Search

Document No. 94608834

  • Date of the hearing: 16/02/2021
  • Date of the decision: 16/02/2021
  • Case №: 991/660/21
  • Proceeding №: 12015100100003812
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Presiding judge (HACC) : Bitsiuk A.V.

Справа № 991/660/21

Провадження1-кс/991/679/21

ВИЩИЙ АНТИКОРУПЦІЙНИЙ СУД

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 лютого 2021 року м.Київ

Слідчий суддя Вищого антикорупційного суду ОСОБА_1, при розгляді матеріалів клопотання ОСОБА_2 про встановлення прокурору та детективу строку виконання рішення слідчого судді про повернення майна,

ВСТАНОВИВ:

До Вищогоантикорупційного судунадійшло клопотання ОСОБА_2 про встановлення прокурору Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Офісу Генерального прокурора ОСОБА_3 та детективу Національного антикорупційного бюро України ОСОБА_4 строку виконання ухвали слідчого судді Вищого антикорупційного суду ОСОБА_1 від 26.11.2020 р., постановленої в рамках кримінального провадження № 12015100100003812 від 01.04.2015, в якому просив:

-встановити прокуроруСпеціалізованої антикорупційноїпрокуратури ОфісуГенерального прокурора ОСОБА_3 та детективуНаціонального антикорупційногобюро України ОСОБА_4 спосіб, порядок та процесуальний строк на забезпечення негайного вжиття заходів щодо виконання ухвали слідчого судді Вищого антикорупційного суду ОСОБА_1 від 26.11.2020 р. та негайного повернення ОСОБА_2 майна, тимчасово вилученого під час обшуку 18.11.2020 року, а саме: флеш-носій з написом «Yaroslava»; мобільний телефон Samsung Galaxy A5(imei НОМЕР_1 ); ноутбук ASUS ОСОБА_5

-встановити прокурору Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Офісу Генерального прокурора ОСОБА_3 та детективу Національного антикорупційного бюро України ОСОБА_4 строк для повідомлення слідчого судді про виконання судового рішення в порядку, передбаченому ст. 169 КПК України;

-з метою забезпечення негайного виконання рішення суду та негайного повернення тимчасово вилученого майна в порядку вимог ст. 535 КПК України надіслати його копію відповідному керівнику державного органу, в якому працюють прокурор та детектив, на яких покладено обов`язок виконати судове рішення.

Клопотання обгрунтованотим,що ухвалоюслідчого судді Вищого антикорупційногосуду ОСОБА_1 від 26.11.2020р.,постановленої врамках кримінальногопровадження №12015100100003812від 01.04.2015,зобов`язано прокурора Спеціалізованої антикорупційноїпрокуратури ОфісуГенерального прокурора ОСОБА_3 повернути ОСОБА_2 майно,вилучене підчас обшуку18.11.2020р.за адресою: АДРЕСА_1, а саме: флеш-носій з написом «Yaroslava»; мобільний телефон Samsung Galaxy A5 (imei НОМЕР_1 ); ноутбук ASUS model UX360U. Однак, станом на час складання клопотання зазначене майно не повернуто його власнику ОСОБА_2, у зв`язку з чим останній звернувся до слідчого судді з даним клопотанням в порядку ч. 6 ст.28, ст. 535 КПК України.

Дослідивши зміст клопотання та додані до нього матеріали, слідчий суддя дійшов наступного висновку.

Згідно ч. 1 ст. 28 КПК України, під час кримінального провадження кожна процесуальна дія або процесуальне рішення повинні бути виконані або прийняті в розумні строки. Розумними вважаються строки, що є об`єктивно необхідними для виконання процесуальних дій та прийняття процесуальних рішень. Розумні строки не можуть перевищувати передбачені цим Кодексом строки виконання окремих процесуальних дій або прийняття окремих процесуальних рішень.

Підозрюваний, обвинувачений, потерпілий, інші особи, права чи інтереси яких обмежуються під час досудового розслідування, мають право на звернення до прокурора, слідчого судді або суду з клопотанням, в якому викладаються обставини, що обумовлюють необхідність здійснення кримінального провадження (або окремих процесуальних дій) у більш короткі строки, ніж ті, що передбачені цим Кодексом (ч. 6 ст. 28 КПК України).

Згідно зіст.113КПК Українипроцесуальні строки-це встановленізаконом абовідповідно донього прокурором,слідчим суддеюабо судомпроміжки часу,у межахяких учасникикримінального провадженнязобов`язані(маютьправо)приймати процесуальнірішення чивчиняти процесуальнідії. Будь-яка процесуальна дія або сукупність дій під час кримінального провадження мають бути виконані без невиправданої затримки і в будь-якому разі не пізніше граничного строку, визначеного відповідним положенням цього Кодексу.

