Search

Document No. 97104046

  • Date of the hearing: 24/05/2021
  • Date of the decision: 24/05/2021
  • Case №: 991/2322/21
  • Proceeding №: 52020000000000545
  • Instance: CCC
  • Judicial form: Criminal
  • Decision type: On the refusal to open cassation proceedings
  • Presiding judge (CCC) : Anisimov H.M.
  • Judge (CCC) : Kovtunovych M.I., Fomin S.B.

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 травня 2021 року

м. Київ

справа № 991/2322/21

провадження № 51-2538ск21

Верховний Суд колегією суддів Третьої судової палати Касаційного кримінального суду у складі:

головуючого Анісімова Г.М.,

суддів Ковтуновича М.І., Фоміна С.Б.,

розглянувши касаційну скаргу адвоката Фозекош Андріани Андріївни, яка діє в інтересах ОСОБА_1 на ухвалу слідчого судді Вищого антикорупційного суду від 05 квітня 2021 року та ухвалу Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду від 22 квітня 2021 року,

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою слідчого судді Вищого антикорупційного суду від 05 квітня 2021 року відмовлено у відкритті провадження за скаргою адвоката Фозекош А.А., яка діє

в інтересах ОСОБА_1 , на бездіяльність прокурора Спеціалізованої антикорупційної прокуратури у кримінальному провадженні № 52020000000000545 від 28 серпня 2020 року.

Ухвалою Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду від 22 квітня 2021 року ухвалу слідчого судді Вищого антикорупційного суду від 05 квітня 2021 року залишено без змін.

У касаційній скарзі порушене питання про перегляд вищевказаних судових рішень

в касаційному порядку.

Перевіривши доводи касаційної скарги та надані копії оскаржених судових рішень, колегія суддів дійшла висновку, що у відкритті касаційного провадження слід відмовити.

Відповідно до ч. 4 ст. 424 Кримінального процесуального кодексу України (далі - КПК) ухвала слідчого судді після її перегляду в апеляційному порядку, а також ухвала суду апеляційної інстанції за результатами розгляду апеляційної скарги на таку ухвалу оскарженню в касаційному порядку не підлягають.

В касаційній скарзі ставиться питання про перегляд ухвали слідчого судді Вищого антикорупційного суду від 05 квітня 2021 року, а також ухвали Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду від 22 квітня 2021 року, що постановлена за наслідком розгляду апеляційної скарги на зазначену ухвалу слідчого судді по суті. Отже, оскарження таких судових рішень у касаційному порядку не передбачено.

За правовою позицією Конституційного Суду України (рішення №3-рп/2015 від 08 квітня 2015 року), згідно з Конституцією України допускається можливість обмеження права на апеляційне та касаційне оскарження рішення суду. Таке обмеження має встановлюватися виключно Конституцією та законами України; переслідувати легітимну мету; бути обумовленим суспільною необхідністю досягнення цієї мети, пропорційним та обґрунтованим. У разі обмеження права на оскарження судових рішень законодавець зобов`язаний запровадити таке правове регулювання, яке дасть можливість оптимально досягти легітимної мети з мінімальним втручанням

у реалізацію права на судовий захист і не порушувати сутнісний зміст такого права.

Такі обмеження права на касаційне оскарження ухвал слідчого судді після їх перегляду в апеляційному порядку, а також ухвал суду апеляційної інстанції за результатами розгляду апеляційної скарги на такі ухвали встановлені законодавцем в змісті статті 424 КПК.

Відповідно до вимог статті 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі,

в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Загальні засади кримінального провадження, визначені частиною 1 статті 7 КПК, застосовуються у випадках, коли положення цього Кодексу не регулюють або неоднозначно регулюють питання кримінального провадження (ч. 6 ст. 9 КПК).

За таких обставин, наявність визначених у законі обмежень щодо звернення до суду вищого рівня в разі незгоди із судовим рішенням не є тотожним обмеженню в доступі до правосуддя, а отже не означає обмеження у праві на справедливий судовий розгляд.

Згідно з п. 1 ч. 2 ст. 428 КПК суд касаційної інстанції постановляє ухвалу про відмову

у відкритті провадження, якщо касаційну скаргу подано на судові рішення, які

не підлягають оскарженню в касаційному порядку.

Враховуючи викладене, колегія суддів дійшла висновку про те, що оскаржені судові рішення не можуть бути предметом розгляду суду касаційної інстанції.

Керуючись ч. 2 ст. 428 КПК, Суд

ПОСТАНОВИВ:

Відмовити у відкритті касаційного провадження за касаційною скаргою адвоката Фозекош Андріани Андріївни, яка діє в інтересах ОСОБА_1 на ухвалу слідчого судді Вищого антикорупційного суду від 05 квітня 2021 року та ухвалу Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду від 22 квітня 2021 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Судді:

Г.М. Анісімов М.І. Ковтунович С.Б. Фомін