Search

Document No. 97407113

  • Date of the hearing: 03/06/2021
  • Date of the decision: 03/06/2021
  • Case №: 991/3608/21
  • Proceeding №: 2/991/2/21
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Civil
  • Decision type: On the appointment of a preparatory court hearing
  • Presiding judge (HACC) : Shyroka K.Yu.

Справа № 991/3608/21

Провадження2/991/2/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 червня 2021 року м.Київ

Колегія суддів Вищого антикорупційного суду у складі

Широкої К. Ю. (суддя-доповідачка), Біцюка А. В., Воронька В. Д.,

розглянувши позовну заяву про визнання необґрунтованими активів та їх стягнення в дохід держави, подану прокурором четвертого відділу управління процесуального керівництва, підтримання державного обвинувачення та представництва в суді Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) Офісу Генерального прокурора Семаком І. А. до ОСОБА_1 (далі - позовна заява),

ВСТАНОВИЛА

28.05.2021 року до Вищого антикорупційного суду надійшла позовна заява від прокурора САП Семака І. А. до ОСОБА_1, подана в інтересах держави.

Справи про визнання необґрунтованими активів та їх стягнення в дохід держави розглядаються Вищим антикорупційним судом (ч. 4 ст. 23 Цивільного процесуального кодексу України (ЦПК України). Справи про визнання необґрунтованими активів та їх стягнення в дохід держави розглядаються колегіально Вищим антикорупційним судом у складі трьох суддів (ч. 1 ст. 34 ЦПК України).

У позовній заяві прокурор САП просить визнати необґрунтованим активом та стягнути в дохід держави квартиру АДРЕСА_1, що належить на праві власності ОСОБА_1 . Прокурор САП стверджує, що ОСОБА_1, народний депутат України 9-го скликання, 19.06.2020 року набув у власність актив (квартиру), вартість якого перевищує його законні доходи на щонайменше 3 292 413 гривень та не більше 3 533 304 гривні, а тому квартира є необґрунтованим активом, який ОСОБА_1 набув у статусі особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

За відсутності підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження суд відкриває провадження у справі протягом п`яти днів з дня надходження позовної заяви або заяви про усунення недоліків, поданої в порядку, передбаченому статтею 185 ЦПК України. Якщо відповідачем вказана фізична особа, яка не має статусу підприємця, суд відкриває провадження не пізніше наступного дня з дня отримання судом у порядку, передбаченому ч. 8 ст. 187 ЦПК України, інформації про зареєстроване у встановленому законом порядку місце проживання (перебування) фізичної особи - відповідача. (ч. 1 ст. 187 ЦПК України) Тому, суд вирішує питання про відкриття провадження у справі.

Чи є підстави для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви

Заява залишається без руху, якщо позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 ЦПК України (ч. 1 ст. 185 ЦПК України). Статтею 175 ЦПК України передбачено вимоги щодо способу подання позовної заяви, суб`єкта, що уповноважений на її підписання, а також до того, що повинна містити позовна заява. Стаття 177 ЦПК України передбачає перелік документів, що додаються до позовної заяви: це, зокрема, копії позовної заяви та копії всіх документів, що додаються до неї, відповідно до кількості відповідачів і третіх осіб (ч. 1 ст. 177 ЦПК України), документи щодо сплати або звільнення від сплати судового збору, про призначення експертизи, витребування доказів тощо (ч. 3, 4 ст. 177 ЦПК України), всі наявні докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (ч. 5 ст. 177 ЦПК України).

Судовий збір за подання позову про визнання необґрунтованими активів та їх стягнення в дохід держави не справляється (п. 17 ч. 2 ст. 3 Закону України «Про судовий збір»). Перевіривши надану позовну заяву, суд встановив, що позовна заява містить усі обов`язкові елементи позову.

Заява повертається у випадках, передбачених ч. 4 ст. 185 ЦПК України.

Позов про визнання необґрунтованими активів та їх стягнення в дохід держави подається та представництво держави в суді здійснюється прокурором Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (ч. 1 ст. 290 ЦПК України).