Відповідно до ст. 114 КПК України для забезпечення виконання сторонами кримінального провадження вимог розумного строку слідчий суддя, суд має право встановлювати процесуальні строки у межахграничного строку,передбаченого цимКодексом, з урахуванням обставин, встановлених під час відповідного кримінального провадження.

З огляду на викладене, предметом розгляду клопотання, поданого у порядку ч. 6 ст. 28 КПК України щодо необхідності встановлення строку для здійснення окремих процесуальних дій у більш короткі строки можуть стати лише ті процесуальні дії, граничний строк виконання яких прямо передбачений нормами Кримінального процесуального кодексу України.

Встановлення конкретних процесуальних строків проведення певної процесуальної дії в рамках кримінального провадження, строк проведення якої не встановлений положеннями КПК України, перебуває поза межами повноважень слідчого судді.

В свою чергу, положення ч.5 ст.532 та ч.1 ст.531 КПК України встановлюють, що Ухвали слідчого судді та суду, які не можуть бути оскаржені, набирають законної сили з моменту їх оголошення. Вирок або ухвала суду, які набрали законної сили, обов`язкові для осіб, які беруть участь у кримінальному провадженні, а також для усіх фізичних та юридичних осіб, органів державної влади та органів місцевого самоврядування, їх службових осіб, і підлягають виконанню на всій території України.

Крім того, частинами 1 та 2 статті 534 КПК України встановлено, що У разі необхідності спосіб, строки і порядок виконання можуть бути визначені у самому судовому рішенні. Судове рішення, яке набрало законної сили або яке належить виконати негайно, підлягає безумовному виконанню.

Стаття 535 КПК України регулює порядок звернення судового рішення до виконання.

Таким чином, подане клопотання стосується встановлення порядку та строків слідчим суддею виконання ухвали слідчого судді ухвали слідчого судді Вищого антикорупційного суду ОСОБА_1 від 26.11.2020 р., постановленої в рамках кримінального провадження № 12015100100003812 від 01.04.2015, а не встановлення процесуального строку в порядку ст.28 КПК України.

Порядок виконання рішення суду встановлено статтею 535 КПК України, яка не передбачає додаткового встановлення строків для виконання рішення суду, яке набрало законної сили, підлягає безумовному виконанню та дублювання необхідності його виконання

Невиконання рішення суду тягне відповідальність встановлену законом.

Гарантії не встановлюють строк виконання ухвали слідчого судді, що свідчить про відсутність правових підстав для звернення ОСОБА_2 в порядку ст. 28 КПК України з клопотанням про встановлення слідчим суддею відповідно до вимог ст. 114 КПК України процесуального строку виконання ухвали слідчого судді Вищого антикорупційного суду ОСОБА_1 від 26.11.2020 р., постановленої в рамках кримінального провадження № 12015100100003812 від 01.04.2015.

Згідно ч. 6 ст. 9 КПК України, у випадках, коли положення цього Кодексу не регулюють або неоднозначно регулюють питання кримінального провадження, застосовуються загальні засади кримінального провадження, визначені частиною першою статті 7 цього Кодексу, зокрема, засада законності, щодо обов`язку всебічного, повного і неупередженого дослідження обставин кримінального провадження, неухильно додержуватися вимог КПК України тощо.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 304 КПК України, скарга повертається, якщо скаргу подала особа, яка не має права подавати скаргу.

Враховуючи те, що КПК України не передбачено права особи на звернення із клопотанням про встановлення слідчим суддею процесуального строку виконання судового рішення, яке підлягає обов`язковому безумовному виконанню, то з урахуванням положень п. 1 ч. 2 ст. 304 та ч.6 ст.9 КПК України, слідчий суддя дійшов висновку, що належним процесуальним рішенням в даному випадку буде повернення клопотання особі, яка його подала.

Таким чином, клопотання ОСОБА_2 про встановлення прокурору та детективу строку виконання рішення слідчого судді про повернення майна підлягає поверненню суб`єкту звернення.

Враховуючи вищевикладене, керуючись ч. 6 ст. 9, ст. 304 КПК України, слідчий суддя

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання ОСОБА_2 про встановлення прокурору та детективу строку виконання рішення слідчого судді про повернення майна повернути суб`єкту звернення.

Копію ухвали про повернення клопотання невідкладно надіслати особі, яка його подала, разом із клопотанням та усіма доданими до нього матеріалами.

Ухвала може бути оскаржена до Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду протягом п`яти днів з дня отримання її копії.

СЛІДЧИЙ СУДДЯ ОСОБА_6