Search

Document No. 95736950

  • Date of the hearing: 23/03/2021
  • Date of the decision: 23/03/2021
  • Case №: 502/1960/17
  • Proceeding №: 42017160000000412
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Presiding judge (HACC) : Maslov V.V.
  • Judge (HACC) : Strohyi I.L., Fedorak L.M.

Справа № 502/1960/17

1-кп/991/136/19

УХВАЛА

23 березня 2021 року м. Київ

Вищий антикорупційний суд у складі колегії суддів:

головуючий - Маслов В.В.,

судді - Строгий І.Л., Федорак Л.М.,

розглядаючи кримінальне провадження № 42017160000000412 стосовно обвинувачення:

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Кілія Одеської області, який зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_1 ,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 368 КК України,

ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженки м. Кілія Одеської області, яка зареєстрована та проживає за адресою: АДРЕСА_2 ,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 368 КК України,

в с т а н о в и в:

У провадженні Вищого антикорупційного суду перебувають матеріали кримінального провадження № 42017160000000412 стосовно обвинувачення ОСОБА_1 та ОСОБА_2 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 368 КК України.

23 березня 2021 рокудо суду надійшло клопотання від захисника обвинуваченої ОСОБА_2 - Назарова Ігоря Борисовича про проведення судового засідання, призначеного на 24 березня 2021 року о 12 годині 00 хвилин в режимі відеоконференції з Приморським районним судом міста Одеси, Білгород-Дністровським міськрайонним судом Одеської області та Кілійським районним судом Одеської області.

Вказане клопотання захисник обґрунтовує тим, що його прибуття та прибуття обвинуваченої ОСОБА_2 до Вищого антикорупційного суду у місто Київ є неможливим через погіршення епідеміологічних умов, а саме входження міста Одеси та Одеської області до «червоної зони» з 23 березня 2021 року через пандемію коронавірусної хвороби.

Розглянувши обставини, викладенні у клопотанні захисника, колегія суддів доходить до висновку про відсутність підстав для його задоволення, з огляду на таке.

Згідно з ч. 7 ст. 11 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», учасникам судового процесу на підставі рішення суду забезпечується можливість брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції в порядку, встановленому законом.

Відповідно до ч. 1 ст. 336 КПК України судове провадження може здійснюватися у режимі відеоконференції під час трансляції з іншого приміщення, у тому числі яке знаходиться поза межами приміщення суду (дистанційне судове провадження), у разі:

1) неможливості безпосередньої участі учасника кримінального провадження в судовому провадженні за станом здоров`я або з інших поважних причин;

2) необхідності забезпечення безпеки осіб;

3) проведення допиту малолітнього або неповнолітнього свідка, потерпілого;

4) необхідності вжиття таких заходів для забезпечення оперативності судового провадження;

5) наявності інших підстав, визначених судом достатніми.

Виходячи зі змісту вказаної норми, судове провадження може здійснюватися у режимі відеоконференції за наявності хоча б однієї з перелічених обставин.

Разом з цим, саме лише зазначення підстави проведення судового засідання в режимі відеоконференції в клопотанні не може бути достатнім для його задоволення та свідчити про реальну неспроможність учасників кримінального провадження безпосередньо приймати участь в судовому провадженні.

На обґрунтування наведених у відповідному клопотанні обставини, мають бути надані належні докази, що об`єктивно підтверджують неможливість прибуття до приміщення суду.

Суд зазначає, що згідно з постановленою у даній справі ухвалою від 23 березня 2021 року вже були задоволенні клопотання обвинуваченої ОСОБА_2 та захисника обвинуваченого ОСОБА_1 - Комендантова Г.Г. про проведення судового засідання, призначеного на 24 березня 2021 року о 12 годині 00 хвилин в режимі відеоконференції з Приморським районним судом міста Одеси.

Таким чином, зазначеною ухвалою суд дозволив приймати участь обвинуваченим та їх захисникам у судовому засіданні у територіально наближеному до них суді, вжив заходів для забезпечення оперативності судового провадження і забезпечив дотримання прав, свобод та інтересів учасників кримінального провадження в період дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України.

Проте, всупереч вже раніше викладеній у клопотанні ОСОБА_2 позиції, у своєму клопотанні захисник Назаров І.Б. просить провести засідання в режимі відеоконференції з трьома судами - Приморським районним судом міста Одеси, Білгород-Дністровським міськрайонним судом Одеської області та Кілійським районним судом Одеської області.

При цьому захисник зазначає, що прибуття обвинуваченої ОСОБА_2 та її захисника до приміщення Вищого антикорупційного суду є неможливим через погіршення епідеміологічних умов у місті Одеса та Одеській області.

