Search

Document No. 94710099

  • Date of the hearing: 08/02/2021
  • Date of the decision: 08/02/2021
  • Case №: 991/827/21
  • Proceeding №: 52019000000000746
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Presiding judge (HACC) : Movchan N.V.
  • Prosecutor : Myrko B.M.

Справа № 991/827/21

Провадження1-кс/991/850/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 лютого 2021 року м.Київ

Слідчий суддя Вищого антикорупційного суду Мовчан Н.В., розглянувши клопотання старшого детектива Першого відділу детективів Другого підрозділу детективів Головного підрозділу детективів Національного антикорупційного бюро України Савкіна О.С., погодженого з прокурором четвертого відділу управління процесуального керівництва, підтримання державного обвинувачення та представництва в суді Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Офісу Генерального прокурора Мирком Б.М., про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні № 52019000000000746 від 21.08.2019 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України,

УСТАНОВИВ:

08 лютого 2021 року до Вищого антикорупційного суду надійшло вказане клопотання, у якому детектив просить продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 52019000000000746 від 21.08.2019, на дванадцять місяців.

Дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя дійшов висновку, що наявні підстави для повернення клопотання детективу.

Так, частиною 2 ст. 295-1 КПК України визначено вимоги до клопотання по продовження строку досудового розслідування, а саме: у клопотанні про продовження строку досудового розслідування до повідомлення особі про підозру зазначаються:

1) найменування (номер) кримінального провадження;

2) всі слідчі (розшукові) та інші процесуальні дії, проведені під час кримінального провадження;

3) обставини, що перешкоджали здійснити інші необхідні процесуальні дії раніше;

4) строк, необхідний для проведення або завершення процесуальних дій;

5) інші відомості, що обґрунтовують необхідність продовження строку досудового розслідування.

До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання. При цьому слідчий, прокурор зобов`язані зазначити у відповідному клопотанні найкоротший строк, достатній для потреб досудового розслідування.

Звертаючись із клопотанням про продовження строку досудового розслідування детектив зазначив, що строк досудового розслідування, визначений ч. 1 ст. 219 КПК України, у кримінальному провадженні № 52019000000000746 закінчується 21.02.2021, жодній особі у цьому кримінальному провадженні про підозру не повідомлялось.

Обґрунтовуючи неможливість закінчити досудове розслідування у зазначений строк, детектив, посилається на необхідність проведення низки процесуальних дій, а саме: провести на підставі ухвал слідчого судді тимчасовий доступ до речей і документів; призначити та провести почеркознавчі експертизи; допитати свідків, а також, провести інші процесуальні дії необхідні для всебічного, повного та об`єктивного проведення досудового розслідування у кримінальному провадженні та прийняття за результатами розслідування законного та обґрунтованого процесуального рішення.

Однак, детектив, в порушення вимог ч. 2 ст. 295-1 КПК України, не обгрунтував у клопотанні, що стало підставою для визначення найкоротшого строку для продовження досудового розслідування саме на дванадцять місяців, зокрема, клопотання не містить відомостей чи отримані детективом ухвали слідчого судді про дозвіл на тимчасовий доступ до речей і документів, який планується, та строк дії цих ухвал, не вказано кількість осіб та кого саме детектив планує допитати як свідків, що унеможливлює будь-який висновок щодо обгрунтованості часу, який необхідний на їх проведення.

Детективом також у клопотанні не наведено навіть приблизного переліку виду та характеру інших процесуальних дій, які планується провести для всебічного, повного та об`єктивного проведення досудового розслідування у кримінальному провадженні та прийняття за результатами розслідування законного та обґрунтованого процесуального рішення, що не може бути враховано на обгрунтування визначеного детективом додаткового часу для досудового розслідування.

Разом з цим, детектив недотримався вимог п. 3 ч. 2 ст. 295-1 КПК України, оскільки, не навів жодного обґрунтування на існування обставин, що перешкоджали здійснити ці процесуальні дії раніше, тобто протягом вісімнадцяти місяців. Формальне посилання детектива на об`єм та складність кримінального провадження, тривалий час проведення призначеної у кримінальному провадженні судової експертизи, згідно клопотання - з 24.12.2019 по 14.05.2020, не може бути визнано належним виконанням норм КПК України щодо змісту клопотання про продовження строку досудового розслідування до повідомлення особі про підозру.

Крім того, до клопотання не у повному обсязі надані копії документів та інших матеріалів, якими детектив обґрунтовує доводи клопотання щодо обсягу проведених процесуальних дій у цьому кримінальному провадженні.

Наведені недоліки унеможливлюють розгляд клопотання про продовження строку досудового розслідування по суті та відповідно перевірити його на предмет обґрунтованості.

Відповідно до ч. 2 ст. 295-1 КПК України слідчий суддя, встановивши, що клопотання подано без додержання вимог цієї статті, повертає його прокурору, слідчому, про що постановляє ухвалу.

З огляду на викладене, слідчий суддя дійшов висновку, що клопотання підлягає поверненню детективу.

Керуючись ст. 2, 7, 295-1, 369-372 КПК України, слідчий суддя

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні № 52019000000000746 від 21.08.2019 повернути старшому детективу Першого відділу детективів Другого підрозділу детективів Головного підрозділу детективів Національного антикорупційного бюро України Савкіну О.С.

Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення та оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя Н. В. Мовчан