Search

Document No. 96332576

  • Date of the hearing: 20/02/2020
  • Date of the decision: 20/02/2020
  • Case №: 991/1463/20
  • Proceeding №: 42016110350000102
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Presiding judge (HACC) : Bitsiuk A.V.

Справа № 991/1463/20

1-кс/991/1493/20

УХВАЛА

Іменем України

Місто Київ 20 лютого 2020 року

Слідчий суддя Вищого антикорупційного суду ОСОБА_1, розглянувши клопотання детектива Національного антикорупційного бюро України (далі НАБУ) ОСОБА_2 (далі детектив), погоджене ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення слідчих негласних (розшукових) дій (далі НСРД) у кримінальному провадженні № 42016110350000102 від 31.03.2016 (далі Кримінальне провадження) за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.209, ч.3 ст.27 ч.3 ст.212 КК України,

ВСТАНОВИВ:

Детектив звернувся до суду із клопотанням щодо надання дозволу на проведення у Кримінальному провадженні НСРД, які тимчасово обмежують права людини, а саме щодо ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1 (далі Особа1).

Вказане клопотання підлягає задоволенню виходячи з наступного.

Під час досудового розслідування встановлено, що у період з червня 2015 року по січень 2017 року ОСОБА_5 спільно з ОСОБА_4, діючи умисно, фактично здійснюючи господарську діяльність від імені ТОВ «Оптимумспецдеталь», вводячи в оману керівників товариства ОСОБА_6 та ОСОБА_7 щодо походження товару, його дійсного постачальника, достовірності наданої ним інформації щодо укладення угод, їх умов тощо, діючи з метою ухилення від сплати податків, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх злочинних дій, передбачаючи настання суспільно-небезпечних наслідків у вигляді ненадходження до бюджету грошових коштів у особливо великих розмірах та бажаючи настання таких наслідків, умисно організували порушення вимог податкового законодавства України та вчинення дій, які були спрямовані на ухилення від сплати податку на прибуток та податку на додану вартість, що входить в систему оподаткування України, наступним чином.

Так, у зазначений період ОСОБА_5 від імені ТОВ «Оптимумспецдеталь» займався пошуком запчастин, їх покупкою за власні готівкові кошти, фактичним укладанням договорів на поставку комплектуючих до військової техніки з представниками підприємств оборонного комплексу, які входили до концерну та забезпечував розрахунки за ними, оплачував оренду офісних та складських приміщень, логістичні витрати.

В свою чергу ОСОБА_4, розуміючи, що ОСОБА_5 придбає продукцію на вторинному ринку за готівкові кошти, враховуючи, що розрахунок з підприємствами оборонного комплексу міг бути проведений виключно у безготівковій формі, здійснив пошук суб`єктів господарської діяльності, які були здатні сформувати для ТОВ «Оптимумспецдеталь» податковий кредит на необхідне найменування запчастин до військової техніки, шляхом отримання видаткових, податкових та товарно-транспортних накладних. В подальшому ці ж підприємства повинні були надати послуги по зняттю грошових коштів з власних рахунків, таким чином перевести грошові кошти з безготівкової форми в готівку.

Так, ОСОБА_4 були підшукані наступні контрагенти - постачальники ТОВ «ГРАНДІ ПЛЮС», ТОВ «ДЕНІ ЛЮКС», ТОВ «ІНТЕР ТЕКНОЛЕДЖІ», ТОВ «МАЛАВІ», ТОВ «ЕТАЛОН-СІТІ», ТОВ «МЕТАЛСКОМП», ТОВ «НАПОЛІ ГРУП», ТОВ «ПРОФБУДКОМПЛЕКС», ТОВ «ЕФЕКТ МАРКЕТ», ТОВ «КОМПАНІЯ «ІНТЕРТРЕЙД», ТОВ «МІДЛЕНД ІНВЕСТ», ТОВ «ПАНОРАМА-СКАЙ», ТОВ «ВЕЛПРАЙС», ТОВ «ФІРМА «РЕНАЛ», ТОВ «ПРОМОМАРКЕТГРУП», ТОВ «ВІСКОНТ СЕРВІС», ТОВ «СІЛЬНИК», ТОВ «ВИРОБНИЧЕ ПІДПРИЄМСТВО «ПАТРІОТ», ТОВ «ИНТЕР СТАЛЬ ЛТД», ТОВ «МАРКЕТ ТОРГ», ТОВ «ПРАТЕН ЛЮКС», ТОВ «ЕЛІТСТАР КОМПАНІ», ПП «АЛЬТЕРНАТИВA-К», які фактично відображену у фінансово-господарській документації діяльність не здійснювали.

