Search

Document No. 98373472

  • Date of the hearing: 13/07/2021
  • Date of the decision: 13/07/2021
  • Case №: 991/1081/19
  • Proceeding №: 42018000000003042
  • Instance: HACC
  • Judicial form: Criminal
  • Presiding judge (HACC) : Zadorozhna L.I.
  • Judge (HACC) : Shkodin Ya.V., Fedorov O.V.
  • Secretary : Yarmoliuk M.I.
  • Prosecutor : Shchur I.V.

Справа № 991/1081/19

Провадження №1-кп/991/122/19

ВИЩИЙ АНТИКОРУПЦІЙНИЙ СУД

УХВАЛА

13 липня 2021 року м. Київ

Вищий антикорупційний суд колегією суддів в складі:

головуючої судді ОСОБА_1,

суддів ОСОБА_2, ОСОБА_3,

за участю:

секретаря судового засідання ОСОБА_4,

прокурора ОСОБА_5,

а також обвинуваченого ОСОБА_6 та захисника адвоката ОСОБА_7, які беруть участь в судовому засіданні у режимі відеоконференції з Сихівським районним судом м.Львів,

у об`єднаному кримінальному провадженні №42018000000003042 від 05 грудня 2018 року та №52019000000001072 від 02 грудня 2019 року щодо ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_1, який народився в с.Шандровець Турківського району Львівської області, що проживає за адресою: АДРЕСА_1, який обвинувачується у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.3 ст.368, ч.3 ст.368 КК України,

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання обвинуваченого ОСОБА_6 про витребування інформації,

УСТАНОВИВ:

23 жовтня 2019 року до Вищого антикорупційного суду від Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Генеральної прокуратури України надійшли матеріали у кримінальному провадженні щодо ОСОБА_6, якому відповідно до обвинувального акта висунуто обвинувачення у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст.368 КК України.

16 червня 2020 року до Вищого антикорупційного суду від Офісу Генерального прокурора надійшли матеріали у кримінальному провадженні щодо ОСОБА_6, якому відповідно до обвинувального акта висунуто обвинувачення у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст.368 КК України.

Ухвалою Вищого антикорупційного суду від 02 липня 2020 року матеріали кримінального провадження №52019000000001072 від 02 грудня 2019 року (справа № 991/4898/20, провадження № 1-кп/991/50/20) було об`єднано з кримінальним провадженням № 42018000000003042 від 05 грудня 2018 року (справа № 991/1081/19, провадження № 1-кп/991/122/19), об`єднаному кримінальному провадженню присвоєно єдиний унікальний номер - № 991/1081/19, провадження № 1-кп/991/122/19.

11 травня 2021 року на адресу суду електронною поштою від імені обвинуваченого ОСОБА_6 надійшло клопотання про витребування у сторони обвинувачення інформації з Єдиного реєстру досудових розслідувань про рух кримінального провадження.

13 липня 2021 року під час судового засідання обвинувачений ОСОБА_6 подав уточнене клопотання про витребування від Офісу Генерального прокурора інформації щодо руху кримінального провадження № 42018000000003042 від 05 грудня 2018 року в межах внесених до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомостей. Зі змісту клопотання вбачається, що з метою отримання цієї інформації захисником ОСОБА_7 подавались адвокатські запити до САП та Офісу Генерального прокурора, на які досі не отримано відповіді. Своє клопотання сторона захисту обґрунтовує тим, що інформація, яка міститься у Реєстрі, необхідна для повного, всебічного та об`єктивного розгляду даної кримінальної справи, оскільки надасть можливість дійсно перевірити правомірність проведення кримінального провадження в певний відрізок часу відповідними службовими особами правоохоронних органів.

У судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_6 та адвокат ОСОБА_7 підтримали заявлене клопотання про витребування інформації. Необхідність її витребування пояснили тим, що витяг з ЄРДР долучений до матеріалів кримінального провадження датований не 05 грудня 2018 року, а від червня 2019 року, коли вносились відомості та були проведені певні процесуальні дії відомості з реєстру відсутні. На їх погляд, ряд документів є не зрозумілим, відтак їм необхідно перевірити, що відбувалось із матеріалами провадження, чи були допущені процесуальні порушення прокурорами/детективами під час розслідування. Додали, що відповіді на адвокатські запити по теперішній час вони так і не отримали.

Прокурор проти задоволення клопотання заперечив. Вважає подане клопотання в більшості не мотивованим, щодо витребування інформації по всім розділам не обґрунтованим. Як користувач Реєстру додав, що внесення ряду інформації про яку каже захист (наприклад, передача матеріалів КП) взагалі не передбачена, тому що такий функціонал відсутній. На питання, які цікавлять сторону захисту, вже було надано відповідь під час безпосереднього дослідження документів у судовому засіданні.

Заслухавши сторін кримінального провадження, суд дійшов висновку щодо наявності підстав для задоволення клопотання про витребування інформації, з огляду на таке.

КПК України регламентує спеціальний порядок доступу (ознайомлення) учасників кримінального провадження з інформацією, створеною (одержаною) у ході досудового розслідування та судового провадження відповідної кримінальної справи. А тому доступ учасників кримінального провадження, до яких належить, зокрема, адвокат, до інформації, створеної (одержаної) у ході досудового розслідування, забезпечується в порядку, встановленому кримінальним процесуальним законодавством (Постанова Великої Палати Верховного Суду від 08 квітня 2020 року у справі № 826/7244/18, п.61).

