Search

Document No. 98341998

  • Date of the hearing: 15/07/2021
  • Date of the decision: 15/07/2021
  • Case №: 991/2018/21
  • Proceeding №: 42017000000000461
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Presiding judge (HACC) : Fedorov O.V.
  • Judge (HACC) : Zadorozhna L.I., Shkodin Ya.V.

Справа № 991/2018/21

Провадження 1-кп/991/10/21

ВИЩИЙ АНТИКОРУПЦІЙНИЙ СУД

УХВАЛА

15 липня 2021 року м. Київ

Вищий антикорупційний суд колегією суддів у складі:

головуючого судді Федорова О. В.

суддів - Задорожної Л. І., Шкодіна Я. В.

розглянувши в порядку п. 20-5 розділу XI КПК України клопотання захисників Мінченко Д.А., Черних О.В., Зубара В.М. та клопотання обвинуваченої ОСОБА_1 про проведення в режимі відеоконференції судових засідань по кримінальному провадженню, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42017000000000461 від 16.02.2017, за обвинуваченням

ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянина України, уродженця м. Миколаїв, що зареєстрований за адерсою: АДРЕСА_1 та проживає за адресою: АДРЕСА_2 ,

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , громадянки України, уродженки м. Одеса, яка зареєстрована та проживає за адресою: АДРЕСА_3 ,

у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 364 КК України,

ВСТАНОВИВ:

У провадженні Вищого антикорупційного суду перебуває кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42017000000000461 від 16.02.2017, за обвинуваченням ОСОБА_2 , ОСОБА_1 , у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 364 КК України.

Наступні судові засідання у зазначеному кримінальному провадженні призначено на 19 липня 2021 року на 08 год. 00 хв., 21 липня 2021 року на 14 год. 30 хв., 28 липня 2021 року на 14 год. 30 хв. у приміщенні Вищого антикорупційного суду за адресою: м. Київ, проспект Перемоги, 41.

До Вищого антикорупційного суду від захисників Мінченко Д.А., Черних О.В., Зубара В.М. надійшли клопотання про проведення судових засідань у цьому кримінальному провадженні за їх участю в режимі відеоконференції. У клопотанні захисники посилаються на значну віддаленість їх місця проживання від приміщення суду, на наявність в обвинуваченого ОСОБА_2 низки хронічних захворювань, а тому з огляду на епідеміологічну ситуацію в Україні та загрозу здоров`ю обвинуваченого, у зв`язку із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19), прибуття до м. Києва є ускладненим та може мати негативні для здоров`я наслідки.

Також 15 липня 2021 року засобами електронного зв`язку надійшло клопотання від обвинуваченої ОСОБА_1 про проведення судового засідання, призначеного на 19 липня 2021 року на 08 год. 00 хв. в режимі відеоконференції. Клопотання обгрунтовано значною віддаленістю приміщення суду від місця проживання обвинуваченої, скрутним матеріальним становищем обвинуваченої, що ускладнює прибуття до м. Києва, а також встановленим карантином на території України з метою запобігання поширення коронавірусної хвороби.

При вирішенні заявлених клопотань, колегія суддів виходить з того, що Постановою Кабінету Міністрів України № 611 від 16 червня 2021 року «Про внесення змін до деяких актів Кабінету Міністрів України», на території України продовжено дію карантину, встановленого постановою Кабінету Міністрів України від 9 грудня 2020 р. № 1236 "Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», до 31 серпня 2021 року.

Пунктом 20-5 розділу XI «Перехідні положення» Кримінального процесуального кодексу України, зі змінами внесеними Законом України №558-IX від 13.04.2020, передбачено, що тимчасово, на період дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19), розгляд питань, віднесених до повноважень суду (крім розгляду клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою) за його рішенням, прийнятим, зокрема, з власної ініціативи, може бути проведено у режимі відеоконференції, про що повідомляються сторони кримінального провадження у порядку, визначеному статтею 135 цього Кодексу.

Враховуючи положення абзаців 1, 7, 8 п. 20-5 Розділу ХІ Перехідні положення КПК України, специфіку вирішення питання призначення судового засідання у режимі відеоконференції у період дії карантину, а також важливість дотримання розумних строків та з метою економії процесуального часу, суд вважає за можливе вирішити це питання за власною ініціативою, без виклику учасників кримінального провадження.

Проведення процесуальних дій у режимі відеоконференції (дистанційне судове провадження) під час судового провадження регламентовано ст. 336 КПК України.

Відповідно до вказаної норми, судове провадження може здійснюватися у режимі відеоконференції під час трансляції з іншого приміщення, у тому числі яке знаходиться поза межами приміщення суду (дистанційне судове провадження), у разі: 1) неможливості безпосередньої участі учасника кримінального провадження в судовому провадженні за станом здоров`я або з інших поважних причин 2) необхідності забезпечення безпеки осіб 3) проведення допиту малолітнього або неповнолітнього свідка, потерпілого 4) необхідності вжиття таких заходів для забезпечення оперативності судового провадження 5) наявності інших підстав, визначених судом достатніми.