Особа, що звертається із позовом, - прокурор четвертого відділу управління процесуального керівництва, підтримання державного обвинувачення та представництва в суді Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Офісу Генерального прокурора Семак І. А. Звертаючись із цим позовом прокурор Семак І. А. здійснює представництво держави як прокурор САП Офісу Генерального прокурора (01011, м. Київ, вул. Різницька, 13/15, код 00034051). Його повноваження підтверджуються копією наказу заступника Генерального прокурора - керівника САП № 6ц від 12.01.2018 року про призначення його на посаду, копією наказу заступника Генерального прокурора - керівника САП № 2258ц від 28.12.2019 року про переведення прокурора на іншу посаду та копією службового посвідчення.

Таким чином, прокурор САП Семак І. А. є уповноваженою особою, що має право звернутися із позовом про визнання необґрунтованими активів та їх стягнення в дохід держави. Таким чином, нема підстав вважати, що позовна заява повинна бути залишена без руху та підстав для повернення заяви.

Чи є підстави для відмови у відкритті провадження

Суд відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо: 1) заява не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства; 2) є таке, що набрало законної сили, рішення чи ухвала суду про закриття провадження у справі між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав, або є судовий наказ, що набрав законної сили, за тими самими вимогами; 3) у провадженні цього чи іншого суду є справа зі спору між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав; 4) є рішення третейського суду, прийняте в межах його компетенції, щодо спору між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав, за винятком випадків, коли суд відмовив у видачі виконавчого листа на примусове виконання рішення третейського суду або скасував рішення третейського суду і розгляд справи в тому самому третейському суді виявився неможливим; 5) є рішення суду іноземної держави, визнане в Україні в установленому законом порядку, щодо спору між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав; 6) настала смерть фізичної особи або оголошено її померлою чи припинено юридичну особу, які звернулися із позовною заявою або до яких пред`явлено позов, якщо спірні правовідносини не допускають правонаступництва. (ч. 1 ст. 186 ЦПК України)

Враховуючи те, що заява стосується визнання необґрунтованими активів та їх стягнення в дохід держави, і така категорія справ належить до виключної підсудності Вищого антикорупційного суду, а також відсутність підстав для відмови у відкритті провадження, суд дійшов висновку про відкриття провадження у справі.

У разі якщо відповідачем у позовній заяві вказана фізична особа, яка не є суб`єктом підприємницької діяльності, суд не пізніше двох днів з дня надходження позовної заяви до суду звертається до відповідного органу реєстрації місця перебування та місця проживання особи щодо надання інформації про зареєстроване місце проживання (перебування) такої фізичної особи (ч. 6 ст. 187 ЦПК України).

28.05.2021 року суд звернувся до відділу з питань реєстрації місця проживання/перебування фізичних осіб Печерської районної в місті Києві державної адміністрації із запитом щодо надання інформації про зареєстроване місце проживання (перебування) ОСОБА_1 (запит № 991/3608/21/14314/2021 від 28.05.2021 року). 31.05.2021 року цей орган надіслав секретарю судового засідання відповідь на запит із довідкою про реєстрацію місця проживання ОСОБА_1, що народився ІНФОРМАЦІЯ_1 (відповідь зареєстрована 01.06.2021 року). Згідно із цією довідкою про реєстрацію місця проживання ОСОБА_1, громадянин України, має зареєстроване місце проживання за адресою: АДРЕСА_1 з 23.06.2020 року по теперішній час.

За правилами якого провадження буде розглядатися справа

Справи у цивільному процесі можуть розглядатися, зокрема, у порядку загального чи спрощеного позовного провадження. Стаття 274 ЦПК України визначає категорії справ, що розглядаються у порядку спрощеного позовного провадження. Справи у спорах щодо визнання необґрунтованими активів та їх витребування відповідно до глави 12 розділу ІІІ ЦПК України не можуть бути розглянуті за правилами спрощеного позовного провадження. Таким чином, необхідно встановити дату, час і місце підготовчого засідання, з урахуванням п. 5 ч. 2 ст. 187 ЦПК України та положень про підготовче провадження, а також встановити інші строки, з урахуванням наданих матеріалів та складності справи.

Підготовче провадження починається відкриттям провадження у справі і закінчується закриттям підготовчого засідання. Підготовче провадження має бути проведене протягом шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі. У виняткових випадках для належної підготовки справи для розгляду по суті цей строк може бути продовжений не більше ніж на тридцять днів за клопотанням однієї із сторін або з ініціативи суду. (ч. 2, 3 ст. 189 ЦПК України) Підготовче засідання має бути розпочате не пізніше ніж через тридцять днів з дня відкриття провадження у справі (ч. 2 ст. 196 ЦПК України).

