Search

Document No. 97288449

  • Date of the hearing: 31/05/2021
  • Date of the decision: 31/05/2021
  • Case №: 991/3483/21
  • Proceeding №: 42021000000000896
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Presiding judge (HACC) : Halabala M.V.

Справа № 991/3483/21

Провадження 1-кс/991/3540/21

ВИЩИЙ АНТИКОРУПЦІЙНИЙ СУД

УХВАЛА

31 травня 2021 року м. Київ

Слідчий суддя Вищого антикорупційного суду Галабала М.В. дослідив скаргу ОСОБА_1 на бездіяльність Національного антикорупційного бюро України, що полягає у нерозгляді клопотання в кримінальному провадженні № 42021000000000896, та

ВСТАНОВИВ:

1.25 травня 2021 року на адресу Вищого антикорупційного суду надійшла скарга ОСОБА_1 на бездіяльність Національного антикорупційного бюро України, що полягає у нерозгляді клопотання в кримінальному провадженні № 42021000000000896, яке було направлено до НАБ України 06 травня 2021 року (подано після закінчення робочого дня).

2.Згідно з протоколом автоматичного визначення слідчого судді від 25 травня 2021 року справа передана на розгляд слідчому судді Галабалі М.В. Після розгляду питання про відвід слідчого судді іншим суддею Вищого антикорупційного суду Мойсаком С.М. справа надійшла до провадження слідчому судді Галабалі М.В. 28 травня 2021 року.

3.Судовому розгляду вказаної скарги передує процесуальна діяльність слідчого судді, метою якої є належна організація та ефективне проведення її розгляду. В ході підготовчої діяльності слідчий суддя приходить до висновку про необхідність повернення скарги із доданими матеріалами ОСОБА_1 з огляду на таке.

3.1.Зі змісту скарги та доданих до неї матеріалів встановлено, що 08 квітня 2021 року ОСОБА_1 звернувся до НАБ України із заявою № VYH-20210408-01-02 про вчинення кримінальних правопорушень щодо коштів ПАТ «Міський комерційний банк» із використанням кореспондентських рахунків, відкритих в «Mienl Bank Aktiengeselschaft», головою Національного банку України ОСОБА_2 , заступником Голови Національного банку України ОСОБА_3 і іншими службовими особами НБ України, директорами-розпорядниками ФГВФО, Міністром внутрішніх справ України ОСОБА_4 , начальником ГСУ МВС України та ГСУ НП України, головою Державної служби фінансового моніторингу України та іншими службовими особами цих державних і правоохоронних органів, якими, внаслідок зловживання владою або службовим становищем, тобто про умисне, з метою одержання будь-якої неправомірної вигоди для самої себе чи іншої фізичної або юридичної особи використання службовою особою влади чи службового становища всупереч інтересам служби, завдали істотної шкоди охоронюваним законом правам, свободам та інтересам окремих громадян або державним чи громадським інтересам, або інтересам юридичних осіб-вкладників та кредиторів банку, сприяли легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом. На думку заявника, дані діяння містять ознаки кримінальних правопорушень, передбачених ст.ст. 364, 364-1, 365-2 КК України.

3.2.У скарзі йдеться мова про те, що 06 травня 2021 року він направив до НАБ України клопотання про вручення документального підтвердження прийняття заяви, пам`ятки про процесуальні права та обов`язки потерпілого; про забезпечення початку досудового розслідування, вчинення інших процесуальних та слідчих дій у кримінальному провадженні № 42021000000000896 від 21 квітня 2021 року.

3.3.Статтею 7 КПК України серед основних засад кримінального провадження передбачено забезпечення права на оскарження процесуальних рішень, дій чи бездіяльності. Її зміст розкривається у статті 24 цього ж Кодексу, відповідно до якої кожному гарантується право на оскарження процесуальних рішень, дій чи бездіяльності суду, слідчого судді, прокурора, слідчого в порядку, передбаченому цим Кодексом. Відтак, у ній встановлено спосіб реалізації відповідного права. Він врегульований, зокрема, Главою 26 Кримінального процесуального кодексу України.

3.4.Статтею 304 КПК України у частині 1 встановлено, що скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого, дізнавача чи прокурора, передбачені частиною першою статті 303 цього Кодексу, можуть бути подані особою протягом десяти днів з моменту прийняття рішення, вчинення дії або бездіяльності. Якщо рішення слідчого, дізнавача чи прокурора оформлюється постановою, строк подання скарги починається з дня отримання особою її копії. Обмеження процесуальних строків на оскарження рішень, дій чи бездіяльності слідчого, дізнавача, прокурора спрямоване на забезпечення принципу верховенства права, а точніше, одного з його елементів - принципу правової визначеності.