Відповідно до ч.3 ст.93 КПК України сторона захисту здійснює збирання доказів шляхом витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, службових та фізичних осіб речей, копій документів, відомостей, висновків ревізій, актів перевірок, а також шляхом здійснення інших дій, які здатні забезпечити подання суду належних і допустимих доказів.

Отже, заявляючи клопотання про витребування певних речей і документів, заявник має зазначити про те, що він здійснював збирання доказів, використовуючи можливості, які надані процесуальним законом; що ці дії здійснювались ним з метою подання суду належних і допустимих доказів; що ці документи мають бути досліджені під час судового провадження, однак, при отриманні певних документів (їх копій) виникли труднощі, які неможливо подолати без допомоги суду шляхом постановлення відповідної ухвали.

Положенням про Єдиний реєстр досудових розслідувань, порядок його формування та ведення (затверджений Наказом Генерального прокурора від 30 червня 2020 року № 298) визначено порядок формування та ведення Реєстру, а також надання відомостей з нього. Відповідно до пп. 4 п. 1 розділу І зазначеного Положення, держателем Реєстру є Офіс Генерального прокурора. Розділом ІІІ визначено, що право доступу до відомостей, внесених до Реєстру, мають, зокрема, Держатель у повному обсязі з урахуванням повноважень, якими наділені прокурори та керівники підрозділів Офісу Генерального прокурора, прокурори у межах кримінальних правопорушень, щодо яких слідчими піднаглядних їм органів проводиться досудове розслідування.

Таким чином, держателем Реєстру, який у повному обсязі має право доступу до відомостей, внесених до нього, є Офіс Генерального прокурора. Захисником ОСОБА_7 02 липня 2021 року направлено адвокатський запит, в порядку ст.24 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», на адресу Офісу Генерального прокурора із проханням надати вичерпну інформацію з бази даних держателя Єдиного реєстру досудових розслідувань по кримінальному провадженню № 42018000000003042 від 05 грудня 2018 року щодо руху кримінального провадження в межах внесеної до Реєстру інформації.

Запит отриманий працівником Офісу Старенькою (ініціали відсутні) 05 липня 2021 року, але на час розгляду клопотання відповіді на вказаний запит не надійшло.

Отже, звернувшись із запитом до Офісу за отриманням необхідної інформації, захисник ОСОБА_7 використав своє право (щодо збирання доказів), проте з об`єктивних підстав не зміг отримати відповіді на нього, у зв`язку з чим був позбавлений можливості надати її до суду для безпосереднього дослідження.

Як вбачається зі змісту клопотання, доводи захисника ОСОБА_7 щодо потреби у задоволенні клопотання та витребуванні інформації з ЄРДР фактично необхідні для встановлення певних обставин у кримінальному провадженні, які є необхідними для сторони захисту, та зводяться до необхідності перевірки фактів дотримання вимог кримінального процесуального законодавства при реалізації органом досудового розслідування своїх повноважень, оцінки доказів з точки зору належності, допустимості та достовірності.

Сторони кримінального провадження мають рівні права на збирання та подання до суду речей, документів, інших доказів, клопотань, скарг, а також на реалізацію інших процесуальних прав, передбачених цим Кодексом (ч.2 ст.22 КПК України). В свою чергу суд, зберігаючи об`єктивність та неупередженість, створює необхідні умови для реалізації сторонами їхніх процесуальних прав та виконання процесуальних обов`язків.

На переконання суду, з`ясування обставин на які посилається захисник мають суттєве значення для даного провадження, зокрема розуміння його ходу та прийнятих процесуальних рішень, перевірки правомірності здійснення процесуальних дій, що в майбутньому зможе бути використано при прийнятті відповідних процесуальних рішень.

З огляду на викладене, а також на те, що витребування інформації є необхідними для повного, всебічного та об`єктивного розгляду справи, враховуючи неможливість її самостійного отримання стороною захисту, реалізуючи завдання кримінального провадження, які визначені статтею другою КПК України, суд погоджується із необхідністю витребування з Офісу Генерального прокурора відомостей, які потрібні для вирішення питань, що можуть виникнути під час розгляду кримінального провадження в подальшому.

Керуючись ст.ст. 350, 372, 376 КПК України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання обвинуваченого ОСОБА_6 про витребування інформації задовольнити.

Витребувати від Офісу Генерального прокурора інформацію з Єдиного реєстру досудових розслідувань у кримінальному провадженні №42018000000003042 від 05 грудня 2018 року щодо руху кримінального провадження в межах внесеної до Реєстру інформації, а саме: по розділах «Основні відомості», «Кримінальні правопорушення», «Рух провадження», «Прикріплені файли», у вигляді роздруківок; усі рішення щодо призначення слідчих у справі та створення слідчих груп (в т.ч. про дату та час внесення відомостей про слідчих (детективів), про дату, час внесення відомостей про початок досудового розслідування слідчими (детективами), відомості про передачу кримінального провадження до Національного антикорупційного бюро України для проведення досудового розслідування, рішення про визначення групи прокурорів; всі рішення про кваліфікацію та зміну кваліфікації кримінального правопорушення; інформацію про вжиті заходи забезпечення кримінального провадження.

Ухвала окремому оскарженню не підлягає. Заперечення проти ухвали можуть бути включені до апеляційної скарги на судове рішення, передбачене ч.1 ст.392 КПК України.

Головуюча: ОСОБА_1

Судді: ОСОБА_3

ОСОБА_2