Search

Document No. 95635248

  • Date of the hearing: 17/03/2021
  • Date of the decision: 17/03/2021
  • Case №: 991/10457/20
  • Proceeding №: 52020000000000080
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Decision type: On the appointment of a trial
  • Presiding judge (HACC) : Sikora K.O.
  • Judge (HACC) : Kryklyva T.H., Tanasevych O.V.
  • Secretary : Tarana A.V.
  • Lawyer : Zhelikhovskoho V.M.
  • Prosecutor : Riabenko O.I.

Справа № 991/10457/20

Номер провадження 1-кп/991/90/20

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 березня 2021 року Вищий антикорупційний суд у складі колегії суддів:

головуючого судді Сікори К.О.,

суддів Гавриленко Т.Г.,

Танасевич О.В.,

за участю:

секретаря судового засідання Тарана А.В.,

прокурора Рябенка О.І.,

обвинуваченого ОСОБА_1 ,

його захисника адвоката Желіховського В.М.,

розглянувши у місті Києві у відкритому підготовчому судовому засіданні матеріали кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 52020000000000080 від 28 січня 2020 року, за обвинуваченням

ОСОБА_1 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_1 у місті Донецьк, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , проживає за адресою: АДРЕСА_2 ,

у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених частиною четвертою статті 368, частиною першою статті 209Кримінального кодексу України,

В С Т А Н О В И В :

І. Історія провадження

1. У провадженні Вищого антикорупційного суду перебуває зазначене кримінальне провадження.

Ухвалою суду від 24 грудня 2020 року у цьому кримінальному провадженні призначено підготовче судове засідання.

2. Ухвалою Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду від 15 січня 2021 року клопотання захисника обвинуваченого ОСОБА_1 - адвоката Желіховського В.М. про направлення цього кримінального провадження з Вищого антикорупційного суду до іншого суду залишено без задоволення (том № 2 а.с. 137-138).

Ухвалою суду від 17 березня 2021 року у задоволенні клопотання захисника обвинуваченого ОСОБА_1 - адвоката Желіховського В.М. про закриття кримінального провадження у зв`язку із закінченням строків досудового розслідування було відмовлено.

ІІ. Позиції учасників судового засідання

3. У підготовчому судовому засіданні прокурор Рябенко О.І. висловив позицію щодо можливості призначення судового розгляду на підставі обвинувального акта у відкритому судовому засіданні. Питання необхідності складання досудової доповіді щодо обвинуваченого ОСОБА_1 просив вирішити на розсуд суду.

Захисник обвинуваченого ОСОБА_1 - адвокат Желіховський В.М. погодився з позицією прокурора щодо можливості призначення судового розгляду на підставі обвинувального акта у цьому кримінальному провадженні у відкритому судовому засіданні. Також захисник вказав на відсутність підстав для складання відносно обвинуваченого ОСОБА_1 досудової доповіді.

Обвинувачений ОСОБА_1 підтримав думку свого захисника.

Учасники підготовчого судового засідання не заявляли клопотань про витребування певних речей і документів та здійснення судового виклику певних осіб до суду для допиту.

ІІІ. Мотиви Суду з питань, передбачених частиною третьою статті 314 Кримінального процесуального кодексу України

4. Заслухавши думку учасників підготовчого судового засідання, вирішуючи питання, передбачені частиною третьою статті 314 Кримінального процесуального кодексу України, суд виходить із такого.

До суду не надійшла угода про визнання винуватості та сторони кримінального провадження не повідомляли про її досягнення.

Судом під час підготовчого судового засідання не встановлено підстав для закриття кримінального провадження, передбачених пунктами 4-8, 10 частини першої або частиною другою статті 284 Кримінального процесуального кодексу України.

Суд уважає, що обвинувальний акт відповідає вимогам статті 291 Кримінального процесуального кодексу України, яка містить вичерпний перелік вимог, які до нього ставляться, та, як встановлено Апеляційною палатою Вищого антикорупційного суду, кримінальне провадження підсудне цьому суду.

З огляду на те, що під час підготовчого судового засідання не було встановлено підстав для прийняття рішень, передбачених пунктами 1-4 частини третьої статті 314 Кримінального процесуального кодексу України, суд уважає, що на підставі обвинувального акта у цьому кримінальному провадженні належить призначити судовий розгляд та з цією метою вирішити питання, пов`язані з підготовкою до судового розгляду.

IV. Мотиви суду з питань, пов`язаних з підготовкою до судового розгляду

5. Колегія суддів вважає, що судовий розгляд цього кримінального провадження належить здійснювати за участі прокурора, обвинуваченого та його захисника.

6. Від учасників судового провадження клопотань про здійснення судового розгляду в закритому судовому засіданні не надійшло. Колегією суддів також не встановлені обставини, передбачені частиною другою статті 27 Кримінального процесуального кодексу України, які могли б бути підставою для ухвалення рішення про здійснення кримінального провадження у закритому судовому засіданні.

7. У підготовчому судовому засіданні від прокурора та сторони захисту клопотань про виклик свідків, витребування певних речей чи документів, а також інших клопотань, передбачених пунктом 4 частини другої статті 315 Кримінального процесуального кодексу України, не надійшло.

8. Як убачається зі змісту обвинувального акта, ОСОБА_1 обвинувачується у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених частиною четвертою статті 368, частиною першою статті 209Кримінального кодексу України.

Враховуючи вимоги частини четвертої статті 12 Кримінального кодексу України, яка містить класифікацію злочинів залежно від ступеня тяжкості, кримінальне правопорушення, передбачене частиною четвертою статті 368 Кримінального кодексу України, належить до особливо тяжких злочинів, адже санкція цієї норми передбачає покарання у виді позбавлення волі на строк від 8 до 12 років, а кримінальне правопорушення, передбачене частиною першою статті 209Кримінального кодексу України, належить тяжких злочинів, адже санкція цієї норми передбачає покарання у виді позбавлення волі на строк від 3 до 6 років.

Зі змісту частини другої статті 314-1 Кримінального процесуального кодексу України вбачається, що досудова доповідь складається щодо особи, обвинуваченої у вчиненні злочину невеликої або середньої тяжкості, або тяжкого злочину, нижня межа санкції якого не перевищує п`яти років позбавлення волі.

За таких обставин, враховуючи, що злочин, передбачений частиною четвертою статті 368 Кримінального кодексу України, є особливо тяжким, відсутні підстави для складання досудової доповіді щодо обвинуваченого ОСОБА_1 .

На підставі викладеного, керуючись статтями 314 - 316, 369, 372 Кримінального процесуального кодексу України, колегія суддів

П О С Т А Н О В И Л А :

1. Закінчити підготовче судове засідання.

2. Призначити у відкритому судовому засіданні судовий розгляд кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 52020000000000080 від 28 січня 2020 року, за обвинуваченням ОСОБА_1 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених частиною четвертою статті 368, частиною першою статті 209Кримінального кодексу України, на 19 березня 2021 року о 10 годині 00 хвилин у залі судових засідань № 6 у приміщенні Вищого антикорупційного суду (місто Київ, проспект Перемоги, будинок 41).

3. У судовий розгляд викликати прокурора, обвинуваченого та його захисника.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її проголошення.

Головуючий суддя К.О. Сікора

Судді Т.Г. Гавриленко

О.В. Танасевич