Search

Document No. 96788077

  • Date of the hearing: 11/05/2021
  • Date of the decision: 11/05/2021
  • Case №: 766/16775/17
  • Proceeding №: 52016000000000165
  • Instance: CCC
  • Judicial form: Criminal
  • Presiding judge (CCC) : Luhanskyi Yu.M.
  • Lawyer : Kniazskoi N.A.

Ухвала 11 травня 2021 року м. Київ справа № 766/16775/17 провадження № 51-5049 ск 19

Суддя Третьої судової палати Касаційного кримінального суду Верховного Суду Луганський Ю. М., розглянувши касаційну скаргу захисника Князьської Н. А. в інтересах засудженого ОСОБА_1 на вирок Вищого антикорупційного суду від 07 липня 2020 року та ухвалу Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду від 15 березня 2021 року щодо останнього,

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду від

11 травня 2021 року відкрито касаційне провадження за касаційною скаргою захисника.

У зв`язку із зазначеним необхідно витребувати матеріали кримінального провадження щодо ОСОБА_1 ,надіслати копію ухвали про відкриття касаційного провадження учасникам судового провадження разом з копією касаційної скарги, інформацію про їх права і обов`язки та встановити строк, протягом якого можуть бути подані заперечення на касаційну скаргу.

Разом з цим, захисником до касаційної скарги додано клопотання про зупинення виконання вироку Вищого антикорупційного суду від 07 липня 2020 року, яке обґрунтовано тяжким станом здоров`я засудженого ОСОБА_1 .

Положенням ч. 2 ст. 21 КПК України передбачено, що вирок та ухвала суду, що набрали законної сили в порядку, визначеному цим Кодексом, є обов`язковими і підлягають безумовному виконанню на всій території України.

За приписами ст. 116 Кримінально-виконавчого кодексу України лікувально-профілактична і санітарно-протиепідемічна робота в місцях позбавлення волі організовується і проводиться відповідно до законодавства про охорону здоров`я.

Відповідно до Правил внутрішнього розпорядку слідчих ізоляторів Державної кримінально-виконавчої служби України, затверджених Наказом Міністерства юстиції України від 14 червня 2019 року № 1769/5, медичне обслуговування, а також лікувально-профілактична і протиепідемічна робота в СІЗО організовуються і проводяться відповідно до законодавства про охорону здоров`я; для цього на території СІЗО функціонує медична частина. У СІЗО здійснюються медичний контроль за станом здоров`я ув`язнених і засуджених шляхом проведення медичних оглядів та обстежень, виявлення осіб, які потребують лікування та постійного медичного нагляду, проведення щодо них лікувально-оздоровчих заходів з метою збереження здоров`я і працездатності, амбулаторне і стаціонарне лікування відповідно до системи стандартів у сфері охорони здоров`я, клінічних протоколів надання медичної допомоги в порядку, передбаченому законодавством. Отже, відповідно до зазначених Правил, особі, яка перебуває під вартою в умовах слідчого ізолятора, передбачено можливість надання необхідної медичної допомоги, зокрема, направлення хворого засудженого для надання спеціалізованої та високоспеціалізованої допомоги.

Окрім цього, спільним наказом Міністерства юстиції України, Міністерства охорони здоров`я України від 15 серпня 2014 року № 1348/5/572 затверджено «Порядок організації надання медичної допомоги засудженим до позбавлення волі», яким зокрема передбачено надання засудженим до покарання у виді позбавлення волі необхідної медичної допомоги, зокрема, направлення до спеціалізованих та багатопрофільних лікарень.

З урахуванням вищенаведеного, доводи захисника Князьської Н. А. про необхідність зупинення виконання вироку щодо ОСОБА_1 є необґрунтованими, а тому відсутні підстави для задоволення клопотання захисника.

Керуючись ст. 430 КПК України, суддя

ПОСТАНОВИВ:

Витребувати із Вищого антикорупційного суду матеріали кримінального провадження (справа № 766/16775/17, провадження № 1-кп/991/77/19) щодо ОСОБА_1 .

Клопотання захисника Князьської Н. А. в інтересах засудженого ОСОБА_1 про зупинення виконання вироку Вищого антикорупційного суду від

07 липня 2020 рокущодо останнього, залишити без задоволення.

Копію касаційної скарги надіслати учасникам судового провадження, зазначеним у ст. 425 КПК України, та роз`яснити їх право подати заперечення на касаційну скаргу протягом 10 днів з моменту отримання вказаної ухвали.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Ю. М. Луганський