У зв`язку з цим, суд вважає за необхідне зазначити наступне.

Постановами Кабінету Міністрів України № 211 від 11 березня 2020 року та № 641 від 22 липня 2020 року (зі змінами, внесеними згідно з Постановою Кабінету Міністрів України № 1236 від 09 грудня 2020 року ) на всій території України установлено карантин з 19 грудня 2020 року до 30 квітня 2021 року та діють відповідні протиепідемічні заходи.

У пункті 2 Постанови Кабінету Міністрів України № 1236 від 09 грудня 2020 року визначено, що залежно від епідемічної ситуації на території України в цілому або на території регіону, встановлюється "зелений", "жовтий", "помаранчевий" або "червоний" рівень епідемічної небезпеки поширення COVID-19 (далі - рівень епідемічної небезпеки).

Протоколом № 11 позачергового засідання Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій від 20 березня 2021 року вирішено встановити з 00 годин 00 хвилин 23 березня 2021 року «червоний» рівня епідемічної небезпеки поширення гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, на території міста Києва та Одеської області .

На виконання зазначеного протоколу, позачерговим засіданням комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій облдержадміністрації від 22 березня 2021 року прийнято рішення - протокол № 5, яким вирішено встановити з 00:00 годин 23 березня 2021 року «червоний» рівня епідемічної небезпеки поширення гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, на території Одеської області, встановивши обмеження в частині заборони перевезень пасажирів в кількості більшій, ніж кількість місць для сидіння, що передбачена технічною характеристикою транспортного засобу, визначена в реєстраційних документах на такий транспортний засіб, із неухильним виконанням вимог Тимчасових рекомендацій щодо організації протиепідемічних заходів при наданні послуг з перевезення пасажирів на період карантину у зв`язку з поширенням коронавірусної хвороби COVID-19, затверджених Головним державним санітарним лікарем України від 21.05.2020 № 23.

Також, протоколом № 4 позачергового засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій Виконавчого комітету Одеської міської ради від 22 березня 2021 року, на виконання протоколу № 11, встановлено з 00:00 годин 23 березня 2021 року «червоний» рівня епідемічної небезпеки поширення гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, на території міста Одеси, відповідно до яких застосовуються обмежувальні протиепідемічні заходи, зокрема, здійснення регулярних та нерегулярних перевезень пасажирів (посадки та висадки) автомобільним, залізничним транспортом, крім транзитних перевезень та регулярних / нерегулярних перевезень пасажирів автомобільним транспортом, зокрема перевезень пасажирів на міських автобусних маршрутах у режимі маршрутного таксі, в електричному (трамвай, тролейбус) транспорті, в кількості не більшій, ніж місць для сидіння, що передбачена технічною характеристикою транспортного засобу і визначена в реєстраційних документах на такий транспортний засіб; перевезень пасажирів спеціальними залізничними рейсами у внутрішньому сполученні, рішення щодо яких приймається в кожному конкретному випадку перевізником за заявками обласних державних адміністрацій за погодженням з Міністерством інфраструктури України та Міністерством охорони здоров`я України, а також у приміському залізничному сполученні за рішенням перевізника, прийнятим за поданням чи за погодженням з обласною державною адміністрацією.

Таким чином, внаслідок запровадження в місті Одеса та Одеській області "червоного" рівня епідемічної небезпеки поширення COVID-19, були встановлені певні обмеження щодо пересування громадським транспортом по вказаним територіям, які, проте, об`єктивно не перешкоджають обвинуваченій та її захиснику з`явитися до приміщення Приморського районного суду міста Одеси або Вищого антикорупційного суду.

Окремо суд вважає за необхідне зазначити, що проведення засідання одночасно між чотирма судами, про що просить захисник, є об`єктивно ускладненим через низьку якість інтернет з`єднання.

У даній справі суд вже неодноразово стикався з такими складнощами, які призводили до відкладення судових засідань.

За таких обставин, суд на вбачає підстав для задоволення клопотання захисника Назарова І.Б.

Керуючись ст. 336, 369-372, КПК України,

п о с т а н о в и в:

У задоволенні клопотання захисника обвинуваченої ОСОБА_2 Назарова Ігоря Борисовича про проведення судового засідання в режимі відеоконференції - відмовити.

Ухвала набирає законної сили з дня її оголошення та окремому оскарженню не підлягає. Заперечення проти ухвали може бути включено до апеляційної скарги на судове рішення, передбачене частиною 1 статті 392 КПК України.

Судді

В.В. Маслов І.Л. Строгий Л.М. Федорак