Search

Document No. 96473905

  • Date of the hearing: 30/11/-0001
  • Case №: 761/40298/16-к
  • Proceeding №: 42015160000000338
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Presiding judge (HACC) : Shkodin Ya.V.
  • Judge (HACC) : Fedorov O.V., Zadorozhna L.I.

справа №761/40298/16-к

провадження №1-р/991/38/21

ВИЩИЙ АНТИКОРУПЦІЙНИЙ СУД

УХВАЛА

«22» квітня 2021 р. м. Київ

Вищий антикорупційний суд колегією суддів у складі:

головуючого: ОСОБА_1,

суддів: ОСОБА_2, ОСОБА_3,

за участю секретаря: ОСОБА_4,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду під час підготовчого судового засідання заяву захисника ОСОБА_5 про роз`яснення ухвали Вищого антикорупційного суду від 28 січня 2021 року у кримінальному провадженні № 42015160000000338 від 04 червня 2015 року, за обвинуваченням:

ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженця міста Києва, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1, у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України,

ОСОБА_7, ІНФОРМАЦІЯ_2, уродженця м. Києва, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_2, у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України,

за участю захисників, які здійснюють захист обвинуваченого ОСОБА_7 ОСОБА_8, ОСОБА_9,

ВСТАНОВИВ:

На розгляді Вищого антикорупційного суду знаходиться кримінальне провадження №42015160000000338 від 04 червня 2015 року за обвинуваченням ОСОБА_6 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст. 191 КК України та ОСОБА_7 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст. 191 КК України.

Ухвалою суду від 28 січня 2021 року визнано неповажною причину неявкиобвинуваченого ОСОБА_7 в судове засідання, призначене на 28 січня 2021 року; відмовлено у задоволенні клопотання обвинуваченого ОСОБА_7 про зупинення судового провадження відносно нього до його видужання та виділення матеріалів кримінального провадження в частині обвинувачення ОСОБА_6 в окреме провадження; задоволено клопотання прокурора з доповненнями і оголошено обвинуваченого ОСОБА_7 в міжнародний розшук.

31 березня 2021 року на адресу суду надійшла заява адвоката ОСОБА_5 - захисника обвинуваченого ОСОБА_7 від 30 березня 2021 року про роз`яснення ухвали Вищого антикорупційного суду від 28 січня 2021 року, в якій захисник просить роз`яснити відповідно до якого законодавчого акту суд в своїй ухвалі «розірвав» правову норму ч.1 ст. 335 КПК України та використав лише друге речення цієї статті: «Розшук обвинуваченого, який ухилився від суду, оголошується ухвалою суду, організація виконання якої доручається слідчому та/або прокурору» до не регульованих, на її думку, цією нормою правовідносин, залишивши поза увагою її перше речення, що регулює питання зупинення судового провадження у разі, в тому числі, тяжкої тривалої хвороби обвинуваченого до його видуження. Свою заяву обґрунтовує тим, що ст. 335 КПК України складається із однієї частини та є цілісною спеціальною правовою нормою, що має обмежувальну дію, а її друге речення має виключне і безпосереднє відношення до випадків, перерахованих у першому реченні цієї ж норми КПК (щодо зупинення судового провадження) та не застосовується окремо.

В судовому засіданні захисники обвинуваченого ОСОБА_7 підтримали подану ОСОБА_5 заяву та просили суд її задовольнити.

Прокурор направив лист від 19 квітня 2021 року про розгляд заяви про роз`яснення без його участі, при цьому зазначив, що ухвала суду від 28 січня 2021 року є зрозумілою, а підстави для роз`яснення судового рішення відсутні, у зв`язку з чим заява про роз`яснення не підлягає задоволенню.

22 квітня 2021 року захисником ОСОБА_5 була подана заява про оголошення ухвали про роз`яснення у цій справі без її участю.

Заслухавши думки учасників кримінального провадження, суд вважає за можливе розглянути дану заяву за відсутністю інших учасників, які були повідомлені належним чином та при цьому, виходить з наступного.

Діюче процесуальне законодавство вимагає, щоб рішення суду було зрозумілим.

Відповідно до ч.1 ст. 380 КПК України, якщо судове рішення є незрозумілим, суд, який його ухвалив, за заявою учасника судового провадження чи органу виконання судового рішення, приватного виконавця ухвалою роз`яснює своє рішення, не змінюючи при цьому його змісту.

Роз`яснення полягає у викладенні рішення у більш повній та зрозумілій формі і, виходячи з вимог кримінального процесуального закону, може бути здійснене у разі, якщо його розуміння викликає труднощі та без такого роз`яснення судове рішення складно виконати внаслідок неясності резолютивної частини, що створює кілька варіантів її тлумачення.

Отже,роз`ясненню підлягаєлише неясне,незрозуміле судоверішення,зумовлене йогонечіткістю зазмістом,можливістю різноготлумачення висновківсуду дляосіб,стосовно якихвоно ухвалене,та тихосіб,котрі здійснюватимутьйого виконання,а томуроз`ясненняінших частинрішення,крім резолютивної,не несебудь-якогоправового значення,оскільки вонине маютьобов`язковогохарактеру.При цьомусуть полягаєне вроз`ясненнімотивів,які покладенів основурішення,а вроз`ясненнірішення зметою наступногойого виконання, що узгоджується з позицією, висловленою в ухвалі Великої Палати Верховного Суду від 08 серпня 2019 року у справі №202/4467/14-к.

Колегія суддів зазначає, що ухвала Вищого антикорупційного суду від 28 січня 2021 року складена у відповідності до вимог ст. 372 КПК України, з посиланням на норми діючого процесуального закону, є повною і зрозумілою: викладена загальновживаними словами, чіткими зрозумілими реченнями і не містить будь-яких положень, стосовно яких можуть виникнути суперечності щодо їх розуміння або неоднозначне тлумачення при виконанні.

Як вбачаєтьсяз поданоїзахисником заяви,її аргументине єтакими,що свідчатьпро необхідністьроз`яснення рішеннясуду,оскільки стосуютьсяправомірності ізаконності рішеннята мотивівйого прийняттяв частиніправозастосування судомнорми кримінальногопроцесуального законуі ненесуть жоднихюридичних наслідківщодо йоговиконання. Мотиви прийнятого рішення, і тим більше незгода з ним, не є підставою для його роз`яснення в порядку статті 380 КПК України або внесення до його змісту будь-яких змін та доповнень.

Враховуючи вищевикладене,колегія суддівне вбачаєпідстав длязадоволення заяви захисника ОСОБА_5 про роз`яснення ухвали Вищого антикорупційного суду від 28 січня 2021 року, оскільки вона є ясною та чіткою, не викликає жодних труднощів у розумінні та не дозволяє різного тлумачення її резолютивної частини, а тому роз`яснення не потребує.

Керуючись ст. ст. 314-316, 376, 380, 395 КПК України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

У задоволенні заяви захисника ОСОБА_5 про роз`яснення ухвали Вищого антикорупційного суду від 28 січня 2021 року - відмовити.

Ухвала може бути оскаржена до Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду через Вищий антикорупційний суд протягом 7 днів з дня її проголошення. Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Головуючий ОСОБА_1

Судді ОСОБА_3

ОСОБА_2