Таким чином, рішення про проведення судового засідання в режимі відеоконференції може бути прийнято судом за умови доведення наявності хоча б однієї з обставин, наведених у ч. 1 ст. 336 КПК України.

Вирішуючи питання про наявність таких підстав у цьому кримінальному провадженні, суд враховує долучені захисником Мінченко Д.А. виписки з історії хвороби амбулаторного хворого обвинуваченого ОСОБА_2 , а також запроваджений в державі до 31 серпня 2021 року карантин, значну віддаленість місця проживання обвинуваченого ОСОБА_2 та його захисників, обвинуваченої ОСОБА_1 від приміщення Вищого антикорупційного суду.

Крім того, суд бере до уваги прохання обвинуваченої ОСОБА_1 проводити судове засідання у режимі відеоконференції з приміщення іншого суду окремо від обвинуваченого ОСОБА_2 , у зв`язку із неприязними відносинами з останнім та забезпеченням особистої безпеки обвинуваченої ОСОБА_1 .

Зважаючи на вказані обставини, з метою забезпечення швидкого судового розгляду, під час якого кожна процесуальна дія або процесуальне рішення повинні бути виконані або прийняті в розумні строки, колегія суддів вважає за необхідне проводити судове засідання, призначене на 19 липня 2021 року на 08 год. 00 хв., в режимі відеоконференції між Вищим антикорупційним судом та Малиновським районним судом м. Одеси, за участю в приміщенні останнього обвинуваченого ОСОБА_2 та його захисників - адвокатів Мінченко Д.А., Черних О.В. та Зубара В.М. та Приморським районним судом м. Одеса, за участю в приміщенні останнього обвинуваченої ОСОБА_1 .

Наступні судові засідання, призначені на 21 липня 2021 року на 14 год. 30 хв., 28 липня 2021 року на 14 год. 30 хв. в режимі відеоконференції між Вищим антикорупційним судом та Малиновським районним судом м. Одеси, за участю в приміщенні останнього обвинуваченого ОСОБА_2 та його захисників - адвокатів Мінченко Д.А., Черних О.В. та Зубара В.М.

Водночас суд повідомляє, що дане рішення не позбавляє обвинувачених та захисників можливості брати участь у судовому засіданні безпосередньо в приміщенні Вищого антикорупційного суду.

На підставі викладеного, керуючись статтями 336, 376, абз. 1, 7-9 п. 20-5 розділу XI "Перехідні положення" КПК України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

1.Клопотання захисників Мінченко Д.А., Черних О.В. та Зубара В.М. про проведення судового засідання в режимі відеоконференції - задовольнити.

Доручити Малиновському районному суду м. Одеси (65033 м. Одеса, вул. Василя Стуса, 1а) проводити судові засідання, призначені на 19 липня 2021 року на 08 год. 00 хв., 21 липня 2021 року на 14 год. 30 хв., 28 липня 2021 року на 14 год. 30 хв., в режимі відеоконференції за участю обвинуваченого ОСОБА_2 та його захисників - адвокатів Мінченко Д.А., Черних О.В. та Зубара В.М.

Доручити Малиновському районному суду м. Одеси забезпечити вручення судовим розпорядником або секретарем судового засідання цього суду обвинуваченому та його захисникам пам`яток про їх процесуальні права та обов`язки, перевірку документів, що посвідчують їх особи та підтверджують повноваження захисників, а також перебувати поряд з ними до закінчення судового засідання.

Для організації виконання копію ухвали про участь осіб в режимі відеоконференції направити до Малиновського районного суду м. Одеси.

2.Клопотання обвинуваченої ОСОБА_1 про проведення судового засідання в режимі відеоконференції - задовольнити.

Доручити Приморському районному суду м. Одеси (65029, м. Одеса, вул. Балківська, 33) проводити судове засідання, призначене на 19 липня 2021 року на 08 год. 00 хв. в режимі відеоконференції за участю обвинуваченої ОСОБА_1 .

Доручити Приморському районному суду м. Одеси забезпечити вручення судовим розпорядником або секретарем судового засідання цього суду обвинуваченій пам`ятки про її процесуальні права та обов`язки, перевірку документів, що посвідчують її особу, а також перебувати поряд з ними до закінчення судового засідання.

Для організації виконання копію ухвали про участь осіб в режимі відеоконференції направити до Приморського районного суду м. Одеси.

Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення.

Ухвала окремому оскарженню не підлягає. Заперечення проти ухвали може бути включено до апеляційної скарги на судове рішення, передбачене ч. 1 ст. 392 КПК України.

Головуючий: Федоров О. В.

Судді: Задорожна Л. І.

Шкодін Я. В.