Search

Document No. 97016310

  • Date of the hearing: 18/05/2021
  • Date of the decision: 18/05/2021
  • Case №: 991/1984/21
  • Proceeding №: 52019000000000684
  • Instance: HACC AC
  • Judicial form: Criminal
  • Presiding judge (HACC AC) : Nykyforov A.S.
  • Judge (HACC AC) : Hlotov M.S., Pavlyshyn O.F.
  • Secretary : Yevfimenko K.M.
  • Lawyer : Trekke A.S.
  • Prosecutor : Shchur I.V.

Справа № 991/1984/21

Провадження №11-сс/991/285/21

Слідчий суддя: Широка К.Ю.

Доповідач: Никифоров А.С.

ВИЩИЙ АНТИКОРУПЦІЙНИЙ СУД

АПЕЛЯЦІЙНА ПАЛАТА

УХВАЛА

про здійснення дистанційного судового провадження

18 травня 2021 року м. Київ

Колегія суддів Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду у складі:

головуючого Никифорова А.С.,

суддів Глотова М.С., Павлишина О.Ф.,

секретар судового засідання - Євфіменко К.М.,

за участю:

прокурора - Щура І.В.,

захисника - Трекке А.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду м. Києві клопотання адвоката Трекке Артема Сергійовича про проведення судового засідання в режимі відеоконференції,

ВСТАНОВИЛА:

На розгляді Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду перебуває апеляційна скарга адвоката Трекке Артема Сергійовича в інтересах підозрюваного ОСОБА_1 на ухвалу слідчого судді Вищого антикорупційного суду від 13 квітня 2021 року про відмову у задоволенні його клопотання про зміну запобіжного заходу у кримінальному провадженні № 52019000000000684 від 05.08.2019 року.

Розгляд апеляційної скарги було призначено на 09 годину 00 хвилин 18 травня 2021 року.

17 травня 2021 року на адресу Суду надійшло клопотання адвоката Трекке Артема Сергійовича про проведення судового засідання в режимі відеоконференції. Клопотання обґрунтовано тим, що підозрюваний ОСОБА_1 проживає у м. Чернівці, а через запровадженні у країні протиепідеміологічні заходи, з огляду на необхідність запобігання ймовірному поширенню коронавірусної хвороби, прохає забезпечити можливість участі ОСОБА_1 в апеляційному розгляді в режимі відеоконференції з Шевченківським районним судом м. Чернівців.

Адвокат Трекке А.С. у судовому засіданні підтримав клопотання.

Прокурор не заперечував проти здійснення дистанційного судового провадження.

Розглянувши клопотання, вислухавши пояснення учасників судового провадження, колегія суддів вважає, що воно підлягає задоволенню.

Відповідно до ч. 1 ст. 405 КПК України, апеляційний розгляд здійснюється згідно з правилами судового розгляду в суді першої інстанції з урахуванням особливостей, передбачених главою 31 КПК України.

Положення ч. 4 ст. 405 КПК України передбачають, що якщо для участі в розгляді в судове засідання не прибули учасники кримінального провадження, участь яких згідно з вимогами цього Кодексу або рішенням суду апеляційної інстанції є обов`язковою, апеляційний розгляд відкладається.

Відповідно до вимог п. 1 ч. 1, ч.ч. 2,3,6 ст. 336 КПК України, судове провадження може здійснюватися у режимі відеоконференції під час трансляції з іншого приміщення, у тому числі яке знаходиться поза межами приміщення суду (дистанційне судове провадження), зокрема, у разі неможливості безпосередньої участі учасника кримінального провадження в судовому провадженні за станом здоров`я або з інших поважних причин. Суд ухвалює рішення про здійснення дистанційного судового провадження за власною ініціативою або за клопотанням сторони чи інших учасників кримінального провадження. Застосовувані в дистанційному судовому провадженні технічні засоби і технології мають забезпечувати належну якість зображення і звуку, дотримання принципу гласності та відкритості судового провадження, а також інформаційну безпеку. Учасникам кримінального провадження має бути забезпечена можливість чути та бачити хід судового провадження, ставити запитання і отримувати відповіді, реалізовувати інші надані їм процесуальні права та виконувати процесуальні обов`язки, передбачені цим Кодексом. Якщо особа, яка братиме участь у судовому провадженні дистанційно, тримається в установі попереднього ув`язнення або установі виконання покарань, дії, передбачені частиною четвертою цієї статті, здійснюються службовою особою такої установи.

Розглянувши клопотання захисника підозрюваного ОСОБА_1 - адвоката Трекке А.С., з метою дотримання процесуальних прав підозрюваного на участь у судовому засіданні, колегія суддів вважає, що наявні підстави для його задоволення та здійснення дистанційного судового провадження у режимі відеоконференції з Шевченківським районним судом м. Чернівців.

На підставі викладеного, керуючись вимогами ст.ст. 336, 418 КПК України, колегія суддів

ПОСТАНОВИЛА:

Клопотання адвоката Трекке Артема Сергійовича - задовольнити.

Судове засідання за апеляційною скаргою адвоката Трекке Артема Сергійовича на ухвалу слідчого судді Вищого антикорупційного суду від 13 квітня 2021 року - відкласти.

Призначити дистанційне судове провадження у режимі відеоконференції з розгляду апеляційної скарги адвоката Трекке Артема Сергійовича в інтересах підозрюваного ОСОБА_1 на ухвалу слідчого судді Вищого антикорупційного суду від 13 квітня 2021 року з Шевченківським районним судом м. Чернівців.

Доручити Шевченківському районному суду м. Чернівців, що розташований за адресою: 58000, м. Чернівці, вул. Кафедральна, 4, проведення відеоконференції з Апеляційною палатою Вищого антикорупційного суду о 09 годині 00 хвилин 25 травня 2021 року за участю підозрюваного ОСОБА_1 , вручити цій особі пам`ятку про його процесуальні права.

Копію цієї ухвали негайно надіслати електронною поштою та поштою в загальному порядку Шевченківському районному суду м. Чернівців - для виконання, учасникам судового провадження - до відома.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Головуючий: А.С. Никифоров

Судді: М.С. Глотов

О.Ф. Павлишин