Згідно з матеріалами досудового розслідування ТОВ «Оптимумспецдеталь» сформовано податковий кредит по взаємовідносинах із зазначеними контрагентами на суму 26 621 147 грн.

Таким чином, ОСОБА_4 та ОСОБА_5 підозрюються у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 212 КК України, тобто організації умисного ухилення від сплати податків, що входять в систему оподаткування, введених у встановленому законом порядку, вчиненому службовою особою підприємства, незалежно від форми власності, якщо ці діяння призвели до фактичного ненадходження до бюджетів чи державних цільових фондів коштів в особливо великих розмірах.

Крім того, до Національного бюро надійшов висновок аналітичного дослідження від 16.01.2020 № 2/26-15-16-02-20/38320170, відповідно до якого за результатами проведеного аналітичного дослідження фінансових операцій по банківських рахунках ТОВ «Оптимумспецдеталь» за період з 13.03.2015 по 31.12.2019 на предмет наявності ознак правопорушень, пов`язаних з легалізацією (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом, та/або інших правопорушень вбачаються порушення службовими особами ТОВ «Оптимумспецдеталь» п. 198.1, п. 198.3, п. 198.6 ст. 198 Податкового кодексу України, а саме завищення податкового кредиту з податку на додану вартість в розмірі 26 193 781,90 гривень, та в порушення п. п. 134.1.1. п. 134 ст. 134, п. 138.2 ст. 138, п. п. 139.1.9 п. 139.1 ст. 139 Податкового кодексу України від 02.12.2010 № 2755-VІ із змінами та доповненнями, заниження фінансового результату до оподаткування у загальній сумі 130 968 909,50 грн., відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності, в результаті чого занижено податок на прибуток в розмірі 23 574 403,71 грн. Загальна сума заниження податку на прибуток та на додану вартість склала 49 768 185,61 грн. Зазначені матеріали правоохоронного органу свідчать про вчинення невстановленими особами, які здійснювали управління та/або контроль фінансово-господарською діяльністю ТОВ «Оптимумспецдеталь» (код ЄДРПОУ 38320170) фінансової операції чи правочину з коштами у сумі 49 768 185,61 грн, одержаними внаслідок вчинення суспільно небезпечного протиправного діяння, що передувало легалізації (відмиванню) доходів, а також вчинення дій, спрямованих на приховання чи маскування незаконного походження таких коштів або іншого майна чи володіння ними, прав на такі кошти або майно, джерела їх походження, місцезнаходження, переміщення, зміну їх форми (перетворення), вчинені в особливо великому розмірі, тобто злочину, передбаченого ч. 3 ст. 209ККУкраїни.

У вчиненні вказаного злочину обґрунтовано підозрюється Особа1, який користується абонентським номером НОМЕР_1 (далі Номер) а також автомобілями MERCEDES-BENZ GLS 400 (д.н.з. НОМЕР_2 ) та MERCEDES-BENZ GL 400 (д.н.з. НОМЕР_3 ), офісним приміщенням за адресою: АДРЕСА_1, які належать на праві власності ОСОБА_8 .

Злочин передбачений ч.3 ст.209КК України є особливо тяжким злочином, тому з метою виявлення додаткових обставин цього злочину та з огляду на неможливість отримання іншим способом інших додаткових фактичних даних про обставини вчинення вказаного злочину, місця та часу його скоєння, кола пособників, виникла необхідність у проведенні відносно Особа1 НСРД тривалістю два місяці.

З огляду на викладене, слідчий суддя дійшов висновку, що детективом наведені відомості, наявні в органу досудового розслідування, що стали підставою для єдиного висновку про необхідність проведення саме таких НСРД, під час яких буде досягнуто той результат, який намагається досягти слідство, а саме: зняття інформації з транспортних телекомунікаційних мереж за абонентським Номером; установлення місцезнаходження радіоелектронного засобу за абонентським Номером; аудіо-, відеоконтролю особи; візуальне спостереження за особою, у публічно доступних місцях; обстеження публічно недоступних місць автомобілів, офісних приміщень, якими користується особа (з метою встановлення технічних засобів аудіо-, відеоконтролю особи); зняття інформації з електронних інформаційних систем; аудіо-, відеоконтроль особи в місцях її перебування.

Метою вказаних НСРД є збирання доказів та підтвердження доведеності факту вчинення Особа1 особливо тяжкого кримінального правопорушення, з огляду на неможливість отримання таких даних у інший законний спосіб.

