до суду з апеляційною скаргою (63 роки), небезпекою захворіти COVID-19.

Колегія суддів, розглянувши клопотання ОСОБА_1 , приходить до висновку про його обґрунтованість та наявність підстав для задоволення клопотання, з огляду на наступне.

Проведення процесуальних дій у режимі відеоконференції (дистанційне судове провадження) під час судового провадження регламентовано ст. 336 КПК України.

Відповідно до ч. 1 ст. 336 КПК України, судове провадження може здійснюватися у режимі відеоконференції під час трансляції з іншого приміщення, у тому числі яке знаходиться поза межами приміщення суду (дистанційне судове провадження), у разі:

1) неможливості безпосередньої участі учасника кримінального провадження в судовому провадженні за станом здоров`я або з інших поважних причин;

2) необхідності забезпечення безпеки осіб;

3) проведення допиту малолітнього або неповнолітнього свідка, потерпілого;

4) необхідності вжиття таких заходів для забезпечення оперативності судового провадження;

5) наявності інших підстав, визначених судом достатніми.

Відповідно до вимог п. 1. ч. 1 ст. 336 КПК України, судове провадження може здійснюватися у режимі відеоконференції під час трансляції з іншого приміщення, у тому числі яке знаходиться поза межами приміщення суду (дистанційне судове провадження), зокрема, у разі неможливості безпосередньої участі учасника кримінального провадження в судовому провадженні за станом здоров`я або з інших поважних причин.

Частиною 2 цієї статті передбачено, що суд ухвалює рішення про здійснення дистанційного судового провадження за власною ініціативою або за клопотанням сторони чи інших учасників кримінального провадження.

Враховуючи, що скаржником заявлено клопотання про розгляд скарги за його участі в режимі відеоконференції через те, що він перебуває в м. Луцьк та не має можливості брати безпосередню участь в судовому провадженні, суд приходить до висновку про наявність підстав для задоволення заявленого клопотання.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 336, 369 КПК України, колегія суддів

ПОСТАНОВИЛА:

Клопотання ОСОБА_1 про проведення судового засідання з розгляду його апеляційної скарги на ухвалу слідчого судді Вищого антикорупційного суду від 10 грудня 2021 року в режимі відеоконференції задовольнити.

Судове засідання з розгляду апеляційної скарги ОСОБА_1 на ухвалу слідчого судді Вищого антикорупційного суду від 10 грудня 2021 року, призначене на 10 год. 00 хв. 10 лютого 2021 року, провести за участі ОСОБА_1 в режимі відеоконференції з Луцьким міськрайонним судом Волинської області (43023, м. Луцьк, вул. Конякіна, 3, [email protected]).

Копію ухвали направити ОСОБА_1 та на адресу Луцького міськрайонного суду Волинської області для забезпечення організації участі ОСОБА_1 в призначеному судовому засіданні в режимі відеоконференції.

Зобов`язати уповноважену службову особу Луцького міськрайонного суду Волинської області вручити ОСОБА_1 пам`ятку про його процесуальні права та перебувати поряд з ним до закінчення судового засідання.

Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення та оскарженню не підлягає.

Головуючий суддя: С.Б. Боднар

Судді: І.О. Калугіна

В.І. Панкулич