Search

Document No. 95786420

  • Date of the hearing: 12/03/2021
  • Date of the decision: 12/03/2021
  • Case №: 991/3921/20
  • Proceeding №: 52020000000000048
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Presiding judge (HACC) : Fedorak L.M.
  • Judge (HACC) : Maslov V.V., Strohyi I.L.

Справа № 991/3921/20

1-кп/991/42/20

УХВАЛА

12 березня 2021 року м. Київ

Вищий антикорупційний суд у складі колегії суддів:

головуюча - Федорак Л.М.,

судді - Маслов В.В., Строгий І.Л.,

розглядаючи кримінальне провадження № 52020000000000048 стосовно обвинувачення

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Золотарево Хустського району Закарпатської області, який проживає за адресою: АДРЕСА_1 ,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України,

в с т а н о в и в:

У провадженні Вищого антикорупційного суду (далі - суд) перебуває вказане кримінальне провадження.

До суду надійшло клопотання захисника Белли Володимира Михайловича про проведення судового засідання, призначеного на 12 березня 2021 року у режимі відеоконференції із Міжгірським районним судом Закарпатської області за його участі, а також за участі його підзахисного ОСОБА_1 .

В обґрунтування свого клопотання захисник Белла В.М. посилається на неможливість прибуття до приміщення Вищого антикорупційного суду у м. Київ у зв`язку із встановленням з 08 березня 2021 року на території Закарпатської області «червоного» рівня епідемічної безпеки поширення COVID-19 та, у зв`язку із цим, відміни транспортного сполучення із іншими регіонами України.

Вирішуючи подане клопотання, колегія суддів виходить із такого.

Згідно з пунктами 1, 2, 4 ч. 1, частинами 2 та 9 ст. 336 КПК України судове провадження може здійснюватися у режимі відеоконференції під час трансляції з іншого приміщення, у тому числі, яке знаходиться поза межами приміщення суду (дистанційне судове провадження), зокрема, у разі неможливості безпосередньої участі учасника кримінального провадження в судовому провадженні за станом здоров`я або з інших поважних причин, необхідності забезпечення безпеки осіб, необхідності вжиття таких заходів для забезпечення оперативності судового провадження. Суд ухвалює рішення про здійснення дистанційного судового провадження за власною ініціативою або за клопотанням сторони чи інших учасників кримінального провадження. Дистанційне судове провадження згідно з правилами цієї статті може здійснюватися в судах першої, апеляційної та касаційної інстанцій під час здійснення судового провадження з будь-яких питань, розгляд яких віднесено до компетенції суду.

Судом встановлено, що постановою Кабінету Міністрів України «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» № 1236 від 09 грудня 2020 року (далі - Постанова № 1236) дію карантину на території України було продовжено до 30 квітня 2021 року.

Згідно із протоколом № 9 позачергового засідання Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій від 09 березня 2021 року на території Закарпатської області із 08 березня 2021 року встановлено «червоний» рівень епідемічної безпеки поширення COVID-19 та застосовано відповідні протиепідемічні заходи, серед яких відповідно до підпункту 11 пункту 35 Постанови № 1236 забороняється здійснення регулярних та нерегулярних перевезень пасажирів (посадки та висадки) автомобільним, залізничним транспортом, крім транзитних перевезень та перевезень: легковими автомобілями, кількість пасажирів, включаючи водія, в яких не більше п`яти осіб без урахування дітей віком до 14 років; службовими та/або орендованими автомобільними транспортними засобами підприємств, закладів та установ в межах кількості місць для сидіння і виключно за маршрутами руху, про які поінформовано не менше ніж за два дні органи Національної поліції; пасажирів спеціальними залізничними рейсами у внутрішньому сполученні, рішення щодо яких приймається в кожному конкретному випадку перевізником за заявками обласних державних адміністрацій за погодженням з Міністерством інфраструктури та Міністерством охорони здоров`я, а також у приміському залізничному сполученні за рішенням перевізника, прийнятим за поданням чи за погодженням з обласною державною адміністрацією.

З огляду на зазначене, враховуючи те, що місцезнаходженням Вищого антикорупційного суду є м. Київ, що є віддаленим від фактичного місця проживання обвинуваченого ОСОБА_1 та його захисника Белли В.М. у смт Міжгір`я Закарпатської області, зважаючи на встановлені у Закарпатській області протиепідемічні заходи, клопотання останнього про проведення судового засідання у режимі відеоконференції із Міжгірським районним судом Закарпатської області з метою недопущення поширення гострої респіраторної хвороби COVID-19 та забезпечення безпеки осіб, а також зважаючи на необхідність забезпечення оперативності судового процесу, підлягає задоволенню.

Керуючись статтями 336, 369-372 КПК України, суд

п о с т а н о в и в:

Клопотання захисника Белли Володимира Михайловича - задовольнити.

Здійснювати дистанційне судове провадження між Вищим антикорупційним судом та Міжгірським районним судом Закарпатської області за участі обвинуваченого ОСОБА_1 та захисника Белли Володимира Михайловича.

Доручити Міжгірському районному суду Закарпатської області проведення судового засідання, призначеного на 12 березня 2021 року о 17 год 00 хв, у режимі відеоконференції за участі обвинуваченого ОСОБА_1 та захисника Белли Володимира Михайловича.

Для організації виконання копію ухвали про участь осіб в режимі відеоконференції направити до Міжгірського районного суду Закарпатської області.

Ухвала окремому оскарженню не підлягає. Заперечення проти ухвали можуть бути включені до апеляційної скарги на судове рішення, передбачене частиною 1 статті 392 КПК України.

Судді:

В.В. Маслов І.Л. Строгий Л.М. Федорак