З урахуванням обсягу матеріалів позову, того, що предметом позову є один об`єкт нерухомого майна, того, що сторони повинні довести обґрунтованість або необґрунтованість набутих активів з урахуванням законних доходів особи, права відповідача подати відзив на позовну заяву, права позивача подати відповідь на відзив, права відповідача подати заперечення на відповідь на відзив, а також можливого надання пояснень іншими учасниками справи щодо позову або відзиву (тобто з урахуванням обставин справи і необхідності вчинення відповідних процесуальних дій) суд доходить висновку, що підготовче засідання необхідно призначити на 14 липня 2021 року.

Разом із позовною заявою від позивача не надходили інші заяви і клопотання. Він також не просить залучити до участі у справі третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору. Станом на зараз суд не встановив, що рішення суду може вплинути на права та обов`язки осіб, що не є стороною у справі.

Суд зазначає, що відповідач має право подати відзив на позовну заяву, у якому він викладає заперечення проти позову, а також зустрічний позов у строк для подання відзиву. Порядок подачі відзиву та зустрічного позову визначається статтями 178, 191, 193 ЦПК України. Відзив подається в строк, встановлений судом, який не може бути меншим п`ятнадцяти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі. Суд має встановити такий строк подання відзиву, який дозволить відповідачу підготувати його та відповідні докази, а іншим учасникам справи - отримати відзив не пізніше першого підготовчого засідання у справі.

Оцінивши надані матеріали та обставини справи, суд дійшов висновку про встановлення відповідачу п`ятнадцятиденного строку із дня вручення цієї ухвали для подання відзиву на позовну заяву. Необхідно звернути увагу, що у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами (ч. 8 ст. 179 ЦПК України).

З урахуванням зазначеного вище, беручи до уваги положення статей 182-192, 260, 261, 274 та 353 ЦПК України, колегія суддів (суд)

ПОСТАНОВИЛА

Відкрити провадження у цивільній справі за позовом прокурора четвертого відділу управління процесуального керівництва, підтримання державного обвинувачення та представництва в суді Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) Офісу Генерального прокурора Семака І. А. про визнання необґрунтованими активів та їх стягнення в дохід держави, поданого в інтересах держави, до ОСОБА_1 .

Провести розгляд справи в порядку загального позовного провадження.

Почати підготовче провадження із дня постановлення цієї ухвали та призначити проведення підготовчого засідання на 14 липня 2021 року о 10:00 у приміщенні Вищого антикорупційного суду (01601, м. Київ, вул. Хрещатик, 42-а).

Встановити відповідачу п`ятнадцятиденний строк для подання відзиву на позовну заяву із дня вручення цієї ухвали.

Роз`яснити учасникам справи право звернутися до суду із клопотанням про проведення розгляду справи у закритому судовому засіданні з метою запобігання розголошенню відомостей про інтимні чи інші особисті сторони життя учасників справи на підставі ч. 7 ст. 7 ЦПК України. Роз`яснити учасникам право заявити вмотивований відвід судді, секретарю судового засідання, експерту, спеціалісту, перекладачу із підстав, зазначених у ст. 36-38 ЦПК України, який може бути заявлено протягом десяти днів з дня отримання учасником справи ухвали про відкриття провадження у справі, але не пізніше початку підготовчого засідання. Після спливу вказаного строку заявляти відвід (самовідвід) дозволяється лише у виняткових випадках, коли про підставу відводу (самовідводу) заявнику не могло бути відомо до спливу вказаного строку, але не пізніше двох днів із дня, коли заявник дізнався про таку підставу. Також роз`яснити учасникам справи, що вони мають право додати до письмової заяви, клопотання проект ухвали, постановити яку він або вона просить суд на підставі ч. 3 ст. 183 ЦПК України.

Учасники справи мають можливість отримати інформацію щодо справи, що розглядається, на сторінці Вищого антикорупційного суду на офіційному веб-порталі судової влади України в інтернеті: https://hcac.court.gov.ua/hcac/.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддями. Ухвала не підлягає оскарженню.

Широка К. Ю. (суддя-доповідачка), Біцюк А. В., Воронько В. Д.