Отримання відомостей про вчинення кримінального правопорушення (його обставини), до якого причетний Особа,1 в інший спосіб неможливо, оскільки проведення гласних слідчих (розшукових) дій у вказаному кримінальному провадженні неодмінно призведе до інформування ОСОБА_9 про досудове розслідування щодо нього, що в свою чергу надасть можливість останньому змінити поведінку, припинити дії, які можуть дати можливість слідству отримати докази у кримінальному провадженні та виявити коло осіб, причетних до вчинення описаного злочину.

При цьому, строк проведення вказаних НСРД необхідний не менше двох місяців, оскільки особи, причетні до вчинення описаного злочину, приховують свою злочинну діяльність, вирішення питань пов`язаних з передачею неправомірної вигоди розтягнуті у часі.

Що стосується такого виду НСРД, як обстеження публічно доступних місць приміщень та слідчих кабінетів Ізолятору тимчасового тримання ГУНП в м.Київ та Київського слідчого ізолятору, то в цій частині клопотання задоволенню не підлягає, оскільки детективом не наведено жодних даних в клопотанні, що можуть свідчити, що у вказаних приміщеннях буде перебувати Особа1 та вказаною особою будуть вчинені дії, які допоможуть слідству отримати доказову базу в кримінальному провадженні.

Враховуючи викладене, керуючись ст..ст.30, 31 Конституції України, ст..ст.246 -249, 258, 260, 263, 264, 267, 268,0269 КПК України,

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання задовольнити частково.

Надати у кримінальному провадженні кримінальному провадженні №42016110350000102 від 31.03.2016 дозвіл на проведення відносно ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1, негласних слідчих (розшукових) дій строком на два місяці з дня винесення ухвали, у виді:

1)зняття інформації з транспортних телекомунікаційних мереж за абонентським номером НОМЕР_1 (мереж, що забезпечують передавання знаків, сигналів, письмового тексту, зображень та звуків або повідомлень будь-якого виду між підключеними до неї телекомунікаційними мережами доступу), а саме: контроль за телефонними розмовами, що полягає в негласному проведенні із застосуванням відповідних технічних засобів, у тому числі, встановлених на транспортних телекомунікаційних мережах, спостереження, відбору та фіксації змісту телефонних розмов, іншої інформації та сигналів (SMS, MMS, факсимільний зв`язок, модемний зв`язок тощо) що передаються телефонним каналом зв`язку, що контролюється; зняття інформації з каналів зв`язку, що полягає у негласному одержанні перетворенні, фіксації із застосуванням технічних засобів, у тому числі встановлених на транспортних телекомунікаційних мережах у відповідній формі різних видів сигналів, які передаються каналами зв`язку мережі Інтернет, інших мереж передачі дані, що контролюються («WhatsApp», «Viber», «Telegram», «CoverMe», «Line»), якими користується вказана особа;

2)зняття інформації з електронних інформаційних систем, з метою пошуку, виявлення і фіксації відомостей, що містяться в електронній інформаційній системі або їх частинах, а також отримання таких відомостей без відома її власника, володільця або утримувача, а саме: систем «WhatsApp», «Viber», «Telegram», «Line», з ідентифікаційними ознаками: НОМЕР_1 та відповідними мобільними терміналами, якими користується вказана особа;

3)установлення місцезнаходження радіоелектронного засобу, а саме мобільного телефону із сім-карткою оператора мобільного зв`язку НОМЕР_1, яким користується вказана особа;

4)спостереження за вказаною особою, яке полягає у візуальному спостереженні за ним, з використанням відеозапису, фотографування, спеціальних технічних засобів для спостереження;

5)аудіо-, відеоконтроль вказаної особи в місцях її перебування (втручання у приватне спілкування, яке проводиться без його відома, з метою фіксації розмов цієї особи або інших звуків, рухів, дій, пов`язаних з її діяльністю або місцем перебування), в тому числі в автомобілях: MERCEDES-BENZ GLS 400 (д.н.з. НОМЕР_2 ) та MERCEDES-BENZ GL 400 (д.н.з. НОМЕР_3 ), та офісному приміщенні за адресою: АДРЕСА_1, які на праві власності належать ОСОБА_8 ;

6)обстеження публічно недоступних місць, а саме: автомобілів MERCEDES-BENZ GLS 400 (д.н.з. НОМЕР_2 ) та MERCEDES-BENZ GL 400 (д.н.з. НОМЕР_3 ), та офісного приміщення за адресою: АДРЕСА_1, які на праві власності належать ОСОБА_8, з метою встановлення технічних засобів аудіо-, відеоконтролю особи.

Строк дії ухвали 2 (два) місяці до 20 квітня 2020 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1