Search

Document No. 95439638

  • Date of the hearing: 11/03/2021
  • Date of the decision: 11/03/2021
  • Case №: 991/658/21
  • Proceeding №: 52017000000000209
  • Instance: CCC
  • Judicial form: Criminal
  • Decision type: On the refusal to open cassation proceedings
  • Presiding judge (CCC) : Kovtunovych M.I.
  • Judge (CCC) : Anisimov H.M., Luhanskyi Yu.M.

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 березня 2021 року

м. Київ

справа № 991/658/21

провадження № 51-1199ск21

Верховний Суд колегією суддів Третьої судової палати

Касаційного кримінального суду у складі:

головуючого Ковтуновича М. І.,

суддів Анісімова Г. М., Луганського Ю. М.,

розглянувши касаційну скаргу захисника підозрюваного ОСОБА_1 - адвоката Трекке А. С. на ухвалу Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду від 16 лютого 2021 року,

ВСТАНОВИВ:

Слідчий суддя Вищого антикорупційного суду ухвалою від 03 лютого 2021 року відмовив у відкритті провадження за скаргою захисника підозрюваного ОСОБА_1 - адвоката Трекке А. С. на рішення заступника керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Офісу Генерального прокурора Грищука М. О. про скасування постанов прокурора Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Офісу Генерального прокурора про закриття кримінального провадження № 52017000000000209.

Не погодившись з указаним рішенням слідчого судді, захисник звернувся до суду апеляційної інстанції з апеляційною скаргою.

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду ухвалою від 16 лютого 2021 року залишила без задоволення апеляційну скаргу захисника Трекке А. С., а ухвалу слідчого судді Вищого антикорупційного суду від 03 лютого 2021 року - без змін.

Не погоджуючись із рішенням суду апеляційної інстанції, захисник Трекке А. С. звернувся до Верховного Суду з касаційною скаргою, в якій просить скасувати ухвалу Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду від 16 лютого 2021 року і призначити новий розгляд у цьому суді.

Перевіривши доводи, наведені в касаційній скарзі, колегія суддів Верховного Суду дійшла висновку, що у відкритті касаційного провадження необхідно відмовити на таких підставах.

Відповідно до ст. 129 Конституції України однією з основних засад судочинства є забезпечення права на апеляційний перегляд справи та у визначених законом випадках - на касаційне оскарження судового рішення.

Частиною 4 ст. 424 Кримінального процесуального кодексу України (далі - КПК) передбачено, що ухвала слідчого судді після її перегляду в апеляційному порядку, а також ухвала суду апеляційної інстанції за результатами розгляду апеляційної скарги на таку ухвалу оскарженню в касаційному порядку не підлягають.

Встановлюючи обмеження права на касаційне оскарження судових рішень, законодавець повинен керуватися такою складовою принципу верховенства права, як пропорційність. За правовою позицією Конституційного Суду України обмеження прав і свобод людини і громадянина є допустимим виключно за умови, що таке обмеження є домірним (пропорційним) та суспільно необхідним (абзац шостий підпункту 3.3 пункту 3 мотивувальної частини Рішення Конституційного Суду України від 19 жовтня 2009 року № 26-рп/2009).

Європейський суд з прав людини у своїх рішеннях неодноразово наголошував, що держава має право встановлювати певні обмеження права осіб на доступ до суду; такі обмеження мають переслідувати легітимну мету, не порушувати саму сутність цього права, а між цією метою і запровадженими заходами має існувати пропорційне співвідношення (пункт 57 Рішення у справі "Ашингдейн проти Сполученого Королівства" від 28 травня 1985 року, пункт 96 Рішення у справі "Кромбах проти Франції" від 13 лютого 2001 року).

Обмеження права на касаційне оскарження ухвали слідчого судді після її перегляду в апеляційному порядку та ухвали апеляційного суду за результатом такого перегляду прямо передбачене процесуальним законом (ч. 4 ст. 424 КПК України). Таке обмеження відповідає основним засадам судочинства, що визначені Конституцією України, є пропорційним та обґрунтованим.

Отже, захисник Трекке А. С. подав касаційну скаргу на ухвалу Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду від 16 лютого 2021 року, постановлену за результатами розгляду апеляційної скарги на ухвалу слідчого судді, тобто на судове рішення, яке не підлягає оскарженню в касаційному порядку.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 428 КПК суд касаційної інстанції постановляє ухвалу про відмову у відкритті касаційного провадження, якщо касаційна скарга подана на судове рішення, яке не підлягає оскарженню в касаційному порядку.

З огляду на викладене, колегія суддів вважає, що у відкритті касаційного провадження необхідно відмовити.

Частиною 3 ст. 428 КПКпередбачено, що суд касаційної інстанції відмовляє у відкритті касаційного провадження на підставі, передбаченій п. 1 ч. 2 цієї статті, без перевірки касаційної скарги на відповідність вимогам ст. 427 цього Кодексу.

Керуючись п. 1 ч. 2 ст. 428 КПК, Верховний Суд

ПОСТАНОВИВ:

Відмовити у відкритті касаційного провадження за касаційною скаргою захисника Трекке А. С. на ухвалу Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду від 16 лютого 2021 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Судді:

М. І. Ковтунович Г. М. Анісімов Ю. М. Луганський