Search

Document No. 95865401

  • Date of the hearing: 24/03/2021
  • Date of the decision: 24/03/2021
  • Case №: 317/2973/18
  • Proceeding №: 42018000000000814
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Presiding judge (HACC) : Fedorov O.V.
  • Judge (HACC) : Zadorozhna L.I., Shkodin Ya.V.
  • Secretary : Nykytiuk N.I.
  • Lawyer : Stadnytskoho A.V.
  • Prosecutor : Hrechyshkin V.V.

Справа № 317/2973/18

Провадження 1-кп/991/128/19

ВИЩИЙ АНТИКОРУПЦІЙНИЙ СУД

УХВАЛА

24 березня 2021 року м. Київ

Вищий антикорупційний суд колегією суддів у складі:

головуючого судді Федорова О. В.,

суддів - Задорожної Л. І., Шкодіна Я. В.,

за участю:

секретаря судового засідання - Никитюк Н.І.,

прокурора - Гречишкіна В.В.,

захисника - адвоката Стадницького А.В.,

обвинуваченого - ОСОБА_1 ,

спеціаліста - Ковтуцького М.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання захисника Стадницького А.В. та обвинуваченого ОСОБА_1 про відвід спеціаліста Ковтуцького М.М. від участі у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР за № 42018000000000814 від 04.04.2018 за обвинуваченням ОСОБА_1 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 368 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

У провадженні Вищого антикорупційного суду перебуває кримінальне провадження, внесене до ЄРДР за № 42018000000000814 від 04.04.2018 за обвинуваченням ОСОБА_1 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 368 КК України.

24 березня 2021 року під час судового засідання по вказаному провадженню прокурор Гречишкін В.В. заявив клопотання про залучення в якості спеціаліста детектива Національного антикорупційного бюро України Ковтуцького М.М. для надання безпосередньої технічної допомоги при відтворенні змісту аудіо- та відеофайлів, які містяться на технічних носіях, що є додатками до протоколів негласних слідчих розшукових дій.

Вказане клопотання прокурора було задоволено і детектива Ковтуцького М.М. було залучено до кримінального провадження в якості спеціаліста з вказаною вище метою, одразу після чого захисник Стадницький А.В. та обвинувачений ОСОБА_1 заявили усне клопотання про його відвід від участі у цьому кримінальному провадженні.

1.Заявлені вимоги та їх обґрунтування.

У своєму клопотанні сторона захисту, посилаючись на положення статей 79 і 77 КПК України, вказує, що Ковтуцький М.М. не може бути неупередженим в якості спеціаліста, оскільки він є представником сторони обвинувачення - був детективом у цьому кримінальному провадженні, у зв`язку з чим проводив та брав участь у проведенні більшості слідчих та процесуальних дій відносно обвинуваченого ОСОБА_1 , результати яких використовуються в якості доказів у цьому кримінальному провадженні, крім того склав і підписав відповідний обвинувальний акт. З огляду на вказане, сторона захисту вважає, що детектив Ковтуцький М.М. особисто заінтересований у результатах цього кримінального провадження, зокрема, в ухваленні обвинувального вироку.

2.Позиції учасників у судовому засіданні.

В ході розгляду вказаного клопотання сторона захисту наполягала на необхідності відвести Ковтуцького М.М. від участі в якості спеціаліста.

Прокурор Гречишкін В.В. заперечував, вважаючи клопотання сторони захисту необґрунтованим, оскільки підстав, передбачених статтями 77, 79 КПК України для відводу спеціаліста немає. Крім того, прокурор вказує, що детектив Ковтуцький М.М. залучений в якості спеціаліста виключно для надання технічної допомоги при відтворенні аудіо- та відеофайлів, сформованих за результатами проведення НС(Р)Д, а тому будь-яким чином вплинути на результати кримінального провадження він не може.

Детектив Ковтуцький М.М. також заперечував проти задоволення вказаного клопотання і зазначив, що досудове розслідування у даному кримінальному провадженні закінчено і воно вже перебуває на стадії судового розгляду, тому його повноваження як слідчого також закінчились. Крім того, детектив звертає увагу на те, що норми КПК України не містять прямої заборони бути спеціалістом особі, яка попередньо брала участь у цьому ж кримінальному провадженні як слідчий. Також детектив вказує, що його залучено лише для надання технічної допомоги у відтворенні файлів, будь-яких роз`яснень і консультацій з приводу проведених слідчих чи процесуальних дій він надавати не може і не буде, а тому виключаються будь-яка можливість впливу на результати цього кримінального провадження.

3.Оцінка та висновки суду.

Можливість неупередженого та об`єктивного розгляду справи є однією із фундаментальних засад здійснення правосуддя.

З метою дотримання цієї гарантії учасники судового провадження наділені правом заявити відвід, в тому числі і спеціалісту.

