Search

Document No. 95799857

  • Date of the hearing: 25/03/2021
  • Date of the decision: 25/03/2021
  • Case №: 991/2039/21
  • Proceeding №: 42019101070000270
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Presiding judge (HACC) : Movchan N.V.
  • Prosecutor : Volodin V.Yu.

Справа № 991/2039/21

Провадження1-кс/991/2081/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 березня 2021 року м.Київ

Слідчий суддя Вищого антикорупційного суду Мовчан Н.В., розглянувши, у порядку підготовки справи до розгляду, клопотання детектива Національного бюро Другого відділу детективів Другого підрозділу детективів Головного підрозділу детективів Національного антикорупційного бюро України Рибалка Е.В., погоджене з прокурором першого відділу управління процесуального керівництва, підтримання державного обвинувачення та представництва в суді Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Офісу Генерального прокурора Володіним В.Ю., про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні № 42019101070000270 від 30.10.2019 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 190, ч. 2 ст. 364, ч. 3 ст. 365-2 КК України,

УСТАНОВИВ:

25 березня 2021 року до Вищого антикорупційного суду надійшло вказане клопотання, у якому детектив просить продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42019101070000270 від 30.10.2019, на дванадцять місяців, тобто до 30.04.2022.

Дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя дійшов висновку, що наявні підстави для повернення клопотання детективу, з огляду з таке.

Так, частиною 2 ст. 295-1 КПК України визначено вимоги до клопотання по продовження строку досудового розслідування, а саме: у клопотанні про продовження строку досудового розслідування до повідомлення особі про підозру зазначаються:

1) найменування (номер) кримінального провадження;

2) всі слідчі (розшукові) та інші процесуальні дії, проведені під час кримінального провадження;

3) обставини, що перешкоджали здійснити інші необхідні процесуальні дії раніше;

4) строк, необхідний для проведення або завершення процесуальних дій;

5) інші відомості, що обґрунтовують необхідність продовження строку досудового розслідування.

До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання. При цьому слідчий, прокурор зобов`язані зазначити у відповідному клопотанні найкоротший строк, достатній для потреб досудового розслідування.

Звертаючись із клопотанням про продовження строку досудового розслідування, детектив зазначив, що строк досудового розслідування, визначений ч. 1 ст. 219 КПК України, у кримінальному провадженні № 42019101070000270 закінчується 30.04.2021, жодній особі у цьому кримінальному провадженні про підозру не повідомлялось.

Обґрунтовуючи неможливість закінчити досудове розслідування у зазначений строк, детективом зазначено, що для цього необхідно провести ряд слідчих та інших процесуальних дій для забезпечення повного дослідження обставин кримінального правопорушення, а саме: завершити проведення судових оціночно-будівельної та оціночно-земельної експертиз, по яким на теперішній час триває виконання клопотань експертів; встановити місцезнаходження та допитати у якості свідків осіб, які здійснювали оцінку та складали звіт про оцінку майна, а також за результатом зазначених процесуальних дій вирішити питання про наявність чи відсутність достатніх підстав для повідомлення причетних до вчинення кримінальних правопорушень осіб та здійснити інші процесуальні дії, необхідні для прийняття кінцевого рішення.

Як на обставини, що перешкоджали здійснити слідчі та інші процесуальні дії раніше, детектив посилається на існування об`єктивних причин.

Однак, детектив, в порушення вимог абзацу 3 ч. 2 ст. 295-1 КПК України, не обґрунтував у клопотанні, що стало підставою для визначення найкоротшого строку для продовження досудового розслідування саме на дванадцять місяців

Посилання детектива, що проведення та завершення процесуальних дій потребує додаткового часу, а їх результати необхідні для прийняття кінцевого рішення, тому строк досудового розслідування необхідно продовжити до дванадцяти місяців (30.04.2022), є загальними та не містять жодного обґрунтування.

Так, посилаючись на виконання клопотань експерта, наданих останнім у рамках проведення призначених детективом експертиз, детектив не надає копії цих клопотань та не зазначає, які саме процесуальні чи слідчі дії ним вчинені та які ще планується вчинити з метою їх виконання.

У клопотанні також не зазначено, які дії вчинені органом досудового розслідування на встановлення місцезнаходження осіб, у допиті яких виникла потреба з моменту отримання висновку експертів від 03.12.2020.

При цьому, детектив вказуючи на необхідність проведення додаткових процесуальних та слідчих дії не зазначає строк, необхідний для їх виконання, а також обставини, що перешкоджають їх здійснити до закінчення строку досудового розслідування, тобто до 30.04.2021.

Тобто, детективом у клопотанні не наведено навіть приблизного переліку виду та характеру процесуальних дій, які планується провести для всебічного, повного та об`єктивного проведення досудового розслідування у кримінальному провадженні та прийняття за результатами розслідування законного та обґрунтованого процесуального рішення, що не може бути враховано на обґрунтування визначеного детективом додаткового часу для досудового розслідування.

Таким чином, формальне посилання детектива на тривалий час проведення судових експертиз, необхідність проведення слідчих та інших процесуальних дій, які не конкретизовані, не може бути визнано належним виконанням норм КПК України щодо змісту клопотання про продовження строку досудового розслідування до повідомлення особі про підозру.

Крім того, до клопотання не у повному обсязі надані копії документів та інших матеріалів, якими детектив обґрунтовує доводи клопотання, щодо обсягу проведених процесуальних дій у цьому кримінальному провадженні.

Наведені недоліки унеможливлюють розгляд клопотання про продовження строку досудового розслідування по суті та відповідно перевірити його на предмет обґрунтованості.

Відповідно до ч. 2 ст. 295-1 КПК України слідчий суддя, встановивши, що клопотання подано без додержання вимог цієї статті, повертає його прокурору, слідчому, про що постановляє ухвалу.

З огляду на викладене, слідчий суддя дійшов висновку, що клопотання підлягає поверненню детективу.

Керуючись ст. 2, 7, 295-1, 369-372 КПК України, слідчий суддя

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні № 42019101070000270 від 30.10.2019 повернути детективу Національного бюро Другого відділу детективів Другого підрозділу детективів Головного підрозділу детективів Національного антикорупційного бюро України Рибалці Е.В.

Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення та оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя Н. В. Мовчан