3.5.Європейський Суд з прав людини у багатьох рішеннях щодо застосування статті 6 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод сформував правову позицію, відповідно до якої встановлення обмежень доступу до суду у зв`язку з пропуском строку звернення повинно застосовуватися з певною гнучкістю і без надзвичайного формалізму, воно не застосовується автоматично і не має абсолютного характеру; перевіряючи його виконання, слід звертати увагу на обставини справи.

3.6. ОСОБА_1 вважає, що бездіяльність триває і строк оскарження у 10 днів, відлік якого починається з дня виявлення бездіяльності не порушений. Також просить поновити строк оскарження з поважних причин, однак не обґрунтовує поважності цих причин.

3.7.Слідчий суддя не погоджується із такими висновками ОСОБА_1 , оскільки вони не узгоджуються із положеннями ч. 1 ст. 220 КПК України, відповідно до яких клопотання потерпілого про виконання будь-яких процесуальних дій слідчий, дізнавач, прокурор зобов`язані розглянути в строк не більше трьох днів з моменту подання і задовольнити їх за наявності відповідних підстав. Відтак, для суб`єктивного сприйняття часу вчинення бездіяльності визначальною є дата вчинення бездіяльності, яка проявляється в тому, що уповноважена особа не надала відповідь про результати розгляду клопотання у формі, яка визначена ч. 2 ст. 220 КПК України у триденний строк із дня наступного за днем подання відповідного клопотання (із врахуванням інших правил обрахунку строків).

3.8.Відповідно до ч. 7 ст. 115 КПК України при обчисленні процесуального строку в нього включаються вихідні і святкові дні, а при обчисленні строку годинами - і неробочий час. Якщо закінчення строку, який обчислюється днями або місяцями, припадає на неробочий день, останнім днем цього строку вважається наступний за ним робочий день, за винятком обчислення строків тримання під вартою та перебування в медичному закладі під час проведення стаціонарної психіатричної експертизи.

3.9.Звернення до Вищого антикорупційного суду зі скаргою 24 травня 2021 року (після закінчення робочого дня) на бездіяльність, строк оскарження якої розпочався 11 травня 2021 року свідчить про пропуск визначених КПК України строків.

3.10. ОСОБА_1 просить про поновлення строку. Пропущений із поважних причин строк повинен бути поновлений за клопотанням заінтересованої особи ухвалою слідчого судді (ч. 1 ст. 117 КПК України). Вирішення питання про поважність причин пропущення строку покладається на розсуд слідчого судді. В загальному, поважними причинами пропуску процесуального строку визнаються обставини, які не залежать від волі заінтересованої особи і перешкодили їй виконати процесуальні дії у межах установленого законом, прокурором, слідчим суддею, судом проміжку часу. Імперативні положення КПК України вимагають з`ясування поважності пропуску строку на подання скарги на етапі відкриття провадження за скаргою, адже у випадку встановлення пропуску строку та відсутності поважних причин для цього - скарга повертається (п. 3 ч. 2 ст. 304 КПК України).

3.11.Оскільки скаржником не наводиться аргументів стосовно поважності причин для поновлення строку, слідчий суддя приходить до висновку, що вони відсутні. Відповідність скарги іншим вимогам процесуального закону не перевіряється, оскільки скарга підлягає поверненню через пропущення строку її подання з причин, які слідчий суддя не вважає поважними.

4.Таким чином, зі змісту скарги ОСОБА_1 та доданих до неї матеріалів вбачається, що її було надіслано до Вищого антикорупційного суду 24 травня 2021 року, тобто з пропуском встановленого кримінальним процесуальним законом строку на оскарження бездіяльності компетентного органу. Таке порушення вимог кримінального процесуального закону має наслідком повернення скарги.

Керуючись вищенаведеним та на підставі статей 117, 303, 304, 309 КПК України слідчий суддя

ПОСТАНОВИВ:

1.Відмовити ОСОБА_1 у поновленні строку на скарження бездіяльності Національного антикорупційного бюро України.

2.Скаргу ОСОБА_1 на бездіяльність Національного антикорупційного бюро України, що полягає у нерозгляді клопотання в кримінальному провадженні № 42021000000000896, повернути.

3.Копію ухвали невідкладно надіслати особі, яка подала скаргу, разом із скаргою та усіма доданими до неї матеріалами.

4.Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано.

5.Ухвала може бути оскаржена до Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду протягом п`яти днів з дня отримання її копії.

6.Повернення скарги не позбавляє права повторного звернення до слідчого судді, суду в порядку, передбаченому КПК України.

Слідчий суддя М.В. Галабала