Перелік підстав, за наявності яких спеціалісту може бути заявлено відвід, передбачений ст. 77, 79 КПК України.

За змістом вказаних норм, спеціаліст не має права брати участі в кримінальному провадженні, зокрема, якщо:

-він проводив ревізію, перевірку тощо, матеріали яких використовуються у цьому провадженні (ч. 2 ст. 79 КПК України);

-він особисто заінтересований в результатах кримінального провадження або існують інші обставини, які викликають обґрунтовані сумніви в його неупередженості (п. 3 ч. 1 ст. 77 КПК України);

Саме на вказані норми КПК України сторона захисту посилається як на підстави для відводу детектива Ковтуцького М.М.

Відповідно до положень ч. 5 ст. 80 КПК України, заява про відвід має бути мотивована. Вмотивованість відводу означає, перш за все, спроможність представлених заявником аргументів обґрунтувати сумніви у неупередженості спеціаліста, можливість впливу наведених ним факторів (підстав) на об`єктивність судового розгляду. У зв`язку із цим суду належить встановити, чи доведено стороною захисту наявність обставин, які б викликали сумніви в неупередженості спеціаліста Ковтуцького М.М. і з якими закон пов`язує можливість його відведення від участі у кримінальному провадженні.

В першу чергу, суд звертає увагу на те, що положення статей 77-79 КПК України, на які посилається сторона захисту, обґрунтовуючи заявлений відвід, не містять прямої заборони бути спеціалістом особі, яка попередньо брала участь у цьому ж кримінальному провадженні як слідчий. Така попередня участь особи в якості слідчого сама по собі не може свідчити про будь-яку особисту зацікавленість в результатах кримінального провадження і не може викликати сумнів в її неупередженості в якості спеціаліста. Будь-яких доказів на підтвердження існування саме особистої зацікавленості детектива Ковтуцького М.М. в результатах цього кримінального провадження стороною захисту не надано і судом не встановлено.

Також стороною захисту не обґрунтовано, яким чином спеціаліст Ковтуцький М.М. міг би вплинути на результати цього кримінального провадження, враховуючи, що його залучення було обумовлено виключно необхідністю надання безпосередньої технічної допомоги при дослідженні аудіо- та відеофайлів в порядку ч. 2 ст. 71 КПК України, а відтворення та демонстрація таких матеріалів відбувається без внесення будь-яких змін до їх змісту та/або їх спотворення.

Так само безпідставним є посилання на ч. 2 ст. 79 КПК України, як на підставу для відводу, оскільки стороною захисту не доведено, а судом не встановлено, що Ковтуцький М.М. проводив будь-які ревізії чи перевірки у цьому кримінальному провадженні.

Таким чином, судом не встановлено обставин, на які сторона захисту посилається як на підстави для відводу спеціаліста.

Водночас, дослідивши наявні в розпорядженні суду матеріали кримінального провадження, суд встановив, що Ковтуцький М.М. дійсно брав участь у даному кримінальному провадженні в якості детектива і у зв`язку з цим проводив ряд слідчих та процесуальних дій, результати яких використовуються прокурором в ході судового розгляду цього кримінального провадження. Крім того, в ході підготовчого судового засідання в порядку ч. 2 ст. 303 КПК України обвинувачений подав велику кількість скарг і заперечень на дії, рішення та бездіяльність вказаного детектива під час проведення ним досудового розслідування у цьому кримінальному провадженні, які суд має розглянути і надати їм відповідну оцінку.

З урахуванням цих обставин, подальша участь детектива Ковтуцького М.М. в якості спеціаліста у цьому кримінальному провадженні, на переконання колегії суддів, може негативно вплинути на сприйняття обвинуваченим об`єктивності та справедливості судового розгляду в цілому.

Тому, враховуючи значення, якого прокурор надає матеріалам негласних слідчих розшукових дій для доведення пред`явленого обвинувачення, та беручи до уваги важливість вирішення цієї справи для самого обвинуваченого, а також для того, щоб за суб`єктивним критерієм з боку стороннього спостерігача не виникали сумніви у неупередженості спеціаліста та в об`єктивності судового розгляду в цілому, колегія суддів задовольняє клопотання про відвід спеціаліста Ковтуцького М.М. від участі у цьому кримінальному провадженні.

На підставі викладеного, керуючись статтями 71, 77, 79-83, 376 КПК України, суд,

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання захисника Стадницького А.В. та обвинуваченого ОСОБА_1 про відвід спеціаліста Ковтуцького М.М. від участі у кримінальному провадженні - задовольнити. Відвести від участі у даному кримінальному провадженні в якості спеціаліста Ковтуцького М.М.

Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення і оскарженню не підлягає.Заперечення проти неї можуть бути включені до апеляційної скарги на судове рішення, передбачене ч.1 ст.392 КПК України.

Головуючий суддя Федоров О.В.

Судді Задорожна Л.І.

Шкодін Я.В.