Search

Document No. 96332579

  • Date of the hearing: 28/09/2020
  • Date of the decision: 28/09/2020
  • Case №: 991/8040/20
  • Proceeding №: 52020000000000601
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Presiding judge (HACC) : Bitsiuk A.V.

Справа № 991/8040/20

1-кс/991/8261/20

УХВАЛА

Іменем України

Місто Київ 28 вересня 2020 року

Слідчий суддя Вищого антикорупційного суду ОСОБА_1, за участю детектива ОСОБА_2, розглянувши клопотання детектива Національного антикорупційного бюро України ОСОБА_2 про надання дозволу на проведення негласних слідчих (розшукових) дій та матеріали досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №52020000000000601 від 24.09.2020 (далі Кримінальне провадження) за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 369 КК України,

ВСТАНОВИВ:

В провадженні детективів Національного антикорупційного бюро України перебуває вказане Кримінальне провадження. Детектив звернувся до суду із клопотанням, погодженим прокурором ОСОБА_3, про надання дозволу на проведення негласних слідчих (розшукових) дій у Кримінальному провадженні за фактом пропозиції службовій особі, яка займає відповідальне становище неправомірної вигоди в особливо великому розмірі.

Подане клопотання підлягає задоволенню, оскільки вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вчинений злочин відповідної тяжкості та під час проведення зазначених вище негласних слідчих (розшукових) дій можуть бути отримані докази, які самостійно або в сукупності з іншими доказами можуть мати суттєве значення для з`ясування обставин злочину або встановлення осіб, які вчинили злочин, а іншим способом одержати їх неможливо.

Вказаний висновок зроблений виходячи з наступного.

Досудовим розслідуванням встановлено, що 17 вересня 2020 року керівник Служби автомобільних доріг у Вінницькій області ОСОБА_4, перебуваючи у службовому кабінеті Голови Вінницької обласної державної адміністрації ОСОБА_5, запропонував останньому неправомірну вигоду за вирішення питання погашення заборгованості Комунального закладу «База спеціального медичного постачання», який знаходиться у підпорядкуванні Департаменту охорони здоров`я Вінницької ОДА, перед ТОВ «Ілатанмед» у розмірі 9394625,31 грн. та перед ПП«Донмед» у розмірі 32047972,47грн.

23.09.2020 ОСОБА_4 повідомив ОСОБА_5, що за вирішення вищевказаного питання представники вказаних компаній через ОСОБА_4 найближчим часом нададуть йому неправомірну вигоду у розмірі 3000000 грн.

Також ОСОБА_4 повідомив ОСОБА_5 що найближчімчасом вирішитьпитання пропередачу йомуавансу неправомірноївигоди урозмірі 300 тис. грн.

Відповідно до ч. 4 ст. 12 КК України, кримінальне правопорушення, передбачене ч. 3 ст. 369 КК України, санкція якого передбачає покарання у вигляді позбавлення волі строком від чотирьох до восьми років, є тяжким.

З урахуванням викладеного, негласні слідчі (розшукові) дії необхідно провести відносно ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1, проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 .

Обставинами, які дають підстави підозрювати осіб у вчиненні кримінального правопорушення є наявні матеріали кримінального провадження, зокрема заява про злочин та протокол допиту свідка.

Злочин, передбачений ч.3 ст.369 КК України є тяжким корупційним злочином.

Детективом доведено, що є достатні підстави вважати, що вважати, що до вчинення вказаного кримінального правопорушення може бути причетний ОСОБА_5 .

З урахуванням викладеного є підстави провести відносно зазначеної особи негласні слідчі (розшукові) дії зазначені у клопотанні.

Досудовим розслідуванням встановлено, що обмін інформацією між ОСОБА_5 та іншими співучасниками злочину, зокрема обговорення злочинних намірів і планів, може відбуватись під час спілкування з використанням мобільного телефонного номеру НОМЕР_1, який первинно видані оператором мобільного зв`язку ПрАТ «Київстар», та який знаходиться у фактичному володінні й користуванні ОСОБА_5 .

Крім того, ОСОБА_5 може зустрічатися зі співучасниками вчинення злочину та з особами, які пропонують неправомірну вигоду, в публічно доступних місцях. Тому для пошуку, фіксації та перевірки в ході досудового розслідування відомостей про поведінку ОСОБА_5 та тих, з ким він контактує у публічно доступних місцях, щодо нього необхідно провести негласну слідчу (розшукову) дію спостереження за особою, яка полягає у візуальному спостереженні за ним з використанням відеозапису, фотографування, спеціальних технічних засобів для спостереження.

Разом з тим, ОСОБА_5 зустрічається зі співучасниками вчинення злочину, обговорює злочинні наміри та плани. Обставини вчинення злочину дають підстави вважати, що розмови ОСОБА_5, інші звуки, рухи, дії, пов`язані з його діяльністю або місцем перебування тощо, можуть містити відомості, які мають значення для досудового розслідування. Тому виникла необхідність у проведенні щодо нього негласної слідчої (розшукової) дії аудіо, відеоконтроль особи.

Проведення вищевказаних негласних слідчих (розшукових) дій дасть змогу встановити відомості, які мають значення для кримінального провадження (розмови із особами, що є співучасниками вчинення злочину, а також з іншими особами щодо обставин вчинення злочину, інші звуки, рухи, дії тощо, виконані під час вчинення злочинів, злочинна поведінка), які самостійно, а також у сукупності із іншими доказами будуть мати суттєве значення для з`ясування обставин злочину та викриття осіб, які його вчинили.

Негласні слідчі (розшукові) дії необхідно проводити строком не менше 2 місяців, адже наміри осіб причетних до вчинення злочину не мають конкретно визначеного проміжку час, можливі співучасників вчинення кримінального правопорушення, дотримуються правил конспірації та обізнані про технічні можливості оперативних підрозділів органів правопорядку України, а проведення гласних слідчих дій не дає можливості у законний спосіб зафіксувати його протиправні дії.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 31, 32 Конституції України, ст.ст. 246249, 258, 260, 263, 269 КПК України,

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання задовольнити.

Надати дозвіл на проведення негласних слідчих (розшукових) дій відносно ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_2, проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 строком на два місяці з моменту винесення ухвали, а саме:

-зняття інформації з транспортних телекомунікаційних мереж по абонентському номеру НОМЕР_1 первинно виданого оператором мобільного зв`язку ПрАТ «Київстар» (мереж, що забезпечують передавання знаків, сигналів, письмового тексту, зображень та звуків або повідомлень будь-якого виду між підключеними до неї телекомунікаційними мережами доступу);

- візуальне спостереження за особою у публічно доступних місцях з використанням відеозапису, фотографування, спеціальних технічних засобів для спостереження;

-аудіо-, відеоконтроль особи.

Строк дії ухвали 2 місяці до 28 листопада 2020 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1